Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Hubertusa pokręciło...

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1593 odpowiedzi w tym temacie

#781 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 02 wrzesień 2016 - 22:09

gdzie można nabyć takie przelotki ? i jeśli to nie sekret to jak mają się cenowo do fuji ? chodzi mi dokładnie np. o set do kija 190 cm 10 lb i kija 190 cm 15 lb .

dziękuję za odpowiedź.

#782 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 03 wrzesień 2016 - 18:01

Dobre to z tymi przelotkami mieszanka stali-tytanu hahaha.Te wszystki S6 to tak naprawde SG czyli Sea-Guide z Korei,system a'la KR to symbole XO,XOM,XOH z pierscieniami slim Sic,ktore firma stosuje również i w bardziej klasycznych typach.Pierścienie mają większe średnice niż Fuji o tej samej numeracji i taka SG XO4 odpowiada Fuji KT 4,5.U Niemca w takle24 pełny wybór w stalowych ramkach,kolory srebro,czerń i gunsmoke,oraz ramka tytanowa ale tylko w klasycznych Y,V oraz L.Uzywam w swoich kijach od 2 lat,cenowo na poziomie Fuji Alconite...jednak biją je na głowę.

#783 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 03 wrzesień 2016 - 18:40

A u Krzyska Zielińskiego masz to co Hubertus pakuje w kije.

http://www.fishingar...y/przelotki-s6/

Trudno sie nie zgodzić z Paavo że są podobne do SeaGuide ktore są w tackle24.de
Moze nawet to samo. :)

"...cenowo na poziomie Fuji Alconite...jednak biją je na głowę".

Fuji Alconite bije na głowę SG czy na odwrót?!?!?!?!??????

Użytkownik trout master edytował ten post 03 wrzesień 2016 - 18:43

• talon lubi to

#784 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 04 wrzesień 2016 - 08:57

Oczywiscie mialem na mysli ,ze SG w tym segmencie cenowym sa lepsze niz Fuji Alconite.Co do tego pod jaka nazwa ktos sprzedaje te przelotki,to i tak sa z pod marki S-G,w rodzimych Dragonach znadowalem te przelotki,uzywa ich takze Savage Gear,podpisujac jako super cos tam elegancki ichni system.Od dluzszego czasu Fuji ma konkurenta z fajnym asortymentem,tylko z dystrybujcja jest lipa,i tylko w tackle24 jest wiekszy wybor,lacznie z ich uchwytami,i ceny tez najnizsze bo przelotki w stalowej ramce zaczynaja sie od 2.30€ ,a tytanki od 2.80€,u nas o 25-30% drozej.

Tutaj najnowszy katalog firmy.

http://sea-guide.com/catalog/#

#785 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 04 wrzesień 2016 - 09:07

SG ciekawe przelotki, ale tak na oko to ciezko powiedziec czy one lepsze czy gorsze od Alconitow.

Napewno tansze od Fuji.

• Friko lubi to

#786 OFFLINE   Cpt. Lego

Cpt. Lego

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 922 postów
  • LokalizacjaKwidzyn
  • Imię:Marek

Napisano 04 wrzesień 2016 - 11:33

Ramki stalowe przelotek SG, demontowanych z połamanych fabrycznych blanków, zawsze były zaśniedziałe i pordzewiałe. Te opisane jako tytanowe, nie łapały korozji. Nie wiem, jak zachowują się przelotki w ramkach ze stali 316, powinny być ok.

#787 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 04 wrzesień 2016 - 14:37

Dokładnie jest tak jak pisze Ctp.Lego.
Ramki z demontażu ze starych kijów były podrdzewiałe.
A kto korzysta (-ł) z tej firmy? Dawniej najbardziej znane firmy jak: Shimano, Daiwa, Zebco, DAM. Teraz wielu z nich dalej zbroi swoje kije w te przelotki.

Nie wiem Paavo jak długie doświadczenie masz z tymi ringami że twierdzisz że lepsze niż Alconite Fuji ale musze ci uwierzyć. Myśle że te w/w znane firmy na pewno nie wsadzałaby jakiegoś szitu w swoje kije.
Napisz cos wiecej o swoim doświadczeniu i testach że taką pozytywna opinię o nich wydajesz. Na pewno wiele osob to zainteresuje. Mnie na pewno. :)
  • dario69 lubi to

#788 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 04 wrzesień 2016 - 17:54

Robimy,a raczej robię offtopa Hubertowi w wątku,ale myślę ,że się nie obrazi.Tak jak napisałem ''wkładam'' te przelotki do kijków którę robie od ponad 2 lat,nie do wszystkich,ale tych 10lb i w górę (w UL wolę Fuji ze zwględu na mniejszą rozmiarówkę 4; 3,5 a nawet 3) i jak do tej pory nie znalazłem jakiś negatywnych przeciwskazań.Niby są tanie,ale technologicznie i jakościowo nie odbiegają od ''japończyków''.To,że są lżejsze od odpowiedników Fuji w wersji Alconite czy SIC,wynika po pierwsze z samej konstrukcji i kształtu ramki,która przy zastosowaniu cieńszej ''blachy'' zachowuje odpowienią sztywność i sprężystość.Po drugie sam pierścień Slim SIC czy RS (zalezy kto pod jaką nazwą te przelotki sprzedaje) jest analogicznie jak w Torzite cieńszy i bardziej płaski w przekoju niż Alconite czy japoński SIC:

-na zdjęciu porównanie 3 pierscieni  (wszystko SIC) S-G nr.20, Fuji nr.8 oraz S-G nr.8 (ramka nie istotna bo pierścienie w innych ramkach S-G są identyczne),jak widać przy piersieniach nr.8 średnica zewnętrzna jest praktycznie identyczna,jednak ''przelot'' w S-G nr. 8 jest większy.

Załączony plik  WP_20160904_18_25_03_Pro.jpg   58,39 KB   29 Ilość pobrań

Ogólnie firma ma wiele fajnych przelotkowych opcji,nie tylko do zbrojenia spiningowego,ale także castingowego i tu taka ciekawostka, low rider SIC nr.8 do ''betonowych'' dolników z eliptycznym pierścieniem,który mniej dusi linkę przy długich rzutach,gdy linka ''wyciągana'' przez przynęte na lekkich nastawach hamulca potrafi tworzyć lekką sinusoidę,oraz pozwala on na korekcyjne bliższe umiejscowienie tejże przelotki względem uchwytu i lepsze wykozystanie powierzchni roboczej blanku.

Załączony plik  WP_20160904_18_33_59_Pro.jpg   44,18 KB   26 Ilość pobrań

I taka konkluzja,jeśli kijek ma być zrobiony ekonomiczniej i nie przeszkadza ''zwykła'' stalowa ramka,to przelotki S-G są bardziej godne polecenia niż Alconite,a nawet mogą zastąpić japońskie SIC-y.Co do twardosci pierścieni obu firm,jeśli nawet ''koreański'' SIC jest taki sam jak "japoński'' Alconite to i tak się opłaca,jak na razie nie miałem takiej sytuacji,aby jakakolwiek przelotka czy to Hard Alu,Alconite,Cyrkonium czy inna niszczyła mi w zauważalny sposób linkę...od tego mam kamienie na miejscówkach w których łowię ;) .

Użytkownik Paavo edytował ten post 04 wrzesień 2016 - 18:01

• yacaré, Hubertus i thoffi lubią to

#789 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 04 wrzesień 2016 - 22:43

Paavko.
Nie bede ci tutaj odpowiadał bo rzeczywiście Hubert nas min. wyprosi o ile nie ... ;)
Poszukam jakiegoś podobnego tematu i tam spróbuję ci odpowiedzieć jakie są moje doswiadczenia z "tańszymi" przelotkami i wrzucę fotki.

#790 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 04 wrzesień 2016 - 22:54

Poproscie Yglo to wydzieli do osobnego watku :)

• gulf lubi to

#791 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 05 wrzesień 2016 - 06:56

Spokojnie Panowie luzik, nikogo nie będę linczował ;)

A że udało się wywołać konstruktywną dyskusję to dobrze, od siebie napisze tyle że mam je od miesiąca z małym okładem i póki co wszystko ok.

Wiadomo że to mało czasu na jakieś miarodajne wnioski, ale póki co na duzy plus.

• skalek-77 lubi to

#792 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 wrzesień 2016 - 07:53

Klasyka okoniowa w ascetycznym wcieleniu.czyli okoniowy MHX S871-2.

Blank o długości bardzo uniwersalnej 2,2 m , wygodnie na łódce, a i z brzegu można połowić, realne 6 lb w dolniku, nie tylko okonie, ale i ewentualne przyłowy są w zasięgu ręki, osobiście zaliczyłem szczupaka 70+, cw opisane jako 1-6 g i tutaj jak najbardziej, od gramowej główki z 3cm twisterkiem, po 6 gram i kajtek 2" lub 2,5". Ponad to spokojnie obsłuży małe blaszki i woblerki.

Ubrany bardzo oszczędnie, rękojeść to "goły" Fuji SKSS i maleńki piankowy ButtGrip, do tego pierścionek ykończeniowy, zaczep pod przynętę oraz komplet przelotek PacBay Minima, omotka czarna.

http://hubrods.pl/MHX_S871-2_3

Załączony plik  WP_20160901_09_58_34_Pro.jpg   60,56 KB   24 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20160901_09_58_53_Pro.jpg   53,71 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20160901_09_59_13_Pro.jpg   55,49 KB   24 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20160901_09_59_21_Pro.jpg   50,91 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20160901_09_59_55_Pro.jpg   55,05 KB   24 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20160901_10_00_12_Pro.jpg   57,49 KB   25 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20160901_10_00_41_Pro.jpg   57,88 KB   25 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20160901_10_01_38_Pro.jpg   64,7 KB   26 Ilość pobrań

#793 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 09 wrzesień 2016 - 08:13

No nie wiem czy ten Butt Gripp jest taki "malutki". ;)

#794 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 wrzesień 2016 - 08:27

No nie wiem czy ten Butt Gripp jest taki "malutki". ;)

spokojnie na zdjęciach tak wygląda

wymiary to 35 mm x 27 mm

#795 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1973 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 09 wrzesień 2016 - 08:29

Wiele  Panie :D ? I jaka jest różnica w stosunku do s781-2 ?

Użytkownik Robert Crocker edytował ten post 09 wrzesień 2016 - 08:30

#796 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 09 wrzesień 2016 - 09:01

Karpie na spina tez mozna tym MHX polowic ;) Ostatnio w PL, krotszym bratem zlowilem ponad 10, fajna zabawa.

I spoko kijek pod bialoryb.

• kaczor lubi to

#797 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 09 wrzesień 2016 - 10:28

spokojnie na zdjęciach tak wygląda
wymiary to 35 mm x 27 mm

--------------
Musze sobie dorobić fighting butta do muchówki #9
Gdzie kupujesz piankę o takiej średnicy? Moze byś mi odsprzedał krążek o grubości ok 1cm

#798 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 09 wrzesień 2016 - 10:42

--------------
Musze sobie dorobić fighting butta do muchówki #9
Gdzie kupujesz piankę o takiej średnicy? Moze byś mi odsprzedał krążek o grubości ok 1cm

Ten butt to gotowy element od Fuji.

A pianke o srednicy 27mm chyba kiedys kupowalem w tackle24.

Sa tez bloki piankowe do kupienia, z nich to i srednice 50mm mozesz miec, ale jakosciowo ta pianka mnie nie zachwycila.

Użytkownik Del Toro edytował ten post 09 wrzesień 2016 - 10:47

#799 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 wrzesień 2016 - 12:31

tak jak kolega @DelToro napisał, ten butt grip to gotowiec, ale robię też takie sam, wystarczy pianka, nożyk i tokaraka

pianka 27mm średnicy do kupienia w sklepach RB

i tyle

#800 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 09 wrzesień 2016 - 14:03

pianka 27mm średnicy do kupienia w sklepach RB
i tyle

--------------
27mm to a mało. Poszukam w przestworzach netu.

Dzięki. :)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych