Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie na rosyjskojęzycznych stronach jest o nich już sporo informacji. Znalazłem jeszcze taki test: http://pal.sport-exp...ru/tests/50720/ , dzięki google translatorowi można sporo zrozumieć
Wędki Graphiteleader
#141 OFFLINE
Napisano 14 luty 2018 - 08:24
- lukaszglu lubi to
#142 OFFLINE
Napisano 14 luty 2018 - 15:44
Ooo , super link . Udało się przeczytać w oryginale nawet . I tutaj też podkreślają wyjątkową uniwersalność i poręczność wędziska w boju w pełnym zakresie ciężaru wyrzutowego .
#143 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2018 - 21:02
Witam,
http://www.olympic-c...roducts/vigore/ - najlżejszy z serii
Panowie - czy ktokolwiek zna ten kijek Graphiteleader Vigore GVGC-68L i może napisać od ilu gram się ładuje? Czy będzie lepszy do gum czy raczej twardych przynęt?
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Tomek
Użytkownik milupa edytował ten post 12 marzec 2018 - 08:49
#144 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2018 - 22:15
Rafała zagadnij-jak nie ma nikogo co kija używał to chyba najlepiej spytać poniekąd u żródła
http://jerkbait.pl/t...aże-outlet-jdm/
#145 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 00:33
#146 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 07:18
Szukam kija pod okonie/klenie czasami szczupak jako przyłów. Łowię w średniej wielkości rzece na twarde przynęty - wobler, obrotówki. Przynęty w zakresie 2- 7gr. Czy to dobry wybór do takich zastosowań? Czy Ten kij będzie się dobrze ładował już w dolnym zakresie 2-3gr?Wczoraj oglądałem go na Rybomanii Co chcesz wiedzieć?
Pewnie ciężko to stwierdzić machając kijem na sucho ale każda opinia lepsza niż żadna ;-)
Użytkownik gladki edytował ten post 12 marzec 2018 - 07:19
#147 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 13:42
Choć z załączonej ramki wynika,ze to kij
raczej do twardych przynęt, to dla mnie idealny blank
"sandacz na lekko"
Miękka szczytówka o średnicy 1.3 mm i stosunkowo mocny dolnik.
Bardzo płynne ugięcie.
Nie łowię castem, także trudno mi powiedzieć czy pociągnie
od 2 g. Wg mnie raczej tak od 4-5 do 12g.
To był prywatny kij współpracownika Rafała.
Może od Rafała dostaniesz namiary na właściciela.
Pozdrawiam
#148 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 13:49
Niestety nie bylo go na targach.
GVGS-610 ML
#149 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 22:46
howtousevigoreA3.png
Choć z załączonej ramki wynika,ze to kij
raczej do twardych przynęt, to dla mnie idealny blank
"sandacz na lekko"
Miękka szczytówka o średnicy 1.3 mm i stosunkowo mocny dolnik.
Bardzo płynne ugięcie.
Nie łowię castem, także trudno mi powiedzieć czy pociągnie
od 2 g. Wg mnie raczej tak od 4-5 do 12g.
To był prywatny kij współpracownika Rafała.
Może od Rafała dostaniesz namiary na właściciela.
Pozdrawiam
Dzięki - dziś go zakupiłem ;-) Jutro testy rzutowe ale zapowiada się pięknie!
#150 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2018 - 00:10
#151 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2018 - 18:37
Napisz coś po próbach
Proszę:
Graphiteleader Vigor CVGC 68L + Aldebaran BFS XG + żyłka Momoi LureSoul 0,23 + wobler w kształcie głowacza 3gr (bez kotwic i agrafki) - mikro test.
Ponieważ gdy pytałem na forum nikt nie potrafił zbyt wiele powiedzieć nt ww kija postanowiłem napisać kilka słów dla potomności ;-)
Zrobiłem dzisiaj mikro test zestawem jak wyżej i powiem, że jestem bardzo zadowolony gdyż wiem, że mogę z tego zestawu rzucać dalej niż jest to w praktyce potrzebne. Obawiałem się, że kij będzie zbyt sztywny i nie będzie się wystarczająco ładował woblerami 4-5cm którymi głównie łowię.
Zaznaczam, że w obszarze UL castingu dopiero zaczynam i jest to mój pierwszy tak lekki zestaw. Dodatkowo warunki oświetleniowe były słabe gdyż test wykonywałem dzisiaj po południu przy resztkach światła dziennego - nie mogłem obserwować trajektorii lotu przynęty - wykonałem ok 20 rzutów nieco w ciemno bawiąc się głównie ustawieniami hamulców multika. Z uwagi na powyższe warunki odległość liczyłem ilością obrotów korbki.
Średnio uzyskiwałem pomiędzy 27 a 31 obrotów korbką, raz udało mi się uzyskać 35 obrotów. Biorąc pod uwagę, że jeden obrót wg tego co zmierzyłem to 82cm osiągałem odległości między 22 a 25m.
Myślę, że to całkiem ok przy grubej 0,23 żyłce. Co sądzicie?
#152 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2018 - 23:50
No dobra , zimnica się przeciąga , na ryby ostatnio nie mam gdzie chodzić , wiec i szaleństwo zakupów przedsezonowych trwa w najlepsze niestety ... I tak kombinując , coby tu jeszcze zmienić lub zamienić , pomyślałem o okoniówce mojej ulubionej w postaci GOCXS-732UL-T . Przecież są modele wyższe , lepsze , lżejsze , bardziej czułe etc.etc. . No to zapytam użytkowników ( a jest ich tutaj dwóch co najmniej ) o Finezz'kę w postaci GNFS-762L-T : co potrafi ten kijek górą i dołem zakresu rzutowego stosowanych przynęt w technikach jigowych wszelakich ? Jak sprawuje się przy animacji gum smukłych 3" w postaci ES czy SI i jakie obciążenia maksymalne przy nich pozwalają na jeszcze pełną kontrolę przynęty i dynamikę szczytówki w trakcie jej prowadzenia ? Jak to wygląda w przypadku tłustych gum typu Kopyto 2" ? Od ilu można komfortowo rzucić i wyczuć cokolwiek w dobrych warunkach nadwodnych przy gumisiach rzędu 1"-1,5" ? Dodam , że chodzi głównie o wody stojące niezbyt głębokie . Jak z przyłowami ryb sporych , większych od standardowych okonków i z zębami w paszczy ? Czy ktoś byłby w stanie pokusić się o porównanie zakresu obsługiwanych przynęt tej Finezze właśnie z moim Corto EX ? Lub napisać cokolwiek ?
Użytkownik malinabar edytował ten post 22 marzec 2018 - 00:24
#153 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2018 - 08:00
Corto będzie sprawiać wrażenie ciut mocniejszego. Ja swoją lowilem tak do 5g plus kajtki 2-3 cale. 6-8g w dropshocie.
Kopytka typu mass predator czy Relax takie 5-6 cm lowilem tylko na 3g, nie żeby więcej rady nie dało ale nie miałem potrzeby ciężej. Myślę że te 5 g obskoczy bez problemu.
Małe woblerki również obsługuje. Fajny można powiedzieć w miarę uniwersalny kijek nie tylko do okonia. Przylowy nie będą problemem.
Użytkownik gajosik edytował ten post 22 marzec 2018 - 08:01
- malinabar, piotrek64 i MARIUSZ 69 lubią to
#154 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2018 - 08:30
To super kijek baaaardzo czuły
Ja swojego nie przeciązyłem najwyżej było 7g ale najlepiej w przedziale 2-6g
Wczoraj mocno wiało i to trochę utrudnia czucie przy tak delikatnym kijki ale brania i czuć w ręku i widać na szczycie
Głównie czeburaszki ale male 2g i 4w wahadełko pięknie idzie
Na pewno mocy do sporych przylowow mu nie zabraknie
Pozdro
- malinabar lubi to
#155 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2018 - 09:02
#156 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2018 - 23:55
Wracając do Finezza 762L-T i tego , co potrafi w górnym zakresie obciążeń na tle mojego Corto EX 732UL-T . Jak rozumiem te 5-6 gram z okoniowymi 3" mniej lub bardziej smukłymi obleci . Nie chciałbym ewentualną zamianą modeli wchodzić w delikatniejszy przedział od tego , jakim łowię obecnie a jednocześnie wchodzić w charakterystykę japońskiego , szybkiego Corto , ale jak rozumiem Finezzki są zdecydowanie bardziej Mebaru niż Ajing , więc praca blanku zdecydowanie okoniowa i chętna do ugięcia pod obciążeniem . Natomiast intryguje mnie nieco sam opis producenta w kodzie modeli . Mój GOCXS-732UL-T figuruje jako 6-cio funtówka do 8 gram ale dalej UL . Z kolei GNFS-762L-T opisany do 7 gram jako 4-ro funtówka , ale już w klasie L . Zdaję sobie sprawę , że tego typu dywagacje są czysto akademickie i praktycznie nic nie zastąpi potencjalnego porównania obydwu modeli w warunkach przynajmniej sklepowych , choć najlepiej polowych , ale ciągle łudzę się , że ktoś takie porównanie już miał . Na wcześniejszej wersji strony olympic-co-ltd.jp były , o ile pamiętam , podane średnice tipu i ta informacja też bywała pomocna , ale teraz nie ma niestety ...Największym dylematem pozostaje zatem kwestia o ile Finezza jest delikatniejsza od Corto EX . Ale jeśli to ciągłe porównywanie do mojego pierwowzoru jest tak nachalne to świadczyć może , że wcale to a wcale zmiany żadnej nie potrzebuję tak naprawdę .
- 1matagi lubi to
#157 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2018 - 13:25
Panowie, ponawiam czy nikt nie ma Vigore GVGS-610 ML?
Mam GVGS-742 ML, też do 10g, bardzo uniwersalny kijek, z kapitalna czuloscia, plynnoscia pracy, sporym zapasem mocy, używałem 2g czeburaszek i 12 g glowki i bardzo fajnie obsluguje. Woblerki, blaszki również. Jestem bardzo zadowolony. Sporo lowilem nim szczupaki na lekko, sama przyjemność z holu.
- Tom Rob lubi to
#158 OFFLINE
Napisano 01 maj 2018 - 09:26
Miał ktoś przyjemność pomacać nowy model super finezza GSFS-752L-T ? Kij był zaprezentowany na ostatnich targach w Osace, nie wiem czy jest już w dystrybucji.
Dzięki za info
#159 OFFLINE
Napisano 04 maj 2018 - 20:26
#160 OFFLINE
Napisano 07 maj 2018 - 08:21
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych