@sharkfishing
Bruno, w PL kosztuje ~28500, ale rumpel jest standardowy a nie big tiller i to jest lekka porażka. Wygląda jak w 20HP i biegi przy czapce. Zamówienie wielofunkcyjnego u delara to spora kwota, przynajmniej tak było jeszcze w zeszłym roku. Silnik wychodził ponad 35. Cywilizacja do nas jeszcze nie dotarła, albo coś się zmieniło w międzyczasie.
Dokładnie , Muliti rumpel do Mercury 50 HP to coś koło 8 tyś zł - dla mnie to lekka przesada. Dla porównania Big Rumpel z Tohatsu to 4700 zł jak byś chciał kupić osobno lub dopłata 1300 zł przy zakupie w zestawie z nowym silnikiem ( zamieniają od tego roku Big rumpel za zestaw manetki z zegarami po dopłacie 1300 zł).
Szkoda że "Tohatsu Japan" ma "inną" politykę niż Mercury czy Honda i nie prowadzą magazynu głównego w Europie z lepszą dostępnością towarów. Na domiar złego zamiast 50konnych silników to Polski importer zamówił 60-tki które są sporo droższe ( ta sama pojemność co 40 i 50HP ale dołożony zawór ssący i zmieniony moduł - pewnie coś tam jeszcze ale tak mocno się nie wczytywałem) i w połączeniu z tegoroczną podwyżką wszystkich silników + doliczenie opłaty za zamianę Big Rumpla za manetkę to miodu cenowego nie będzie, ale i tak wciąż znośna cena powinna wyjść, na dniach ma być dostępny nowy cennik . Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie bo rozważałem zakup 60tki.
Jak się czegoś dowiem dam znać.