Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rodbuilderzy prezentują – wędki sandaczowe (cz. II) - nowy artykuł

artykuł blank sandacz

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 21 listopad 2008 - 14:48

bardzo dobry art. Dla mnie lepszy od czesci pierwszej ;) :mellow:

Ciesze się, że w pracowni Rodmas.pl powstaja coraz lepsze systemy zbrojenia spiralnego. Sam jestem wielkim entuzjastą tak zbrojonych kijów castingowych. W chwili obecnej nie wyobrażam sobie (szczególnie) lekkiej wędki pod multiplikator uzbrojonej inaczej. Redukcja masy zbrojenia wpływa wg. mojej opinii na zakres rzutowy takiego wędziska. Czuć to szczególnie w dolnym c/w kija. Być może akurat w przypadku typowych wedek sandaczowych jest to bez wiekszego znaczenia, bo korzystamy z ciezkich i lotnych jigów, ale prezecież są sytuacje, że spore ryby kusimy na mniejsze wabiki.

Mam też dwa pytania. :D

Daniel pierwsze zdjecie w twojej częsci art. to chyba jakiś innyc kij niż opisywane SC V I SC IV? Prosiłbym o wyjaśnienie zagadki. :D

Sławku Czy mógłbyś podać dokładnie jaki typ blanku poddałeś modyfikacji?

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za takie teksty na jerkbait.pl

#22 OFFLINE   danielXR

danielXR

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 21 listopad 2008 - 16:03

bardzo dobry art. Dla mnie lepszy od czesci pierwszej ;) :mellow:

Daniel pierwsze zdjecie w twojej częsci art. to chyba jakiś innyc kij niż opisywane SC V I SC IV? Prosiłbym o wyjaśnienie zagadki. :D

Witaj, faktycznie pierwsze zdjęcie przedstawia - jak widać na opisie zresztą- wędkę na blanku Batsona, znaną czytelnikom bo opisaną w pierwszej części cyklu przez Irka . Pierwsze zdjęcie było do wprowadzenia do tematu, dlatego pozwoliłem sobie, dla urozmaicenia, wrzucić zdjęcie ryby z innym kijkiem niż opisane , jak i na końcu w ogóle bez wędki Nie ma w tym ani żadnej zagadki ani podtekstu :mellow:

Pozdr

#23 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 21 listopad 2008 - 17:44

Jerzy , kupiłem ten casting jakieś 13 - 14 lat temu z jakiejś garage sale . Oryginalnej nazwy fabrycznej już nie pamiętam . Jest 3/4 i dokładnie 301 cm długi . Ale był 9'6 ..

A tak ogólnie mówiąc , jestem zachwycony demonstrowanymi przez kolegów kijami . To jest naprawdę high quality . I jakość wykonania , i pomysł , i wiedza ..

#24 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 21 listopad 2008 - 17:53

dziękuję wam za odpowiedź.

jak zobaczyłem ten kij z X rods o długosci 7,6 to pomyślałęm wpierwszym momencie że w katalogu A.D 2008 pojawił się jakiś fajny kij jigowy w nowej serii SC V o długosci 7,6 stąd to pytanie o zdjecie.

Sławku, ta Team Daiwa Sol z plecionką na takim kijaszku 9,6 to jak rozumiem zestaw do wyciagania tych najbardziej nieufnych sandałow z jakiejś sporej rzeki? Ja sobie wypobrażam taki kij w roli arcy boleniowca na cwane warciańskie Rapy, przed którymi trudno się ukryć na brzegu. Ogólnie cieszę sie, że coraz czesciej pojawiają się opisy kijów castingowych w długosciach ponad 7 stóp. Ten dziwny trend, ze casting musi być jednoczęsciowym króciakiem juz od dawna mnie uwierał. Radość castowania odkryłem ponownie idąc na ryby z kijem 9 stopowym. Liczę na kolejne opisy dłuuuuugich castingów na tym portalu :D

#25 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 21 listopad 2008 - 18:18

Do rozmaitych celów go używałem i używam . Oryginalną wersję miałem sparowaną ze starym Gold Maxem i monofilem 12 lb . Ale miał przelotki od 16 do 8 . Niezle to działało . Sol jest sprawniejszy rzutowo , z plecionka wyrażnie lepszy niż z żyłką .
Wiesz Jerzy , ja nie mam jakichś specjalnych preferencji co do długości . Gdzie jest lepszy i praktyczniejszy króciak , biorę go .. Dłuższy kij lepiej sie sprawi , to nim łowię . Nie antagonizuję ich a priori ..

#26 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 21 listopad 2008 - 22:08

[quote]
Zaczyna sie sezon zimowy - może powstanie III częsc artu :lol:
[/quote]
...dalej sobie obiecuję :lol:
[/quote]
...@elpojo, pomachaj Lamiglasem XMG 9`6ft, 15lb ...wg mnie ideał na rzeczne sandacze...szybki, mocny i mięcha ma jak Talon... takiego szukałem...

#27 OFFLINE   piterek

piterek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 21 listopad 2008 - 22:13

[quote title=pablom napisał(a) dnia Fri, 21 November 2008 09:43]@elpojo, jakmasz możliwość zobacz sobie CD Blue Rapid'a 3m do 35gr. Ja przerzuciłem kilka wędek, od momentu gdy mam tego,już nie muszę szukać <_< Acha, nie zamierzam go sprzedać :mellow: :lol: :lol:

To mój pierwszy post na tym forum ,pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.Do pożegnania się ze stanem użytkownika ukrytego skłonił mnie ,wymieniony CD Blue Rapid 3m 35 gr.Pablom pytanie do ciebie ,jak ten kijaszek zachowuję się przy małych gumkach .Gdzie główka waży max 10 gr.Chodzi mi o jego czułośc i zasięg , metoda połowu oczywiście opad. Pozdrawiam Piotrek.

#28 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 22 listopad 2008 - 23:47

Witam,
tak sobie obserwując zdjęcia w tym jakże ciekawym artykule, zafrapowało mnie jedno z nich, a mianowicie, czy aby w tej wędce jest potrzebna pierwsza przelotka - skoro pod całkiem dużym obciążeniem linka i tak nie dotyka rantu przelotki?
Może warto było by zejść o jeden a może nawet i dwa rozmiary niżej?
-poniżej zdjęcie

Załączone pliki

• Załączony plik  9.jpg   22,33 KB   552 Ilość pobrań

#29 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 23 listopad 2008 - 10:04

[quote title=piterek napisał(a) dnia Fri, 21 November 2008 10:13][quote]
@elpojo, jakmasz możliwość zobacz sobie CD Blue Rapid'a 3m do 35gr. Ja przerzuciłem kilka wędek, od momentu gdy mam tego,już nie muszę szukać <_< Acha, nie zamierzam go sprzedać :mellow: :lol: :lol:

To mój pierwszy post na tym forum ,pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.Do pożegnania się ze stanem użytkownika ukrytego skłonił mnie ,wymieniony CD Blue Rapid 3m 35 gr.Pablom pytanie do ciebie ,jak ten kijaszek zachowuję się przy małych gumkach .Gdzie główka waży max 10 gr.Chodzi mi o jego czułośc i zasięg , metoda połowu oczywiście opad. Pozdrawiam Piotrek.

[/quote]

Ja startuje z nim od 7gr + guma (lżej jakoś nie miałem okazji), u mnie mała guma na sandacza to 9cm, sporadycznie 7. Łowiłem nim bezproblemowo, także obrotówkami nr2, woblry 7cm (np. siek banan - waży może 8gr.) Na fishingcenter.com.pl na forum powinien być bardziej szczegółowy opis. W wolnej chwili go wkleię tu.

Mifek - zrozumiałem, ale to nie znaczy że nie odwiedzę Twoich stron.
Tarłoś - myślę że się przyda jednak, szczególnie gdy będziemy mieli większe obciążenie. Ja miałem też kijek (20lbs)którego pierwsze dwie przelotki wydawały się niepotrzebne, do czasu gdy siadł mi taki sandaczyk że fore ożył i pracował aż miło, niestety kotwice nie wytrzymały.

#30 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 23 listopad 2008 - 10:12

Ale ten kij ze zdjęcia jest naprawdę mocno wygięty :unsure:
Oczywiście nie neguje umiejscowienia przelotki, ale czy nie mogłaby być np numer mniejsza, zamiast 30 - 25? W tej jest 30.

Cytat z artykułu:

...Kij miał współpracować z kołowrotami wielkości 2500/3000 i plecionką, stąd dobór wielkości przelotek: 30-16-10-8L-7-6-5,5-5,5 szczytowa TFST 5,5....

#31 OFFLINE   w.d.wobler

w.d.wobler

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 546 postów

Napisano 23 listopad 2008 - 10:26

...

Użytkownik w.d.wobler edytował ten post 21 styczeń 2014 - 10:40

#32 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 23 listopad 2008 - 10:29

@w.d.wobler, trafna uwaga :D

#33 OFFLINE   piterek

piterek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 23 listopad 2008 - 14:00

Pablom dzięki za info.

#34 OFFLINE   iREK

iREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów

Napisano 23 listopad 2008 - 19:07

poza tym pierwsza przelotka musi być dopasowana do wielkości szpuli tak aby nie gasić zbyt szybko spirali linki - co zmniejsza zasięg rzutu

#35 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 23 listopad 2008 - 19:09

O to bardzo ciekawa teoria <_< <_< <_<
Mógłbyś rozwinąć?

#36 OFFLINE   iREK

iREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów

Napisano 23 listopad 2008 - 19:20

wydaje mi się to proste. Niewłaściwy kształt stożka spirali (tj. zbyt duży kąt na szczytu stożka) powoduje poprzez zderzenie zwojów z przelotką zwiększenie oporu dla linki czyli hamowanie wyrzutu. Chętnie poczytam jednak jakiegoś zbrojmistrza bo nie czuję się najpewniej w temacie :wacko: ;)

#37 OFFLINE   iREK

iREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów

Napisano 23 listopad 2008 - 19:58

w związku z tym, że zmusiłeś mnie do rozwinięcia mojej teorii czy mógłbym prosić Cię o odniesienie się do niej? ;) :lol:

oczywiście żartuję, niemniej temat mnie ciekawi bardzo.

#38 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 23 listopad 2008 - 20:04

wydaje mi się to proste. Niewłaściwy kształt stożka spirali (tj. zbyt duży kąt na szczytu stożka) powoduje poprzez zderzenie zwojów z przelotką zwiększenie oporu dla linki czyli hamowanie wyrzutu. Chętnie poczytam jednak jakiegoś zbrojmistrza bo nie czuję się najpewniej w temacie :wacko: ;)

Coś w tym jest Irku.
Kiedyś zaszła konieczność wymiany przelotki wejściowej w moim kijku. Fachowiec zapytał: jakiej wielkości kołowrotkiem łowisz?
Odpowiedziałem że w rozmiarze 2500 Shimano.
Wówczas wymienił przelotkę na średnicę 25 mm mimo, że pierwotnie była 30mm.
Nie wpłynęło to ujemnie na właśności rzutowe kijaszka.
Wysnułem ze zdarzenia wnioski podobne do Twoich.

#39 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 listopad 2008 - 20:16

@Tarłoś

to jest dosyć powszechnie przyjmowane założenie, w podanym linku np. mowa o tym w pkt 3

http://www.rodbuildi...y/newguide.html

oczywiscie w praktyce moze dochodzic do tego kilka dodatkowych zmiennych, takich jak: rodzaj stosowanej linki i jej grubosc, charakter ugiecia blanku wpływający na odległość pierwszej przelotki od kołowrotka - które będą decydowały o koncowym wyborze.

Co nie zmienia faktu że dwie obserwacje poczynione w tej dyskusji są bardzo czestym dylematem przy spacingu, tj. ze zbyt wysoka/duza pierwsza przelotka nie bedzie pozwalala wykorzystac mocy wedziska / nie bedzie podpierala blanku jak nalezy a zbyt niska/mala moze skracac rzuty oraz ze to pierwsze moze zalezec od ustawienia rolki wodzika w danym momencie - ktore zawsze bedzie przypadkowe :unsure:

#40 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 23 listopad 2008 - 20:20

Friko a jak ta teoria ma się do kijów castingowych? Wodziki multiplikatrów są na różnych wysokościach i pracują w różnym zakresie. Zauwarzyłem, ze czesto podczas rzutu linka dosć mocno napiera na pierwszą przelotkę wędziska. Czy jakies manewry z wielkoscią pierwszej przelotki i jej odległością od wodzika mają sens w budowie kija castingowego?

JW :D

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, blank, sandacz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych