A z gęstością początkową jak jest? Nie jest rzadszy od Domalux?

Lakierowanie woblerków - problem
Napisano 30 kwiecień 2018 - 14:08
Napisano 30 kwiecień 2018 - 14:17
trout master, on 30 Apr 2018 - 13:08, said:
A z gęstością początkową jak jest? Nie jest rzadszy od Domalux?
Tą i inne odpowiedzi znajdziesz w poniższym wątku
http://jerkbait.pl/t...-classic-silver
- trout master lubi to
Napisano 14 wrzesień 2020 - 22:54
Napisano 20 wrzesień 2020 - 08:20
Mam mały problem z lakierem Hartzlack. Podjełem pierwsze próby lakierowania w suszarce obrotowej pierwsze podejście wyszło super natomiast przy kolejnej z rzędu warstwie coś poszło nie tak I pojawiły się bomble.
Czy ktoś z was próbował już suszyć obrotowo?
Dodam tylko że pierwsze warstwy wykonałem jeszcze starszym lakierem który gdzieś tam zachomikowałem. Może to nowa puszka lakieru albo jego gęstość?
Załączone pliki
Napisano 20 wrzesień 2020 - 19:09
Napisano 20 wrzesień 2020 - 19:56
Próbowałem nowy lakier na nowej partii i już na pierwszej warstwie pojawiły się pęcherzyki a następną warstwę nakładam następnego dnia
Napisano 20 wrzesień 2020 - 20:55
- trout master i eRKa lubią to
Napisano 21 wrzesień 2020 - 05:55
Napisano 21 wrzesień 2020 - 07:39
Napisano 21 wrzesień 2020 - 14:50
Napisano 21 wrzesień 2020 - 19:35
Lakier nakładam pędzlem a następnie susze na suszarce obrotowej która kręci się około 1,5 obrotu na minutę w temperaturze garażowej nie podgrzewam ani nie przyspieszam w żaden sposób.
Czy ruch podczas suszenia może powodować złe odgazowanie?
Załączone pliki
Napisano 21 wrzesień 2020 - 20:04
Napisano 21 wrzesień 2020 - 22:42
Takie rzeczy z lakierem robiły mi się zazwyczaj gdy był już za gęsty. Pod dodaniu rozpuszczalnika to już w ogóle katastrofa wychodziła.
Wykonaj próbę z tym lakierem przez zanurzenie i sprawdź czy dzieje się podobnie. Jeżeli tak to prawdopodobnie lakier za gęsty. Inna rzecz że już po włożeniu do słoiczka czy puszki woblera powinny być widoczne pecherzyki powietrza w lakierze jak i na powierzchni wobka.
Napisano 26 wrzesień 2020 - 10:17
Napisano 28 wrzesień 2020 - 08:01
Julas, on 20 Sept 2020 - 18:56, said:
Lakier nawierzchniowy to jedno, a druga sprawa to farba/kolor też potrzebuje odpowiedniego czasu na to aby się utwardzić, to że np motipa akryle w odpowiednich warunkach są dotykowo suche po około 10 minutach, nie oznacza, że można to już lakierowac.Próbowałem nowy lakier na nowej partii i już na pierwszej warstwie pojawiły się pęcherzyki a następną warstwę nakładam następnego dnia
Ja stosuję lakiery motip akryle odkąd pamiętam, zdarzyło mi się raz takie gazowanie farby, A to tylko przez to, że za szybko poszły w hartz lack. Ja jak maluję to w lakier zanurzeniowo idą na drugi dzień, ważne jest też to żeby zanurzać powoli wobler w lakierze i tak samo wolno wyciągać go z puszki/słoiczka.
Jak robimy to zbyt szybko to takie ledwo widoczne pęcherzyki zawsze pojawią się po 3-5 sztukach, a jak się tego nie zauważy to wtedy to jest widoczne jak i wyczuwalne po tym jak wyschnie warstwa lakieru.
Istotną sprawą też jest czas po którym nakładamy kolejne warstwy. Wszystko wymaga czasu po to aby poprzednia warstwa dobrze odparowała, w moich warunkach jest to około 12godzin, bynajmniej ja lakieruje co ok 12h i powtarzam to 3 razy.
Jest też jeszcze kwestia "świeżości" lakieru. Im dłużej stoi nawet szczelnie zamkniętym to zawsze jakaś ilość powietrza zostaje zamknięta w słoiczku. Poliuretany utwardzaja się między innymi w reakcji z wilgocią z powietrza i jak np wlewamy lakier dajmy na to taki hartz lack z puszki 350ml to słoiczka, to wybieramy słoiczek o odpowiedniej pojemności, po to aby jak najmniej powietrza było w słoiczku.
Ja np po każdej partii woblerów, pozostały lakier przelewam do coraz mniejszych objętościowo słoiczków i w ten sposób wykorzystuję każdą puszkę prawie do zera.
Jak lakier zostawiłem w słoiczku większym to spokojnie zawsze połowa lądowała w śmieciach.
- eRKa lubi to
Napisano 28 wrzesień 2020 - 15:29
Napisano 28 wrzesień 2020 - 16:58
Napisano 28 wrzesień 2020 - 17:50
Jak powstają jakieś nierówności, czy pęcherzyk, to przed ostatnią warstwą lakieru można wszystko usunąć drobnym papierkiem.
Choć zdarzało mi się, jak trzeba było coś na już, że w lakier szły po godzinie od malowania. Ale to tylko motipach. Z nimi nic się nie dzieje.
Napisano 27 styczeń 2021 - 19:35
Witam, zaczynam przygodę z struganiem i pojawiły się pierwsze problemy po zanurzeniu wobka w podkładzie i wyjmowaniu jest sporo pęcherzyków powietrza (Snieżka Supermal Nitro) wobki pływały w caponie i miały czas na wyschnięcie.
Napisano 28 styczeń 2021 - 16:41
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych