interpretacja regulaminu PZW
#1 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2009 - 21:52
Tylko że jeśli jutro panowie zapytają co łąpię slajderem.. chyba nie powiem że klenia:P
#2 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2009 - 22:34
#3 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2009 - 22:37
przypomniałem sobie trochę właśnie regulamin PZW.. faktycznie mała zmiana;) POZDRAWIAM!
i przy okazji odpowiedziałem sobie sam na pytanie;)
3.6. Złowione ryby niewymiarowe lub będące pod ochroną muszą być bezwzględnie z ostrożnością wypuszczone do wody, nawet gdy ich stan wskazuje na niewielkie szanse przeżycia.
#4 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2009 - 23:06
Co do połowu na slidera czy inne przynęty, które są bardziej na grubego zwierza , to oprócz regulaminu, jest coś takiego jak etyka. Proponuje się zaopatrzyć w delikatniejszy sprzęt i połowić ryby które nie są objęte okresem ochronnym. Mandat również można dostać - nie tak dawno, bodajże na ZZ koleś dostał mandat bo zbyt gwałtownie podszarpywał przynętę - koguta.
#5 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2009 - 23:31
#6 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2009 - 23:38
tak właśnie WEDŁUG MNIE powinien wyglądać sprzęt do wędkowania w okresie styczeń-kwiecień
#7 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2009 - 23:43
#8 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2009 - 23:55
W takich momentach posuchy wędkarskiej i braku czasu super było by mieć swój kawałek wody koło domu, swój staw, swoje miejsce gdzie można by było bez udziału chamstwa odpocząć...
Pozdr.
Salmo
#9 OFFLINE
Napisano 01 luty 2009 - 12:08
Koledzy trociarze byliby szczęśliwi co niektórzy pstrągarze pewnie teża do tego cienkie żyłki- bez przyponów, tak mi się właśnie wydaje, że taki powinien być zapis w RAPR, nie wspominając już o wędce o c.w. do 20g
tak właśnie WEDŁUG MNIE powinien wyglądać sprzęt do wędkowania w okresie styczeń-kwiecień
#10 OFFLINE
Napisano 01 luty 2009 - 12:40
a do tego cienkie żyłki- bez przyponów, tak mi się właśnie wydaje, że taki powinien być zapis w RAPR, nie wspominając już o wędce o c.w. do 20g
[/quote]
Koledzy trociarze byliby szczęśliwi co niektórzy pstrągarze pewnie też
[/quote]
Oj bardzo no chyba że by łowićrybki takie do 35cm
#11 OFFLINE
Napisano 01 luty 2009 - 21:09
ja osobiście przy takich zimach jakie ostatnio mamy wolałbym stosować w/w zestaw niż czekać do 01.05 na rozpoczęcie sezonu
#12 OFFLINE
Napisano 01 luty 2009 - 21:16
A czy Ty wiesz w ilu rzekach, nie ujętych w informatorach wód górskich pływają ryby z płetwą tłuszczową????????? Zdziwił byś sięto w takim razie lepszy by było CAŁKOWITY ZAKAZ SPINNINGU na rzekach nizinnych
#13 OFFLINE
Napisano 01 luty 2009 - 21:21
To tak gwoli zartów tylko
A ja bym wolał żeby na połowę ryb nie było okresów, wymiarów i limitów, żeby brać wędkarska rozumiała że nie sra się do łóżka i nie piłuje gałęzi na której się siedzi, żeby kłusownicy zamienili zawód na zbieranie śmieci z nad wody a rybacy pomagali rzeszom wędkarzy w renaturalizacji dopływów i tworzeniu tarlisk, żeby PZW samo się rozwiązało, zapory same się zawaliły a beton na nowe nie chciał wiązać, i jeszcze jedno - zamiast wyjących karetek, klaksonów i radyjek śpiewały ptaki.
Ale to chyba w następnym wcieleniu, jak będę grzeczny
#14 OFFLINE
Napisano 01 luty 2009 - 22:26
tak ogólnie to chodziło mi tylko o wody nizinne okręgu mazowieckiego, ale to taka mała drobnostka, którą nichcący pominąłem
#15 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2009 - 06:43
Nie zgodzę sie z Kolegą, trochę bez sensu byloby zostawiać drapieżnika, który w danym okresie ma okres ochronny, z pyskiem zczepionym kotwicami. Jak nic - śmierć głodowa, bo nawet ryja nie rozdziawi, żeby coś zjeść... To właśnie nie jest ETYCZNE. Dlatego przypon jak najbardziej!jako przedstawiciel SSR ( SPOŁECZNEJ STRAŻY RYBACKIEJ ).......a do tego cienkie żyłki- bez przyponów, tak mi się właśnie wydaje, że taki powinien być zapis w RAPR, ...
#16 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2009 - 07:23
Przypon wolframowy, nie równa się nastawiam się na szczupaka i chce go zabrać.
Ostatnio na kanale augustowskim w dwa dni na 1,5cm paprocha złapałem 2 okonki, 1 klenia, 3 bolenie i 4....szczupaki...
Po pierwszym, który mi przeciął żyłkę założyłem przypon wolframowy, aby nie kaleczyć ryb. I tak wszystko wracało do wody.
#17 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2023 - 21:03
Witam,
Zrobiłem mały wykop archeologiczny z tym tematem bo czegoś szukałem i nie znalazłem jasnej odpowiedzi....
Ale mnie nurtuje jedno pytanie. Czy wolno łowić szczupaka 1 stycznia??
Znalazłem taki zapis: "zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – okres ochronny ryb jest skrócony w przypadku, jeżeli pierwszy albo ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada w dzień ustawowo wolny od pracy."
A dzień 1 stycznia jest wolny więc możemy zakłócać spokój zębacza? Czy nie??
#18 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2023 - 21:09
Zapytaj w swoim okręgu.
#19 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2023 - 21:16
Czyli to czy np 30 kwietnia można już na szczupaka jeśli to niedziela, albo czy pstrągi/trocie wolno 31 grudnia bo to niedziela to zależy od okręgu?
Myślałem że to "rozporządzenie" samo w sobie o tym mówi.....
#20 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2023 - 21:28
Niby mówi, ale ostatnie zdanie należy do okręgu. Tak przynajmniej jest w moim. Tak było w tym roku 30 kwietnia, okręg sam wydał komunikat o skróceniu okresu ochronnego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych