Dorzucę swoje 3 grosze. In my opinion ...:
1. Przekładnia to nic innego jak maszyna prosta pod tytułem "dźwignia". Absolutnie jest bez znaczenia jaka jest długa. Siła potrzebna do podniesienia zależy tylko i wyłącznie od stosunku jednego do drugiego!
2. Jeśli miałbym szukać gdzieś "mocy" rozumianej jako lekkość ciągnięcia tego co na końcu żyłki, to poza wielkością przełożenia szukałbym w dwóch elementach:
- długości ramienia korbki i
- średnicy rotora, a dokładniej wymiarowi od osi szpuli do osi rolki prowadzącej linkę + 1/2 średnicy rolki (średnica okręgu rysowanego przez żyłkę na rolce).
Czyli z polskiego na nasze - więcej "mocy" będzie miała np Daiwa 2500R od 3000 :-)
Przechodząc od teorii do praktyki, to na swoje potrzeby poszukując "mocy" patrzę na:
- długość korbki i
- ilość nawijanych centymetrów na jeden obrót korbą :-)
PS
Po napisaniu tego wszystkiego przypomniałem sobie różne doświadczenia i wyszło mi, że te moje "oczywistości" nie zawsze dobrze opisują odczucia nad wodą, bo w pewnych okolicznościach wodnych, przy określonej metodzie prowadzenia przynęty i przy pewnych przynętach, przyjemniej łowiło mi się kołowrotkiem o ciężkim aluminiowym rotorze niż np lekkim grafitowym. Ot aluminiowiec jak już się rozpędził, to znacznie mniej jakiś zrywanych "trawek" przenosił na korbę niż lżejszy i posiadający mniejszą bezwładność rotor grafitowy., a przez to odczucie mocy było korzystniejsze w cięższej maszynie :-)
No i jeszcze mi się przypomniało liczenie podnośnika śrubowego sprzed lat i doświadczenia z ABU Cardinal C4 ze ślimakową przekładnią. Tak więc rozważania trza by jeszcze zawęzić do takiego samego kształtu zębów, bo np taki ząb o krztałcie trapezowym jest samochamowny, co oznacza wzrost oporów, a np niska sprawność przekładni ślimakowej wyraźnie była odczuwalna w kultowych C4, w którym mocy było zauważalnie mniej niż np w Cardinalu 754, ale który jeśli idzie o trwałość zjadał 2-3 siedemset pięćdziesiątki czwórki na przystawkę zanim sam wyzionął ducha.
Podsumowując: WIEM, ŻE NIC NIE WIEM :-)
Użytkownik witoldn edytował ten post 20 kwiecień 2014 - 22:46