Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2036 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   jarekt

jarekt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 29 listopad 2015 - 09:24

Ktoś miał ten i trochę innych i porównał w teście:

http://www.tridentfl...hatch-abel-ross

Sądząc po pozycji w teście i cenie, to może być alternatywa i dla Hatcha i dla wielu innych, ale co kto lubi, ewentualnie który składnik oceniany ma większą wagę.

Ps. Przepraszam. Test dotyczy nieco większych modeli, niemniej daje jakiś obraz.

#402 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 29 listopad 2015 - 11:01

Testy testami a życie pisze swój własny scenariusz... Tutaj test na jeszcze większe młynki - http://www.tridentfl...w#.UT00sqWG2So 

#403 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Darek

Napisano 03 grudzień 2015 - 22:45

Cześć

Nie zdążyłem jeszcze ogarnąć całego tematu, ale parę słów o moich kołowrotkach:

- Ross Flyrise nr 2 - budżetowy kołowrotek Ross Worldwide - teoretycznie LA. Jak odpakowałem po zakupie lekki zawód - spodziewałem się większej średnicy (nie zadałem sobie trudu aby się zastanowić nad tym). Jednak w miarę użytkowania (drugi rok - choć na ryby mam czas bardzo rzadko) stał się podstawowym kołowrotkiem. Co prawda nie holowałem na tyle dużej ryby, aby sprawdzić hamulec, ale podstawą jest, że nic się nie dzieje, trzyma nastawy, mieści linkę z podkładem, woda, brud nie robią specjalnego wrażenia - zaczynam coraz bardziej go lubić. Używam go z 9 stopową czwóreczką - sucha, mokra, nimfa (zanim nabyłem wędkę do nimfy w tym roku), strimer

- Vision Koma - fajny wygląd, wyglądało, że hamulec OK, ale był zgrzyt - śruba dokręcająca hamulec się luzowała - nie zwracałem uwagi i pewnego razu hamulec odkręcił się i rozsypał na drogę. Nie znając budowy skręciłem go, ale tylko z połową (lub niecałą) części. Plusem była darmowa naprawa (tylko koszt wysyłki), jak już się zebrałem aby go wysłać. Nikt nie pytał o paragon, ani takie tam, po prostu naprawili. Dzięki temu zyskuję coraz większe zaufanie do Vision. No kolejny sezon kołowrotek wróci do nimfówki.

- Wychwood Truefly nr 9/11 kupiony do szczupakówki. Pojemny, w końcu mogę spokojnie dać pokład i WF ósemki i wszystko się mieści :). Kaseciak. Hamulec wygląda OK. Cena (z dodatkowymi kasetami) wychodzi spoko. Jeden z lepszych zakupów (na razie)

- BFR Superfly 75 - jeden ze starszych moich kołowrotków, zaczął przeżywać renesans :). W tym roku wrócił do łask (do nimfy) i znowu coraz bardziej mi się podoba (szczególnie jego klasyczny wygląd). Ponieważ w tym roku postanowiłem przez zimę złożyć sobie szklaczka, a klasyczne kołowrotki są horendalnie drogie (marzyło mi się coś o wyglądzie Cascapedii) to chyba wyląduje na szklaczku, a do nimfy pójdzie Koma.

- Jaxon Monolith nr 7 - czytałem całkiem niezłe opinie o tym kołowrotku, ale dla mnie jak do tej pory okazał się największą porażką - przy wyciąganiu linki luzuje się hamule i po pociągnięciu linki szpula wykonuje kilka obrotów luzując linkę. Oddany do serwisu wrócił z adnotacją, że jest OK. Ma służyć do strimera, do rezerwowej wędki (normalnie na strimka też macham podstawową czwóreczką). Zobaczymy, jak dalej będzie się sprawował, ale na razie jestem do niego uprzedzony.

Do tego szklaczka kupiłem początkowo jakiś stary ABU, ale okazał się też dużym zawodem - po pierwsze bez terkotki (nawet do głowy mi nie przyszło aby się o to pytać, że może nie mieć) i przede wszystki stopka nie pasuje do uchwytów kołowrotków w moich muchówkach.

Mam też jeszcze na zapas na czarną godzinę jakiegoś Loopa kompozytowego (był razem kiedyś w zestawach Adventure) - nie jest zły, ale jakiś mało płynny, i tworzywo do mnie nie przemawia, choć trochę na niego łowiłem.

Coś musi być w tym, że jak nie ma czasu na ryby, to się za dużo myśli o sprzęcie (a potem dylemat, który zestaw użyć). A i tak chętnie bym kupił jakąć Cascapedię, Loopa Classice etc (ale na pewno nie za takie pieniądze), albo coś o takim wyglądzie, ale za przyzwoitą cenę.

Pozostaje tylko liczyć, że coś w końcu potestuje hamulce kołowrotków i będzie można napisać lepsze opinie.

• Paweł Bugajski, Pisarz.......ewski Piotr i robert.bednarczyk lubią to

#404 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 03 grudzień 2015 - 23:15

Widzisz Darku(witamy,choć to nie powitalnia) :) staramy się tutaj opisać wszystkie cechy użytkowanych kołowrotków.

Mile widziane są zdjęcia rolek . Nasz wątek ma ograniczyć zaskoczenia, ale należy sięgnąć do całego wątku :)

pozdrawiam - Paweł

#405 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 04 grudzień 2015 - 10:19

Fotki rzeczywiście by się przydały, ale tekst Darka bardzo jasno, precyzyjnie i obrazowo pokazuje wszystkie za i przeciw, za co serdecznie dziękuję. Darku o fotki prosimy i trochę więcej parametrów technicznych, typu waga, średnica, szerokość szpuli itp., itd. Założeniem pierwotnym były, by wątek stanowił kompendium wiedzy o kołowrotkach muchowych, by był przewodnikiem dla poszukujących.

#406 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 04 grudzień 2015 - 21:26

Postaram się dodać fotki i dane opisanych kołowrotków. Raczej niższa półka cenowa, ale nie stać mnie na kołowrotki za tysiąc i więcej.

Jako pierwszy Ross Flyrise nr 2, jako najczęściej używany.

Kosztował ok 350 zł (kupiony na allegro u muszkarza.pl - aktualnie ten model ma wyprzedany). Dodatkowe szpule ze sto parę zł - dokładnie nie pamiętam.

Dane producenta (nie mierzyłem i nie ważyłem - z wyjątkiem średnicy, która się zgadza).

WT 4-6

Średnica 8,25 cm

Szerokość 2,4 cm

Masa 133 g

Pojemność WF5 + 125m 20 lb

Załączony plik  Ross1.JPG   232,13 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  Ross2.JPG   256,96 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  Ross3.JPG   203,96 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  Ross4.JPG   253,82 KB   6 Ilość pobrań

I kołowrotek kupiony z myślą o szczupaku - Wychwood Truefly SLA 9/11 black

Waga: 224 g

Średnica: 116 mm

Pojemność: WF11 + 200m podkładu (30 lb).

Aktualnie w promocji 385 zł.

W zestawie 2 kasety zapasowe. Kupiłem go do linek #8 aby mieć spokój z pojemnością. I jest jeszcze duużo luzu.

Załączony plik  Wych1.JPG   279,93 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  Wych2.JPG   268,37 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  Wych3.JPG   200,22 KB   6 Ilość pobrań

Też oceniam jako dobry zakup.

• wujek, Paweł Bugajski, Pisarz.......ewski Piotr i 1 inna osoba lubią to

#407 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 04 grudzień 2015 - 21:40

Super Darek - o to właśnie chodzi by stworzyć kompendium wiedzy i bez znaczenia jest czy piszemy o kołowrotkach za grubą kasę czy tańszych.

#408 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 05 grudzień 2015 - 00:58

BFR Superfly - kołowrotek wcześniej chyba przeze mnie niedoceniony. Made in England. Kupiony przeszło 10 lat temu (ceny nie pamiętam, ale przeliczając na obecną chwilę pewnie zmieściłby się w 200 zł - kupiony w zestawie z wędką Jaxona). Terkotka. Regulacja hamulca.

Średnica 8,9 cm

Szerokość szpuli ok.1,8 cm

Masa nie ważyłem, a nie mogę znaleźć danych.

Linka 5/6/7, nie wiem ile podkładu do tego wejdzie

Do dostania pewnie z drugiej ręki.

Coraz bardziej mi się podoba. Jako, że zamarzył mi się szklaczek (jak wspomniałem), to pewnie na nim wyląduje.

Załączony plik  BFR1.JPG   254,46 KB   9 Ilość pobrań Załączony plik  BFR2.JPG   202,11 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  BFR3.JPG   254,15 KB   9 Ilość pobrań Załączony plik  BFR4.JPG   220,07 KB   10 Ilość pobrań

Vision Koma 5/6

Cena 350 zł

masa 177 g

średnica 9,1 cm

wf6 + 60 m

Załączony plik  koma1.JPG   238,37 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  koma2.JPG   254,38 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  koma3.JPG   222,74 KB   10 Ilość pobrań

• Paweł Bugajski i robert.bednarczyk lubią to

#409 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 18 grudzień 2015 - 17:49

Pojawił się w handlu kołowrotek Hardy Duchess, chyba nowość. Klasyk, wygląda bardzo ciekawie.

Posiada ktoś? Wrażenia?

#410 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2335 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 20 grudzień 2015 - 22:39

witam!

co prawada nie mam pojęcia czy to najlepszy młyn muchowy, ale na pewno troszkę inny.

no ale od początku,

niedawno zanabyłem nowy/uzywany kij z przeznaczeniem do ciezkiego skagitu ( łowienie w bc)

kij to winston bx3 TH 13'6' #8.

stanąłem przed wyborem młynka. kij jest bowiem długi i młyn musi być dosyć ciezki.

jestem zagorzałym fanem lamsona, ale nie bardzo mogłęm znaleść młyn opowiednio ciężki a przy tym kolorystycznie pasujący do uchwytu i o nie za dużej średnicy zęwnętrznej ( wole młynki szersze niż wyzsze)

stąd decyzja na zakup Danielssona Control 7twelve.

jest odpowiednio ciezki (275g i bedze wywazał mojego winstona idealnie)

kolor odpowiedni, no i szpula raczej szeroka niż wyskoka. wykonanie też bardzo dobre. cena też niezła ( 370 usd z wysłką do kanady)

ciekawy jest również system hamulaca.

podczas oddwania linki rusza się tylko szpulka w klatce. korbka pozostaje nieruchoma.

ciekawy patent, bo po ustwieniu hamulaca i gwaltownym odjeżdzie ryby nic nam nie poobija palcy :-)

cieszę się z tego zakupu.

pozdrówka

Załączony plik  DSC_0133.jpg   37,36 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0138.jpg   58 KB   8 Ilość pobrań

Użytkownik peresada edytował ten post 20 grudzień 2015 - 22:40

• lukomat, Andrzej Stanek, Pisarz.......ewski Piotr i 1 inna osoba lubią to

#411 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 20 grudzień 2015 - 22:50

Piękny - ten system hamulca to zdaje się anti reverse - czy się mylę, bo pewności nie mam?

#412 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 20 grudzień 2015 - 22:51

Krzysiek - dobry zakup!. Jak to jest, że Danielsson sprzedaje taniej do Kanady jak na rodzimy kontynent...

#413 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2335 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 20 grudzień 2015 - 23:00

ameryka to normalna strona świata. brak haraczu pt. VAT

pozdrówka

Użytkownik peresada edytował ten post 20 grudzień 2015 - 23:01

#414 OFFLINE   tomaszek11

tomaszek11

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • LokalizacjaNadolice Wielkie

Napisano 21 grudzień 2015 - 00:32

Pewnie lepiej by pasowało w wątku "filmowym" ale co tam....

https://www.youtube....h?v=xreZfeoN0Zs

Control w roli głównej..... poza rybą oczywiście.  W zasadzie dla takich momentów się zbroimy i szukamy sprzętów w kategorii "najlepsze, najtrwalsze ..... itd."

tomaszek11

#415 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Materek

Napisano 21 grudzień 2015 - 12:11

Super kolowrotek za rozsadna cene.

#416 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2335 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 21 grudzień 2015 - 18:56

Piękny - ten system hamulca to zdaje się anti reverse - czy się mylę, bo pewności nie mam?

a kji wie ja sie to nazywa. własnie zauważyłem że ta nieruchoma korba, kiedy naciśniemy ją w kierunku  przeciwnym do kierunku kręcania, lekko spreżynuje pod palcem i płynnie dodatkowo hamuje szpulkę.

taki hamulec walki. młynek  naprawde wygląda na nietypowy :-)

pozdrówka

#417 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 22 grudzień 2015 - 13:22

a kji wie ja sie to nazywa. własnie zauważyłem że ta nieruchoma korba, kiedy naciśniemy ją w kierunku  przeciwnym do kierunku kręcania, lekko spreżynuje pod palcem i płynnie dodatkowo hamuje szpulkę.

taki hamulec walki. młynek  naprawde wygląda na nietypowy :-)

pozdrówka

Tak, zweryfikowałem to już - to system anti reverse, znany już w kołowrotkach muchowych od wielu lat, choć, nie wiedzieć dlaczego, dość niepopularny.

#418 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 22 grudzień 2015 - 21:46

Miałem siedzieć cicho, ale muszę się z Wami tym podzielić. Lada chwila będzie u mnie Hatch Finatic 7 Plus w zielonym wykończeniu. Tym to sposobem całkowicie przezbroję się w kołowrotki tej marki, bo 3 Plus i 5 Plus już mam.

#419 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 22 grudzień 2015 - 21:49

SUPER!!! Czyli majowe szczupaki z nową pokręcajką. Marzec blisko, obadamy to cudo...  :D

#420 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 23 grudzień 2015 - 09:23

Ten Ego Gold najbardziej mi się podoba.....i ma metalową roczkę, co uwielbiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych