Ale "rakiety".
Bez szału ale z mocą.
Takie było założenie, klient ma podejście do sprzętu czyto użytkowe.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 wrzesień 2015 - 19:36
Ale "rakiety".
Bez szału ale z mocą.
Napisano 16 wrzesień 2015 - 20:27
Podobnie jak ja.
"Starocie" mogą być piękne, cieszyć oko i od czasu do czasu dać się "pomacać".
Napisano 20 wrzesień 2015 - 12:46
Kolejny projekt ukończony, tym razem jest to pełna przeróbka wielkorzecznego klasyka zbudowanego na blanku TalonVI+ MF2 2,9m 17lb mocy i cw 10-28 gram. Pierwotnie wędka ubrana była bardzo ciężko, na dolniku 2 stopkowe przelotki, szczyt kończył sie na LV7, do tego 44 cm od butt do stopki kołowrotka w piance. Niestety zmiana przelotek wymusiła skrobanie i szlifowanie blanku co pozbawiło go klasycznego koloru. Rekojeść zudowałęm z Burnta z jasnymi wstawkami i korkogumy plus kapsel z nierdzewki, pozwoliło to na skrócenie rękojeści przy zachowaniu dobrego wyważenia. Uchwyt Fuji DPS, przelotki Fuji Alconite od 30Y do 5L i SIC na szczycie. Omotki z nici ProWrap 343. Blank jest kapitalny, świetnie podaje na duże odległości przynęty w podanym zakresie, choć spokojnie może więcej, wobler, żelazo i guma, bez problemu. Komponenty zakupione w BRC.
DSC_0531.JPG 41,89 KB 22 Ilość pobrań DSC_0535.JPG 43,08 KB 21 Ilość pobrań DSC_0537.JPG 40,86 KB 21 Ilość pobrań DSC_0539.JPG 41,46 KB 21 Ilość pobrań DSC_0540.JPG 39,9 KB 21 Ilość pobrań DSC_0543.JPG 37,38 KB 21 Ilość pobrań
DSC_0545.JPG 47,97 KB 21 Ilość pobrań
Użytkownik Hubertus edytował ten post 20 wrzesień 2015 - 12:48
Napisano 20 wrzesień 2015 - 16:07
Pięknie ! Czy dałbyś radę uzupełnić opis o jeszcze dwa zdjęcia ? Winding checka i zakończenia.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 17:56
na 6 zdjęciu korek na dolniku wyszedł niesymetrycznie (pofalowany) , czy to przekłamanie od fotki ?
Napisano 20 wrzesień 2015 - 18:15
na 6 zdjęciu korek na dolniku wyszedł niesymetrycznie (pofalowany) , czy to przekłamanie od fotki ?
nie ty jeden to zauważyłeś
Fotka nie przekłamuje bo obok widać że blank prosty.
Ja sam nie toczę rękojeści więc nie komentuje ale projekty na dps'ach i z takimi 'zwykłymi' przelotkami to tak trochę jakby nie na czasie, to zupełnie nie moja bajka ale to zapewne właściciela życzenie było
Napisano 20 wrzesień 2015 - 18:21
nie ty jeden to zauważyłeś
Fotka nie przekłamuje bo obok widać że blank prosty.
Ja sam nie toczę rękojeści więc nie komentuje ale projekty na dps'ach i z takimi 'zwykłymi' przelotkami to tak trochę jakby nie na czasie, to zupełnie nie moja bajka ale to zapewne właściciela życzenie było
Napisano 20 wrzesień 2015 - 19:06
Nie w tym rzecz czy biorą czy nie. Dla mnie rodbuilding oznacza zbudowanie czegoś bardziej oryginalnego czego w nie spotkamy w każdym sklepie a nawet najlepszy blank słabo ubrany wogole mnie cieszyć nie będzie.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 19:09
Kwestia co znaczy słabo, np. dla mnie VTS jest mega niewygodny, a poczciwy DPS leży bardzo ok.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 19:35
Ja też nie kombinuje z uchwytami - DPS jest super o ile się gwint dobrze przytnie a jak jeszcze damy insercik z jakiegoś fajnego korka to dla mnie totalny luksus - Alconite ? - obecnie wszystkie kije mam na nich i pewnie następne też na nich zostaną. @shavt , wybredny jesteś , niema co
Ja tylko nie lubię tego srebrnego DPS-a w tym rozmiarze - nakrętka jest niewygodna jak pod moje delikatne rączki , lepsze są te z mniejszych rozmiarów. Raz nawet się kija pozbyłem świeżo po odbiorze z pracowni właśnie z tego powodu , także każdy ma jednak jakieś zboczenia
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 20 wrzesień 2015 - 19:42
Napisano 20 wrzesień 2015 - 19:51
Szymek nie poznałeś czyj Talon?
Napisano 20 wrzesień 2015 - 19:58
Szymek nie poznałeś czyj Talon?
Hehe , teraz po opisie widzę , że to ten pacjent , ale Hubert nie wspomniał o 30 g doważenia w kapslu Fuji o ile mnie wzrok nie myli ?
Także teraz można porównać opcje po i przed. Nie trzeba być wizjonerem aby stwierdzić , że poczujesz różnice...
Dla wyjaśnienia - to nie jest dywan mój ani kolegi @ajmo
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 20 wrzesień 2015 - 20:19
Napisano 20 wrzesień 2015 - 20:04
Fotka jeszcze z cudzego dywanu. O te 30 gram sam go poprosiłem
Trochę był za długi jak na moje grabie no i się rozklikał na kilku przelotkach po poprzednim sezonie.
Użytkownik ajmo edytował ten post 20 wrzesień 2015 - 20:13
Napisano 20 wrzesień 2015 - 20:16
no i się rozklikał na kilku przelotkach po poprzednim sezonie.
Na to to chyba niema lekarstwa , jak się używa a nie głaszcze przed snem w sypialni to i tak prędzej czy później zaczną poklikiwać, szczególnie w godzinach 23.00 - 4.00 jak w pokoju najlepsze warunki do fotelowych orgii sprzętowych
Napisano 20 wrzesień 2015 - 20:22
jak się używa a nie głaszcze przed snem w sypialni to i tak prędzej czy później zaczną poklikiwać,
No u mnie lekko nie ma, ten savage gear którego niedawno nabyłem, w poprzednim tygodniu mi kliknął na pół między 3 a 4 przelotką. Talon też pójdzie w crash testy. Owszem sprzęt trzeba szanować, ale na pewno nie będzie tak, że nad wodą przez 20 minut będę stał i łamał gałązki żeby oddać rzut
Użytkownik ajmo edytował ten post 20 wrzesień 2015 - 20:23
Napisano 20 wrzesień 2015 - 20:28
Co do użytych przelotek i rodzaju rękojeści to rzecz gustu, tak miało być, a klasyczy układ Y-L pełna rekojeść i DPS akurat do tego konkretnego blanku pasują jak trzeba, to jest kijek dla "dużych chłopców", sam blank waży ponad 100 gram, 2,6mm w szczycie, butt 16 mm.
Co do rękoeści....to użytkownik ją oceni, jeśli nie będzie odpowiadała, to bez problemu zrobię nową, takie mam warunki współpracy dla klientów.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 20:36
Swoją drogą Alconity w srebrnych ramkach są już same w sobie oryginalne - wg. mnie są o wiele fajniejsze od standardowych czarnych, raz wizualnie a dwa nie wyświecą się ani nie odejdzie z nich farba.
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 20 wrzesień 2015 - 20:37
Napisano 21 wrzesień 2015 - 06:03
Widziałem kije zrobione na DPS trochę pianki, korka i były tak ślicznie wykonane że aż człowiekowi dech zapieralo z podziwu. Mam na myśli projekty @krzysiek.Szkoda że nie wstawia już swoich prac bo estetyką i kreatywnością powalają. Nie obraz się ale twoje projekty są jak na razie przaśne i czeka cię jeszcze sporo pracy zanim będą na wysokim poziomie. Przejrzyj też wątek @yglo , wiele projektów bardzo klasycznych i jednak są tak estetyczne i precyzyjnie wykonane że o jakości projektu nie zawsze decyduje z czego są wykonane ale raczej jak są wykonane.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 24 wrzesień 2015 - 17:20
Napisano 21 wrzesień 2015 - 18:00
To miałem na myśli dając "lajka"...Widziałem kije zrobione na DPS trochę pianki, korka i były tak ślicznie wykonane że aż człowiekowi dech zapieralo z podziwu. Mam na myśli projekty @krzysiek.Szkoda że nie wstawia już swoich prac bo estetyką i kreatywnością powalają.
Użytkownik Baars edytował ten post 21 wrzesień 2015 - 18:18
Napisano 21 wrzesień 2015 - 18:18
To miałem na myśli dając "lajka"...
mrWhite - nie od razu Rzym zbudowano, także spokojnie
Hubert krytykę traktuj jako motywację do dalszej pracy!
- ja tam widzę duży progres w Twoich projektach, tak trzymaj!
Ja krytykę przymuje i jest ona jak najbardzie wskazana.
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|