Kanał Żerański
#1521 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2021 - 11:16
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
#1522 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2021 - 18:32
Był ktoś ostatnio są jakieś newsy .
Byłem dziś za okoniem , mało i małe
#1523 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2021 - 19:06
#1524 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2021 - 22:05
- Night_Walker lubi to
#1525 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2021 - 09:19
O co chodzi?
Coś im nie pasowało: albo przynęta, albo główka, albo za duży krętlik i agrafka, albo brak fluorocarbonu. Ewentualnie wszystko powyżej na raz
Jak słabo żerują to tak jest, a jak są w szale to mogą walić nawet w ciężarek od dropshota
- malcz, MietekK i Pablito86 lubią to
#1526 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2021 - 19:59
Moje ostatnie 3 wypady z żenującym wynikiem, raz wyszły 4 ładniejsze okonie i jeden się skusił. Zdziwiłem się bo pierwszy raz widziałem jak atakują kilka razy 1calową przynętę i autentycznie nie trafiają albo robią to zamkniętymi pyskami. O co chodzi?
Bywają czasem takie "głupie", nie mogą trafić w przynętę jakby były upośledzone ciumkają gdzieś obok etc. Z żywcem też im się zdarza.
#1527 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2021 - 16:49
Dzisiaj 3h w okolicach Nieporętu. Raczej sentymentalny wypad, symboliczna kropka nad "i" i pożegnanie na jakiś czas z Kanałem.
Wynik niestety na 0.
Od przyszłego roku, jak już wcześniej zdecydowałem, zawieszam płacenie składek i uganianie się po okolicznych łowiskach. Przestaje to mieć sens, zamiast poprawy jest tylko gorzej. No-kill zlikwidowany.
Dopóki coś się w tym PZW nie pozmienia, to nie zamierzam ich finansować.
Postaram się pojeździć na 2-3 dniowe łowienie dalej, na łódź etc.
- cyprys19 i pointman lubią to
#1528 ONLINE
Napisano 03 grudzień 2021 - 17:04
Dzisiaj 3h w okolicach Nieporętu. Raczej sentymentalny wypad, symboliczna kropka nad "i" i pożegnanie na jakiś czas z Kanałem.
Wynik niestety na 0.
Od przyszłego roku, jak już wcześniej zdecydowałem, zawieszam płacenie składek i uganianie się po okolicznych łowiskach. Przestaje to mieć sens, zamiast poprawy jest tylko gorzej. No-kill zlikwidowany.
Dopóki coś się w tym PZW nie pozmienia, to nie zamierzam ich finansować.
Postaram się pojeździć na 2-3 dniowe łowienie dalej, na łódź etc.
No kill zlikwidowany na wnioski kół!
Obawiam się ,że tacy jak TY są mało ważni dla PZW
Ważni są "wędkarze" ,którzy zapłacą składki,bo można na kanale trochę płoci i leszczyka na święta pozyskać! Przede wszystkim ich jest więcej!
#1529 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2021 - 17:14
Ważni są "wędkarze" ,którzy zapłacą składki,bo można na kanale trochę płoci i leszczyka na święta pozyskać! Przede wszystkim ich jest więcej!
Na to wygląda. Przy czym przestałem się tym już przejmować, Mam swoje lata i nie będę już marnował czasu i pieniędzy na niereformowalną instytucję i coraz gorsze wody.
Jest jeszcze trochę łowisk, poza PZW, gdzie przy lekkim wysiłku i zaangażowaniu czasu/środków można jeszcze połowić na rozsądnym poziomie.
#1530 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2021 - 19:12
- mario, malinabar, mariusz79 i 4 innych osób lubią to
#1531 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2021 - 20:04
#1532 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2021 - 21:39
No kill zlikwidowany na wnioski kół!
Ale jaki sens był odcinka no-kill dla szarych wędkarzy jak 200m za strażą, przy wejściu do prtu stały siaty rybaków . Efekt był taki, że dziadek nie mógł złapać tych leszczyków na święta jak to napisałeś ale już rybak żeby później opierdzielić to na stoisko do Auchana jak najbardziej... Najpierw wywalmy rybaków z tego dołka ogólno Zegrzyńskiego a później bierzmy się za drobnicę.
- Piterson lubi to
#1533 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2021 - 21:39
W skrócie - Mateusz "Junak" zaciągnął mnie na pasiaki w stylu "kurła, biero, rusz leniwe cztery litery".
Brały, gumisiowałem takie 20-25cm i było fajnie. Przyjemna odmiana od nocnego woblerowania.
Przy brzegu ganiał szczupak. Uznałem, że rzucę mu woba, niech się odczepi od bidnych krąpików i różanek.
Wziął, wyjechał, okazało się że ma paski.
Cieszy poczwórnie, ponieważ moja pierwsza czterdziestka wyszła w UK do sandaczowego woba mojego dłubania jak jeszcze raczkowałem w temacie, a pierwszy krajowy również na własnego woba.
W sumie ten fart cieszy bardziej niż sam pasiak
A sam garbus cieszy bardzo
Załączone pliki
- mario, MaleX, Vitus i 16 innych osób lubią to
#1534 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2021 - 21:14
Czyli jeszcze jeden był .A ty Kaiser narzekasz .
Wychodzi na to, że co najmniej dwa
Szczerze, gratuluję połowu kolegom po kiju (powyżej), szacuneczek.
Przyznam, że podrapałem się po głowie i przespałem z tematem.
Przyczyn porażek w tym sezonie, przynajmniej częściowo upatruję w "pośpiechu" tj. zeszły rok - dużo czasu, wyjazdy dłuższe, wyniki b. dobre.
Ten sezon - mało czasu, wypady krótkie, czyli loteryjne - akurat nie wstrzeliwałem się w żerowanie.
Niemniej jednak, z roku na rok jest trudniej. W tym sezonie bezpośrednio i pośrednio, tj. z opowieści, spotkałem się z kolegami zza Buga o określonej, wędkarskiej mentalności. Nie mówię, że to źli ludzie, często fajnie się z nimi gadało - ale wiem, że podejście do wędkarstwa na Ukrainie to zdecydowanie nie jest no-kill.
Nie wiem, czemu, ale układa mi się to jakoś w spójną całość: PZW, siaty, presja, mało kontroli, niskie kary i ostatnio zdecydowany problem z szybkim dojazdem = zmieniam strategię.
- Night_Walker, cyprys19 i MietekK lubią to
#1535 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2021 - 17:56
Wiesz co @ kaiser może masz rację trzeba częściej i dłużej może wtedy by coś z tego było. Faktycznie żyjemy w takim pośpiechu że trudno wygospodarować jakiś dłuższy czas na przyjemne i skuteczne wędkowanie .
Użytkownik MietekK edytował ten post 06 grudzień 2021 - 18:01
#1536 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2021 - 11:57
#1537 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2021 - 09:34
- Ryboman lubi to
#1538 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2021 - 10:12
#1539 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2021 - 21:35