Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#1481 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 10 luty 2020 - 20:37

Sprzedaz moze zakaza calkowicie a uzywanie powolij najpierw zaczna lokalne przepisy

#1482 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 10 luty 2020 - 20:49

Sprzedaz moze zakaza calkowicie a uzywanie powolij najpierw zaczna lokalne przepisy

A wiesz ile lat temu wyprodukowane zostały ostatnie Trabanty,Syreny ,Komary czy inne WSKi .Mimo że jesteśmy zapatrzeni w USA to takie lokalne przepisy łatwo nie przejdą. Dwusuwy wymrą same ale jeszcze nie tak prędko.

#1483 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 10 luty 2020 - 21:14

W Ameryce jest wiecej dwosowow jak w Polsce kiedykolwiek bylo i co z tego pomalu z kazdej strony ktos to cisnie Ja osobiscie nie rozumiem posiadania 2 stroke pali to wiecej, mniej zywotne,non stop zabawa z olejem

#1484 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 10 luty 2020 - 21:23

Chyba piszesz o starych 2T bo w przypadku nowych nie widzę żadnych wad w stosunku do 4T ...baaa... widzę same korzyści...

#1485 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 10 luty 2020 - 21:30

Pisze o malych 2stroke duze jak najbardziej na plus. Male typu male outboards,motory crosowe do uzytku rekreacyjnego (nie wyczynowe),kosiarki itp
Zreszta o tym tu piszemy o malych spalinach zabortowych
Ja wiem waga gra duza role kiedy nie ma podejscia do wody otargalem sie w kanadzie za mlodu jak glupi
Dalej twierdze ze 4stroke jest lepszy bardziej zywotny mniej pier...nia
Dzisiejszy outbord 4stroke dla przecietnego wedkarza jest dozywotni jezeli sam go nie zalatwi

Użytkownik sharkfishing edytował ten post 10 luty 2020 - 21:37

• Paweł J lubi to

#1486 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 11 luty 2020 - 07:20

Chyba piszesz o starych 2T bo w przypadku nowych nie widzę żadnych wad w stosunku do 4T ...baaa... widzę same korzyści...

A mógłbyś wymienić te korzyści nowoczesnego silnika 2t w stosunku do 4t? Ja oprócz wyższego momentu obrotowego nie widzę dodatkowych zalet. To co kiedyś było atutem konstrukcji 2t czyli niska waga i prosta konstrukcja w silnikach Evinrude zostało zatarte, Są to konstrukcje skomplikowane technicznie i tak samo ciężkie jak 4t. Dla mnie dodatkową wadą jest specyficzny odgłos pracy silnika. 

#1487 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 11 luty 2020 - 09:17

Powód wyboru 2T w moim przypadku jest tylko jeden WAGA. Też wolał bym 4T. Na pontonie i przy zakładaniu za każdym razem silnika waga robi różnicę. I nie mówcie że niby nie ma różnicy w wadze w nowych konstrukcjach. 

Zerknijcie ile waży nowy Suzuki DT15A i znajdź mi teraz 4T 15KM w podobnej wadze...

Mój storm 15 waży 38kg i to jest górna granica jaką mogę dźwigać.

• M a r a s lubi to

#1488 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Kot

Napisano 11 luty 2020 - 09:38

Nie mogłem się powstrzymać, żeby nie przytoczyć cytatu:

"Życie jest za krótkie, żeby na jeden zapłon iskry czekać dwa obroty wału"

i piszę te słowa nie prześmiewczo, a jako zagorzały fan siników dwusuwowych w zastosowaniach łódkowych.

• gumowy, M a r a s i Tresor lubią to

#1489 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 11 luty 2020 - 10:03

Bierz Vankla będziesz miał 3 zapłony (a tak naprawdę 6 bo są 2 świece w komorze i odpalają w różnym czasie) na jeden obrót tłoka. :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

#1490 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 11 luty 2020 - 10:52

Powód wyboru 2T w moim przypadku jest tylko jeden WAGA. Też wolał bym 4T. Na pontonie i przy zakładaniu za każdym razem silnika waga robi różnicę. I nie mówcie że niby nie ma różnicy w wadze w nowych konstrukcjach. 

Zerknijcie ile waży nowy Suzuki DT15A i znajdź mi teraz 4T 15KM w podobnej wadze...

Mój storm 15 waży 38kg i to jest górna granica jaką mogę dźwigać.

Ja pisze o aktualnej ofercie i tym co może kupić legalnie na rynku zwykły użytkownik do zastosowań rekreacyjnych. Na naszym rynku 2t w ten sposób można z kupić tylko Evinrude bo spełnia odpowiednie normy. 

#1491 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 11 luty 2020 - 11:39

Przy niewielkich łódkach wielkie znaczenie ma waga silnika. Powiedzmy, że mamy 35HP 2T wążacego 46kg i 35HP 4T ważącego 75 kg.

Ponieważ silniki wiszą na pawęży, nadwyżka wagi silnika 4T musi być zrównoważona poprzez skierowanie ciągu bardziej w dół, żeby łódka nie stanęła dęba...

I robi się z tego 4 suwa tyle, że 15 koni idzie w dno, w celu naprostowania  łodzi, zapewnienie poprawnego trymu, a tylko 20 koni zostaje na napęd w stosunku do silnika 2T.

Tak że w takim porównaniu dwusuwowe konie są bardziej witalne, bo  nie muszą się naprostowywać.

Przy pływaniu w "nadślizgu" czyli powyżej wolumetrycznej liczby Froudea = 6, zalety lżejszego silnika mocno gasną, ale do normalnych zastosowań kluczowy wydaje się stosunek kilogramów do koni, czy tam odwrotnie..... 

Pierwsze z brzegu 15 konne silniki

waga 2T 15HP - 35 kg

waga 4T 15HP - 53 kg

te dodatkowe 18 kg na pawęży trzeba jakoś zrównoważyć, a tak jak pisałem zrównoważyć można trymem, kierując część energii w dno, która to energia w przeciwnym razie wykorzystana byłaby do napędu.

Nie wiem dlaczego zakup silnika dwusuwowego miałby być nielegalny? Myfriendy ten problem już dość dawno rozwiązały, co widać na serwisach aukcyjnych.

Silnik 2T jest z definicji zoptymalizowany na jedną określoną prędkość obrotową, w przypadku silników zaburtowych na Vmax.....

Ponieważ o optymalizacji na niskich obrotach nie ma mowy, nie nadaje się na silnik trollingowy, do wolnego pływania. (jak się ktoś uprze, to też można, ale zasadniczo sie nie nadaje)

Z tego że w samochodzie czasem kręci się silnik wolno, czasem szybko, silniki 2T nie nadają się do samochodów. Silniki 2T nie znoszą hamowania silnikiem, sa optymalizowane na jedną prędkość.

W lotnictwie silnik 2T ma wielki atut, że nie posiada miski olejowej, a więc potrafi latać do góry nogami, czego silniki 4T z miską olejową nie potrafią.

Tak, że porównując zaburtowy silnik dwusuwowy do Syreny czy Trabanta można się mocno zdziwić....

Nawet nasi podróżnicy, na wyprawę po Amazonce wybierają silnik dwusuwowy..... Bynajmniej nie z powodów oszczędnościowych.

Dni chwały polskiego motorowodniactwa to o ile pamiętam silniki Dietera Koeniga a więc jak najbardziej silniki dwusuwowe. Bynajmniej również nie z powodów oszczędnościowych.

Również przez służby silniki 2T były całkiem chętnie wybierane.

#1492 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2020 - 12:00

Obecnie

Pierwsze z brzegu 15 konne silniki

waga 2T 15HP - 35 kg

waga 4T 15HP - 20HP - 43 - 45 kg (Tohatsu, Mercury, Suzuki) - czyli już bez tragedii.

#1493 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 11 luty 2020 - 12:44

Przy niewielkich łódkach wielkie znaczenie ma waga silnika. Powiedzmy, że mamy 35HP 2T wążacego 46kg i 35HP 4T ważącego 75 kg.

Ponieważ silniki wiszą na pawęży, nadwyżka wagi silnika 4T musi być zrównoważona poprzez skierowanie ciągu bardziej w dół, żeby łódka nie stanęła dęba...

I robi się z tego 4 suwa tyle, że 15 koni idzie w dno, w celu naprostowania  łodzi, zapewnienie poprawnego trymu, a tylko 20 koni zostaje na napęd w stosunku do silnika 2T.

Tak że w takim porównaniu dwusuwowe konie są bardziej witalne, bo  nie muszą się naprostowywać.

Kolege chyba mocno "poniesło" z 35km zostaje 20 na prostowanie łodzi , większej bzdury dawno nie słyszałem.  Czyli trymowanie dotyczy wyłącznie silnika 4t tak? Jak dla mnie to tylko i wyłącznie zaleta waga, wady spalanie czasem nawet 2x wieksze przy tym samym obciazeniu i przeplynietych km ( silniki yamaha 15km2t i 15km 4t , waga 36 i 46kg), o smrodzie i hałasie nie wspominając, dodatkowo babranie się w oleju skażenie wody wystarczy w beczce odpalic na jakis czas i zobaczyc co sie z wody robi. Na prawdę rewelacja :D 

Silniki dwusuwowe są obecnie niedostepne w sprzedaży w Polsce poza Evinrude , i namawianie kogoś do łamania prawa na publicznym forum jest conajmniej niestosowne.

#1494 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 11 luty 2020 - 14:04

Czyli silniki na popularnym serwisie aukcyjnym są wystawiane nielegalnie i nikt nie reaguje?? A może jednak nasi chińscy przyjaciele znaleźli sposób  na legalną sprzedaż takich silników?? Użytkowanie nadal jest legalne i nikogo do łamania prawa nie namawiam.

A kolega sprawdzał jak wygląda woda w beczce po minucie pracy silnika 4T.....
Zaręczam że po pracy silnika 4T w beczce też za chwilę jest woda podobna od tej z 2T

Silnik 4T wcale nie produkuje perfum.

Tak jak pisałem....... dwusuw nie lubi wolnych obrotów, wiec na wolnych obrotach będzie brudził trochę bardziej, ale na maksymalnych obrotach?

Z całą pewnością woda w beczce zostanie czysta, przy silniku z wydechem tzw gorącym do atmosfery.

Czyli tutaj sie okazuje, że silniczki wygladające jak kosa spalinowa, pomimo, że są 2T nie zanieczyszczają wody, w przeciwieństwie do mitycznych evinrude.....

i wcale nikogo nie namawiam do tego typu silniczków.

Kolega zamierza nastręczać innym takie silniczki??

Na jakiej podstawie kolega sądzi, że mnie "poniesło"? Potrafi kolega to policzyć? Może warto spróbować?
OK sprawdźmy jak bardzo mnie "poniesło"

Stan realny, sprawność śruby 33%
Przy bardziej realnej sprawności rzędu 33% (bo taką realnie mamy średnią sprawność na śrubie) przy 15 koniach na silniku mamy 27 kg ciągu czyli składowa pozioma wynosi 20 kg
tracimy 7kg ciągu na uzyskanie składowej pionowej 18kg czyli przy sprawności 33% na śrubie tracimy już 35%

35% z 15HP to jest 5,25 HP straty (15-5,25= 9,75)
35% z 35HP to jest 12,25 straty (35-12,25=22,75)

No strasznie mnie "poniesło" pomyliłem się o 3 "kunie"
Zanim się oceni kogoś, że bzdury pisze, może "wartało by umić" to przeliczyć??

A licząc całkowitą wagę silnika?? Potrafi kolega policzyć ile musi iść w dno, a ile zostaje ciągu  w osi X żeby zrównoważyć ciężar silnika?

Do tego czym mniejszy silnik tym te relacje wyglądają gorzej.
Zdaję sobie sprawę, że dysonans poznawczy jest zaskakująco duży w tym przypadku. Też  byłem tym bardzo dawno temu mocno zaskoczony i miałem podobny problem jak kolega.

W przypadku kiedy mam sie poruszać 8km/h na 4 konnym silniczku to te rozważania tracą sens. Czterosuw łatwiej się odpala z szarpaka.
Jednak to te obliczenia, które przedstawiłem powyżej sprawiły, że silnik 2T był tak chętnie wykorzystywany w wyścigach motorowodnych i pewnie dalej by był gdyby nie "proekologiczne przepisy"
Do dzisiaj chętnie jest wykorzystywany przez profesjonalne służby.

Do dzisiaj dwusuwy są sprzedawane choćby na Grenlandii do profesjonalnych łodzi roboczych. I pewnie w wielu jeszcze innych miejscach na świecie.

• Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#1495 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 11 luty 2020 - 14:22

Jednak trochę popłynąłeś.

Moc silnika zaburtowego od kilkudziesięciu lat mierzy się wg standardu  ICOMIA  28/23 i robi się to na wale śruby. Sprawność śruby jest zazwyczaj w przedziale 80-90% i jest definiowana przez jej uślizg.

3.2
Corrected power shall be the full throttle power of an engine or propulsion system measure in an engine dynamometer laboratory as specified in this standard and corrected to the standard reference conditions specified in ISO 3046/1 using the correction methods specified in ISO 3046/2.
3.3
Declared (rated) power of an engine model or propulsion system shall be the full throttle power at the declared (rated) speed at the final output shaft of the engine or propulsion system as offered for sale by the manufacturer, based on corrected power of one or more engines or propulsion systems
3.3.1--Power shall be declared as Propeller Shaft Power at the propeller shaft of engines sold with complete propulsion units, and at the couple to the propeller shaft of engines sold with reduction or reversing gears.
3.3.2--Power shall be declared as Crankshaft Power at the engine output shaft of engines sold without reduction or reversing gears, stern drive or sail drive units. In such cases, the power declaration shall be accompanied by a statement that usable power will be reduced by gear losses.

Chyba że czajniki nie stosują się do standardu, ale to już inna kwestia.

Użytkownik psulek edytował ten post 11 luty 2020 - 14:47

#1496 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 11 luty 2020 - 14:24

To że ktoś sprzedaje silniki z opisem "do sportu itp" a legalnosc takiej sprzedazy to dwie różne rzeczy. Był jakiś czas temu temat sprzedawania "przedmiotów kolekcjonerskich" też legalnie? To czemu po kilku nawet latach kilku delikwentów odpowiadało przed sądem za taką sprzedaż. 

Co do silników to pływałem i 15km 2t i 15km 4t i nie zauważyłem różnicy -30% na 4t, pewnie chodzi o tą "moc która idzie w dno", ja tam  w swojej łódce nic nie musze kompensować silnik jest odpowiednio dobrany. Co innego jak ktoś do małej łupinki założy zbyt cięzki silnik, pomijam kwestie dobrania śruby itd. 

Użytkownik crizz100 edytował ten post 11 luty 2020 - 14:25

#1497 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 11 luty 2020 - 14:28

Sorki ja tylko zapytałem a  rozpętała się burza.Ale

kogoś kto ma pojęcie miło posłuchać kol.

Gar4field.Pozdrawiam

#1498 OFFLINE   radeqs

radeqs

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 834 postów
  • LokalizacjaRuda Śląska
  • Imię:Konrad

Napisano 11 luty 2020 - 14:43

Jak lubicie zaciągać się spalinami z 2T, to akceptuję, ale nie rozumiem. Z mojego punktu widzenia czasy 2-suwów w motoryzacji są słusznie minione. Oczywiście spaliny z 4T perfumami nie są, ale pisanie, że to mniej więcej to samo, co spaliny z 2T jest dla mnie delikatnie mówiąc niezrozumiałe. Płuca wasze, niestety woda wspólna...

PS. Jeśli na 4T 9.9 o wadze 39,9 kg na pontonie o długości 3,4,m wyciągam w 3 osoby nie 8 km/h, a 28km/h, to czego powinienem się spodziewać w przypadku odpowiednika mocy w przypadku 2T?

Użytkownik radeqs edytował ten post 11 luty 2020 - 14:52

#1499 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 11 luty 2020 - 16:13

Sprawność śruby 90%?

Kupie takich śrub każdą ilość nie pytając o cenę.......
Wiem jak się mierzy moc silnika i wiem w jaki sposób traci się tą moc na propellerze......

jest miliard wykresów w internecie na ten temat, choćby ten
Potrafię policzyć sprawność konkretnej śruby w konkretnej łódce przy konkretnej prędkości.

Przeliczyłem w życiu setki śrub napędowych jeśli nie tysiące..... Nigdy nie było reklamacji.
te 75% sprawności dla konwencjonalnej śruby jako maksymalna sprawność dla naszych łódek w większości jest nieosiągalna, bo zachciało nam się dodatkowych silników elektrycznych, dodatkowych akumulatorów. Nasze łódki zwyczajnie zrobiły się za ciężkie. Czym cięższa śruba i czym mniejsza prędkość łódki, tym mniejsza sprawność śruby.
Żeby było możliwe osiągnięcie sprawności śruby powyżej 50% musimy mieć bardzo lekką łódkę i względnie dużą prędkość.
Moc silnika mierzy się na wale...... a dalej na wale zawieszona jest śruba (propeller). Sprawność śruby to zupełnie inna bajka niż sprawność silnika.
Sprawność śruby zależy od::
1. samej śruby
2. prędkości
3. masy łódki

Lubię silniki dwusuwowe, ale nie jestem w tej materii jakimś ortodoksem.......
Jednak mając dajmy na to ponton 330 cm i chcąc na tym pontonie pływać wygodnie w ślizgu, nie powiesimy na pawęży 15 konnego 4 suwa, bo nam sie ten ponton wykopyrtnie...
Dwusuw w takim przypadku jest jedynym rozwiązaniem na sportowe doznania. Te 18 kilogramów różnicy jest tutaj kluczowe.

Policjanci, woprowcy, strażacy  - oni wielokrotnie wybierają silnik dwusuwowy, bo ważniejsze jest skuteczniej ratować ludzi, niż sprawy ekologii.
Naprawdę uważacie, że się nie znają?

Pływając w nadślizgu zupełnie inaczej wyważamy łódź, wtedy faktycznie korzystniejszy jest cięższy silnik....
Ale uderzcie się w pierś, ilu z Was wie, co to jest nadślizg, a ilu z Was potrafi pływać w nadślizgu?

Jeśli mamy łódź, która udźwignie silnik 4T wystarczający do ślizgu, i nie wymagamy sportowych osiągów, to może być silnik 4T nawet z dołożonym rozrusznikiem.
Ale nie odżegnujmy od czci i wiary, tych którzy oczekują więcej sportu, więcej osiągów.

Swoim postem chciałem zwrócić uwagę, że 2T jest dla ludzi....
w czasach kiedy Waldemar Marszałek zdobywał kolejne tytuły mistrza świata były już znane silniki 4T. Jednak nasz mistrz pływał na silnikach 2T.......
Uważacie, że się nie znał??

Co do legalności.
Nasi chińscy przyjaciele pobudowali specjalne baseny, w których silniki pracuja przez godzinę i w ten sposób stają się "Używane"
Uznali za słuszne europejskie przepisy, że jak to tak, sprzedawać niesprawdzony silnik?? To teraz sprzedają sprawdzone używane.

Profesjonaliści, ludzie szukający ekstremalnych osiągów wybierają silniki 2T
4T jest dla "leniwych kotów" szukających wygodnego rodzinnego kombi.......
Nie ma nic złego w byciu "leniwym kotem" sam taki jestem.

Ale zostawmy dwusuwy......
Może pogadamy o silnikach na "wyngiel" czyli elektrycznych i ich rzekomej ekologiczności???
Tutaj dopiero jak się człowiek nie zawaha użyć kalkulatora i chwilę pomyśli to wychodzą kwiatki..........

• Sławek Oppeln Bronikowski, kruz, Paweł J i 2 innych osób lubią to

#1500 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 11 luty 2020 - 16:43

Gar4field, myślę, że powinieneś trochę zniżyć loty, my tu rozmawiamy o silnikach do zastosowań wędkarskich z mocami rzędu 20-30 hp a nie o wyczynowym sporcie motorowodnym.  

Użytkownik maniolo edytował ten post 11 luty 2020 - 16:44

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych