Święta racja Maćku.
Ja na tym kiju mailem kilka przyłowów wartych odnotowania.
Brzana 75cm, rozsierdzona jak Tuhaj-bej, czy gruby zębaty 80cm.
Kij zdał egzamin celująco.
Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 14 styczeń 2022 - 12:08
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 styczeń 2022 - 11:53
Święta racja Maćku.
Ja na tym kiju mailem kilka przyłowów wartych odnotowania.
Brzana 75cm, rozsierdzona jak Tuhaj-bej, czy gruby zębaty 80cm.
Kij zdał egzamin celująco.
Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 14 styczeń 2022 - 12:08
Napisano 14 styczeń 2022 - 11:55
Miałem i tak szybko jak kupiłem to poszedł do ludzi i z tego co wiem leciał przez Świat z szybkością dzikiej gęsi a może i dalej leci....
Napisano 14 styczeń 2022 - 12:02
Miałem Corto 18 GCRTS-612L-T i chyba wiem o czym mówicie. Myślałem że chodzi o coś jeszcze innego
Całkiem możliwe Pawle że ta ''DZIWNOŚĆ'' jest tego samego rodzaju
Nie miałem jeszcze przyjemności przetestować żadnej 18 CORTO.
A w tym CW co twoje Corto to ja używam kijów Tailwalka które sam widziałeś.
Napisano 14 styczeń 2022 - 12:05
Miałem i tak szybko jak kupiłem to poszedł do ludzi i z tego co wiem leciał przez Świat z szybkością dzikiej gęsi a może i dalej leci....
Faktem jest, że te kije nie każdemu leżą.
Kwestia indywidualnych preferencji i potrzeb.
Napisano 14 styczeń 2022 - 13:34
Całkiem możliwe Pawle że ta ''DZIWNOŚĆ'' jest tego samego rodzaju
Nie miałem jeszcze przyjemności przetestować żadnej 18 CORTO.
A w tym CW co twoje Corto to ja używam kijów Tailwalka które sam widziałeś.
Napisano 14 styczeń 2022 - 18:25
Ten Corto GORTS 732L-T też bez problemu dźwiga trochę więcej niż wynika z opisu.
12-13g plus 2-2,5'' to taki max przy zachowaniu pełnego komfortu i kontroli nad przynętą.
Oczywiście wiele zależy od typu łowiska i panujących warunków.
Napisano 14 styczeń 2022 - 18:41
Ten Corto GORTS 732L-T też bez problemu dźwiga trochę więcej niż wynika z opisu.
12-13g plus 2-2,5'' to taki max przy zachowaniu pełnego komfortu i kontroli nad przynętą.
Oczywiście wiele zależy od typu łowiska i panujących warunków.
Napisano 14 styczeń 2022 - 23:01
On jest praktycznie nie do kupienia, prawda?
Niestety tak.
Model trudny do namierzenia.
Napisano 15 styczeń 2022 - 09:15
Napisano 15 styczeń 2022 - 09:43
Od kilku lat już nieprodukowany, więc dostępny tylko na rynku wtórnym.
W polskich warunkach chyba najlepiej się sprawdza przy lekkim jigowaniu za sandaczem.
Na okonie jest za ostry czyt. zbyt szczytowy i mniejsze ryby mogą spadać.
To fakt, nie jest kijem na małe ryby, ale na większe mi brakowało mocy w dolniku nieco. Btw, szkoda, że nie ma tańszych serii Graphitów już, bo niższy moduł i brak OSS dawał fajne kije, ładnie pracujące pod rybą. Te wysokie moduły są specyficzne. Mam Vivo nuovo 10-30- świetny uniwersał, vivo nuovo prototype ML - to już była bardzo szczytowa wykałaczka, przewodząca super wszystko, co z przynętą się dzieje.
Napisano 15 styczeń 2022 - 10:08
Nie chcę tu siać defetyzmu ale to Corto to był najgorszy kij którym łowiłem, ani pod sandacza ani pod okonia, strach było tym rzucać na max jak trzeba było czasami bo miałem wrażenie, że z papieru jest zrobiony. 10g to strach już był zupełny...
Ktoś wcześniej pisał, że to Aji i się nie znam ale to żaden Aji bo dolnik za słaby. Do tych gramatur jakie w opisie miał to zbyt słabo znaczył opad a w rzece tak wysoki moduł grafitu wprowadzał dziwne wibracje i fałszywe sygnały do ręki. Amortyzacja ryb też mi nie odpowiadała bo sztywność przenosiła się bezpośrednio na dłoń czy łokieć. Dzień łowienia i ręka mnie bolała wieczorem....
A Oss to całkiem niezły wynalazek, mam Varivasa z tym i tu pięknie gra z całością a "kopie" strasznie.
