Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kormorany

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
647 odpowiedzi w tym temacie

#601 ONLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1062 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 28 luty 2025 - 07:25

Tabor, on 27 Feb 2025 - 18:05, said:

.
Kormoran podobno nie karmi sie leszczem ani krąpiem wybiera ryby z smukłym kształtem ciała ..
.

Jeśli ta informacja jest również zawarta w tekście na który się powołujesz (TADEUSZ KRZYWOSZ WPŁYW KORMORANA .....) no to Ja już nie mam pytań

#602 OFFLINE   Forecast

Forecast

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2011 postów
  • LokalizacjaZadupie
  • Imię:J
  • Nazwisko:P

Napisano 28 luty 2025 - 07:40

Wszelkie opracowania nt. kormoranów są obecnie z dupy. Wszystko zaczęło się odkąd ta czarna zaraza zaczęła zimować w naszej strefie klimatycznej. W Austrii są opracowania z rzek górskich jak po sezonie zimowania tej zarazy z 250 kg/ha pozostało im w rzekach i potokach 10 kg/ha i to drobnej ryby lub za dużej do pyska.

#603 OFFLINE   Wedkarz 1987

Wedkarz 1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 175 postów

Napisano 28 luty 2025 - 09:41

Bez źródeł naukowych widziałem, że jedzą wszystko co zmieści się do gardła. Sandacz, krąp, leszcz, szczupak a co się nie zmieści to ucieka pokaleczone i rozszarpane. Sandacze bardzo często później pływają pod brzegiem do góry kołami. Stwierdzone na własne oczy i ręce😉
  • strary lubi to

#604 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1160 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 28 luty 2025 - 10:19

Forecast, on 28 Feb 2025 - 06:40, said:

Wszelkie opracowania nt. kormoranów są obecnie z dupy. Wszystko zaczęło się odkąd ta czarna zaraza zaczęła zimować w naszej strefie klimatycznej. W Austrii są opracowania z rzek górskich jak po sezonie zimowania tej zarazy z 250 kg/ha pozostało im w rzekach i potokach 10 kg/ha i to drobnej ryby lub za dużej do pyska.

250 kg z ha rzeki górskiej? To jakieś dziesięć razy więcej niż wynosi wynosi wydajność z ha przeciętnego jeziora, bo będzie większa w jeziorze leszczowym i dużo mniejsza w oligotroficznym sielawowym lub mocno zeutrofizowawanym karasiowym. Uważasz, że to 250kg z górskiej rzeki jest możliwe?

Kormoran zjada to, co jest najbardziej dostępne i najłatwiejsze do upolowania. Nie jest prawdą, że nie zjada leszczy (z połknięciem tych największych miałby oczywisty problem) i krąpi, ale takie wielkości dużego krąpia połyka już bez większego problemu. W jednym z jezior w Poznaniu obserwowałem wielokrotnie z odległości 25-30 metrów (bo są na tyle bezczelne, że już nie boją się tłumów ludzi na brzegu), że zjadają leszcze, krąpie i płocie, których jest najwięcej. Oczywiście nie przepuści węgorzowi, sandaczowi lub pstrągowi, które ze względu na pokrój ciała będą większym możliwym do połknięcia kąskiem. 

#605 OFFLINE   Forecast

Forecast

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2011 postów
  • LokalizacjaZadupie
  • Imię:J
  • Nazwisko:P

Napisano 28 luty 2025 - 12:30

Kilometr rzeki o szerokości 10 metrów to jest ha. To były maksymalne zagęszczenia populacji ryb z tego opracowania. Nie mylmy wydajności połowowej z innymi pojęciami.

postaram się odkopać ten materiał i zacytować tu kilka stwierdzeń

Użytkownik Forecast edytował ten post 28 luty 2025 - 12:57

#606 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1160 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 28 luty 2025 - 13:18

A to 10 kg to tak na oko im wyszło, czy jednak po odłowach? :) Możesz sobie wyobrazić naturalną wydajność (inne pojęcie :) ) górskiej rzeki na poziomie 250 kg/ha? Pięćset półkilogramowych pstrągów na każdy kilometr rzeki w rodzaju naszej Białki Tatrzańskiej. Raczej nie uwierzę. Chyba, że wstawisz link do tego opracowania, bo pewnie nie czytałeś o tym w jakiejś bibliotece?

Żeby nie było, że jestem jakimś obrońcą kormorana i nie zdaję sobie sprawy ze strat jakie powoduje jego obecna populacja. Wręcz tęsknię za czasami kiedy żeby zobaczyć je pierwszy raz musiałem zapindalać z Poznania pod warmiński Miłomłyn. Dzisiaj już nie muszę. Bo nad wodami na terenie Poznania spotyka się je bez problemu.

Użytkownik jachu edytował ten post 28 luty 2025 - 13:31

#607 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 28 luty 2025 - 17:17

Tabor, on 27 Feb 2025 - 18:05, said:

Kormoran podobno nie karmi sie leszczem ani krąpiem wybiera ryby z smukłym kształtem ciała ..

Od 2008 roku nie wolno zabijać kormorana na stawach hodowlanych .

Ani jedno, ani drugie zdanie nie jest prawdziwe. Stąd było głownie moje pytanie o źródło danych.

Tabor, on 27 Feb 2025 - 20:36, said:

TADEUSZ KRZYWOSZ WPŁYW KORMORANA NA ZASOBY NASZYCH JEZIOR Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, Zakład Rybactwa Jeziorowego w Giżycku ul. Rajska 2, 11-500 Giżycko e-mail: krzywoszt@infish.com.pl

Kotwic poczytaj .

Jeśli chcesz więcej napisz  .

Znam tą pracę :lol: .

Liczyłem kormorany w wielu koloniach, zbierałem dane na temat diety kormoranów. W tej publikacji właśnie jest część moich danych, które zbierałem w pracy.

A jeszcze by wskazać, że kormoran leszczem czy krąpiem nie gardzi, to moja praca doktorska o diecie kormorana opiera się na 15000 znalezionych ryb. Myślę, że to dość reprezentatywna próba. :D :lol:

A o wpływie kormoranów na ryby reofilne i rzek górskich wiem, chyba nawet kilka prac na ten temat cytowałem w doktoracie. :lol:

#608 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 28 luty 2025 - 17:20

jachu, on 27 Feb 2025 - 23:58, said:

Nie da się zaprzeczyć, że niewiele rzeczy nam tak dobrze wyszło jak wyhodowanie sobie kormoranów. :) Nie wiem czy to może być pociechą, ale inni w Europie mają z nimi jeszcze większy problem.

To nie do końca tak działa. Liczebność kormoranów wzrosła wcześniej w innych krajach Europy, choćby Holandii i Danii.

W Polsce nastąpiło to trochę później. I też trochę inaczej.

W skali ostatnich 30 lat, dużo się zmieniła w kraju naszym oraz Europie.

#609 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 877 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 28 luty 2025 - 17:30

https://www.iswinouj...artykuly/84804/

#610 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 980 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 28 luty 2025 - 17:35

Kotwic nie będę szukał danych  jakie ryby zżera kormoran .

To że napisałeś ileś tam prac doktorskich czy licencjackich nie znaczy ze masz rację .

Kormoran żywi sie płocią i okoniem i rybami smukłymi szczupak , sandacz  , kleń .

Takie ryby widziałem jako wypluwki przy karmieniu młodych pod gniazdami .

Prawda jest taka że tacy jak Ty nic nie robią w tym temacie  za waszą prace  my zapłaciliśmy czyli społeczeństwo .

Jesteście nieomylni na papierze a w rzeczywistości trzepiecie  te same słowa nie da się nie można .

Na tym Wasza praca pseudo naukowców się kończy .

Co do bazy danych podałem pierwszą lepszą  jaką przeczytałem .

Kormorana jest w Polsce kilka razy więcej niż podają wszelkiego rodzaju profesorskie opracowania .

Mam 65 lat i nigdy w moich stronach nie było kormoranów pierwsze pokazały się na stawach hodowlanych   i na Liwcu około 5 lat temu .

Teraz zimuje ich kilkadziesiąt sztuk w okolicach Łochowa .

Forecast masz racje dane są  nieaktualne bo profesorek jeden z drugim nie ma zlecenia na badanie to i nic nie robi.

• giepol i strary lubią to

#611 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 150 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 28 luty 2025 - 18:04

Abstrakcja, że ptak, który się tak rozprzestrzenił jest pod ścisłą ochroną gatunkową. Widziałem na Warcie jakiej wielkości ryby potrafią spacyfikować i nie były to bynajmniej jelczyki czy płotki.
  • Biesan, strary i Umbra lubią to

#612 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 28 luty 2025 - 18:42

Tabor, on 28 Feb 2025 - 16:35, said:

Kormoran żywi sie płocią i okoniem i rybami smukłymi szczupak , sandacz  , kleń .

Takie ryby widziałem jako wypluwki przy karmieniu młodych pod gniazdami .

Prawda jest taka że tacy jak Ty nic nie robią w tym temacie  za waszą prace  my zapłaciliśmy czyli społeczeństwo .

Kormorany żywią się wieloma gatunkami ryb, nie tylko smukłymi.

Ryby pod gniazdami kormoranów to nie wypluwki, tylko ryby wykrztuszone. Wypluwki to zupełnie inny rodzaj pozostałości po diecie kormorana.

Ale Ty, jako wielki specjalista powinieneś to wiedzieć, Bo wiesz, ja, według Ciebie pseudo naukowiec, nie urastam do pięt takim autorytetom. :lol: :D

Ale coś tam i gdzieś tam robię w temacie kormoranów, nawet nie wiesz co. :lol: :P

Ide52, on 28 Feb 2025 - 17:04, said:

Abstrakcja, że ptak, który się tak rozprzestrzenił jest pod ścisłą ochroną gatunkową. Widziałem na Warcie jakiej wielkości ryby potrafią spacyfikować i nie były to bynajmniej jelczyki czy płotki.

Kormoran jest objęty ochroną częściową. To duża różnica. W konsekwencji wachlarz działań jest znacznie szerszy.

• Krzysiek Rogalski lubi to

#613 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1160 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 28 luty 2025 - 19:07

Kotwic, on 28 Feb 2025 - 16:20, said:

To nie do końca tak działa. Liczebność kormoranów wzrosła wcześniej w innych krajach Europy, choćby Holandii i Danii.

W Polsce nastąpiło to trochę później. I też trochę inaczej.

W skali ostatnich 30 lat, dużo się zmieniła w kraju naszym oraz Europie.

Znam to: Great Cormorant Phalacrocorax carbo in Europe. Population Development 1970 - 2014. Najpierw była Holandia, taka mała kropka odzwierciedlająca miejsce bytowania. Chyba większość pamięta ze starych obrazów zamarznięte kanały i ścigających się na łyżwach Holendrów. Historia. Potem była Dania, niemiecka Meklemburgia, Pomorze Przednie, południowa Szwecja. Przyszła kolej i na Polskę. Ocieplenie klimatu sprzyja zajmowaniu nowych stanowisk. Czy dzisiaj kogoś dziwią stada kormoranów nad naszymi karpackimi rzekami? Jakie tam mamy dzisiaj zimy każdy widzi. Na szczęście w ostatnich latach ten jeszcze niedawny wzrost populacji jakby przyhamował. Nie oczekujmy, że ktoś z kormoranami zrobi u nas porządek. Komu na tym miałoby zależeć. Rybakami i wędkarzami nikt przejmować się nie będzie. Cała nadzieja w sprytnych szopach. Przyjdą i jak w Brandemburgii zjedzą kormoranom 80% jajek i nikt nie będzie ich sądzić za zniszczenie kolonii. :)

#614 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 28 luty 2025 - 19:37

Masz rację jachu, tak mniej więcej wyglądała sytuacja z kormoranem w EU i PL.

W Polsce w ostatnich latach dodatkowo nastąpiła migracja wewnętrzna i kilka innych czynników.

Na szopy bym nie liczył, jest ich zbyt mało i są tępione jako gatunek obcy. Norki amerykańskie też wypadły jako zagrożenie

Eutrofizacja, zmiana rybostanu to kluczowe czynniki dla kormorana.

A co do działań z kormoranami od wielu lat są próby popchnięcia tego dalej, nawet moje rybackie łapki są w tym zamieszane. Ale to jeszcze długa droga.

#615 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 980 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 01 marzec 2025 - 16:02

Ja mogę się  mylić w nazewnictwie i interpretacji  zachowań kormorana .

Takie są  Wasze działania i popychanie tematu dalej  w temacie kormorana czarnego ..

Załączone pliki

#616 OFFLINE   kacperek993

kacperek993

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • Imię:Michał

Napisano 01 marzec 2025 - 16:22

Wiecie co Wam powiem w temacie kormorana, wam doktorom i naukowcom badającym jego wpływ, rozwój i populację na wpływ rybostanu i przyrodę? To samo co tym ,,specjalistom" którzy robią odłowy , aby sprawdzić populację danego gatunku ryb w akwenach: odpie...łacie pańszczyznę za którą wam płacą .
Bez składu i ładu. Zacznijcie w końcu myśleć.
Byłem świadkiem odłowu, aby ustalić rybostan małego akwenu. Zbiornik Próba k. Sieradza. Żenada. Miałem kolegę , który kiedyś pracował w PSR, wędkarz..tylko kiwał głową z bezsilności i żalu. To kpina.
Więcej nie piszę , szkoda słów na was.,, doktorów ".

Użytkownik kacperek993 edytował ten post 01 marzec 2025 - 16:27

• Mundurowy lubi to

#617 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5092 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 01 marzec 2025 - 17:17

Sieć wie co jest grane, sieć się nie myli, sieć nad każdym się pochyli :)

• MIGOTKA lubi to

#618 OFFLINE   kacperek993

kacperek993

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • Imię:Michał

Napisano 02 marzec 2025 - 07:04

Cóż, jako członek ,,naszego stowarzyszenia " będę musiał wiadrami wodę do rzeki nosić......

#619 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5092 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 02 marzec 2025 - 09:18

Żadne ze stowarzyszeń nie funkcjonuje jak Biedronka, co ze zwykłej przyzwoitości - przy kompletnym braku innych kompetencji - każdy członek winien wiedzieć.. no może przynajmniej, przeczuwać :)

I nie czepiać się ludzi dzięki którym jeszcze nie nastąpił stan, że w tenkraju, nie będzie niczego..

#620 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1160 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 02 marzec 2025 - 10:05

kacperek993, on 01 Mar 2025 - 15:22, said:

Wiecie co Wam powiem w temacie kormorana, wam doktorom i naukowcom badającym jego wpływ, rozwój i populację na wpływ rybostanu i przyrodę? To samo co tym ,,specjalistom" którzy robią odłowy , aby sprawdzić populację danego gatunku ryb w akwenach: odpie...łacie pańszczyznę za którą wam płacą .
Bez składu i ładu. Zacznijcie w końcu myśleć.
Byłem świadkiem odłowu, aby ustalić rybostan małego akwenu. Zbiornik Próba k. Sieradza. Żenada. Miałem kolegę , który kiedyś pracował w PSR, wędkarz..tylko kiwał głową z bezsilności i żalu. To kpina.
Więcej nie piszę , szkoda słów na was.,, doktorów ".

Sugerujesz Michale, że to doktory powinni udać się na Wiejską albo pod ministerstwo? :)

Sławek Oppeln Bronikowski, on 01 Mar 2025 - 16:17, said:

Sieć wie co jest grane, sieć się nie myli, sieć nad każdym się pochyli :)

Lepiej sieć :) cicho. Miłośniku poprawiania rzek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

2 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Zybi81, krzychun