Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Penn Slammer 260 / 360 wasze opinie ?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
467 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1016 post贸w
  • LokalizacjaDolina 艢rodkowej Wis艂y
  • Imi臋:艁ukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 25 sierpie艅 2013 - 21:36

Tu niestety nie da si臋 tego zrobi膰. Gdyby nie ten naw贸j by by艂 dla mnie ko艂owrotkiem idealnym, teraz mnie tylko ciekawi SSV, mia艂em w r臋ku i mam ch臋膰 go kupi膰...

#82 OFFLINE   艁ukasz W

艁ukasz W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 531 post贸w
  • LokalizacjaCzechowice - Dziedzice

Napisano 26 sierpie艅 2013 - 09:09

Jak bardzo ci臋偶ki ten Tw贸j spinning?

70% to 6 calowe kopyta relaxa plus g艂贸wki big game.Reszta mepps aglia 4-5 i jerki.

#83 OFFLINE   buszmen

buszmen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 post贸w

Napisano 14 pa藕dziernik 2013 - 23:36

Panowie czy Slamer 260 bedzie dobrym mlynkiem  do spina na sandacza ,szczupaka,

Wedka to Konger World Champion Zander 285, 10-35gr.

Czy moze macie inna propozycje kreciola do 200-300zl

#84 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 post贸w
  • Lokalizacjacz臋stochowa

Napisano 15 pa藕dziernik 2013 - 04:03

B臋dzie bardzo dobrym m艂ynkiem :)

• Przemek_M lubi to

#85 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 08 listopad 2013 - 16:37

Znalaz艂em takie info:
260 - drag 4,9kg
360 - drag 4,5kg

Nie chodzi mi o to, 偶eby kto艣 mierzy艂 t臋 r贸偶nic臋 ;)

ale wynika z tego opisu, 偶e jaka艣 r贸偶nica jest i to na korzy艣膰 mniejszej szpuli.
Czy kto艣 ma por贸wnanie mi臋dzy tymi dwoma wielko艣ciami je艣li chodzi o moc i p艂ynno艣膰 hamulca?

#86 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skar偶ychoooo...
  • Imi臋:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 08 listopad 2013 - 16:46

Pewnie b艂膮d w druku, powielany, przepisywany i kopiowany ze sto razy i tak zosta艂o...

Tak jak te legendy o tytanowych cz臋艣ciach w pewnej stelli... :rolleyes: :rolleyes:

#87 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 08 listopad 2013 - 16:50

W stelli nie ma 偶adnych cz臋艣ci, jest tylko jeden silny zwieracz ;)
Wydawa艂o mi si臋 to nielogiczne, ale zdj臋li byli Slammera ze strony.

Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam
Grzesiek

#88 OFFLINE   haja1978

haja1978

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 915 post贸w
  • LokalizacjaLublin
  • Imi臋:Arkadiusz

Napisano 08 listopad 2013 - 16:55

Wydawa艂o mi si臋 to nielogiczne,

WItam,

Niekoniecznie nielogiczne. Zdaje si臋, 偶e szpulki s膮 podobne, r贸偶ni膮 si臋 pojemno艣ci膮, wi臋c teoretycznie ta g艂臋bsza ma podk艂adki hamulca mniejszej 艣rednicy a p艂ytsza wi臋kszej, a to mo偶e powodowa膰 r贸偶nic臋 si艂y hamulca na korzy艣膰 p艂ytszej szpulki. Oczywi艣cie regu艂 nie ma, jak na przyk艂adzie p艂ytkich szpulek dawniejszej Daiwy np. 2506, ale ju偶 dzisiejsze p艂ytkie shimano i daiwa maj膮 pot臋偶ne moce hamulca.

Pozdrawiam

Arek

#89 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skar偶ychoooo...
  • Imi臋:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 08 listopad 2013 - 17:33

Mo偶e i tak by膰 ale w sumie te "moce hamulca", to taki hipotetyczno-hipnotyzerski parametr... :rolleyes: 

Jak si臋, kurna, dokr臋ci pokr臋caj臋 "na fest", to chyba w ka偶dym m艂ynku "moc hamulca" ma wtedy warto艣膰 "z pi艅cet" i pr臋dzej cz艂owiek 艂apy sobie potnie link膮 ni偶 wysnuje cho膰by centymetr...

#90 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 08 listopad 2013 - 17:40

A w艂a艣nie te "moce hamulca" to parametr jak najbardziej niehipnotyzerski, ale pytam u偶ytkownik贸w, a nie szukam opis贸w na pude艂kach. Mnie w艂a艣nie interesuje jak zachowuje si臋 to to, jak si臋 zakr臋ci "prawie na fest" (blisko pi艅cet) i 偶eby to zechcia艂o odawa膰 link臋 p艂ynnie, a nie 偶e albo nas wci膮gnie albo urwie albo odda skokiem z metr-dwa i znowu beton.

#91 OFFLINE   Dagon

Dagon

:P

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 listopad 2013 - 17:48

@Maynard - nie mam 260-tki, wi臋c nie por贸wnam, ale 360 ma naprawd臋 bardzo dobry hamulec.

Przy jesiennym 艂owieniu, plecionk膮 30lb dokr臋cam go dosy膰 mocno, mo偶na powiedzie膰, 偶e prawie na beton, jednak nie do samego ko艅ca, tak by m贸c zacina膰 z du偶ej odleg艂o艣ci pokonuj膮c op贸r silnego nurtu i ci臋偶kich przyn臋t.

Nigdy nic si臋 nie zapiek艂o, nie kaszla艂o plecionk膮, nigdy te偶 nie straci艂em ryby z winy hamulca w tym ko艂owrotku. Je艣li w mniejszym modelu dzia艂a on podobnie, ale rzeczywi艣cie jest mocniejszy, to nic tylko bra膰.

U偶ytkownik Dagon edytowa艂 ten post 08 listopad 2013 - 17:51

#92 OFFLINE   r贸zga艣

r贸zga艣

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 post贸w

Napisano 08 listopad 2013 - 18:15

W 偶yciu nie zajecha艂em dw贸ch rzeczy. Passata 1,8 1990r i penna slamera 360. Ten drugi prze偶y艂 chyba wi臋cej. Zalanie morsk膮 wod膮 na brzegu. Stan膮艂 i amen. Wsadzi艂em w morze kilka razy  i zastartowa艂. Moja 呕ona wkr臋ca艂a sumy w przelotki samym ko艂owrotkiem. Wyje偶d偶a艂y nim ryby 180+ zwijane przez ludzi, kt贸rzy nie wiedz膮 o co chodzi. Nie m贸wi臋 o topionych sesjach z sumami. G艂owki 40g i wyrywanie wobk贸w z trolla. Polecam.

• Mirek* lubi to

#93 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 08 listopad 2013 - 18:31

Mi艂o pos艂ucha膰 takich rzeczy :) Wiem, 偶e jest mocny i skoro polecany do sumowania, to i hamulca nie mo偶e mie膰 z otr臋b贸w. Ciekawi艂a mnie tylko r贸偶nica na korzy艣膰 mniejszego, ale Sz.P. Zorro s膮dz臋 偶e ma racj臋 i to taki chochlik. Je艣li w granicznym obszarze dzia艂a p艂ynnie to najwa偶niejsze, o to mi chodzi艂o. Dzi臋ki Panowie.

Pozdrawiam
Grzesiek

#94 OFFLINE   艁ukasz W

艁ukasz W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 531 post贸w
  • LokalizacjaCzechowice - Dziedzice

Napisano 09 listopad 2013 - 12:56

260-360 jeden czort:-)
Te same bebechy tylko pojemno艣膰 szpul inna.
Jak mia艂bym zostawi膰 sobie tylko jeden ko艂owrotek to spo艣r贸d moich twinpower贸w i gtm-贸w slammerek by艂by na czele!
Jako艣 czyje pewno艣膰 jak na niego 艂owie!

#95 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 post贸w
  • LokalizacjaPruszk贸w Poland Europe Earth
  • Imi臋:S艂awomir

Napisano 09 listopad 2013 - 16:27

Znalaz艂em takie info:
260 - drag 4,9kg
360 - drag 4,5kg

Nie chodzi mi o to, 偶eby kto艣 mierzy艂 t臋 r贸偶nic臋 ;)

ale wynika z tego opisu, 偶e jaka艣 r贸偶nica jest i to na korzy艣膰 mniejszej szpuli.

Wg mnie r贸偶nica w sile hamulca wynika z tego, 偶e przy jednakowej 艣rednicy tarcz ciernych, model 360 ma wi臋ksz膮 nieznacznie szpul臋. Czyli wi臋kszy promie艅... kt贸ry jest ramieniem dzia艂ania si艂y koniecznej do jej obrotu! Rami臋 dzia艂ania si艂y  jest wi臋c wi臋ksze w modelu 360. Si艂a u偶yta do jej obrotu jest mniejsza! Tak umiem to wyja艣ni膰...mo偶e troch臋 nieudolnie, ale ja z ochrony zdrowia jestem tylko :)

A slammerka mam... Koguty 32gr, du偶e gumy (15cm +20gr), trolling szczupakowy w Szwecji nie sprawi艂y mu 偶adnego problemu.

Pozdrawiam Slammerowc贸w! :)

U偶ytkownik homax edytowa艂 ten post 09 listopad 2013 - 16:30

• Wojtek B., Blue i Przemek_M lubi膮 to

#96 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 post贸w

Napisano 09 listopad 2013 - 22:27

Moim zdaniem te 400gr zbyt ma艂a r贸偶nica, 偶eby kto艣 to zauwa偶y艂. Je艣li to prawda, bo mo偶e to by膰 jaki艣 zonk. 

Wg mnie r贸偶nica w sile hamulca wynika z tego, 偶e przy jednakowej 艣rednicy tarcz ciernych, model 360 ma wi臋ksz膮 nieznacznie szpul臋. Czyli wi臋kszy promie艅... kt贸ry jest ramieniem dzia艂ania si艂y koniecznej do jej obrotu! Rami臋 dzia艂ania si艂y  jest wi臋c wi臋ksze w modelu 360. Si艂a u偶yta do jej obrotu jest mniejsza! 

Te偶 tak kiedy艣 duma艂em. Tylko, 偶e si艂a hamulca zale偶y od powierzchni tarcia, czyli promienia tarczy hamulcowej, niezale偶nie od 艣rednicy szpuli. Trudniej przesun膮膰 szyb臋 wa偶膮c膮 1kg o wymiarach 100x100cm ni偶 szyb臋 1kg o wymiarach 10x10cm. 

#97 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 09 listopad 2013 - 23:04

S艂awek - rami臋, si艂a, tarcie, promie艅, 艣rednica i Krzysiek, te 400 groszy r贸偶nicy...  ;)  Panowie, przesta艂em nad膮偶a膰, mi nie chodzi艂o o teori臋 z zakresu fizyki, tylko o praktyczne obserwacje co do modeli 260 i 360, 偶e jeden z nich zakr臋cony na "prawie beton" dzia艂a nieco lepiej ni偶 drugi, a je艣li tak, to kt贸ry. Ale dzi臋kuj臋 r贸wnie偶 za takie obserwacje, bo s膮 chyba s艂uszne :)

#98 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 post贸w

Napisano 09 listopad 2013 - 23:21

W praktyce, jak masz wystarczaj膮co mocny kij to dokr臋cony do ko艅ca hamulec w 360 ruszysz. Si艂y nie mierzy艂em. 260 nie mia艂em. 

• Maynard lubi to

#99 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 post贸w
  • LokalizacjaPruszk贸w Poland Europe Earth
  • Imi臋:S艂awomir

Napisano 11 listopad 2013 - 18:19

Moim zdaniem te 400gr zbyt ma艂a r贸偶nica, 偶eby kto艣 to zauwa偶y艂. Je艣li to prawda, bo mo偶e to by膰 jaki艣 zonk. 

Te偶 tak kiedy艣 duma艂em. Tylko, 偶e si艂a hamulca zale偶y od powierzchni tarcia, czyli promienia tarczy hamulcowej, niezale偶nie od 艣rednicy szpuli. Trudniej przesun膮膰 szyb臋 wa偶膮c膮 1kg o wymiarach 100x100cm ni偶 szyb臋 1kg o wymiarach 10x10cm. 

:) Tak ju偶 czysto teoretycznie! To: Si艂a tarcia nie zale偶y od pola powierzchni tylko od rodzaju powierzchni i si艂y nacisku! I tego jestem pewien! I obie szyby przesuwa si臋 z jednakow膮 si艂膮.

• Wojtek B. lubi to

#100 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 post贸w
  • LokalizacjaW-wa
  • Imi臋:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 13 listopad 2013 - 09:21

W艂a艣nie szuka艂em Slammera od kilku tygodni ale ani w BassPro ani w innych sklepach nie znalaz艂em, koniec produkcji?

Ja nie艣mia艂o zapytam o co innego:

od ilu lat producenci wpadli na pomys艂 podawania si艂y hamulca? mo偶e nie zwr贸ci艂em uwagi ale kupuj膮c kilka lat temu 2 Daiwy  w BassPro a wcze艣niej i inne nie przypominam sobie 偶eby by艂y takie dane.

Czy ka偶dy z Was zwraca uwag臋 na te dane? 

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych