na yt jest parę filmików o tym blanku
#161 OFFLINE
Napisano 12 luty 2017 - 19:50
#162 OFFLINE
Napisano 12 luty 2017 - 20:00
- Jozi lubi to
#163 OFFLINE
#164 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 17:57
- tyka3 lubi to
#165 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 19:37
Swietna robota
Piotrek Matusiak kiedys tez robil inserty z szyszki Stare czasy.
- tyka3 lubi to
#166 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 19:59
#167 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 20:00
Swietna robota
Piotrek Matusiak kiedys tez robil inserty z szyszki Stare czasy.
Robił wiele rzeczy tylko się zbadziewił .
- "Paweł" lubi to
#168 ONLINE
Napisano 14 luty 2017 - 20:01
Dokrecasz razem z całym rear'emTylko się zastanawaim na jakiej zasadzie dziala ten uchwyt ,.. nie widze nigdzie przerwy w uchwycie na rear...
Pozdrawiam, Tomasz
- Del Toro lubi to
#169 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 22:29
Dokrecasz razem z całym rear'em
Pozdrawiam, Tomasz
Tak podejrzewałem ....ale dzieki za info
#170 OFFLINE
Napisano 16 luty 2017 - 07:06
Zaje***a
Do tego delfin i garść torzitów
Tylko szkoda że nie chce sprzedać blanku
Pozdrawiam, Tomasz
Widziałem ukraińskiego zawodowaca w akcji, o czym napisałem w innym poście na j.pl.
Zwróć Tomku uwagę na zbrojenie tego XXUL, wydaje się ono absurdalnie ciężkie, zaczyna się od przelotki ATSG20 a może 25?
Dzięki takiemu zbrojeniu, można rzucić mormyszką z kawałkiem sztucznej ochotki na ponad 10m.
Kiedyś w nano-jigu jak go nazywają na Ukrainie uważano, że dolną granicą cw. jest 0,4g, gdyż używając żyłki 0,08 lub najcieńszej dostępnej plecionki, można było rzucić na odległość ok. 9m.
Ukrainiec łowił na kij wykonany na zamówienie w Japonii. Jego cw. 1/64-1/16 oz czyli około 0,4-1,9g. Uzbrojony był w przelotki od startowej ATSG25, poprzez tunel LSG5, szczytówka FST5.
Prezentując mi mormyszkowy styl prowadzenia przynęty rzucił w moim kierunku 0,5g mormyszką znacznie przekraczając podaną wyżej odległość.
Nie ma jednego najlepszego spacingu dla przynęt z całego zakresu cw., co jest najbardziej widoczne gdy rzucamy głównie przynętami z dolnego zakresu cw.
Japończycy XUL wykonują od wielu lat i nikomu tam nie przychodzi do głowy aby zbroić je w mikro-przelotki, gdyż dobrze wiedzą, że przy takim zbrojeniu przynętą nie tylko z dolnego zakresu cw. daleko się nie rzuci, tak więc system delta kariery raczej tam nie zrobi...
#171 ONLINE
Napisano 16 luty 2017 - 07:39
A półgramową muchą z linką Pe 0.2 i matagi super trout Tr60 w delcie rzucam zdecydowanie dalej niż 9 metrów..
Pozdrawiam, Tomasz
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 16 luty 2017 - 07:41
#172 OFFLINE
Napisano 16 luty 2017 - 08:54
Podobnie kiedyś "przeciążyłem" blank muchowy... Strasznie się nowy właściciel dziwił jak widział na szczycie L5... Ale było to celowe... Jednak blank przeciążony nie zawsze dobrze pracuje... Na filmie widać że tunel nie jest na t xxul na dużych przelotkach.. Zresztą wszystkie to tytany na pojedynczych stopkach relatywnie lekkie zbrojenie... Myślę że ten blank robiony na specjalne zamówienie dla workshoprods jest przewidziany do lekkiego/szybkiego zbrojenia...
A półgramową muchą z linką Pe 0.2 i matagi super trout Tr60 w delcie rzucam zdecydowanie dalej niż 9 metrów..
Pozdrawiam, Tomasz
Wtedy najcieńsze było PE 0.3, ale żyłką 0,08mm rzucało się wcale nie gorzej. Tak twierdzili Ukraińcy, mnie nie przyszłoby nigdy do głowy aby budować tak lekkie wędki, no może gdyby masowo pojawiły się w moich łowiskach drapieżne kiełbie i cierniki.
Ale mówiąc poważnie, nie widzę w rekreacyjnym łowieniu miejsca dla takiego wędziska.
Na zawodach rozgrywanych na Ukrainie, nie ma wymiarów ochronnych, a liczy się łączna długość złowionych ryb, stąd zapotrzebowanie na takie wędki.
#173 ONLINE
Napisano 16 luty 2017 - 08:59
Pozdrawiam, Tomasz
#174 OFFLINE
Napisano 16 luty 2017 - 09:34
W związku z faktem, że jak wynika z wątku o blankach Suzuki, poza granicami Polski można je kupić taniej niż w naszym kraju, postanowiłem sprawdzić, jak to jest z blankami Matagi. Po otwarciu jednej z pierwszych stron z wyszukiwarki: http://www.rodhouse....t-russel-matagi wychodzi na to, że z blankami Matagi jest podobnie. W szczególności sugeruję zwrócić uwagę na ceny blanków Lesson PT, znajdujących się w zakładce Egging: http://www.rodhouse.fr/en/356-egging
Kurs Euro przyjąłem w dużym zaokrągleniu jako 4,50 zł. Oczywiście w grę wchodzi koszt ewentualnej przesyłki z Francji, ale można się mocno zdziwić
Jeśli chodzi o blanki Lesson PT, to we Francji jest cw. określany w uncjach (co w kraju, w którym stworzono system metryczny jest dla mnie dziwne), ale co gorsze, zupełnie on nie przystaje do tego, co podaje BRC. Mało tego w Niemczech rzeczony cw. także jest określony zupełnie inaczej niż u nas.
#175 OFFLINE
Napisano 16 luty 2017 - 16:12
Jeśli chodzi o blanki Lesson PT, to we Francji jest cw. określany w uncjach (co w kraju, w którym stworzono system metryczny jest dla mnie dziwne), ale co gorsze, zupełnie on nie przystaje do tego, co podaje BRC. Mało tego w Niemczech rzeczony cw. także jest określony zupełnie inaczej niż u nas.
Mógłbyś rozwinąć?
I przy okazji wyjaśnić, co to ma wspólnego z faktem znacznie niższych cen tych blanków we Francji niż w Polsce?
#176 OFFLINE
Napisano 16 luty 2017 - 19:48
http://www.rodhouse.fr/en/356-egging
Użytkownik miramar69 edytował ten post 16 luty 2017 - 19:52
#177 OFFLINE
Napisano 17 luty 2017 - 11:21
Podobnie kiedyś "przeciążyłem" blank muchowy... Strasznie się nowy właściciel dziwił jak widział na szczycie L5... Ale było to celowe... Jednak blank przeciążony nie zawsze dobrze pracuje... Na filmie widać że tunel nie jest na t xxul na dużych przelotkach.. Zresztą wszystkie to tytany na pojedynczych stopkach relatywnie lekkie zbrojenie... Myślę że ten blank robiony na specjalne zamówienie dla workshoprods jest przewidziany do lekkiego/szybkiego zbrojenia...
Pozdrawiam, Tomasz
Tomku. Nie szczytowa 5ka mnie dziwiła a początkowa 30ka...tak gwoli przypomnienia Teraz zaczyna się 20ką i kończy 4ką tem Batson #4.. Pozdrawiam XUL-owców..
#178 ONLINE
Napisano 17 luty 2017 - 12:38
I jak teraz jest?Tomku. Nie szczytowa 5ka mnie dziwiła a początkowa 30ka...tak gwoli przypomnienia Teraz zaczyna się 20ką i kończy 4ką tem Batson #4.. Pozdrawiam XUL-owców..
Pozdrawiam, Tomasz
#179 OFFLINE
Napisano 17 luty 2017 - 23:02
Dalej "parabolic action" ale szybszy znacznie.. Łowi od kiełbi i płotek po jazgarze, okonie, krasne..!!!
- Tomasz eS lubi to
#180 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 08:13
Witam
pytanie do użytkowników i rb Matagi SS LL czy w kierunku połowu pstrąga nie będzie zbyt sztywny / szybki czy ktoś z Was próbował łowić nim pstrągi jigi / woblery / blaszki ...? Jaka ocena ,pod ten typ
kierunek łowienia ...? czy ew zastosowanie żyłki mogło by nieco pomóc / zmiękczyć całość zestawu wobler/ blaszka...?
pozdrawiam
Maciej
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, matagi
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych