Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Silniki Tohatsu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
904 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 01 sierpień 2023 - 21:00

Możliwe

#802 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaNakło nad Notecią
  • Imię:Adrian

Napisano 05 sierpień 2023 - 17:30

Witam, posiadam silnik Tohatsu 20KM 2022, stopa s, elektryczny rozruch. Od kilku wypadów zauważyłem że łódka zaczęła mocno wibrować w całej skali obrotów. Na początku myślałem że jest to spowodowane gumami przy stopie lub silniku lecz po ich wymianie nie ma zmiany. Przy wymianie gum założyłem również większą śrubę która niestety przyniosła odwrotny skutek od zamierzonego bo łódka zwolniła o jakieś 5-6km/h(wigry355). Oprócz zwolnienia zauważyłem że lekko silnik zaczął przerwać więc wykręciłem świece i wyglądają one tak. Ta bardziej okopcona jest z "dolnego" cylindra. Co może być nie tak ?

Załączone pliki

#803 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 07:22

Za wolno pływasz. Zakup nowe świece. I pływaj zwawiej.sprawdz świece. Jeśli okopcone to sprawdź czy pływak da się podregulowac

#804 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 12:33

Za wolno pływasz. Zakup nowe świece. I pływaj zwawiej.sprawdz świece. Jeśli okopcone to sprawdź czy pływak da się podregulowac

Pływam zazwyczaj prawie na pełnym gazie czyli ok 38-40km/h

#805 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 06 sierpień 2023 - 17:00

Wg kolegi wyżej wszyscy producenci w instrukcjach obsługi powinni umieszczać nakaz pływania na maxa. Paranoja.
Wymień po prostu świece i obserwuj dalej, kolejno wykluczaj błędy w instalacji elektrycznej. Nic nie jest wieczne, a czasem jedno padnie szybciej niż inne.

Użytkownik Matteoo edytował ten post 06 sierpień 2023 - 17:03

#806 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 18:20

Wg kolegi wyżej wszyscy producenci w instrukcjach obsługi powinni umieszczać nakaz pływania na maxa. Paranoja.
Wymień po prostu świece i obserwuj dalej, kolejno wykluczaj błędy w instalacji elektrycznej. Nic nie jest wieczne, a czasem jedno padnie szybciej niż inne.

Wiem że nic nie jest wieczne ale ten silnik nie ma nawet 30mth wiec jest to co najmniej irytujące

#807 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 06 sierpień 2023 - 18:29

Tym bardziej, zresztą masz motor na gwarancji więc...

#808 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 18:43

Tym bardziej, zresztą masz motor na gwarancji więc...

Jest na gwarancji to fakt, lecz ja mieszkam po za granicami kraju a silnik kupiłem u dealera w Pl wiec oddanie na gwarancje jest kłopotliwe. Chyba że jest możliwość oddania na gwarancje w całej Europie

#809 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 18:54

Wg. mnie silnik jest przeciazony i nie wkręca się na max. obroty, zmień śrubę na mniejszy skok

#810 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 06 sierpień 2023 - 19:16

Maniolo, kolega nie pisze, że jest to od początku, więc raczej śrubę można wykluczyć, chyba, że śruba uszkodzona.

#811 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 19:37

Wibracje są trochę dłużej ale to przerywanie zaczeloo się po zmianie śruby na większą

#812 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 19:38

Jutro jeśli warunki pogodowe pozwolą to wrócę do starej śruby i włożę nowe świece, zobaczę jaki będzie efekt. Jeśli dalej będzie przerywać pozostanie gwarancja chyba tylko

#813 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 06 sierpień 2023 - 22:20

Moim zdaniem, nałożyły się dwie rzeczy. Problem z zapłonem na dolnym cylindrze, być może to tylko uszkodzona świeca. Wymiana śruby spotęgowała tylko objawy. Zadzwoń do sprzedawcy, niech Ci poda serwis w UE, tam gdzie jesteś. Podobno my też jesteśmy w UE i powinna jakaś gwarancja obowiązywać, chyba...

#814 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 08 sierpień 2023 - 20:01

Po wymianie świec, i powrocie do starej oryginalnej śruby wszystko wróciło do normy póki co. Jest moc i nie przerywa.

#815 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 08 sierpień 2023 - 21:15

a co z wibracjami?

#816 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 08 sierpień 2023 - 21:49

Po wymianie świec, i powrocie do starej oryginalnej śruby wszystko wróciło do normy póki co. Jest moc i nie przerywa.

Jeszcze wrócę do śruby, jeżeli był to jakiś chińczyk lub "oryginalny" noname to mogła być źle wyważona i takie też mogły być objawy.

#817 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 08 sierpień 2023 - 22:00

Marka śruby to captain wiec chyba jakiś Chińczyk, wibracje są na łódce ale mniejsze, Myślę że w tym temacie pomogą jedynie podkłady z gumy na pawęż chyba że się mylę.

#818 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 08 sierpień 2023 - 22:15

Nie wiem, ale jeśli nie było tych wibracji od początku to raczej upatrywał bym defektu w układzie napędowym. Nie zaczepileś gdzieś śruba?

#819 ONLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 09 sierpień 2023 - 10:16

Nie wiem, ale jeśli nie było tych wibracji od początku to raczej upatrywał bym defektu w układzie napędowym. Nie zaczepileś gdzieś śruba?

Śruba nietknięta, nigdzie nie było uderzone. Te wibracje nie są jakieś mocne ale są wyczuwalne. Na samym początku gdy założyłem silnik były delikatne a teraz poprostu zdaje mi się że są ciut mocniejsze. To też nie jest jakaś mega łódka , zwykle Wigry 355 wiec laminat też nie jest idealny

#820 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 09 sierpień 2023 - 10:49

Więc tak, po pierwsze nie wiemy jak masz zamocowany silnik, mam nadzieję, że nie tylko na motylki, ale i na śruby na przestrzał. Po drugie też w kwestii mocowania, czy silnik jest oparty od góry o pawęż. Po trzecie wigry355 nie jest kiepską łódką, ale jej wykonanie nie do końca, moim zdaniem, jest wystarczające pod tak dla niej dość mocny silnik, choć producent dopuszcza max właśnie 20km. Osobiście uważam, że 9,9 dla niej to max. Założyłeś silnik z max przedziału i to że coś po czasie mocniej wibruje i trzeszczy na łodzi to efekt połączenia obecnej mocy, chwilowego złego spalania na dolnym cylindrze i kiepskiej śruby. Teraz gdy wróciłeś z silnikiem do stanu pierwotnego, jest lepiej, ale nie wróci już ten sam komfort, bo moim zdaniem łódka swoje odczuła i choć może nie widzisz tego wizualnie, to jej charakterystyka się zmieniła. To moja subiektywna opinia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych