Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki Graphiteleader

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1228 odpowiedzi w tym temacie

#881 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 13 styczeń 2021 - 16:33

A są tacy, którzy nie kupują kijów po obejrzeniu ich w sklepie. Wrocławiaki takie dziwne są na ten przykład ;)

• GregORnot lubi to

#882 ONLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 14 styczeń 2021 - 07:59

Finezza 19 z solid tip:

Załączony plik  IMG_20210114_065417_copy_678x1200.jpg   42,89 KB   32 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20210114_065426_copy_678x1200.jpg   47,96 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20210114_065436_copy_678x1200.jpg   42,42 KB   24 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20210114_065442_copy_678x1200.jpg   45,2 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20210114_065449_copy_678x1200.jpg   45,77 KB   23 Ilość pobrań

Oraz Tiro nuovo - Tubular
Załączony plik  IMG_20210114_065606_copy_678x1205.jpg   31,97 KB   26 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20210114_065625_copy_678x1200.jpg   38,34 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20210114_065650_copy_678x1200.jpg   42,43 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20210114_065656_copy_678x1200.jpg   44,07 KB   23 Ilość pobrań

Zostawiam do oceny szanownemu Gronu. Sam się na tym zupełnie nie znam.

Użytkownik Pescador de caña edytował ten post 14 styczeń 2021 - 08:25

• strary lubi to

#883 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 14 styczeń 2021 - 11:36

Tu akurat przykład, że lakieru jest dwa razy więcej niż potrzeba. No i jeszcze lepiej gdyby rozłożyć go na dwie porcje. Jak widać problem mają z tym różne fabryki, nie tylko te produkujące tanie wędziska. Liczy się czas, który można na lakierowanie omotek poświęcić. Te całkowicie zbędne zgrubienia, gule lakieru to nie tylko kwestia estetyki, to w zasadzie najmniejszy problem. Każdy lakier po jakimś czasie traci pierwotną elastyczność, robi się twardy i wtedy zaczynają się schody. Czasami tylko widoczne miejscowe odklejenie od blanku, często klikanie w miejscu omotkowania. Bywa, że przelotka wypada z takiej omotki lub dochodzi do złamanie blanku w pobliżu omotki z przesadnie grubą warstwą lakieru. O tym, że lakierowana omotka jest w zasadzie złem koniecznym dobrze wiedzą twórcy muchowych klejonek. Dlatego stosują cienkie, jedwabne nici i lakierują je cienką warstwą zwykłego poliuretanu. To nie tylko dobrze wygląda, ale też spokojnie wystarcza.

• Pescador de caña lubi to

#884 ONLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 14 styczeń 2021 - 12:45

Dzięki za konkretną odpowiedź. Dobrze jest znać mocne i słabe strony sprzętu.
Myślę że póki nic nie klika i nie pęka to nic nie będę robić z tym. Same względu estetyczne to za mało. Natomiast jestem zdecydowany na profilaktyczną wymianę omotek po jakichś 5-8 latach użytkowania.
  • popper lubi to

#885 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 styczeń 2021 - 13:14

Cieszę się, że mimo wszystko znalazło się miejsce na obiektywną ocenę. Myślę, że nikt nie utożsamia swojej osoby z użytkowanym sprzętem bo nie o ludzi tu chodzi. Niestety sporo jest też złamań, osoby użytkujące sprzęt intensywnie mają z tym problemy.

#886 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 14 styczeń 2021 - 17:20

Dzięki za konkretną odpowiedź. Dobrze jest znać mocne i słabe strony sprzętu.
Myślę że póki nic nie klika i nie pęka to nic nie będę robić z tym. Same względu estetyczne to za mało. Natomiast jestem zdecydowany na profilaktyczną wymianę omotek po jakichś 5-8 latach użytkowania.

Nie wiem, czy w tych tanich modelach, które pokazałeś, omotki są lakierowane zwykłym dwuskładnikowym chemoutwardzalnym lakierem.

Jeśli tak, to ewentualna wymiana przelotek będzie sprawą prostą. Na kijach, które posiadam (od Prototype wzwyż), lakier jest bardzo twardy - utwardzany promieniami UV.

W takim przypadku wymiana przelotek, czy choćby samych omotek, to poważna sprawa.

• strary lubi to

#887 OFFLINE   adriano

adriano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Adrian

Napisano 14 styczeń 2021 - 17:24

Szczególnie te wklejki HS bardzo lubią pękać i to wcale nie mówię o mechanicznych uszkodzeniach.
Kije bardzo fajne oczywiście mowa o wysokich modelach graphiteleadera ale brakuje mi w ich ofercie Tabulara w normalnej "łódkowej" długości.

#888 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 styczeń 2021 - 17:32

Montaż przelotek za pomocą lakieru UV to największy błąd jaki można zrobić... Nie łączy się materiałów sprężystych, twardym spoiwem. UV utwardzalne spoiwa stosuje się do sterów w woblerach, główkach wolframowych czy plombach zębowych. Jeśli faktycznie GL mają omotki, zabezpieczone lakierem uv to będzie się to łamać na potęgę.
  • jachu, Night_Walker i strary lubią to

#889 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 14 styczeń 2021 - 19:30

Montaż przelotek za pomocą lakieru UV to największy błąd jaki można zrobić... Nie łączy się materiałów sprężystych, twardym spoiwem. UV utwardzalne spoiwa stosuje się do sterów w woblerach, główkach wolframowych czy plombach zębowych. Jeśli faktycznie GL mają omotki, zabezpieczone lakierem uv to będzie się to łamać na potęgę.

Nie wiem skąd czerpiesz taką wiedzę.

Ani z wytrzymałości materiałów, ani z teorii konstrukcji nic takiego nie wynika.

Ponadto wędka na ogół łamie się nie pod omotką, bo tam jest zwykłe zginanie blanku, tylko w miejscach o złożonym stanie naprężenia (złącza), lub na złączu niepoprawnie wykonanej (karb) lub źle wklejonej igle wklejki. Igła może się też rozwarstwić zwłaszcza wykonana z wysokomodułowego grafitu.

W innych miejscach może się złamać tylko niepoprawnie wykonany blank.

W lakierze omotki, nie jest ważne z punktu widzenia poprawności jej wykonania, jak twardy jest lakier, tylko czy w procesie twardnienia powstaje skurcz i to relatywnie duży. Duży skurcz może spowodować dodatkowe ściskanie blanku pod omotką, a w obciążonym wędzisku zginanie ze ściskaniem.

Kombinacje zginania ze ściskaniem, lub zginania z rozciąganiem, a pod obciążeniem, w trakcie holu ryby może dojść jeszcze skręcanie blanku - to są kombinacje obciążeń, powodujące powstanie naprężeń, które sumując się, dają wytężenie materiału będące przyczyną zniszczenia blanku.

Oprócz Graphilleadera, we wszystkich japońskich wędkach spinningowych, które posiadam (Shimano Lesath DX, Tict The Answer, Varivas Area Drive TS), a także wędkach typu Match, Feeder, Barbel szkockiej Daiwy omotki o bardzo twardej powłoce lakierowej były wykonywane już dawno temu. W topowej wędce do połowu brzan z 2007r Daiwa  Infinity Barbel Special IFBS 2134 chciałem wymienić na większą przelotkę startową. Lakier był tak twardy, że nóż się po nim ślizgał jak chciałem go ściąć nad stopką przelotki.

W czasie rzutu tego typu wędki są poddane ekstremalnemu obciążeniu, i co? ano nic, ani wspomniana Barbel, ani żaden feeder, ani wreszcie spinningi  Graphiteleader i pozostałe, nie uległy żadnej awarii.

Nie uległy awarii z tych powodów, że w tych firmach pracują inżynierowe i technolodzy, którzy wiedzą jak wykonać i poprawnie uzbroić grafitowe blanki.

#890 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 styczeń 2021 - 19:38

Tylko dlaczego topowy lakier high built do omotek to flex coat? No i połamanych GL, naprawdę nie brakuje.

Na codzień pracuję z lakierem UV, po nałożeniu, wystarczy go naświetlić przez 15s i jest twardy jak skała. FC musi się suszyć od 12 do 24h...

Użytkownik guciolucky edytował ten post 14 styczeń 2021 - 19:52

• jachu lubi to

#891 OFFLINE   xyzzvpc

xyzzvpc

Zaawansowany

• Oczekujący na akcept
  • PipPipPip
  • 1558 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 14 styczeń 2021 - 19:52

Lo matko bosko jak ja bym strzelił post ale klawiatury mi zabraknie 😂

#892 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 14 styczeń 2021 - 20:39

Dawaj, już raz się wstrzymałeś, ileż można.... ;)

#893 OFFLINE   xyzzvpc

xyzzvpc

Zaawansowany

• Oczekujący na akcept
  • PipPipPip
  • 1558 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 14 styczeń 2021 - 21:03

Nie prowokuj 😉 i tak nie śpię po nocach 🙃 jak pisałem wyżej jak zacznę to mi klawiatury i nocy zbraknie.

Załączony plik  IMG_20210114_201534.jpg   76,43 KB   34 Ilość pobrań
  • strary lubi to

#894 OFFLINE   Kluson

Kluson

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów
  • LokalizacjaSouth- East
  • Imię:Marcin

Napisano 25 styczeń 2021 - 12:17

Witam. Użytkuje ktoś finezze19 752L-T(2.26 1-7g.)?
Potrzebuje wiedzieć z jakimi gramaturami działa i ogólnie o akcji itp.
Szukam wędki( dwuskład) na łódke- jezioro i do brodzenia głównie za pstrągiem i kleniem w dużej górskiej rzece na przynęty gumowe- na główkach 1-3 g.
Mało jest informacji o tej wędce, dlatego za każdą bede wdzięczny.
P.s. po całym internetowym śledztwie (internetowym z racji tego, że mieszkam w wędkarskiej pustyni z brakiem możliwiści zobaczenia na żywo markowego sprzętu) na placu boju zostaje na razie ta finezza i matagi tr80.

#895 ONLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 25 marzec 2021 - 12:50

Czy kolega @Rafal.Bednarkiewicz jeszcze odwiedza ten wątek?  Skrzynka oczywiście zapchana :rolleyes:

#896 OFFLINE   skilos

skilos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaOpolskie
  • Imię:Arek

Napisano 08 kwiecień 2021 - 07:58

Czy jest możliwość kupienia części szczytowej wędki GNFS-762L-T ? 

#897 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 25 sierpień 2021 - 21:07

Witam kolegów
Posiadam od dwóch lat kij argento GOARVS-962ML. Służył mi ogólnie do połowu boleni, czasami troci w morzu. Niestety po roku użytkowania zaczeły mi rdzewieć nierdzewne przelotki.. wysłałem go na gwarancję, po jakimś czasie wymieniono mi część szczytowã na nowã, a dolnã przelotkę wymieniono w pracowni. Niestety obydwie części nie były idealnie spasowane i górna część szczytowa obracała się na dolnej.. hmm jakoś to zgryzłem.. Ostatnio gdy pojechałem bolenie zobaczyłem , że część szczytowa wygięła się i nie jest już idealnie prosta.. Po wielu próbach kontaktu z gwarancjã wkońcu dowiedziałem się że to moja wina złego przetrzymywania kija ( najprawdopodobniej w wysokiej temperaturze !?) i że będę musiał zapłacić za wymianę szczytówki.. Wędka ogólnie bajka,wyjęła kupę ryb, i myślałem że będzie miała u mnie dożywocie..myślałem nad kupnem nowego modelu argento , ale z takimi przebojami z gwarancjã nie wiem co mam myśleć.. chrusty za 200 pln się nie wyginajã, a tu światowa klasa i takie cyrki..

#898 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1636 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 23 wrzesień 2021 - 19:22

Miał ktoś do czynienia z nowym Corto UX?

To szybkie wklejki czy raczej makarony?

Z góry dzięki za odpowiedź

#899 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 23 wrzesień 2021 - 19:55

Corto z zasady to szpady.

• Karpiu95 lubi to

#900 OFFLINE   luk_gda

luk_gda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 23 wrzesień 2021 - 21:44

To ja się podepnę. Łowił ktoś 20GCORUS-612L-HS i może podać realny CW? Jakie doświadczenia macie w łowieniu HS?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych