Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

OPTYMALNY ZESTAW - katalog

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
109 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 31 październik 2023 - 23:52

Co to budżetowo tak konkretnie znaczy ? Dla jednego budzetowo to powiedzmy maks 200 zł., a dla kogoś innego 600 ...

Tak 300-400. Fakt, mogłem się jaśniej wypowiedzieć :)
Z drugiej strony - to najchętniej zobaczyłbym rekomendacje z różnych części spektrum kijów budżetowych, bo czasem warto dopłacić, a czasem warto jednak kupić tańszy sprzęt i nie kombinować, bo ryby i tak nie złowię.

Użytkownik Andżej edytował ten post 31 październik 2023 - 23:52

• S.N. lubi to

#102 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 15 sierpień 2024 - 12:48

Zadam tu pytanie, może ktoś podpowie. 

Zakochałem się chwilę temu w chatterbaitach ale "średnio" ciąga się je na normalnych kołowrotkach spinningowych.

Padł pomysł skonstruowania zestawu pod te konkretnie przynęty i o ile z wędką nie było problemu to mam mały dylemat z rozmiarem kołowrotka jaki mam do niej kupić. 

Wędka to LBTC72HM, kompozyt St Croix do 35 gram ale trzeba do niej dołożyć jakiegoś niskoprofilowca.

Z racji, że jestem castingową lebiegą, przez wielkie L, chcę kupić coś od Shimano z systemem DC. Napiszcie mi tylko czy rozmiar 70 wystarczy czy lepiej celować w curado 150.

A może zdradzić Shimano i Tatulę 100 Sv kupić ? 

W tym 70 jest mała dość pojemność szpuli i boję się, może niesłusznie, że przez te chatterbaitowe czy crancbaitowe drgania zajeżdżę go w miesiąc 

#103 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 sierpień 2024 - 09:33

Ja nie jestem w najmniejszym stopniu uprawniony, żeby doradzić Ci w kwestii kołowrotka ale jeśli jesteś, podobnie jak ja, castingowym lebiegą to nie wiem czy tak sztywny kij jest dobrym wyborem na początek? 

Użytkownik guciolucky edytował ten post 17 sierpień 2024 - 09:34

• kruz lubi to

#104 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 17 sierpień 2024 - 21:37

Ja nie jestem w najmniejszym stopniu uprawniony, żeby doradzić Ci w kwestii kołowrotka ale jeśli jesteś, podobnie jak ja, castingowym lebiegą to nie wiem czy tak sztywny kij jest dobrym wyborem na początek? 

Dzisiaj na rybach właśnie o tym myślałem, w trakcie jak rzucałem sztywnym kijem i trzy przynęty odstrzeliłem ....

Wybór padł po sugestii znajomego, który na ten kij łowi i twierdzi, że do chatterbaitów jest super bo ponoć właśnie jest dość spolegliwy. Ale on ma "nieco" większe pojęcie o castingu ode mnie. 

Nie macałem tej wędki, zamówiłem po korespondencji z nim. Ma przyjść dopiero we wrześniu. 

#105 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 18 sierpień 2024 - 08:06

Ja jestem w trakcie szlifowania technik rzutowych, na sezon odstawiłem mój zestaw bo nie jestem jeszcze "gotowy", żeby sprawnie łowić nim ryby ale zdążyłem "wyczuć" temat i dlatego moja uwaga, co do wybranego przez Ciebie, wędziska. Dużo przyjemniej, łatwiej i bez zbędnego stresu jest zaczynać od wędki, która łatwo się ładuje, w skrócie mógłbym napisać, pochłonie nasze błędy :) 

• kruz i S.N. lubią to

#106 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 18 sierpień 2024 - 08:53

Ja jestem w trakcie szlifowania technik rzutowych, na sezon odstawiłem mój zestaw bo nie jestem jeszcze "gotowy", żeby sprawnie łowić nim ryby ale zdążyłem "wyczuć" temat i dlatego moja uwaga, co do wybranego przez Ciebie, wędziska. Dużo przyjemniej, łatwiej i bez zbędnego stresu jest zaczynać od wędki, która łatwo się ładuje, w skrócie mógłbym napisać, pochłonie nasze błędy :)

A błędów przy rzutach popełniam dużo :) Wczoraj zauważyłem, że za bardzo "strzelam" tymi przynętami i brakuje płynności w tych moich koślawych i nerwowych ruchach.

Trzeba się będzie uczyć na tańszych przynętach, bo chaterrbaity wyrzucać do wody trochę słabo 

#107 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 18 sierpień 2024 - 09:25

Polecam tanie przynęty i bez kotwic bo przy kiju, który jest sztywny to celność miałem tylko co do kierunku geograficznego :) Po zmianie wędki na łatwoładujacoszybkogasnącą cały proces rzutowy zmienił się o 360 stopni. 

#108 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 18 sierpień 2024 - 13:33

Po zmianie wędki na łatwoładujacoszybkogasnącą cały proces rzutowy zmienił się o 360 stopni. 

Czyli się nie zmienił ;)  :P  :)

• guciolucky lubi to

#109 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 18 sierpień 2024 - 18:46

Świetna uwaga  :)

#110 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 sierpień 2024 - 22:59

- ciągle sobie mówię, że czas zacząć się uczyć skippowania

- coś dla początkujących albo dla takich co już łowią ale coś nie bangla. 

• lefrajt lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych