Witajcie
Przymierzam się do kupna silnika 30hp. Aktualnie posiadam 15hp suzuki. Silnik nie sprawia problemów itd. Jestem w miarę zadowolony. Ale przychodzi czas na zwiększenie mocy. Ograniczenia finansowego nie ma, w którą markę warto przygotować? W większości tutaj polecana jest marka Tohatsu. Dlaczego nie akurat suzuki ? Że względu na cenę?
Miałem podobny dylemat - suzuki bardzo mi się podobała, ale po doświadczeniu z 20KM (to samo co 15KM tylko zmienione CPU), spawdziłem, że 30KM to jest dokładnie 25KM z innym sterownikiem. Stąd darowałem sobie, żeby nie wkurzać się na 'słabe' 30KM.
Wziąłem Mercurego (cena, dostępność, wyposażenie, gwarancja)- za 30KM full opcję zapłaciłem poniżej 20k.
Ładowanie jest, ale czy takie potrzebne ? Płynę raptem 5km potem postój, elektronikę pokładową i tak zasilam z LiFePo 160Ah więc nie do zamordowania przez miesiąc.
Na Yamahę trzeba było długo czekać i była znacząco droższa niż suzi czy mercury. Sprzedawca tohatsu polecał brać mercurego (niby mniej plastiku w środku i lepsze wykonanie).