Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Twory Prida ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1963 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 11 czerwiec 2014 - 18:36

Ryba raczej nie odróżni czy to imitacja myszy ,nornicy czy rzęsorka :-) ,podałem tylko taki fakt ,że to nie myszy i nie nornice tylko rzęsorki ,z odległości trudno odróżnić jedno od drugiego.

Faktem jednak jest że ani myszy ani nornice nie pływają i nie mieszkają nad brzegami rzek ,w wodzie lądują jak się potkną ,oczywiście mogą podchodzić tak jak i kura też może podejść hahahha i wydziobywać pszenicę czy robaki wędkarzowi.

Wystarczy wpisać w google i poczytać.Rzęsorek natomiast prowadzi wodno lądowy tryb życia ,ciągle jest nad brzegiem ,pływa ,nurkuje i to on jest celem drapieżników :-):-):-).

#162 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 11 czerwiec 2014 - 19:17

Mysz nie bytuję nad wodami??? To skąd podchodzą ,z piwnicy idą ? :lol:

Przykład-masz np pole a przy polu płynie rzeka ( nad rzeka bytuję mysz polna) swoją norkę,domek,mieszkano (zwał jak zwał) ma często 0,5m od rzeki....

Tak wygląda....pływać nie lubi ,ale umie (płynie jak musi i nie ma wyjścia)...

O tym jak odróżnia ryba to nie pogadam-temat na kilka encyklopedii i na kilka forumowych "burz"...

blog_gh_4953910_7674123_tr_myszka_polna4

To jest mój ostatni post w tym temacie bo nie chce @Pridowi robić tu syfu...

Użytkownik bobesku edytował ten post 11 czerwiec 2014 - 19:24

#163 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 11 czerwiec 2014 - 19:53

Kurcze po co ta wścieklizna bobesku ,sprawdzałeś czy kura pływa jak musi?

Ja też już nie pisze ,masakra jakaś.

Użytkownik Kielo edytował ten post 11 czerwiec 2014 - 19:53

#164 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 11 czerwiec 2014 - 20:08

http://pl.wikipedia....zęsorek_rzeczek

Kiedyś o tym w podstawówce uczyli.

Ale to było dawno.

B)

#165 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 11 czerwiec 2014 - 21:09

.Faktem jednak jest że  myszy  nie mieszkają nad brzegami rzek ,

Oddychaj Kielo, ja ci tylko chcę wytłumaczyć ,że myszki są nad brzegami rzek , sporo ich tam biega i mieszka nawet przy samym korycie,a to,że nie "lubieją" wody (w sensie w niej pływać) to wiem :)

Ty mocno stoisz przy swoim i wyżej napisałeś wyraźnie , ,że myszów nie ma  nad rzekami...(może ja widuję białe myszki i ich białe mieszkanka :o )

Mysz była,jest i będzie w "menu" niektórych ryb drapieżnych i musisz z tą świadomością żyć :P

Skoro odsyłasz mnie do internetu to zapraszam do lekturki:

http://myszy.net/gatunki2.htm

mały cytat:

ŚRODOWISKO
Spotykana zarówno na terenach nizinnych, wyżynnych oraz górskich. Zamieszkuje przede wszystkim zarośla w obrzeżach lasów, w parkach i ogrodach a także pola uprawne, łąki, sady, brzegi rzek i jezior, a także cmentarze. Zimą można ją spotkać w stajniach i stodołach. Występuje też w górach do wysokości 900 m n.p.m.

Użytkownik bobesku edytował ten post 11 czerwiec 2014 - 21:46

#166 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa
  • Imię:Rafał

Napisano 11 czerwiec 2014 - 22:29

Mysz potrafi pływać, widziałem kiedyś. Zasuwa łapkami i jakoś tam płynie.

#167 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 12 czerwiec 2014 - 07:37

Widzę, że niezła dyskusja sie tutaj zrobiła ;) Oczywiście póki przebiega z klasą to nie mam nic przeciwko, warto rozawiać :) Odnośnie mysz w wodzie to myślę, że nawet jak woda nagle przybiera  oberawnie chmury) to moze zalać jakieś tam mysie norki i futrzaki są zmuszone do ucieczki drogą lądową czy tez wodną :)

ps. przepraszam, ze odpisuję z opuźnieniem, ale chwilo nie mam internetu, korzystam tylko na uczelni :ph34r:

#168 OFFLINE   MANTHEO

MANTHEO

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Mateusz

Napisano 12 czerwiec 2014 - 08:33

Nie ma co się zastanawiać jaki futer gdzie mieszka. Najważniejsze Pride, że na Twojego futrzaka (mam na myśli oczywiście WOBLERA) kluchy reagują dobrze a reszta jest bez znaczenia :) . Muszę przyznać, że masz niezłe pomysły do tworzenia przynęt i co jeszcze lepsze, że ryby nie przepływają obok nich obojętnie.

Pozdrawiam

• Pride lubi to

#169 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 12 czerwiec 2014 - 18:51

Kończąc temat "futrzaków" :)

• Krystekwolf lubi to

#170 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5221 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 czerwiec 2014 - 17:06

Rzeka towarzyszy mi od dziecka, dzieciństwo spędziłem nad Drwęcą, która meandrując opływa mój rodzinny dom z każdej strony. Kiedy miałem dużo czasu a umiejętności łowieckie bliskie zeru większość mojego wędkowania polegała na obserwowaniu powierzchni wody, nie potrafię zliczyć ile to razy widziałem myszy, które pływały po rzece jak bobry. Myszy tak samo jak my mają swoje sprawy do załatwienia zarówno na lewym jak i na prawym brzegu rzeki, zwykle nie korzystają z mostów tylko pokonują rzeki wpław i nie jest to specjalny wyjątek, robią to naprawdę często. Wertując literaturę w poszukiwaniu preferencji pokarmowych ryb reofilny temat myszy jest oczywisty. Jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć jak ryby atakują myszy to radzę skorzystać z YT.

#171 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 16 czerwiec 2014 - 09:38

Guciolucky wydaje mi się że jeśli obserwowałeś takie rzeczy jak myszy przepływające Drwęcę (ja nigdy czegoś takiego nie widziałem ,to znaczy widziałem i myślałem że to myszy ale okazało się ze jednak nie) to albo uciekały przed czymś czego bały się bardziej niż wody :-) i musiały przełamać swój pierwotny lęk :-) albo to nie były myszy.

Rzęsorki są bardzo podobne ,bardzo płochliwe i okropnie ruchliwe ,nie ustoi to to w miejscu ,łatwo pomylić.

#172 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 16 czerwiec 2014 - 16:58

Widzę, że dyskusja nadal trwa ;) ja właśnie zjechałem na tydzień ze studiów, jutro spadam szukać kleni, sprawdzę mysiora jeszcze raz, jaszczurko-traszki też przetestuję B)  jak coś się uwiesi to zamieszczę jakieś zdjęcia. Z robieniem woblerów chwilowo przystopowałem, chociaż kusi zrobić imitacje... sam nie wiem, wszystkie głupie pomysły mi się pokończyły :D

#173 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 14:36

Tak jak wczoraj zapowiadałem byłem dziś chwile połazić za kleniem i... zdjęć nie będzie :rolleyes: klenie się tarły, po złowieniu pierwszego wiedziałem już, że nie ma sensu im przeszkadzać. Założyłem coś większego i połaziłem za pstrągiem, kilka maluchów siadło, nic wartego uwiecznienia :ph34r: Jutro może zaatakuję Ropę w poszukiwaniu okoni :)

ps. nad rzeką dziś było tak:

Załączony plik  449191_1.JPG   93,41 KB   3 Ilość pobrań

• joker, woblery z Bielska i Joah12345 lubią to

#174 OFFLINE   atb69

atb69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1159 postów
  • Lokalizacjamazowieckie

Napisano 17 czerwiec 2014 - 19:55

Fajna ta twoja woda

• Pride lubi to

#175 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 20:14

Fajna i trudna ;) przez to, że dużo wrzucam dużo zdjęć może się wydawać, że złowienie klenia to błahostka. Nic bardziej mylnego, przez pierwszy miesiąc wędkowania na niej złowiłem tylko dwie ryby :ph34r: Dopiero po porządnym poznaniu rzeki i zamieszkujących ją kleni, ich zwyczajów etc. można porządnie połowić :) Teraz jest trochę przekichane bo straszna niżówka + woda kryształ.

#176 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 20 czerwiec 2014 - 21:40

Kilka zaległych fotek z ostatnich wypadów, może nic wielkiego, ale zawsze coś :)

+ 10 mysiorów w drodze B) i jeszcze takie coś uklejopodobnego :ph34r:

Załączony plik  466613_11.JPG   64,84 KB   5 Ilość pobrań  Załączony plik  466614_12.JPG   60,03 KB   6 Ilość pobrań 

Załączony plik  466615_13.JPG   69,23 KB   6 Ilość pobrań  Załączony plik  466616_14.JPG   23,64 KB   6 Ilość pobrań

• *Hektor* i Iras1975 lubią to

#177 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 21 czerwiec 2014 - 16:40

Dzisiaj dosłownie godzinka na Ropie i takie dwie kluseczki ;) fotki średnie, ale robione szybciorem, nie było czasu na zdjęcia, trzeba było łowić :ph34r:

Załączony plik  469471_DSC04375.JPG   111,11 KB   5 Ilość pobrań   Załączony plik  469460_DSC04378.JPG   69,78 KB   5 Ilość pobrań

• *Hektor* i woblery z Bielska lubią to

#178 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 25 czerwiec 2014 - 21:48

Dzisiaj chwilka na Ropie, kilka kleni, woda jeszcze brudna, ale dobrze jest :) zabawa świetna, na zdjęcia nie miałem natchnienia, machnąłem tylko jedno.

Załączony plik  497569_klenik.JPG   84,12 KB   4 Ilość pobrań

Jeśli chodzi o warsztat to "Work in progress", mysiory się robią, dzisiaj odebrałem 10m drutu.

Załączony plik  497570_mysiory.JPG   38,27 KB   5 Ilość pobrań

Ps. kusi mnie żeby zrobić mych taką pod 7-8 cm, na tajmienie, full wypas, łapki, ogon, wszystko by było.... :ph34r:

• bertold12 lubi to

#179 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 25 czerwiec 2014 - 22:16

super, wiec do roboty i foto

#180 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 18:37

Tak jak wczoraj pisałem, powstaje mychior 8cm. Prawdopodobnie powędruje w świat, do Mongolii, na tajmienie. Tani raczej nie będzie, strasznie dużo zabawy, chcę go dopieścić na cudo ;) Prototyp już się robi, 10 min temu dostał stelaż (z jednego kawałku drutu, pancerny), obciążenie, jutro ciąg dalszy B)

Załączony plik  mysz2.JPG   38,13 KB   5 Ilość pobrań

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych