Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie SKYLLA czy ktoś posiada? - uwagi i opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
880 odpowiedzi w tym temacie

#861 OFFLINE   Incza

Incza

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:I

Napisano 17 listopad 2023 - 11:50

Panowie, możecie coś powiedzieć o trwałości łodzi Skylla, tak jak pytałem powyżej? Nie zdzierają się te gumowe pianki? Jak z podzespołami?

Użytkuje Skylla 370 pro od ponad 3 lat. Kompletnie nic się nie dzieje. Guma trzyma, nic się nie odkleja jest bardzo wytrzymała. Łódka według mnie jest praktycznie niezniszczalna prz normalnym użytkowaniu ( bez przesadnej dbałości). Podzespoły dotyczące elektroniki czyli skrzynki kable itp. bez żadnych awarii. W przeciągu 3 lat wymieniłem jedynie jeden siłownik od tylnej bakisty- koszt 10 zł. wymiana bardzo prosta.

Użytkownik Incza edytował ten post 17 listopad 2023 - 11:55

#862 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 21 listopad 2023 - 15:20

Ciekaw jestem czy 370 też będzie się zachowywała na elektryku  .Z drugiej strony u mnie same akumulatory ( łącznie z zapasowymi) to jakieś 60 kg. 

Mam 370 od 7 lat i pływam regularnie na elektryku.
Na dziobie jest xi3 55lb - jako dziobówka idealnie wystarcza. Do przemieszczania się tez się nadaje, ale idzie powoli (ok. 5km/h)
Stąd jak pływam na strefie ciszy i chcę szybciej płynąć, to używam Haibo m250 - wtedy prędkość ok. 8km/h 

#863 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 listopad 2023 - 15:21

Panowie, możecie coś powiedzieć o trwałości łodzi Skylla, tak jak pytałem powyżej? Nie zdzierają się te gumowe pianki? Jak z podzespołami?

Bardzo trwała, tutaj nie masz się czego obawiać
Kolega podsumował skyllę tak, że może służyć jako łódź, lub jako schron przeciwatomowy gdyby Putin coś na nas zrzucił ;) 

#864 OFFLINE   Misiek1

Misiek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 187 postów
  • LokalizacjaMyślenice
  • Imię:Michał

Napisano 22 listopad 2023 - 00:07

Pisząc ostatnio swoje zapytanie o 370 i samego elektryka na tyle miałem zaćmienie. Bo przecież na Czorcie ( a chyba teraz w Kluszkowcach) tylko na nich przez kilka lat pływali. Teraz przeszli na cos innego i tam obserwując te łodzie na wodzie (zwłaszcza jak się ogromna fala robiła) zrodziła się moja miłość (i pragnienie ) do nich. Bo obserwując jak ta łódka zaiwania i zachowuje się na falach to szczęka mnie opadała. 

Podsumowując 370 naprawdę może sama pływać na jednym elektryku z tyłu i chyba na jednym 24V ew. dwóch 12V akumulatorach i nie widać tego przechyłu. Nie wiem jak jest z 390ale mam nadzieje ,ze podobnie. Co do wykonania gdyby było słabe nie poszło by na wypożyczalnie a ja obserwując jak ta łódka się zachowuje (przecież nikt nie szanuje rzeczy wypożyczonej) to zamarzyłem o niej.  Ale szale przeważyło to ,że spotkałem na slipie chłopaka , który miał ten model ( chyba o ile dobrze pamiętam miał jeszcze do tego sporą spalinę ) i strasznie sobie ten modle i firmę chwalił. 

Teraz Czort przeszedł na PelagicBoat i jeszcze nie mam o nich wyrobionego zdania. Wiem tyle ,ze większe są od Skylli o 30cm.  A jakoś nie widziałem ich w akcji przy gorszych warunkach. 

#865 OFFLINE   Rafal_S

Rafal_S

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 24 listopad 2023 - 09:08

Panowie, dziękuję bardzo za podpowiedzi :). Wydaje mi się, że już podjąłem decyzję odnośnie mojej przyszłej łodzi :).

#866 OFFLINE   Zanmas

Zanmas

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie
  • Imię:Daniel

Napisano 13 czerwiec 2024 - 17:59

Witam. Proszę o kontakt na priv użytkownika skylla 370 i silnika 20hp. Interesuje mnie kilka informacji czy to jedno z drugim zagra. Chodzi mi o użytkownika , który to użytkuje już długi czas.
Pozdrawiam.

#867 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1510 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 14 czerwiec 2024 - 04:55

W rejonach gdzie łowię SR używa takiego zestawu . Dwa miśki po 100 kg plus w ślizgu lecą 😂

Tylko że oni pływają zupełnie na pusto …

#868 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 14 czerwiec 2024 - 06:37

Witam. Proszę o kontakt na priv użytkownika skylla 370 i silnika 20hp. Interesuje mnie kilka informacji czy to jedno z drugim zagra. Chodzi mi o użytkownika , który to użytkuje już długi czas.
Pozdrawiam.

Gdzieś w tym wątku pisałem swoje wypociny na temat takiego zestawu. Moim zdaniem dla dwóch osób 20 KM na tej łodzi to za mało. 

Przy takim silniku łódka ciężko wchodzi w ślizg, pasażer musi przemieszczać się po pokładzie, żeby to ułatwić.

Miałem, używałem i uważam, że 25 to jest minimum. 

• BOSMAN 76 lubi to

#869 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów

Napisano 16 czerwiec 2024 - 20:07

U mnie da radę, ale to tak na styk. Na 1 osobę jest w sam raz.

Jeszcze zależy ile ważą te dwie osoby…

#870 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 16 czerwiec 2024 - 21:10

Proszę obejrzeć ten film i będzie wszystko jasne .

https://youtu.be/zp6...KyorZdxISd_HJsf

Na tym samym kanale jest film z osiągami tej samej łódki na silniku Mercury 9,9  KM 

Myślę że do dobrego pływania w ślizgu potrzeba z 25 do 30 KM 

Użytkownik Tabor edytował ten post 16 czerwiec 2024 - 21:12

• BOSMAN 76 lubi to

#871 ONLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 17 czerwiec 2024 - 10:08

Miałem do 370 najpierw suzuki 20, potem Hondę 20, a na końcu Yamahę 25 GWHL.

Ekonomia to Suzuki i średnie osiągi, Honda średnie osiągi, Yamaha dopiero rozwinęła skrzydła w łodzi.

Zawsze we dwie osoby i sprzęt. 

#872 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 19 czerwiec 2024 - 19:34

Właśnie opierając się na podanych filmach dochodzę do wniosku że do łódki  500 kg  to 25 kucyków i więcej .

Przed zakupem silnika powinno sie pożyczyć lub wynająć silnik na godzinę  i sprawdzić jak zestaw się zachowuje na wodzie .

• Przemek_M i Ardoro lubią to

#873 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 19 czerwiec 2024 - 22:13

Po kilku latach pływania widzę że silnik powinno się kupować najmocniejszy, dopuszczalny na jaki Was stać. Moja Skylla 420 waży ok. 650 kg. Śrubę dobrałem tak że Yamaha 40KM stawia łódkę w ślizg w jakieś 3 sekundy przy maks. obrotach ok. 5950/min. Maks prędkość to ok 44 km/h. Tak że dynamika jest super a prędkość maks. do przyjęcia. Tylko że to są wartości przy pełnej przepustnicy. Ekonomicznie i dla zużycia paliwa i dla zdrowia silnika są obroty w okolicach 4500/min. Żeby utrzymać te parametry które mam przy takich obrotach silnik powinien być mocniejszy. Dlatego, mimo że jestem zadowolony z Yamahy 40KM która daje sobie radę, planuję jednak zmianę na 60 KM

• Tabor lubi to

#874 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 20 czerwiec 2024 - 21:37

Przy zakupie agregatu Honda zapytałem serwisanta dlaczego silnik pracuje przy stałych obrotach 3000 n/min .

Przecież silnik nie ma pełnej mocy przy tych obrotach .

Po prostu takie obroty są optymalne dla ekonomii  i trwałości silnika .

Idąc dalej obroty prawie maksymalne silnika zaburtowego nie są dobre dla silnika i dla użytkownika .

I tu Ardoro ma racje silnik nie powinien być akurat ani za mały .

Zastosowanie w łódce ciut więcej mocy nie zaszkodzi ale spalanie i cena silnika silnika nie raz jest nie do przyjęcia dla nas wędkarzy .

Pietruk dał mi dobrą  propozycje Yamahę 25 GWHL.   :D  

Dopiszę dalej Norweg zarabia 4 razy więcej od Polaka a silnik mój w Norwegii Mercury 9,9 KM kosztował 5,5 tyś pln .

Dla tego jeszcze dużo u nas musi się zmienić .

My dalej musimy się szczypać z kasą .

Wracamy do tematu dobrych i trwałych łódek Skylla .

Mam taką  ale sklejkową . :D 

Użytkownik Tabor edytował ten post 20 czerwiec 2024 - 21:39

• Rebel64 i Ardoro lubią to

#875 OFFLINE   Grubyziom

Grubyziom

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 162 postów
  • LokalizacjaGrudZiadz
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Czerwiński

Napisano 20 czerwiec 2024 - 22:19

Miałem 370 z tohatsu 30 km moik zdaniem idealne połączenia . Silnik na 50-60% pracuje a i przed burza jak trzeba uciekać to jest co odkręcić . Lepiej moim zdaniem mieć więcej mocy i pływać nawet na 3/4 mocy niż mniejszy silnik i piłować go do odcięcia .
  • Tabor i Ardoro lubią to

#876 OFFLINE   WHITE14

WHITE14

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 578 postów
  • LokalizacjaFestung Breslau
  • Imię:Mirko
  • Nazwisko:Filipovic

Napisano 22 czerwiec 2024 - 12:17

Mam 390 z Yamaha 40km na rumplu , tnie fale aż miło

#877 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 czerwiec 2024 - 13:36

Pozdrawiam.

Tutaj moja 370'tka z 20hp 5 lat temu: 

i teraz 2 kwestie:
1) stare 370'tki (bez płaskiej podłogi) są lżejsze, a nowe już cięższe, więc wymagają więcej kucy
2) na mojej 20hp na 1 osobę - idealne połączenie. Przy pływaniu we 2 osoby ze szpejem na stałe sugeruję coś więcej niż 20hp

Użytkownik SzymusS edytował ten post 25 czerwiec 2024 - 13:37

#878 OFFLINE   Krzysiu

Krzysiu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 674 postów

Napisano 03 listopad 2024 - 11:20

Witam Serdecznie czy ktoś może zamawiał ostatnio lub ma choćby jakieś info jak mniej więcej oscyluje obecnie koszt 420 w wersji konsolowej i jaki jest średni okres oczekiwania .

#879 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów

Napisano 03 listopad 2024 - 18:41

Witam Serdecznie czy ktoś może zamawiał ostatnio lub ma choćby jakieś info jak mniej więcej oscyluje obecnie koszt 420 w wersji konsolowej i jaki jest średni okres oczekiwania .

Cześć. Pytałem na początku lipca w imieniu kolegi. 56 tys w wersji z konsolą i termin proponowali na październik czyli 3 mieś. Bez tragedii było.
  • Krzysiu lubi to

#880 OFFLINE   Krzysiu

Krzysiu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 674 postów

Napisano 04 listopad 2024 - 05:53

Dzięki serdeczne .

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych