Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#2261 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 26 maj 2021 - 20:34

Koledzy prośba o pomoc.
Posiadam od niedawna silnik Tohatsu MFS6DS.
Czy w tym modelu na biegu neutralnym powinna być możliwość podniesienia silnika ?

• Na wstecznym jest oczywiści blokada i to zakładam jest OK.
  • Na biegu do przodu nie ma blokady i to zakładam również jest OK na wypadek kontaktu z przeszkodą.
  • Na neutralnym nie mam możliwości podniesienia silnika (jest blokada).
W instrukcji napisane, że możliwość być powinna i zastanawiam się czy to nie jakiś feler mojego egzemplarza.

Z góry dzięki.

Na kolumnie - na cięgnie zmiany biegów masz czarny plastik który podnosi ten półksiężyc zwalniający blokadę - podnieś go sobie o parę mm w górę wtedy będziesz miał cały czas odblokowany na neutral i przód
  • godski lubi to

#2262 OFFLINE   oSCo

oSCo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaMIŃSK MAZOWIECKI
  • Imię:MARCIN

Napisano 26 maj 2021 - 20:35

Mam ten sam silnik i blokada jest otwarta tylko jak jest manetka ustawiona do przodu , w nętralu  nie podniosę silnika . Wiem o co Ci chodzi   :)  , jak dopływasz do brzegu robisz nełtral i chcesz podnieść silnik , tak się nie da . Ja jak dopływam  do brzegu na wolnych obrotach podnoszę silnik i robię  wtedy bieg luz i zawsze  , jak kończę pływanie wypalam paliwo z gazinika  uchroni przed osadzaniem się syfu z paliwa a tym samym nie pozapychają się dysze . Wykleiłem sobie czapkę matą wygłuszającą  i powiem jest teraz bardziej basowy  hałas silnika milszy dla ucha  , a silnik nie widzę żeby się z tego powodu bardziej grzał   ;)  , przepływane 20 godzin i jest po pierwszym serwisie 

pawlo29, dokładnie o takiej sytuacji pisałem, czyli dopływam do brzegu, gdzie jest płytko, robię neutral i chcę podnieść silnik.

W instrukcji, którą dostałem do silnika, napisane, że właśnie na neutralu można podnosić, a tu niespodzianka. No nic, myślałem, że to kwestia moje egzemplarza, a wygląda na to, że tak ma być, tylko ktoś instrukcję skopał. Rozumiem, że nie podnosisz go maksymalnie, tylko to tego poziomu pośredniego, służącego do pływanie po płytkiej wodzie ?

Przepraszam, za masę pytań, ale jak wygląda procedura, wypalenia paliwa z gaźnika ? Odłączasz linię paliwową i czekasz aż zgaśnie (wypali się paliwo) ?

Z góry dzięki.

#2263 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 26 maj 2021 - 20:38

Dobrze Piotrek mowi taki czarny prostokat na ciegle z srubka na gwiazdke popusc ja i podnies

#2264 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 26 maj 2021 - 20:40

Jezeli urzywasz dobrego paliwa ze stabilizatorem nie trzeba wypalac paliwa

Użytkownik sharkfishing edytował ten post 26 maj 2021 - 20:41

#2265 OFFLINE   oSCo

oSCo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaMIŃSK MAZOWIECKI
  • Imię:MARCIN

Napisano 26 maj 2021 - 20:47

Znam takie powiedzenie. "Jak wszystko inne zawiedzie przeczytasz instrukcję"

https://www.tohatsu...._EUR_EN_web.pdf

Kolego, dzięki za link. W instrukcji, którą dostałem (tłumaczenie na PL), jak wól jest napisane, że w pozycji neutral, a w instrukcji z linka:

With the shift lever in Forward, fully tilt the motor up toward you by holding the tilt handle provided at the rear of the top cowl. Then slightly lower the motor for locking in the up position.

Użytkownik oSCo edytował ten post 26 maj 2021 - 20:47

#2266 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 26 maj 2021 - 22:34

Jezeli urzywasz dobrego paliwa ze stabilizatorem nie trzeba wypalac paliwa

No ja jednak staram się choć połowę wypalić.

Pierwszy powód to wycieki benzyny z gaźnika na ubranie przy przenoszeniu, a drugi to nacisk na plastikowy pływak, który powoli odkształca się.

#2267 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 27 maj 2021 - 22:48

Jest to mój pierwszy silnik spalinowy i przy kupnie powiedziano chcesz pływać bez zatkanych dysz wypalaj paliwo  , a paliwo mamy jakie mamy nawet to 98 i to samo usłyszałem na serwisie . A dopływając do brzegu jaki problem odłączyć linie paliwową  tak więc robię  i na spoko się wypala aż zgaśnie , a że zdejmuje zawsze silnik nigdzie paliwo mi się nie uleje   :D  . Kol. Womaly23  podpowiada że można zrobić żeby podnosić silnik na  biegu jałowym  , sprawdzę to rozwiązanie było by prościej z dopływaniem do brzegu ,  dzięki za podpowiedz w imieniu kolegi  oSCo  i swoim   :)  

#2268 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 28 maj 2021 - 07:08

Żeby podnosić silnik Tohatsu Mercury Mariner 4-6 na biegu jałowym nalezy przedłużyć popychacz od biegów o 7mm.
Poprostu dospawać pręt fi 6 km o obciąć go o 7mm powyżej miejsca spawu

#2269 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 28 maj 2021 - 09:40

( "Żeby podnosić silnik Tohatsu Mercury Mariner 4-6 na biegu jałowym nalezy przedłużyć popychacz od biegów o 7mm.Poprostu dospawać pręt fi 6 km o obciąć go o 7mm powyżej miejsca spawu")

Ciekawych się rzeczy człowiek dowiaduje o spawaniu nowych silników,żeby podnieść kolumnę do góry na wolnych obrotach :)

Załączone pliki

Użytkownik cabage edytował ten post 28 maj 2021 - 09:42

• Karol Krause i drChlubicz lubią to

#2270 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 28 maj 2021 - 10:27

Pomysl pzedni czyli kupujesz outboard kup spawarke
  • cabage lubi to

#2271 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 28 maj 2021 - 11:43

Ja tego silnika nie projektowałem. Napisałem co zrobić by silnik podnosił się na jałowym.
Ta sama spodzina jest w 2suwie tylko popychacz jest dłuższy o 7 mm.

#2272 OFFLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 665 postów
  • LokalizacjaGA
  • Imię:Michał

Napisano 28 maj 2021 - 12:09

Kolega @cabage raczej wyczerpał temat :good:

Użytkownik drChlubicz edytował ten post 28 maj 2021 - 12:10

• cabage lubi to

#2273 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole

Napisano 28 maj 2021 - 17:48

Ja tego silnika nie projektowałem. Napisałem co zrobić by silnik podnosił się na jałowym.
Ta sama spodzina jest w 2suwie tylko popychacz jest dłuższy o 7 mm.

Kolego Evin, zdjęcia robiłem w pozycji cięgna zmiany biegów "na luzie" i bez jakiegokolwiek problemu dźwigasz silnik w każdej chwili. Wystaczy podnieść ten półksiężyc do góry...

Nie przypatrywałem się za dobrze, ale gdyby ten pręt byłby o 7mm dłuższy to prawdopodobnie nie dało by się wbić biegu do płynięcia "na przód".

To spawanie to po to by cały czas blokada była zwolniona czy jeszcze w jakimś celu ?
Pytam z czystej ciekawości...

#2274 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 28 maj 2021 - 18:22

Dokladnie wychylaszsie jedna reka podnosisz zapadke druga silnik

#2275 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 28 maj 2021 - 20:53

Jest przełom   :D  można silnik podnosić do góry w pozycji jałowej .  Króciec  w pozycji na biegu wstecznym wystaje 5 mm i jest fi 5,5 mm , wstawiłem tulejkę  8 mm na ten wystający króciec  i teraz wystaje 8 mm  .  na biegu wstecznym jest blokada  ,  a na biegu jałowym i do przodu można silnik podnosić , bieg wchodzi normalnie , blaszka która jest dociskana na biegu do przodu ma jeszcze z 3 mm luzu tak że nie ma prawa nic blokować ,, przetestowane "  . Dopływając do płytkiej wody można podnieść silnik tak jak się płynie na płytkiej wodzie .  :)  

#2276 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole

Napisano 28 maj 2021 - 21:35

Paweł ale po co to wszystko jak działa bez przerabiania ?

Jest przełom   :D  można silnik podnosić do góry w pozycji jałowej .  Króciec  w pozycji na biegu wstecznym wystaje 5 mm i jest fi 5,5 mm , wstawiłem tulejkę  8 mm na ten wystający króciec  i teraz wystaje 8 mm  .  na biegu wstecznym jest blokada  ,  a na biegu jałowym i do przodu można silnik podnosić , bieg wchodzi normalnie , blaszka która jest dociskana na biegu do przodu ma jeszcze z 3 mm luzu tak że nie ma prawa nic blokować ,, przetestowane "  . Dopływając do płytkiej wody można podnieść silnik tak jak się płynie na płytkiej wodzie .  :)  

( "Żeby podnosić silnik Tohatsu Mercury Mariner 4-6 na biegu jałowym nalezy przedłużyć popychacz od biegów o 7mm.Poprostu dospawać pręt fi 6 km o obciąć go o 7mm powyżej miejsca spawu")

Ciekawych się rzeczy człowiek dowiaduje o spawaniu nowych silników,żeby podnieść kolumnę do góry na wolnych obrotach :)

#2277 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 28 maj 2021 - 22:04

Można  można  , działa  działa  nie trzeba będzie się wychylać żeby tą blaszkę podnieść  i dopiero silnik unieść ,  a jest to trochę upierdliwe  wychylając się i szukając blaszki kiedy łódką buja . Kol Marcinie silnik kupiony u Ciebie chodzi elegancko   :)  oby tak dalej się sprawował  :D  . test i próby wykonane dziś w pokoju   :P  

• cabage lubi to

#2278 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 28 maj 2021 - 23:50

Mozna tez bez przerabania podnies na biegu i wlaczyc neutral

#2279 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 29 maj 2021 - 06:35

Mozna tez bez przerabania podnies na biegu i wlaczyc neutral

Szkoda że nie napisałeś wcześniej jak to zrobić   :P  , ale ten sposób który opisałem  a podpowiedzieli  Inni  działa w 100%  i na pewno wielu to wykorzysta  bo działa i to najważniejsze   :D  :D  :D

#2280 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 29 maj 2021 - 07:05

Dopiero teraz sobie przypomnialem ze trimujesz na plytka wode poniewaz ja z regoly nie mam takich problemow ani nie zdejmuje nigdy silnika wiec bardzo rzadko tak robie ale napewno mozna 100%
  • pawlo29 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych