Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#2021 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 21 styczeń 2021 - 00:10

Tak w Belgi jest fabryka mercury

Masz wiedzę czy robią tam części czy składają silniki ? Z tego co słyszałem to w Belgi była fabryka Hondy ale nie Mercurego , ale jak widać mogę się mylić. Jeśli mowa o Belgii to znajduje się tam główny magazyn na Europę jeśli chodzi o Lowrance, MG, Mercury ...

#2022 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 21 styczeń 2021 - 00:23

http://download.brun...d=3qsm8cdrxp5b5
Tu masz cala historie fabryki robia tam silniki od lat 70's

Plus silniki chyba 50 hp plus do 100 cos masz w ameryce do wyboru czesci do silnikow made in USA Belgium lub China

Użytkownik sharkfishing edytował ten post 21 styczeń 2021 - 00:25

• cabage lubi to

#2023 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 21 styczeń 2021 - 17:01

Szukałem na Chińskich stronach rozrusznika do mojego Mercurego nie mogłem znaleźć to pewnie dla tego że ich tam nie robią .

Ceny w Europie zawał nie mówiąc o Polskich serwisach . Trzeba w Norwegii się  rozejrzeć .

Może wiecie czy w Belgi przy fabryce mają salony sprzedaży silników ? 

#2024 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 21 styczeń 2021 - 17:07

Jaki silnik rok I model

#2025 ONLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 21 styczeń 2021 - 17:17

Szukałem na Chińskich stronach rozrusznika do mojego Mercurego nie mogłem znaleźć to pewnie dla tego że ich tam nie robią .
Ceny w Europie zawał nie mówiąc o Polskich serwisach . Trzeba w Norwegii się rozejrzeć .
Może wiecie czy w Belgi przy fabryce mają salony sprzedaży silników ?

Wieniec masz z zębami czy nie bo już nie pamiętam?

#2026 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 21 styczeń 2021 - 18:39

Wieniec bez zębów . Mercury 9,9 KM MLH   2017 r  .

Niektórzy dokupują zębatki na ALI i je wciskają  ale czy tak jest dobrze . 

Kombinuje jak to Polak . 

Patrzyłem ceny 20 konnych motorków z rozrusznikiem trochę trzeba będzie wydać kasy .

Ale ten co mam chciałbym podszykować  , może zostawię dla synka .

#2027 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 21 styczeń 2021 - 19:53

Co to jest wieniec?

#2028 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 21 styczeń 2021 - 20:06

Wieniec to ta  część wewnętrzna koła zamachowego .

Dla obniżenia kosztów produkcji w niektórych kołach zamachowych nie ma na frezowanych zębów .

Współpracuje z rozrusznikiem i kosztuje trochę .

Chyba dobrze napisałem 

Jeszcze niedawno nie miałbym problemu z wyfrezowaniem zębów .

Teraz braciszek siedzi na emeryturze żony pilnuje .

Czy ktoś kupował w tym sklepie  części do silników zaburtowych .

https://www.boats.net/

Użytkownik Tabor edytował ten post 21 styczeń 2021 - 20:11

#2029 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 22 styczeń 2021 - 00:18

Zawsze kupuje

#2030 OFFLINE   oSCo

oSCo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaMIŃSK MAZOWIECKI
  • Imię:MARCIN

Napisano 28 styczeń 2021 - 09:03

Być może było, ale wrzucam. Przy próbie zarejestrowania pontonu okazało się, że obecnie nie ma takiego obowiązku, dla jednostek pływających nie przekraczających 7,5m długości.

Art.  3.  [Jachty i jednostki pływające podlegające obowiązkowi rejestracji]

1.  Obowiązkowi rejestracji podlega:
1) jacht oraz jednostka pływająca używana do amatorskiego połowu ryb, o długości większej niż 7,5 m lub napędzie mechanicznym o mocy większej niż 15 kW;
2) jednostka pływająca używana do połowów rybackich,
3) jednostka pływająca uprawiająca żeglugę poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

#2031 OFFLINE   marcin_ketrzyn

marcin_ketrzyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 28 styczeń 2021 - 19:46

Naprawdę?

#2032 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 28 styczeń 2021 - 19:56

Kolega ostatnio chcial zarejestrować w urzędzie lodke 4m, gos mu powiedzial ze juz nie trzeba rejestrować i dal mu tam podstawę prawną. Zadzwonił do pzw , a tam usłyszał ze ma mieć zarejestrowana i bez dyskusji... ot Polska cala

#2033 OFFLINE   oSCo

oSCo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 28 styczeń 2021 - 20:05

W PZW poprali to podstawą prawną ? Zacytowany akt obowiązuje od 1 września 2020r., więc jest stosunkowo świeży. Być może w PZW jeszcze się nie dokształcili z nowych przepisów ?

#2034 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 28 styczeń 2021 - 20:12

Nie wiem... przytoczyłem fakt z przed kilku dni.kwestia jest taka ze poznie to kowalski musi udowodnić niewinność i ich niewiedze

#2035 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 28 styczeń 2021 - 21:39

https://m.facebook.c...716862139079535

#2036 OFFLINE   wedkarski365

wedkarski365

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaL

Napisano 28 styczeń 2021 - 22:16

Kolega ostatnio chcial zarejestrować w urzędzie lodke 4m, gos mu powiedzial ze juz nie trzeba rejestrować i dal mu tam podstawę prawną. Zadzwonił do pzw , a tam usłyszał ze ma mieć zarejestrowana i bez dyskusji... ot Polska cala

to nie Polska a okręg mazowiecki który w Szczegółowych Zasadach wędkowania obowiązujących w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW w Warszawie   wymaga rejestracji łodzi, do czego jako użytkownik wody ma prawo. Można zarejestrować na nowej ustawie środek pływający, nowe prawo tego nie zakazuje zobacz art 3 ust 3 który brzmi  "Jednostka pływająca o długości do 24m, która nie podlega obowiązkowi rejestracji, może być zarejestrowana na wniosek właściciela."

Jeśli w urzędzie dali mu podstawę prawną to znaczy, że nie znają tejże podstawy prawnej, która nie zakazuje rejestrować tego co nie musi być rejestrowane. http://isap.sejm.gov...=WDU20180001137

Użytkownik wedkarski365 edytował ten post 28 styczeń 2021 - 22:20

#2037 OFFLINE   oSCo

oSCo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 29 styczeń 2021 - 06:52

to nie Polska a okręg mazowiecki który w Szczegółowych Zasadach wędkowania obowiązujących w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW w Warszawie   wymaga rejestracji łodzi, do czego jako użytkownik wody ma prawo.

To ja jednak popieram słowa siarq "ot Polska cała"... Czyli mamy akt prawny ogólnopolski, który wszedł w oparciu o Ustawę, natomiast Okręg Mazowiecki PZW publikuje Uchwałę, którą znosi przepis ogólnokrajowy ? Czy jest tu jakiś prawnik i jest mi w stanie to wytłumaczyć ?

Oczywiście prawdą jest to co napisał wedkarski365, nie ma zakazu rejestracji jednostek < 7,5m, wciąż jest taka możliwość, tylko teraz nie kosztuje to 17 PLN , a 80 PLN i nie można załatwić tego od ręki, bo zdaje się, "papier" drukowany jest przez PWPW.

Czy od wejścia nowej Ustawy ktoś miał do czynienia z PSR, gdzie przedmiotem interwencji był brak rejestracji jednostki pływającej ? 

#2038 OFFLINE   wedkarski365

wedkarski365

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaL

Napisano 29 styczeń 2021 - 07:24

To ja jednak popieram słowa siarq "ot Polska cała"... Czyli mamy akt prawny ogólnopolski, który wszedł w oparciu o Ustawę, natomiast Okręg Mazowiecki PZW publikuje Uchwałę, którą znosi przepis ogólnokrajowy ? Czy jest tu jakiś prawnik i jest mi w stanie to wytłumaczyć ?

(...)

on nie znosi ustawy, nakłada nowy obowiązek który nie jest sprzeczny z powszechnie obowiązującym prawem. Tak samo jak może użytkownik wody. czyli w PZW. czy każdy inny, może rozszerzyć okres ochronny na dany gatunek - tak jak jest to w wielu okręgach , że oprócz dolnego wymiaru ochronnego jest  również górny wymiar ochronny. Np okoń w rozporządzeniu nie ma wymiarów ochronnych a rożne okręgi taki wymiar wprowadzają. Takim samym ograniczeniem, które wielu osobom na tym forum pasuje, jest np wprowadzanie no kill.Nie bronię tu PZW, tylko pokazuje że nie jest to nic nowego ani sprzecznego z prawem, a wędkarze mogą to zmienić przecież ktoś tych ludzi wybiera, a że ponad 90% to tylko opłaca składki i nie chodzi na zebrania to mamy to co mamy. Beton ma swój elektorat, a wystarczy że koło nie zrobi delegatem obecnego członka Zarządu to już w następnej kadencji nie będzie on we władzach, a do tego czasem wystarczy 10-20 osób na zebraniu

#2039 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 29 styczeń 2021 - 07:37

Pisałem już o tym w innym wątku bo ten nie pasuje. Znam chłopaków z SSRow i oni mówią ze brak numerów to strzał w stopę i tylko chwila aż PZW wprowadzi. W skrócie masz numery łatwiej cię odnaleźć jak łamiesz prawo. Jesteś na wodzie nie masz numerów z klucza jesteś podejrzany... Tak było do tej pory.
W moim okręgu mało pływają ale z lornetki spisują nr z plywadeł. Jak by zobaczyli ze ktoś kłusuje łatwiej go odnaleźć. Jak jada z policjantem mają dostęp do rejestru od ręki. Teraz to się skończy.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
  • wedkarski365 lubi to

#2040 OFFLINE   oSCo

oSCo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 29 styczeń 2021 - 08:01

Drogi Adminie jest dedykowany wątek, do którego moglibyśmy przenieść niniejszą dyskusję ? Po części rozumiem argumentację kolegów, jednak i tak uważam, że to się kupy nie trzyma.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych