Nosiłem się z zamiarem zakupu Abu Svartzonkera Signature 40-140 gr podchodziłem do niego i macałem kilka razy, wczoraj był już w koszyku i zapłacony ale okazało się że jak przyjechałem po niego po pracy to nie mieli go już na stanie bo został podwójnie sprzedany . Trochę mnie to ruszyło ale nic nie mogłem zrobić. I wtedy pokazano mi kijek Savage Gear Custom Jerk do 125 gr 6'8'' - pomacałem, ponaginałem, podpięliśmy Okumę Komodo i Daiwe Zilliona TWS100, zrobiliśmy testy pod obciążeniem.
Na koniec był % bonus i SG wyjechał ze sklepu.
Jest delikatniejszy i lżejszy od Abu, ładnie pracuje, ale sztywny na tyle żeby miotać dużymi jerkami i gumami. Na koniec to się cieszyłem, ze ten Abu został sprzedany i miałem okazję sprawdzić SG Custom Jerka. Cast warty uwagi dla zainteresowanych dużymi jerkami i gumami. Kijek ma około 200 gram i pięknie pasuję się z komodo KDR364 (300 gr) a jeszcze lepiej z Zillionem TWS Daiwy (215 gr). Za tydzień dobiorę multika i przetestuję zestaw nad wodą.
Ponadto SG jest lepszy pod względem materiałów. Maty toray w SG a Svartzonker na IM7 graficie. Warto naprawdę zainteresować się seria Custom Predator od SG również pod bardzo duże przynęty 150-300 gr.