Wędki Graphiteleader
#1241 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2024 - 10:29
Generalnie bardzo fajny kij. Ja łowie nim okonie stosując główki do max 3g plus przynęty do 3 cali. Kij dobrze radzi sobie na głębokich akwenach.
Powiem szczerze, że dołem już zaczyna bardzo fajnie pracować od lekko ponad 1g. Kij bardzo dobrze amortyzuje podczepione ryby. Posiada odpowiedni zapas mocy (weź pod uwagę, że kij potrafi zapracować dolnikiem). Jest to najniższa seria Corto a zapewnia już bardzo dobre czucie. Stukniecie główką np. w betonowe dno, da niezłego kopa na dolnik. Ja klasyfikuję ten kij jako produkt pomiędzy ajingiem a mebaru, przez co tak świetnie się nim łowi.
#1242 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2024 - 10:42
Ile ten Corto górą obsłuży, 7-8g ołowiu + 3" kajtek podbije?
#1243 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2024 - 10:47
UX moim zdaniem będzie już na granicy komfortu. Zamiennie łowie Ajido 682M do 5g. Blank mocniejszy jak omawiany UX a zaczyna się już kończyć w okolicach 7-8g.
#1244 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2024 - 15:38
#1245 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2024 - 22:29
Mógłbyś porównać te Aji Do do Corto/Corto UX?Niestety nie wiem. Do takich zastosowań mam min. 742LT z 2018 roku. Genialny i cięty blank.
UX moim zdaniem będzie już na granicy komfortu. Zamiennie łowie Ajido 682M do 5g. Blank mocniejszy jak omawiany UX a zaczyna się już kończyć w okolicach 7-8g.
- Akshen lubi to
#1246 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2024 - 22:52
#1247 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2024 - 17:26
Mógłbyś porównać te Aji Do do Corto/Corto UX?
Pewnie.
Ogólnie te kije ciężko porównać i już napiszę dlaczego.
Zacznę od rzeczy, które są do siebie zbliżone.
Realne CW kijów jest na podobnym poziomie. Corto do 8g łącznej masy jest optymalne, chociaż gdybym miał określić sugerowaną wagę całkowita, gdzie blank zachowuje moc, zapewnia dobre podbicia to 6-7g. Major pod tym względem jest podobny, jednak tutaj w komforcie podbije te 1-1,5g więcej. UX'em można już swobodnie łowić od główki 1,5g, Major potrzebuje tutaj 2-2,5g.
Wyważenie.
Oba blanki są do siebie podobne. Corto ma jednak dalej, może 3-4 cm przesunięty środek ciężkości. Generalnie, obydwa świetnie leżą w dłoni, lepszy grip jak dla mnie zapewni Major, po prostu lubię IPS. Najczęściej paruję je z Luviasem 2500 lub Ultegrą w tym samym rozmiarze. Przesunięty w UX środek ciężkości nie przeszkadza, w Majorze masz po prostu wrażenie, że jest on nad stopką kołowrotka, nie mniej jednak nie jest to jakaś wielka różnica i często jest subiektywnym odczuciem.
Dynamika blanku.
O ile na sucho, różnica nie jest aż tak duża, o tyle nad wodą Major jest kijem zdecydowanie szybszym. Sam TOP Aji-Do jest cięty, UX jest wolniejszy, ale niech was nie zmyli-zapewni również pewne, dynamiczne zacięcie.
Obydwa kije są progresywne, ale im mniejsza ryba, tym większa różnica.
UX świetnie pracuje szczytem, następnie przenosząc naprężenia na środkowe sekcje blanku. Major pod tym względem jest zdecydowanie mocniejszy.
Kij wybitnie szczytowy, dlatego łowienie nim okoni-powiedzmy do 25cm, wymagać będzie już odpowiedniej techniki holu oraz ustawienia hamulca. Wędka ta lubi po prostu obciążenie, im większe, tym uruchamia głębsze sekcje blanku. UX pod tym względem jest blankiem, który jest szybki, ale dzięki swojej pracy potrafi wybaczyć dużo błędów. Mówić kolokwialnie, Corto UX to produkt, gdzie podpinasz młynek i po prostu łowisz. Aji-Do to świetne i cięte narzędzie, ale wymaga odpowiedniej techniki. Zapas mocy w dolniku po w/w opisie jasno wskaże, który kij ma większy. Jest nim Aji-Do i różnica jest znacząca.
Czucie.
Wędki te zapewnią bardzo dobre czucie przynęty, oraz tego co się z nią dzieje. Gdybym miał wskazać zwycięzcę ? uwagę skierowałbym na Majora, ale różnica ta nie jest przytłaczająca. Impulsy, którymi epatuje kij, są delikatnie wyraźniejsze na Aji-Do. Z drugiej strony mogę powiedzieć, że np. Corto 18 jest jeszcze czulsze. Obydwie wędki są już na takim poziomie, że nie ma szansy by wprawiona ręka nie wyczuła brania.
Uniwersalność.
Tutaj zdecydowanie wygra UX. Blank ten poradzi sobie zarówno z małymi, średnimi, dużymi okoniami. Świetnie amortyzuje, trzyma ryby, które holujemy. Zapewnia optymalną moc podczas holu.
Aji-Do nie jest wędką jeśli nastawiamy się na "mniejsze" okonie. Nie powiem, że nie będzie trzymał ryby, ale zapewni nam na pewno większą liczbę spadów. Wędka ta świetnie czuje się na głębokiej wodzie, gdzie często musimy kusić leniwe ryby. Jest to tak jak wspominałem, specjalistyczne narzędzie, które będzie wymagało odpowiedniej techniki, doświadczenia a odwdzięczy się.
To tak z grubsza największe różnice.
- cinek1979, malinabar, roost i 3 innych osób lubią to
#1248 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2024 - 18:10
- Matss87 lubi to
#1249 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 10:25
Jeszcze jedna rzecz odnoście UX 6102L-HS vs Aji-Do.
Zasięgi rzutowe.
Corto wygrywa. Zapewnia lepsze zasięgi, czuć w ręku, że blank lepiej się ładuje. Nie zrozumcie mnie źle, Aji-Do też potrafi rzucić, ale to Olympic pod tym względem wygrywa.
Dodatkowo zamieszczam małe porównanie dolników w kijkach. W chwili obecnej tylko to miałem pod ręką-reszta JDM jest już bezpiecznie "przykonserwowana" i czeka na nowy sezon.
Od lewej mamy:
Corto UX 742L-T '20
Corto 612L-T '18
Corto 642L-HS '18
Corto UX 642L-HS '20
Major Craft Aji-Do 5G AD5 S682M
Dlaczego wolę starsze UX jak jego młodszych braci ? chodzi o uchwyt. UX 23 którego też posiadam został wyposażony w autorski uchwyt OP-1, zdecydowanie wolę jednak rozwiązanie ze starszego modelu, czyli IPS (podobnie jak w Majorze).
Bardzo lubię model 742 L-T. Posiadam również Corto 742 L-T '18 (nieobecny na foto), kij ten jest jadowicie cięty. 18' 742 L-T ma również szczyt o mniejszej średnicy jak UX, a mimo to jest mocniejszy, oraz wyraźnie szybszy.
Załączone pliki
- strary, malinabar i Valo lubią to
#1250 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 12:19
#1251 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 12:51
Jeszcze jedna rzecz odnoście UX 6102L-HS vs Aji-Do.
Zasięgi rzutowe.
Corto wygrywa. Zapewnia lepsze zasięgi, czuć w ręku, że blank lepiej się ładuje. Nie zrozumcie mnie źle, Aji-Do też potrafi rzucić, ale to Olympic pod tym względem wygrywa.
Dodatkowo zamieszczam małe porównanie dolników w kijkach. W chwili obecnej tylko to miałem pod ręką-reszta JDM jest już bezpiecznie "przykonserwowana" i czeka na nowy sezon.
Od lewej mamy:
Corto UX 742L-T '20
Corto 612L-T '18
Corto 642L-HS '18
Corto UX 642L-HS '20
Major Craft Aji-Do 5G AD5 S682M
Dlaczego wolę starsze UX jak jego młodszych braci ? chodzi o uchwyt. UX 23 którego też posiadam został wyposażony w autorski uchwyt OP-1, zdecydowanie wolę jednak rozwiązanie ze starszego modelu, czyli IPS (podobnie jak w Majorze).
Bardzo lubię model 742 L-T. Posiadam również Corto 742 L-T '18 (nieobecny na foto), kij ten jest jadowicie cięty. 18' 742 L-T ma również szczyt o mniejszej średnicy jak UX, a mimo to jest mocniejszy, oraz wyraźnie szybszy.
Jeśli podoba ci się 18' Corto GCRTS-742L-T, to koniecznie musisz spróbować 14' Corto GORTS-732L-T lub GORTS-6102L-T, są jeszcze szybsze, bardziej cięte i czulsze od 18' Corto.
Jedyny problem jest taki że ciężko je namierzyć na rynku wtórnym.
- Matss87 lubi to
#1252 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 13:32
Adaś,
Wiem o które modele chodzi, dziękuję za polecenie.
O tej serii słyszałem wiele dobrego, problem polega na tym o czym wspomniałeś. Trudna dostępność. Nie ukrywam, będę śledził rynek i podejmę odpowiednie decyzje.
Użytkownik Matss87 edytował ten post 15 grudzień 2024 - 13:47
#1253 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 18:00
Rocznik 2024:
GCORSS-612L-HS+
GCORSS-642L-T
#1254 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2024 - 09:25
Trochę szkoda że Olympic od 2018 roku nie wypuścił na rynek żadnego japońskiego Corto tubular w długości 73-74 .
#1255 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2024 - 22:38
Śledzę wątek od dawna i doszedł do tematu ,który mnie szczególnie interesuje.
Łowię Corto '18 GCRTS 612L-T- z perspektywy czasu uważam, że to jeden z lepszych moich zakupów.
Potrzebuję coś nieco mocniejszego (głebokość ok 6m -główka 5g plus 3cale,ewentualnie 6g plus 2cale-czyli łącznie ok.8g)
Chciałbym coś o max czułości ,czyli "elektryczna cięta szpada" wysokiej klasy do aktywnej animacji.
Po zapoznaniu się z wieloma opiniami np. Aji-Do,Corto UX 6102L-HS oraz opiniach kolegów wyżej, że są jeszcze czulsze konstrukcje niż te dwa wytypowałem
-corto'18GCRTS 6102L-HS -spełni te wymagania?
-Dużo wcześniej czytałem i zapamietałem Super Corto Esagonale czy wspominanym kilka postów wyżej GORTS-6102L-T tylko nie wiem czy spełniają powyższe kryteria.
Jako że koledzy dysponują pokaźnym arsenałem i wiedzą o niuansach poszczególnych modeli proszę o jakieś sugestie.
#1256 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2024 - 22:50
Użytkownik Olsztynteam edytował ten post 18 grudzień 2024 - 22:51
- Adaś Niezgódka lubi to
#1257 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2024 - 10:47
Z góry dziękuje
#1258 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2024 - 11:27
Śledzę wątek od dawna i doszedł do tematu ,który mnie szczególnie interesuje.
Łowię Corto '18 GCRTS 612L-T- z perspektywy czasu uważam, że to jeden z lepszych moich zakupów.
Potrzebuję coś nieco mocniejszego (głebokość ok 6m -główka 5g plus 3cale,ewentualnie 6g plus 2cale-czyli łącznie ok.8g)
Chciałbym coś o max czułości ,czyli "elektryczna cięta szpada" wysokiej klasy do aktywnej animacji.
Po zapoznaniu się z wieloma opiniami np. Aji-Do,Corto UX 6102L-HS oraz opiniach kolegów wyżej, że są jeszcze czulsze konstrukcje niż te dwa wytypowałem
-corto'18GCRTS 6102L-HS -spełni te wymagania?
-Dużo wcześniej czytałem i zapamietałem Super Corto Esagonale czy wspominanym kilka postów wyżej GORTS-6102L-T tylko nie wiem czy spełniają powyższe kryteria.
Jako że koledzy dysponują pokaźnym arsenałem i wiedzą o niuansach poszczególnych modeli proszę o jakieś sugestie.
Corto GORTS-732L-T i 6102L-T poza długością są do siebie bardzo podobne pod każdym względem, jednak 73 jest odrobinę mocniejszy, 12g łącznej masy to granica której ja nie przekraczam, do 10g animuje rewelacyjnie, robiąc z przynętą dokładnie to co mu karzesz.
Myślę że pod twoje potrzeby będzie idealnym rozwiązaniem.
18GCRTS-6102L-HS na twoim miejscu bym sobie odpuścił, przy podanych przez ciebie przynętach ta wklejka się podda, o agresywnej animacji nie ma co marzyć.
18 Corto, nawet GCRTS-742L-T nie jest tak ostre i czułe jak Corto GORTS, co oczywiście nie znaczy że 18' jest gorsza, jest po prostu inna.
- Matss87 lubi to
#1259 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2024 - 11:30
U mnie kij ten ma dożywocie. Strasznie kusicie blankami z 14 roku
Problem serii 14 oraz 18? Trudna dostępność.
Użytkownik Matss87 edytował ten post 19 grudzień 2024 - 11:33
- Adaś Niezgódka lubi to
#1260 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2024 - 12:07
18GCRTS-742L-T to świetny patyk, myślę że osoba szukająca szybkiej, czułej wędki do lekkiego jiga nie będzie nią zawiedziona, a wręcz przeciwnie.
A w porównaniu z serią GORTS ma jedną cechę która może dla niektórych być decydująca, pomimo swej szybkości jest jakby troszkę bardziej uniwersalna i nieco lepiej obsłuży wobki, żelastwo itp., Choć trzeba pamiętać, że w obu przypadkach są to wędki których żywiołem jest jig.
- Matss87 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych