IMG_3295.png 89,46 KB 13 Ilość pobrań
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Użytkownik gumowy edytował ten post 27 kwiecień 2021 - 08:20
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 27 kwiecień 2021 - 08:19
Użytkownik gumowy edytował ten post 27 kwiecień 2021 - 08:20
Napisano 27 kwiecień 2021 - 09:32
A jaki to silnik??
Zaraz się pewnie okaże, ze to jakaś 18 stka, sprzedawana również jako 25HP, czy 25HP spzedawane jako 30HP i wszystko się wyjaśni.
Wzory, które podałem są po uproszczeniach teorii, ale z mocnym wsparciem statystycznym, empirycznym. Moim zdaniem są dokładniejsze niż te 100% teoretyczne mocno pokomplikowane.
W wiekszości przypadków pełna teoria jest nie do ugryzienia, bo kto normalny zna np współczynnik pełnotliwości owręża własnej łódki.
We wszystkich przypadkach jakie sam osobiście liczyłem, rzeczywiście założona śruba dawała moc mniejszą niż wynikało to z naklejki na silniku.
10 1/2 cala to już sporo.... Skoro opisywana przeze mnie yamaha 40 miała 9 cali. Z tą opisywaną Yamahą to wystarczy wejść na stronę yamahy żeby się przekonać, że ten silnik nigdy nie był oferowany z żadną 9 calową śrubą.
41kmh na czterometrowej łódce z 40HP silnikiem potwierdza, że coś jest mocno nie tak
Trzeba sprawdzić czy silnik na pewno wkręca się na 5700 obr/min
Wszelkie odstępstwa od wyników z kalkulatora bardzo, ale to bardzo mnie interesują.
Dotychczasowe odstępstwa były niewarte uwagi... i potwierdzały trafność obliczeń. Tym bardziej szukam przypadku, który wskazywałby na coś odwrotnego.
Rząd wielkości na pewno się zgadza, bo w ten sposób liczę to od lat, a dopiero jak mam jakieś większe wątpliwości liczę to bardziej zaawansowanymi metodami i narzędziami.
Ale wykresów nie mogę opublikować na stronie ze względu na prawo autorskie.
Ale wątpliwości to bywają jak mam katamaran zamiast monokadłuba, a w przypadku monokadłubów, to się zawsze sprawdzało.
Napisano 27 kwiecień 2021 - 10:46
Napisano 27 kwiecień 2021 - 10:56
U mnie wychodzi tyle.
Mam 20 hondy i przy śrybie 10.5 dochodziło do odcinki przy 11 jest 5700
Napisano 27 kwiecień 2021 - 11:15
Użytkownik gumowy edytował ten post 27 kwiecień 2021 - 11:21
Napisano 27 kwiecień 2021 - 11:26
Napisano 27 kwiecień 2021 - 12:59
Czyli wychodzi na to że mam 13koni na których zapitalam 42 km/h przysprzyjających warunkach. Przy ciężarze całego zestawu ok 310kg .
A przy obciążeniu 420kg zapitalam 35km/h przy długości łodzi 450cm.
Czyli mam super pływadło.
Napisano 27 kwiecień 2021 - 14:32
Napisano 27 kwiecień 2021 - 15:05
Napisano 27 kwiecień 2021 - 15:17
Jedno pytanie. Czy prędkość bezwzględna to jest minimalna prędkość przy której łódka wyjdzie do ślizgu? Ba na szybko podstawiłem masę 400kg i długość linii wody 3.7m (odniosłem się do łodzi 4m więc chyba poprawnie) i wyszedł wynik 29km/h
Prędkość względna to prędkość wyrażona w wolumetrycznej liczbie Froudea. Dzięki temu wykresy te można zastosować do łódki dużej i małej, do każdej.
Znając objętość zanurzoną, czyli tak naprawde wagę liczymy prędkość bezwzględnąw kmh dla konkretnej łódki.
Minimalna prędkość ślizgu jest dla liczby Frodea = 3. Dla małej jakiejś łódki (lekkiej) będzie to 20kmh, a dla dużej ciężkiej 35kmh
prędkości bezwzględne liczy się na końcu....
dla 400kg wyjdzie ok 30kmh, to jest ok
A od długości i ciężaru bedzie zależeć którą linie z wykresu weźmiesz za swoją. To zależy od innego względnego parametru czyli LDR (lenght displacement ratio) czyli relacja miedzy długością a ciężarem.
Czym łodka lżejsza i dłuższa tym wykres łagodniejszy, bardziej korzystny.
Dowalając ciężaru na łódke tracimy na tym, że opór jest proporcjonalny do ciężaru ale dodatkowo pogarsza się współczynnik epsilon do liczenia tego oporu.....
I to jest wszystko po to, żeby zobaczyć ile tracimy na dwóch dodatkowych akumulatorach.
Napisano 27 kwiecień 2021 - 15:29
Napisano 27 kwiecień 2021 - 15:33
Dokładnie tak
Napisano 27 kwiecień 2021 - 15:43
Napisano 27 kwiecień 2021 - 15:54
Witam ,bez liczenia u mnie łódź ma 4,40,waga całości 350kg ,honda bf 20kM 4T wchodzi w ślizg według GPS helikxa7 przy 20km/h.
Napisano 27 kwiecień 2021 - 16:13
Witam ,bez liczenia u mnie łódź ma 4,40,waga całości 350kg ,honda bf 20kM 4T wchodzi w ślizg według GPS helikxa7 przy 20km/h.
To właśnie nie tak, to dokładnie nie tak......
Chodzi o określenie przy jakiej prędkości łódka osiąga matematyczny parametr zwany wolumetryczną liczbą Froudea = 3
To wg definicji jest matematyczny początek ślizgu.
Dlaczego tak?? Bo tak jest wygodnie. Bez względu na to jaką mamy długość, jaki ciężar, jaką wzajemną relację jednego do drugiego, współczynnik oporu epsilon dla nFr=3 ε(epsilon)=3
I na tym polega siła tego systemu, że nie jest oparty na "wydaje mi się, że jest w pełnym ślizgu" a na tym że jest to system uniwersalny działający na każdą łódkę i dużą i małą.
Jest to matematyczne narzędzie porównawcze.
Przy łódkach lekkich ciężko, naprawdę ciężko jest na łódce wyczaić dokładnie ten moment, kiedy łódka zaczyna być w pełnym ślizgu.
Na łódkach ciężkich jest to oczywiste ale łódki lekkie przechodzą bardzo łagodnie z semi planning do planning mode i łatwo to przeczyc.
Dlatego system opiera się o matematykę, zupełnie wyrzucając poza nawias subiektywne odczucia.
Mam policzyć moc potrzebną dla liczby froudea 3, czy tam dowolnej innej.....
I w ten sposób zyskujemy matematyczne odniesienie.
Szacowanie charakterystyki oporów to coś więcej niż określenie mocy potrzebnej do wyjścia w ślizg.
Napisano 27 kwiecień 2021 - 16:18
Napisano 27 kwiecień 2021 - 17:36
Errata:
Epsilon = 0.16 dla wszystkich wartości LDR przy FR=3
tak miało być napisane.
dlatego z palca można policzyć moc potrzebną do ślizgu...bo nie trzeba na wykresie szukać tych 0.16.
A tak przy okazji. Teoria ta powstała jeszcze w XIX wieku, przed powstaniem pierwszej łodzi ślizgowej. Jakoś do dnia dzisiejszego nikt tego nie kwestionował. Teoria ta wyjaśniła fenomen skoku hydrodynamicznego jak to wtedy nazwano, a po ludzku zjawisko puszczania kaczek płaskim kamieniem na wodzie.
Zanim zbudowano pierwszą łódź ślizgową wiedziano już jak mniej więcej będzie wyglądał ślizg.
Napisano 27 kwiecień 2021 - 17:45
Napisano 27 kwiecień 2021 - 17:46
Napisano 27 kwiecień 2021 - 17:51
Jest jakiś wzór żeby ryby brały
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych