Podepnę się pod temat.
Jutro przyjedzie do mnie nowy silnik Suzuki 6 KM. Czy ktoś może napisać jak dotrzeć silnik? Zakładać go od razu do łodzi i spokojnie pływać czy docierać w garażu, w beczce ?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 17 wrzesień 2014 - 11:20
Podepnę się pod temat.
Jutro przyjedzie do mnie nowy silnik Suzuki 6 KM. Czy ktoś może napisać jak dotrzeć silnik? Zakładać go od razu do łodzi i spokojnie pływać czy docierać w garażu, w beczce ?
Napisano 17 wrzesień 2014 - 12:36
Faktem jest, ze dzisiejsze japonskie silniki roznia sie od siebie w niuansach, mozna spokojnie brac wg. upodoban/zawartosci portfela...
Te mniejsze czesto pochodza z tej samej fabryki (np. Mercury 4-5-6 = Tohatsu (Nissan) 4-5-6)... Moze i kultura pracy jest w 2-cylindrowym wyzsza, ale tu cenie sobie prostote konstrukcji i niska mase i nie przeszkadza mi troche bardziej "rustykalny" naped. Natomiast jesli jest taka mozliwosc, to bralbym 6 KM zamiast 4 czy 5 w takiej samej skorupce. Zawsze to moze zadecydowac o slizgu lub czolganiu sie. To-to na zdjeciu slizga sie spokojnie na 5 konikach (1 osoba dorosla, 2 dzieci 7-10 l, pies, troche osprzetu), ale na dwie osoby dorosle juz nie wystarcza....
@grubyzwierz: Jak juz mialbym wybor, docieralbym na wodzie... Po jakie licho zasmradzac sobie garaz?
Z tym docieraniem bym tez nie przesadzal... Tolerancje produkcji oraz oleje sa w dzisiejszych czasach inne, niz 20 lat temu... W samochodzie tez nie jezdzisz 5 h na pierwszym, 3 h na drugim itd. biegu... Unikalbym jedynie "od razu na full"...
@evin: Pasek rozrzadu (alternatywnie: lancuch) steruje, o ile sie nie myle, zaworami - nie zaleznie od ilosci cylindrow, oczywiscie tylko w 4-suwie?
Użytkownik yacaré edytował ten post 17 wrzesień 2014 - 12:38
Napisano 17 wrzesień 2014 - 19:34
Yacare, dzięki za odpowiedź. Zobaczę jeszcze co tam radzą w instrukcji oraz co powie mi serwisant Suzuki. Zaraz po pracy jadę nad wodę
Napisano 17 wrzesień 2014 - 22:51
Użytkownik yacaré edytował ten post 17 wrzesień 2014 - 22:53
Napisano 20 wrzesień 2014 - 08:07
Napisano 20 wrzesień 2014 - 08:27
A masz może jakis namiar na ten licznik? Wszystko co znalazłem było znacznie droższe. ..Pływać spokojnie, nie kręcąc cały czas na wysokich, ale też nie obawiać się wyższych obrotów. Po dniu pływania spuścić olej i zalać nowy. Ja bym wymienił też ten w spodzinie, niby nie trzeba ale... Koszt żaden, a spałbym lepiej.
Następna wymiana po kilkudziesięciu mh. A dalej już wg manuala.
Aha, załóż sobie licznik motogodzin (do kupienia za stówkę razem z obrotomierzem).
Napisano 20 wrzesień 2014 - 18:12
Ja do docierania mojej yamahy używałem tagiego, http://allegro.pl/li...4571232331.html w zupełności wystarczył,obroty masz na ikonie na manetce.powodzenia
Napisano 22 wrzesień 2014 - 07:57
A masz może jakis namiar na ten licznik? Wszystko co znalazłem było znacznie droższe. ..
http://allegro.pl/ob...4627616301.html
http://allegro.pl/li...4547379762.html
Oczywiście obydwa nie są dedykowane łodziom dlatego nie kosztują tysiaka
Napisano 23 wrzesień 2014 - 12:23
Licznik zamówiony, na pewno się przyda. Dzięki za podpowiedzi
Napisano 03 listopad 2014 - 11:16
Przy okazji licznika motorogodzin, w którym miejscu silnika taki licznik najlepiej przyczepić?
Napisano 03 listopad 2014 - 11:24
MIejsce montażu to chyba bardziej gdzie Ci wygodnie, na łodzi nie na silniku. Chyba że silnik dużo noszony/zmieniajacy łodzie to moze gdzies na rumplu
Napisano 03 listopad 2014 - 13:40
Tak, pływam na pontonie, silnik jest odpinany po każdym pływaniu, dlatego myślałem żeby licznik gdzieś na stałe do niego przyczepić.
Napisano 03 listopad 2014 - 14:30
O widzisz, dokładnie o czymś takim myślałem
a czym/jak on jest przyczepiony?
Napisano 18 grudzień 2014 - 16:19
1. Yamaha, 2.Tohatsu, 3. Suzuki
Napisano 18 grudzień 2014 - 19:51
Ja już dokonałem wyboru
będzie to Yamaha 6 KM
zastanawiam się tylko czy podczas przewożenia silnika na boku paliwo ze zbiornika nie będzie uciekać
Jak to wygląda w praktyce panowie?
Jeżeli chce się przewozić silnik na boku to czy trzeba opróżniać zbiornik wewnętrzny z paliwa?
Napisano 18 grudzień 2014 - 20:13
Jak zakręcisz dobrze wlew i odpowietrznik, to nic sie nie wyleje.
Napisano 18 grudzień 2014 - 20:49
Napisano 18 grudzień 2014 - 23:53
Nowa yamahe mozna klasc dowolnie
ale to chodzi o to że nie zalewa świecy
Napisano 19 grudzień 2014 - 23:01
czytałem że w nowych 4-sówach docieranie polega na wypływaniu 20 mtg. z obr. max 3000, potem zmiana oleju w silniku i stopie i można pływać na max. ale oczywiście wszystko z głową.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych