Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Silniki Tohatsu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
904 odpowiedzi w tym temacie

#541 OFFLINE   Patron

Patron

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaIrlandia
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Bochunewicz

Napisano 24 lipiec 2020 - 23:09

moze ciegno rumpa na gazniku nie otwiera do konca przepustnicy dlatego nie wchodzi na pelne obroty odrazu zaznacze ze zaden ze mnie magik silnikow zaburtowych pisze o tym o czym slyszalem od kolegow z tego forum

#542 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 24 lipiec 2020 - 23:12

Jak płynę  na max  to 4600 ,  jak mam 3/4 manetki to fajnie idzie 8 km/h   , a potem więcej mieli wodę niż się rozpędza i 10 km/h i szybciej się nie da . Dziób  nie mogę obciążyć za dużo bo jeszcze więcej będzie pchania wody , Lakefox 320 ma taki dziób . Czuję że w 2 osoby  będzie wolniutko płynąć  :(  . Obroty w instrukcji mają sięgać do 6000   ;)   tak to bym kupił  4  na jedno by wyszło 

#543 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 25 lipiec 2020 - 05:33

Womaly 23  masz doświadczenie z silnikami  , wiesz może jak popchnąć łódkę  żeby szybciej płyneła  ??? 

Użytkownik pawlo29 edytował ten post 25 lipiec 2020 - 05:34

#544 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1513 postów

Napisano 25 lipiec 2020 - 05:53

Popchnąć :)
  • count_martin3z i pawlo29 lubią to

#545 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 25 lipiec 2020 - 06:56

Womaly 23 masz doświadczenie z silnikami , wiesz może jak popchnąć łódkę żeby szybciej płyneła ???

Trzeba dmuchać ustami w pawęż. Usta w dziubek koniecznie, bo może nie wyjść.
  • Tresor lubi to

#546 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 25 lipiec 2020 - 08:44

Humor dopisuje  i tak trzymać , przerywnik musi być    :clappinghands:  :)  :)  :)

#547 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1378 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 25 lipiec 2020 - 09:53

Humor dopisuje i tak trzymać , przerywnik musi być :clappinghands: :) :) :)

Sprawdzałeś czy silnik jest na odpowiedniej wysokości względem dna łódki oraz czy kąt pochylenia jest odpowiedni?jeśli tak i silnik jest sprawny to myślę że już nic nie wymyślisz a fizyki nie oszukasz. Ja również chciałem lekki ale żeby nie"pchał "wody, skończyło się na zakupie 20km i 43kg.Do transportu dokupiłem wózek i jest ok,silnik się nie męczy, chodzi cicho i pali bardzo mało. No i frajda z pływania bezcenna😁

#548 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15699 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 lipiec 2020 - 13:11

20 KM ma najlepszy stosunek masa-osiągi (43 kg-20 KM). Co najważniejsze da się jeszcze to nosić.

Po zakupie swojego namówiłem kilka osób aby od razu brali 20 KM zamiast 9,9/9,8 i niezadowolonych brak.

• Sławek77 lubi to

#549 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 25 lipiec 2020 - 19:14

Sprawdziłem mam prześwit 4cm , silnik podniosę o 1.5 cm i zobaczę czy coś to da . Większy silnik do tej łódki będzie za duży , a znowu kupować większą łódkę to wpadam w spore koszty , ciężar silnika też spory , tego jest co dziwigać , jak nic nie pomogą zmiany ustawienia to będę musiał się z tym pogodzić . Dla tych co chcą pływać szybko łódką to 6 KM odpada

#550 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2121 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 25 lipiec 2020 - 19:27

jak już będziesz płynął , spróbuj się przemieścić w kierunku dziobu zobacz czy to coś zmieni , ja mam łódkę od wożniaka 3,75m i musiałem trochę pokombinować aby z silnika 6km ( suzuki) płynęła 17-18 km/g , podniosłem sinik , dociążyłem przód (  akumulator) fotel odsunięty od rufy - z przedłużką do sterowania , torba ,i inne cięższe rzeczy w środkowej bakiście

#551 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 25 lipiec 2020 - 21:07

18 km to prawie jeszcze raz tyle co ja płynę , po niedzieli spróbuje kombinować zobaczę co z tego wyniknie. 15 km to było by coś , zapewne wielu taka prędkość rozbawi

#552 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2121 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 25 lipiec 2020 - 22:30

A jeszcze , wysokość silnika mam tak ustawione że przy max prędkości i mocnym skręcie delikatnie tnie powietrze , ale tego już nie zmieniałem

#553 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 09 sierpień 2020 - 11:45

Wczoraj opłynołem cały Zalew Sulejowski , warunki wymarzone , poza wariatami na skuterach którzy sprawdzali czy dadzą radę mnie wywalić przepływając kilka metrów obok mnie .
Testowałem ustawienia wysokości silnika i tak jak podniosłem silnik o 2 cm prędkość spadła do 9 km , bez podniesienia 10 km . Obroty max jakie mam to 4500 przy 9km , a 4600 przy 10 km . Do ślizgu nie wiele brakuje, ale na silniku 6 KM łódka nie ,, POPŁYNIE ,, to info dla tych co chcą w ślizgu popływać . Łódka 320 100 kg wagi , silnik z paliwem 36 kg plus ja 95 kg i na tą wagę 240 kg silnik 6 KM jest za mały . Jak popatrzyłem na ogrom wody to przy nagłej zmianie pogody ciężko będzie uciekać , jako że wędkuje takie doświadczenie jest bezcenne

#554 OFFLINE   dolot

dolot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 181 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Kozieł

Napisano 09 sierpień 2020 - 14:23

Zmień śrubę na taka o mniejszym skoku, może to dac na silniku większe obroty i prędkość
wzrośnie choć wydaje się to nielogiczne.

#555 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 09 sierpień 2020 - 15:30

Tu jest tak 3/4 manetki czujesz jak łódka się rozpędza , a dalej jak robisz na max obrotów czuć jak się dzib do góry unosi , ale to już nie przenosi się na prędkość , a do pełnego ślizgu brakuje kucy . Śruba nie wiele pomoże , silnik nie może się rozkręcić do 5500 obrotów jaką ma deklarowaną w instrukcji bo ma za ciężko , tak to sobie tłumaczę

#556 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2121 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 09 sierpień 2020 - 21:56

siedziałeś na rufię ? przy max obrotach próbowałeś się przemieszczać w kierunku dziobu ?

#557 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 10 sierpień 2020 - 09:48

Na tyle ile ręki starczyło   ;)  ale to samo . Zastanawia mnie czy jakbym kupił 4  a nie 6  to było by to samo  , obroty w 4 pasowały by do tego co teraz osiągam  czyli  46000 ob/min  . Mam dziób jak w barce i tego nie przeskoczę 

#558 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2121 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 sierpień 2020 - 10:34

u mnie było tak że poszedł w ślizgu dopiero jak byłem przy środkowej bakiście , dlatego zanotowałem fotel pomiędzy środkowa bakistą a rufą i dałem przedłużkę rumpla do sterowania   , przy zbyt małym silniku ważne jest rozmieszczenie ciężarów  na łodzi , aby odciążyć tył

#559 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 10 sierpień 2020 - 14:42

A widzisz muszę takie przedłużenie kupić i zobaczę co się zmieni , może tak jak u Ciebie szybciej popłynę , bo ta moc idzie w gwizdek zamiast pchać do przodu . Będę kombinował nic innego mi nie zostaję.

Użytkownik pawlo29 edytował ten post 10 sierpień 2020 - 14:44

#560 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2121 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 sierpień 2020 - 15:29

na razie nie kupuj przedłużki , skręć manetkę  gazu i kolumnę ,przy max obrotach   przesuwaj  się w kierunku środka , jak podniosłeś silnik i to nic nie daje pozostanie tylko kupno mocniejszego

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych