czepiasz się. skoro zmątował to zmątował. jak znam życie, zrobił to w tępie ekspresowym, tylko literówka się mąterowi wkradła ;-)
kocham analfabetów obu płci :-)
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 październik 2014 - 17:39
czepiasz się. skoro zmątował to zmątował. jak znam życie, zrobił to w tępie ekspresowym, tylko literówka się mąterowi wkradła ;-)
Napisano 25 październik 2014 - 17:43
Ja też niecierpliwie czekam na porównanie
Użytkownik robbox4 edytował ten post 25 październik 2014 - 17:43
Napisano 25 październik 2014 - 17:44
Pewnie że się czepiam
Napisano 25 październik 2014 - 18:20
Porównanie.
Oczywiście z wiadomego powodu nie jestem w stanie porównać pracy kijków pod rybą.
Mogę jedynie odnieść się do ich pracy pod gumą. ( nie łowiłem niczym innym niż gumy oboma kijami)
Akcją są według mnie bardzo zbliżone.
Może na tx-ie jest bardziej wyczuwalny w dłoni moment puknięcia przynęty o dno. Ale z dużym naciskiem na może. I też myślę że jest to spowodowane dwoma różnicami w tych blankach. Po pierwsze blank matagiego jest troszkę dłuższy ( nie wiele ale zawsze. 15 cm) I drugim faktem że blank matagiego a w efekcie i cała wędka jest cięższy po wykonaniu. O około 30 gram. Niby jest to niewiele ale wiadomo że trochę to zmieni odczucia.
Być może jest jeszcze trzecia różnica ale przyznaję że nie wiem czy rzeczywiście jest. Chodzi mi o moduł węgla użytego do produkcji blanku.( nie znam wartości modułu żadnego z tych blanków)
Podsumowując.
Blank matagiego jest zajebistym blankiem i bardzo mi się podoba.
Nie żałuję zakupu. Wręcz przeciwnie
Po tym co dziś widziałem to już wiem że dostanie jako mocniejszego brata blank tej samej serii MH
Ten blank ma jeszcze kolejne plusy które przemawiają za faktem zakupu
Cena. Nie ma co ukrywać jest sporo tańszy od Tx-a
I co dla mnie akurat jest mało istotne ale ale wielu będzie miało duże znaczenie jest dwuczęściowy
Zdecydowanie polecam jako tańszą a jednocześnie nie gorszą alternatywę dla Tx-a
Ps.
Kupiłem dwie sztuki i obydwa są idealnie proste
komplet tytanowych przelotek sic na matagiego waży 2,9 grama
Użytkownik MIGOTKA edytował ten post 25 październik 2014 - 18:29
Napisano 15 marzec 2015 - 19:33
Witam.
Chciałbym dowiedzieć się czym różnią się ww błanki... Zwłaszcza zależy mi na informacji czy te blanki wzajemnie się uzupełniają - czy warto myśleć o dwóch różnych wędkach, czy raczej wybrać jeden... Nie chcę wiedzy katalogowej, a jedynie informacji od tych, którzy mieli je w ręku - zwłaszcza jako gotowe wędki nad wodą
Tematy z jerkbaita znam, ale dotyczą głównie super shore, zwłaszcza ugięcia były pomocne - dzięki dla kolegów shavt i PiECIA...
Oba blanki wydają się bardzo ciekawe, chcę wiedzieć czy dwa, czy wybrać jeden z nich i który...
Ugięcie ss jest dla mnie w zasadzie wzorcowe a o tr78 wiem tylko z opisu Andru77 - też bardzo ciekawy:)
Dzięki za wszelką pomoc, może ktoś inny również z tego skorzysta
Napisano 30 kwiecień 2015 - 20:16
Dziś kolega wyjął na powyższego kijka metrowego szczupaka.
Plus kolejne 16 sztuk mniejszych.
Nie w Pl .
Szczupaki wytarte .
Wszystkie wypuszczone po złowieniu.
Użytkownik MIGOTKA edytował ten post 30 kwiecień 2015 - 20:17
Napisano 14 lipiec 2015 - 16:56
Jak tam kijek sie sprawdza w dalszym uzytkowaniu, dokupiles mocniejszego brata?
Napisano 02 październik 2015 - 10:01
Napisano 02 październik 2015 - 10:12
Jeśli pytasz o ten blank w kontekście poszukiwań wędki szczupakowo-boleniowej, to konstrukcyjnie Matagi SS do takich bym nie zaliczył.
Fajne szybkie i finezyjne blanki pod Sandacza ,generalnie pod jigi, bardzo ciężko podaje woblery i obrotówki,grubością ścianek też nie grzeszy.
To moje wrażenia na postawie SS L.
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 02 październik 2015 - 10:13
Napisano 21 październik 2015 - 20:00
Podbiję pytanie Żbika.
Jakie główki z jakimi gumami ogarnia TR Super Shore 76M?
Jak z czułością? Rozumiem, że przy tej cenie blanku turbo elektrycznie?
z góry dzięki za odpowiedź.
Napisano 31 październik 2015 - 21:09
Użytkownik mdziam_78 edytował ten post 01 listopad 2015 - 13:58
Napisano 01 listopad 2015 - 07:28
Napisano 03 grudzień 2015 - 10:31
Czy robił ktoś kij na blanku Matagi Seabass 20lb 3,20 TR106 SUPER , chciałbym wiedzieć jaki jest realny przedział c.w ,blank jest opisany do 28 g ale mam wątpliwości czy jest to rzeczywista wartość graniczna . Chciałbym też się dowiedzieć jak wyglądają możliwości tego kija jeżeli chodzi o długość rzutu ,oraz będę wdzięczny za każdą informację o tym blanku.
Napisano 03 grudzień 2015 - 10:59
Masz wszystko na priv odnośnie tych blanków oraz w moim skromnym wątku o rodbuilingu . Zbudowałem już ich kilka i nimi łowiłem , niektóre nadal stanowią mój arsenał.
Użytkownik miramar69 edytował ten post 03 grudzień 2015 - 11:00
Napisano 03 grudzień 2015 - 11:17
Czy robił ktoś kij na blanku Matagi Seabass 20lb 3,20 TR106 SUPER , chciałbym wiedzieć jaki jest realny przedział c.w ,blank jest opisany do 28 g ale mam wątpliwości czy jest to rzeczywista wartość graniczna . Chciałbym też się dowiedzieć jak wyglądają możliwości tego kija jeżeli chodzi o długość rzutu ,oraz będę wdzięczny za każdą informację o tym blanku.
Szukasz Artur czegos zeby porownac z NFC?
Napisano 03 grudzień 2015 - 11:52
Chodzi mi o trochę szybszy i delikatniejszy blank .NFC widzę od Marca ,jak będzie można szybciej prowadzić przynęty , teraz przydałby mi się dużo delikatniejszy blank do prowadzenia bezsterowych wobów typu Witch 20 g czy też Gladsax 20 g , gdzie można je położyć na dnie i pokaże to szczyt , teraz prowadząc trochę szybciej blachy możesz wyczuć w NFC ,piasek ,kamienie ,trawy itp. ale wolniejsze prowadzenie ,takie jak teraz potrzebne to takie łowienie trochę na czuja a ja nie cierpię tak łowić ,muszę mieć cały czas kontakt z przynętą ,stąd pomysł budowy czegoś na zimę . NFC to super wędka ale jakoś nie mogę przekonać się do jej akcji takiego komicznego ugięcia to już dawno nie widziałem no może niektóre konstrukcje CTS były podobne .Chodzi o to że praca zaczyna się od 30 cm szczytu i jest dość wiotka szczytówka i przed złączem następuje spory przyrost siły .Trochę zmanierowały mnie Elitki więc szybkość tej NFC to jak traktor przy Ferrari
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 03 grudzień 2015 - 12:39
Napisano 03 grudzień 2015 - 14:49
Super Sea Bass jest delikatniejszy, szybszy z delikatniejszą szczytówką przyrostem mocy w dole. Dla mnie komfort kończy się przy ok 24-25g. Czułość ok.
Napisano 03 grudzień 2015 - 15:02
Super Sea Bass jest delikatniejszy, szybszy z delikatniejszą szczytówką przyrostem mocy w dole. Dla mnie komfort kończy się przy ok 24-25g. Czułość ok.
Jaki model posiadasz ? Piszesz komfort a jakie twoim zdaniem są granice ? Jakie odległości rzutów wchodzą w grę ?
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 03 grudzień 2015 - 15:03
Napisano 03 grudzień 2015 - 15:07
Obecnie uzbrojony 8'6". Dłuższy jest po prostu dłuższy, nie traci parametrów. Minimum dla mnie to 4g w pękatym wobku z dużym sterem do 25g bezsterowca. W gumie używałem od 9g masy całkowitej do 22g. Maksimum nie testowałem , po prostu nim łowiłem. W moim odczuciu nie przekroczy 28g.
Napisano 03 grudzień 2015 - 15:11
Tyle to akurat maksimum mojego łowienia , zadam zatem pytanie czy np. nie bałbyś się "pociągnąć" rzut na maxa przynętą o ciężarze skupionym powiedzmy 25 g ? Myślę że model 10'6" będzie troszkę wolniejszy i więcej wytrzyma niż krótsze ,chociaż ten 8'6" zachęcająco wygląda podczas rzutu
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 03 grudzień 2015 - 16:06
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych