Kolejny projekt i kolejne wyzwanie... założenie to wędka pod Okonia, ale takiego przez duże "O" łowionego w Szwecji. Czyli nie 2 cm "paproch" na gramowej głowce, a normalny 2-3" gumiak na główce 3-10 gram.
Do budowy tytułowego łowcy użyłem blanku ze stajni MHX SJ9000-2, długośc 7'6", 6-12 lb mocy i cw. fabryczne 2-10 gram. Szczytówka pozwala na precyzyjne poprowadzenie przynęty, a chętny do współpracy dolnik pozwala na skuteczne trzymanie rybki. Całość ubrana w przelotki Fuji KrH Alconite + SIC na szczycie, rękojeść dzielona, korek Burl Brown plus korkoguma, uchwyt Fuji DPS Black 17, skracany.
Komponenty zakupione w BRCDSC_0495.JPGDSC_0498.JPGDSC_0500.JPGDSC_0501.JPGDSC_0497.JPGDSC_0503.JPG
Kij przetestowany w boju i z pełną odpowiedzialnością mogę polecić ten blank do takiego łowienia. Jestem mega zadowolony z wyboru oraz z wykonania.
Kijek zaczyna działać od 4-5gram + guma, ale optymalnie jest 8-12gram + gumak. U mnie przez 90% czasu była to główka 10 lub 12gram i kopytko 5,5cm. Do tego plecionka 8lb na Ceracie 2500. Łowiłem takim zestawem na głębokości od 7 do 11metrów. Głównie okonie i sandacze na lekko. Pomimo różnych opinii kijek naprawdę rewelacyjnie trzyma ryby, jest bardzo mało spadów nawet najmniejszych okoni. Przyłowy z grubszych rybek przyjmuje na miękko, a takowe były sandacz +/-70 i dwa szczupłe 80+.
Naprawdę szczerze mogę polecić SJ9000-2, ale z pewnością nie jest to wykałaczka do dłubania na lekko, jednak lekkie smyrnięcia czuć doskonale...
Pozdrawiam,
malcz
Użytkownik malcz edytował ten post 08 październik 2015 - 15:10