I faktycznie potwierdzam, że kije UX (mam finezzkę) to zupełna bajka, taki "ludzki", czuły wystarczająco, sprężysty i amortyzujący małe jak i spore ryby.
Użytkownik strary edytował ten post 15 styczeń 2022 - 10:08
Napisano 15 styczeń 2022 - 11:33
Od kilku lat już nieprodukowany, więc dostępny tylko na rynku wtórnym.
W polskich warunkach chyba najlepiej się sprawdza przy lekkim jigowaniu za sandaczem.
Na okonie jest za ostry czyt. zbyt szczytowy i mniejsze ryby mogą spadać.
Ten kij służy mi głownie do łowienia okoni, a spady notuję w granicach 10% zaciętych ryb.
Więc myślę że to niezły wynik.
Małe oksy z niego nie spadają, bo one nie mają w zwyczaju się spinać (bez względu na model wędki).
Napisano 15 styczeń 2022 - 12:16
Nie chcę tu siać defetyzmu ale to Corto to był najgorszy kij którym łowiłem, ani pod sandacza ani pod okonia, strach było tym rzucać na max jak trzeba było czasami bo miałem wrażenie, że z papieru jest zrobiony. 10g to strach już był zupełny...
Ktoś wcześniej pisał, że to Aji i się nie znam ale to żaden Aji bo dolnik za słaby. Do tych gramatur jakie w opisie miał to zbyt słabo znaczył opad a w rzece tak wysoki moduł grafitu wprowadzał dziwne wibracje i fałszywe sygnały do ręki. Amortyzacja ryb też mi nie odpowiadała bo sztywność przenosiła się bezpośrednio na dłoń czy łokieć. Dzień łowienia i ręka mnie bolała wieczorem....
A Oss to całkiem niezły wynalazek, mam Varivasa z tym i tu pięknie gra z całością a "kopie" strasznie.
I faktycznie potwierdzam, że kije UX (mam finezzkę) to zupełna bajka, taki "ludzki", czuły wystarczająco, sprężysty i amortyzujący małe jak i spore ryby.
Mam wrażenie że piszemy o innych wędkach.
10g. plus smukła guma 2-3'' to dla niego żaden problem, takim ciężarem miota jak wściekły
Łowię nim głownie w rzece (Odra), w przedziale 6-12g. plus gumiś wszystko co dzieje się z przynętą jest przekazywane na dłoń z chirurgiczną wręcz precyzją.
A tak z ciekawości zapytam, jaki model Varivasa ma OSS, pytam bo to autorski i opatentowany system Olympic, stosowany tylko w kijach Graphiteleader.
Napisano 15 styczeń 2022 - 15:46
A tak z ciekawości spytam, co to jest ten OSS i czy go widać na wędce? Cały czas myślałem, że to ta "sprężynka" oplotowa.
Napisano 15 styczeń 2022 - 17:22
A tak z ciekawości spytam, co to jest ten OSS i czy go widać na wędce? Cały czas myślałem, że to ta "sprężynka" oplotowa.
Raczej nie chodzi o ''sprężynkę oplotową''
OSS to skrót od Olympic Sensitivity System
Pod tym linkiem masz opisane wszystkie technologie stosowane przez Olympic
https://olympic-co-l...-technology-en/
Fakt, to taki trochę marketingowy bełkot, ale można poczytać dla zaspokojenia konsumenckiej ciekawości
Napisano 16 styczeń 2022 - 08:03
Napisano 16 styczeń 2022 - 09:25
Do przemyślenia dla upartych
IMG_20220116_073412.jpg
Nie wiem, czy to translator, ale tak czy owak Corto 732L-T nie jest kijem UL. Może EX był takowym.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 16 styczeń 2022 - 10:20
Napisano 16 styczeń 2022 - 09:50
Posiadam Corto GCRTS-612L-HS, opisana 0.3 - 4g. Łowię od 0.5g plus paproch - nie ma mega czucia przynęty ale każde branie to mocne kopnięcie w dolniku. Na tą chwilę testowałem 3g plus przynęta, na wędce nie robi żadnego wrażenia (rzeczka) - zakładam, że można delikatnie przeciążyć (lureleader 0.8-4g przy 3g tracił już dynamikę) . Na tą chwilę przetestowane na okoniach i tutaj już 12 cm rybka robi robotę, tak do 25 cm (więcej nie uświadczyła) to pracuje jedynie szczyt, czekam na coś większego żeby zobaczyc jak blank pracuje pod większą rybą. Co do spadów? Wędka to naprawdę, jest super ex fast (nie miałem nic szybszego) - nie uświadczyłem... Generalnie na tą chwilę mój nr jeden na małe miękkie przynęty.
Napisano 16 styczeń 2022 - 10:23
Nie wiem, czy to translator, ale tak czy owak Corto 732L-T nie jest kijem UL. Może EX był takowym.
Napisano 16 styczeń 2022 - 10:59
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych