Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kormorany

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
647 odpowiedzi w tym temacie

#621 OFFLINE   kacperek993

kacperek993

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • Imię:Michał

Napisano 02 marzec 2025 - 10:30

Sugerujesz Michale, że to doktory powinni udać się na Wiejską albo pod ministerstwo? :)

Sugeruję, aby na odpowiednich stanowiskach byli ludzie po prostu kompetentni , czyli, bo to może tajemnica: ,,potrafili we właściwy sposób wykorzystać posiadaną wiedzę w celu
wykonania jakiegoś zadania lub rozwiązania
problemu" . No więc nie spodziewając się aż takich dobrości , zap...dalam we wtorek na rynek po worki na śmieci, ocynkowane wiadro i strzelbę .....na kormorany. Bo jak nie my , to kto?

Użytkownik kacperek993 edytował ten post 02 marzec 2025 - 10:31

#622 OFFLINE   jabadaonbis

jabadaonbis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 100 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Pietras

Napisano 02 marzec 2025 - 10:35

A po co ocynkowane wiadro?

#623 OFFLINE   kacperek993

kacperek993

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • Imię:Michał

Napisano 02 marzec 2025 - 10:44

No, wodę będę nosił....do rzeki.

#624 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5093 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 03 marzec 2025 - 07:32

Oooo. czyżbyś próbował udowodnić, że stara marksistowska teza, jakoby to byt kształtował świadomość, jest wiecznie żywa - kacperku..

W zmierzchłych latach 60 i 70, łódzki uniwersytet wspólnie z łódzkim okręgiem PZW corocznie prowadził polowe poligony i wylęgarnie, na których kształciła się młódź studencka i kształtowali chętni z wędkarskiego świata. Najpierw łowiliśmy na warcianych rozlewiskach tarlaki, później asystowaliśmy przy rozrodzie, a na koniec lataliśmy z drewnianymi kalfasami, ocynkowanymi wiadrami, baliami i oberżniętymi beczkami, a nawet workami po nawozach roznosząc świeży wylęg. Za friko!! Dlatego mogę z dumą powiedzieć, że formacyjnie jestem wychowankiem pana Tadeusza Penczaka i Henryka Jakubowskiego - wspaniałych ichtiologów. Przez co nie cierpię ciemnej, roszczeniowej masy, robiącej dziś za członka.. :)

Roczniki Naukowe PZW to też był ich pomysł. Ale przegrały z kolorówką..To dopiero siara :)

#625 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 03 marzec 2025 - 11:23

Sławku, przeraża mnie to, że byle małpiszon z wędką w łapach, wygłasza teorie niczym nie poparte, ale wedle zasady "bo ja wiem, tak mi się wydaje".

A jak ta pseudoteoria podpasuje szerszej masie i czerni, to staje się prawdą objawioną. :D :lol:

Czasami się zastanawiam, czy tracić czas na przekazywanie wiedzy, skoro najczęstszym, prawie boskim trio jest: jaka, wędka, jaka przynęta, gdzie złapać. :lol:

Ale nawiązując do tematu bardziej zasadniczo.

Prof. Penczak z zespołem zrobił niezły monitoring ichtiofaunistyczny paru rzek itd. Nieraz korzystam z jego prac.

A co do Roczników Naukowych PZW, właśnie się reaktywowały i jest w nich zarówno artykuł o kormoranie, jak i biogramy Profesora Penczaka i Kotusza.

• Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#626 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaPojezierze Drawskie
  • Imię:Marcin

Napisano 03 marzec 2025 - 11:44

Przecież byłem/widziałem/kolega opowiadał (niepotrzebne skreślić) to najlepsza metodologia naukowa. A mazgajenie się i pretensje do całego świata , że nie połowiłem sobie jak na filmiku marketingowym nakręconym w Szwecji to już tylko naturalna konsekwencja ;)

#627 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 763 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 03 marzec 2025 - 12:00

Kotwic, on 03 Mar 2025 - 10:23, said:

(...)

Czasami się zastanawiam, czy tracić czas na przekazywanie wiedzy, skoro najczęstszym, prawie boskim trio jest: jaka, wędka, jaka przynęta, gdzie złapać. :lol:

Definitywnie trać ten czas bo jednak warto. Ale oczywiście nie wszyscy mają chęć zgłębiania wiedzy, kultury czy po prostu zwykłej ogłady.

Co do kormoranów, nie jestem ich fanem eufemistycznie to ujmując. W lokalnych rzekach w moich okolicach robią permanentną zimową rzeź białorybu na zimowiskach a na innych kończą dobijanie ostatnich lipieni i pstragów. To, co z jakiś powodów uchowało się przed dwunogimi wydrami aktualnie niezwykle skutecznie jest eksterminowane z wód. Sprzyja temu niski stan, klarowność oraz brak odpowiednich kryjówek w rzekach. Smutno się na to patrzy. Ciekawe czy Okręg Częstochowa, w którym zgoda na odstrzał jak widać na zdjęciach jest, będzie skutecznie zatrudniał do działań myśliwych i na jakich zasadach taka współpraca będzie sie odbywać. Kolonii tu raczej nie ma. Problem to zimowe przyloty z innych rejonów.

Z tego co wiem w rożnych miejscach Polski próby zmniejszenia strat rybostanu sie odbywają, natomiast w mojej ocenie są daleko niewystarczające pod względem ilości i skuteczności. Wydaje mi się że problem narasta nawet jeżeli ilość gniazdujących osobników w sezonie nie rośnie.

I pytanie - czy ktoś kiedyś dokonywał prób zliczenia kormoranów zimą? czy z uwagi na ich rozproszenie to niewykonalne i szacuje sie je tylko w sezonie lęgowym w koloniach?

Użytkownik DanekM edytował ten post 03 marzec 2025 - 12:02

#628 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 03 marzec 2025 - 12:18

Dziękuję Daniel, że doceniasz czas i wysiłek ludzi. :)

Jestem naukowcem, staram się patrzeć neutralnie na badania które prowadzę, a oceniam ich wyniki, a nie własne sympatie.

Dla mnie kormoran jest rybożercą, a ja właśnie rybami się zajmuję.

Właśnie dzięki temu, że grupa/wielu ludzi od wielu lat spotyka się i rozmawia, w temacie kormorana wiemy coraz więcej.

Od prawie 10 lat kolonie lęgowe kormorana są objęte monitoringiem i wiemy ile ich jest i ile gniazduje tam ptaków.

Troszkę mniej lak liczy objęcie kormorana monitoringiem podczas zimowania.

Rozmawialiśmy o tym w Ministerstwach, są propozycje kolejnych działań.

Wbrew pozorom, tym którym się wydaje, że nic nie robię/robimy, tylko się tak wydaje. Po prostu nie mają pojęcia o temacie. :lol:

• DanekM, bartsiedlce i zeralda lubią to

#629 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 763 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 03 marzec 2025 - 13:22

Oczywiście że doceniam, rozumiem i kibicuję.

Liczę że Twoje/Wasze starania poparte merytorycznymi argumentami przyniosą dla nas wędkarzy ale i zapewne rybaków oczekiwany rezultat. Działania muszą być zakrojone na bardzo dużą skalę i nie tylko ograniczone do Polski jako takiej. Jakiś czas temu rozmawiałem z jedna osobą, która mając zezwolenie strzelała kormorany i zawoziła do utylizacji. Większość ptaków miało obrączki z Finlandii a odstrzał miał miejsce na pograniczu polsko-czeskim.

Oczywiście rybostan nie zależy tylko do kormorana i jest tak wielowątkowy że szkoda nawet na niego wchodzić, ale odbieram ich wpływ jako taki symboliczny gwóźdź do trumny danej populacji ryb w danej rzece/odcinku/zlewni. W wodzie stojącej z uwagi na większą możliwość ucieczki, ryby maja jakieś szanse. W rzekach, szczególnie małych po prostu żadnych. Szczególnie że zima to chyba najtrudniejszy okres dla ryb.

#630 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów

Napisano 03 marzec 2025 - 13:45

Kotwic, on 03 Mar 2025 - 11:18, said:

Dziękuję Daniel, że doceniasz czas i wysiłek ludzi. :)

Jestem naukowcem, staram się patrzeć neutralnie na badania które prowadzę, a oceniam ich wyniki, a nie własne sympatie.

Dla mnie kormoran jest rybożercą, a ja właśnie rybami się zajmuję.

Właśnie dzięki temu, że grupa/wielu ludzi od wielu lat spotyka się i rozmawia, w temacie kormorana wiemy coraz więcej.

Od prawie 10 lat kolonie lęgowe kormorana są objęte monitoringiem i wiemy ile ich jest i ile gniazduje tam ptaków.

Troszkę mniej lak liczy objęcie kormorana monitoringiem podczas zimowania.

Rozmawialiśmy o tym w Ministerstwach, są propozycje kolejnych działań.

Wbrew pozorom, tym którym się wydaje, że nic nie robię/robimy, tylko się tak wydaje. Po prostu nie mają pojęcia o temacie. :lol:

Z chęcią porównam kolonie w mojej okolicy (zachodnia Polska) z danymi jakie macie.

Użytkownik brzoza edytował ten post 03 marzec 2025 - 13:47

#631 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Napisano 03 marzec 2025 - 14:25

Taka sytuacja

Dziesiątki drobnej brzany wbite w dno pod brzegiem.Ryby żyły ale dziwiło mnie ich zachowanie gdyz nie uciekaly z tego miejsca.Po wrzuceniu kamyka do wody próbowały jak by sie w tym dnie zakopać. Myslice że to może być spowodowane stresem wywołanym przez cudowne biedne ptaszki albo jako kto woli czarne latające gó..no,któro o świcie plądruje wodę?

Załączone pliki

Użytkownik Rampampam edytował ten post 03 marzec 2025 - 14:35

#632 ONLINE   adamos

adamos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 379 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 03 marzec 2025 - 17:59

Może coś być na rzeczy, na zbiorniku Dziećkowice, który ma czystą wodę jak na śląskie warunki, często spotyka się padnięte płocie czy jazgarze. Tamtejsi wędkarze twierdzą, że takie zjawisko występuje po atakach kormoranów, ponoć to stres je zabija.

#633 OFFLINE   Warciany

Warciany

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • Imię:Artur

Napisano 04 kwiecień 2025 - 10:07

Od 20.04 do 20.05 będzie odbywać się liczenie kormoranów a w zasadzie inwentaryzacja znanych kolonii lęgowych i gniazd. Osobą odpowiedzialną jest dr Szymon Bzoma (łatwo znaleźć na FB).
Wymieniłem z nim kilka wiadomości i nie był świadomy jednej sporej kolonii w mojej okolicy. Podobno pieniądze na wykonanie pracy są małe i zajmuje się tym kilka osób w skali kraju w zasadzie ograniczając się do odwiedzenia istniejących kolonii.
Wg mnie na metodyka badań jest bardzo  nieprecyzyjna. Zapytałem go dlaczego nie podjąć współpracy z LGR-ami, gospodarstwami rybackimi, strażą PSR, leśnictwami, okręgami po prostu pytając w mailu o podanie informacji na temat znanych kolonii. Wg Szymona Bzomy informacje przekazywane przez takich ludzi są bardzo mało precyzyjne i najczęściej dotyczą gniazd krukowatych dlatego przestali zwracać uwagę na takie zgłoszenia.

Warto odezwać się do Szymona Bzomy jak znacie kolonie lęgowe, które nie są zaznaczone na mapach:
https://monitoringpt...l/kormoran.html

Najlepiej udokumentować zgłoszenie materiałem zdjęciowym czy filmowym.

• Tabor lubi to

#634 OFFLINE   sinus

sinus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Polanowski

Napisano 04 kwiecień 2025 - 18:13

Warciany, on 04 Apr 2025 - 09:07, said:

Warto odezwać się do Szymona Bzomy jak znacie kolonie lęgowe, które nie są zaznaczone na mapach:
https://monitoringpt...l/kormoran.html

Najlepiej udokumentować zgłoszenie materiałem zdjęciowym czy filmowym.

No mapa z oznaczeniem lokalizacji kolonii jest w takiej skali, że o ja Cię... realnie nawet jakbyś chciał coś zgłosić z miedzylądzia, to nie ma jak sprawdzić, czy ta kolonia jest znana, czy to coś innego nie zinwentaryzowanego.

#635 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 980 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 04 kwiecień 2025 - 18:25

Widzicie sami jak władza podchodzi do tematu czarnej szarańczy .

Brak kasy na badania populacji i jest po zawodach .

Nie ma sensu  kopać się z koniem  bo to nic nie da a walenie łbem w beton tylko nam zaszkodzi .

Przestałem już myśleć o rzeczach na które nie mam wpływu .

Klenie żerują na rybki trzeba jechać . :D

#636 OFFLINE   Warciany

Warciany

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • Imię:Artur

Napisano 04 kwiecień 2025 - 23:58

sinus, on 04 Apr 2025 - 17:13, said:

No mapa z oznaczeniem lokalizacji kolonii jest w takiej skali, że o ja Cię... realnie nawet jakbyś chciał coś zgłosić z miedzylądzia, to nie ma jak sprawdzić, czy ta kolonia jest znana, czy to coś innego nie zinwentaryzowanego.

Wszytko jest tam gdzie ma być tylko trzeba chcieć, jak się nie wie to trzeba popytać jak ja to zrobiłem. Po wielu latach za granicą i powrocie do Polski jestem pod wrażeniem ja wszystko działa tzn. jak łatwo jest się skontaktować z tzw. "władzą" i uzyskać informację, trzeba tylko chcieć. Pisanie postów na forum czy fb nic nie pomoże a tylko do tego sprowadza się działalność malkontentów.  Problemem w Polsce jest społeczeństwo a nie władza. Dla osób tak leniwych jak Ty wklejam to co uzyskałem pisząc bodajże aż dwa maile. Każdy kwadrat na mapie to jedna zinwentaryzowana kolonia. Poswięcając kilka minut na analizę tego co wklejam poniżej można pomóć jak komuś się chce, a jak komuś się nie chce to niech siedzi cicho i nie narzeka. 

Populacja lęgowa kormorana na terenie Polski monitowana jest w ramach Monitoringu Kormorana (MKO). W ramach tego programu co roku kontroluje się wszystkie znane kolonie lęgowe tego gatunku. Monitorowane są również kolonie w zachodniej Polsce, w tym w województwie wielkopolskim.

Rozmieszczenie kolonii (wpisanych w powierzchnie monitoringowe 10x10 km) można sprawdzić na portalu mapowym: PM GIS.

W tym celu w wyszukiwarce (pasek na górze strony) należy przejść do zakładki programy i wybrać Monitoring Kormorana a następnie kliknąć filtruj na mapie.  Widok z portalu załączam na końcu wiadomości. Dodatkowo z informacjami z tego programu można zapoznać się w corocznych raportach z sezonu lęgowego dostępnych pod tym adresem: Raporty - Monitoring Ptaków Polski. Najnowsze wyniki dostępne są w raporcie: „Podsumowanie sezonu lęgowego w 2024 r”

• Mysha lubi to

#637 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5093 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 05 kwiecień 2025 - 07:17

Pan Bzoma, to ten co z ekologistycznego klucza nas poucza? Jak pan Bednarek?

#638 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 980 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 05 kwiecień 2025 - 09:53

Raport końcowy z realizacji Monitoringu Ptaków Polski w latach 2018–2021

Kormoran Phalacrocorax carbo Na skontrolowanych obiektach sumaryczna liczebność kormorana wyniosła w roku 2019 – 27 926 os., w roku 2020 – 31 474 os., a w roku 2021 – 45 168 osobników. Stwierdzono go odpowiednio na 59, 70 i 70% obiektów. 

Wzrost populacji kormorana przez dwa lata od 2019 r  z 28 tyś a w roku 2021 45 tyś . .

Podsumowanie o kormoranie to jedno zdanie że nastąpił gwałtowny wzrost populacji .

Amen .

Co te liczenie dało ? 

Setki ludzi pracowało po co .

#639 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 05 kwiecień 2025 - 10:08

Warciany, on 04 Apr 2025 - 09:07, said:

Wg mnie na metodyka badań jest bardzo  nieprecyzyjna. Zapytałem go dlaczego nie podjąć współpracy z LGR-ami, gospodarstwami rybackimi, strażą PSR, leśnictwami, okręgami po prostu pytając w mailu o podanie informacji na temat znanych kolonii. Wg Szymona Bzomy informacje przekazywane przez takich ludzi są bardzo mało precyzyjne i najczęściej dotyczą gniazd krukowatych dlatego przestali zwracać uwagę na takie zgłoszenia.

Wujek dobra rada. :D :lol:

Weź udział w tropieniu kormoranów i ich kolonii, liczeniu później. Bądź pionierem. :lol: :D :lol:

Warciany, on 04 Apr 2025 - 22:58, said:

Populacja lęgowa kormorana na terenie Polski monitowana jest w ramach Monitoringu Kormorana (MKO). W ramach tego programu co roku kontroluje się wszystkie znane kolonie lęgowe tego gatunku. Monitorowane są również kolonie w zachodniej Polsce, w tym w województwie wielkopolskim.

Rozmieszczenie kolonii (wpisanych w powierzchnie monitoringowe 10x10 km) można sprawdzić na portalu mapowym: PM GIS.

Zapomniałeś dopisać, że MKO jest elementem "Monitoringu Środowiskowego". A kormorana włączono do listy, dopiero od 2015 roku. Do czego przyczyniła się praca grupy osób.

A oprócz mapy rozmieszczenia, dostępne są również listy kolonii. :P

Tabor, on 05 Apr 2025 - 08:53, said:

Raport końcowy z realizacji Monitoringu Ptaków Polski w latach 2018–2021

Kormoran Phalacrocorax carbo Na skontrolowanych obiektach sumaryczna liczebność kormorana wyniosła w roku 2019 – 27 926 os., w roku 2020 – 31 474 os., a w roku 2021 – 45 168 osobników. Stwierdzono go odpowiednio na 59, 70 i 70% obiektów. 

Wzrost populacji kormorana przez dwa lata od 2019 r  z 28 tyś a w roku 2021 45 tyś . .

Podsumowanie o kormoranie to jedno zdanie że nastąpił gwałtowny wzrost populacji .

Amen .

Co te liczenie dało ? 

Setki ludzi pracowało po co .

Tabor, ale Ty nawet nie wiesz o czym piszesz.

Dane które podałeś dotyczą kormoranów zimujących, a nawet o tym nie wspomniałeś.

Liczenie to, dostarczyło ważnych danych,  Ale po co to wędkarzom, znają się przecież na wszystkim. :lol: :D

• Mysha lubi to

#640 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 980 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 05 kwiecień 2025 - 13:34

Ja nie wiem o czym pisze .

Pewnie Ty wiesz .

Po prostu to zwykła obłuda .

Populacja wzrasta i nic się  z tym nie robi .

Czy zimują czy nie podwaja się  ich ilość co 4 lata o tym nie napisałeś . 

Tak to sobie możemy pisać .

Co te badania dają nam zwykłym ludziom  , gdzie są wnioski .

Przecież pracowało przy tym kilkaset osób .

Nie napisałem że zrobili złą robotę .

Kormorana czarnego jest w Polsce może 100 tys może 200 tyś za dużo w porównaniu do lat kiedy został objęty ochraną .

Interpelacja nr 5012

do ministra środowiska

w sprawie ochrony gatunkowej kormorana czarnego oraz strat wyrządzonych w rybostanie wód śródlądowych

https://orka2.sejm.g.../main/2426BF38 

Poczytaj z roku 2008 .

Wędkarze też umieją czytać .

Użytkownik Tabor edytował ten post 05 kwiecień 2025 - 13:35

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

3 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

timons5, radek_u, mirekk