Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2036 odpowiedzi w tym temacie

#601 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 669 postów

Napisano 02 kwiecień 2016 - 10:58

Radek79 porównywanie kołowrotków muchowych na podstawie wagi i średnicy szpuli jest bez sensu.

Pewnie, że jest bez sensu. Bo to jest trochę tak, jak by się zastanawiać czy lepsze jest większe, czy mniejsze kółko :)

Sage wyglądają super. Taki konsekwentny minimalizm bym powiedział.

Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 10:58

• Paweł Bugajski i Włodzimierz Janowicz lubią to

#602 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 02 kwiecień 2016 - 12:04

No cóż.... dyskusja o parametrach może nas zaprowadzić na manowce ..... Bo czy piękność o "parametrach" 90 cm (biust) 55 cm (talia) 90 cm (biodra) będzie dobrą kandydatką na życiową partnerkę przy IQ na poziomie 90 i braku odpowiednich ........ hamulców ?
  • Andrzej Stanek lubi to

#603 ONLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 02 kwiecień 2016 - 14:53

Robercie, no niekoniecznie, bo mój Lamson ULA Force 2sl waży 82g a posiada bardzo mocny i precyzyjny hamulec, biorąc pod uwagę fakt, że jest do linki 5, 6.
Pewien dyskomfort może powodować zbyt szeroka jak na mój gust szpula, po założeniu grubszej linki. Zrobiono to po to, by uzyskać large arbor. Bywa tak, że
linka nawija się grubszą warstwą po jednej stronie. Bywa, bo przy linkach 3, 4, 5 problem jest marginalny lub nie występuje.
Nie miałem nigdy problemów ze skręconą linką, a co ważniejsze z "brodą" i tutaj dochodzi do głosu jakość hamulca.
Za to lubię te kręcioły, i z tego powodu pozbyłem się innych. Pewnym wizualnym mankamentem jest również plastikowe pokrętło hamulca,
uważam, że aluminiowe byłoby bardziej na miejscu.

To fajne lekkie kołowrotki, opisałem w naszym wątku 2 Litespeedy
Załączony plik  DSCN0057.JPG   63,79 KB   5 Ilość pobrań
A tym maluchem- Velocity 1-jeszcze nie miotałem
Załączony plik  DSCN0025.JPG   57,19 KB   5 Ilość pobrań
tak więc opis wkrótce.
Czy pokretło w ULA jest plastikowe? Jesli w moich Lamsonach także, to skurczybyki z Ameryki nieźle zaimitowali metal...
  • maciekg, Pisarz.......ewski Piotr, robert.bednarczyk i 2 innych osób lubią to

#604 OFFLINE   randomrodmaker

randomrodmaker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaKrk

Napisano 02 kwiecień 2016 - 15:01

Czy pokretło w ULA jest plastikowe? Jesli w moich Lamsonach także, to skurczybyki z Ameryki nieźle zaimitowali metal...

Biję się w pierś. Macam i macam tego ULA - jest aluminiowe Pawle... Nie wiem skąd mi się to ubzdurało, może ten czarny kolor. Człowiek nie wie co ma...

Załączone pliki

• Załączony plik  asas.jpg   46,83 KB   5 Ilość pobrań

• Paweł Bugajski i maciekg lubią to

#605 ONLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 02 kwiecień 2016 - 15:14

To weźmy takie parametry. Wielkość 300 250g 5,2:1 i 8 łożysk i drugi kołowrotek 300 252 g 5,1 : 1 i 10 łożysk. I który według owych parametrów lepszy? No niby prawie to samo. To prawie robi różnicę bo pierwszy to Twin Power, a drugi.... Jaxon. Czyi może nie samymi parametrami człowiek żyje?

Bez znajomości parametrów trudno o ocenę, choć oczywiście nie tylko parametry o niej decydują.
Biorąc pod uwagę, że kołowrotki o których piszesz różnią się także ceną( ok.5x )wybór dla racjonalisty wydaje się oczywistym :P

Kończę śmiecenie, wszak nie o takich kołowrotkach  w naszym wątku przynudzamy.

#606 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 02 kwiecień 2016 - 15:54

Skoro już o Lamsonach mowa to dorzucę coś od siebie

Załączone pliki

• Paweł Bugajski, maciekg, robert.bednarczyk i 3 innych osób lubią to

#607 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 02 kwiecień 2016 - 16:05

I w towarzystwie

Załączone pliki

• Załączony plik  trio.JPG   42,65 KB   6 Ilość pobrań

#608 OFFLINE   randomrodmaker

randomrodmaker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaKrk

Napisano 02 kwiecień 2016 - 16:21

Vanquish jest przepiękny. Jak oceniasz jego robotę na wodzie, ergonomię?

Tego Hardy'ego miałem w łapach w tym tygodniu i powiem szczerze, oko mi się zaświeciło. 

Bardzo ładnie wykonany nawijak. Hamulec sprawia wrażenie precyzyjnego.

Użytkownik randomrodmaker edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 16:22

• robert.bednarczyk lubi to

#609 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 02 kwiecień 2016 - 16:37

Rzeczywiście Lamson Vanquish jest piękny - ten kołowrotek podobał mi się od pierwszych chwil gdy flyfishing mi w głowie zaświtał.

#610 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 03 kwiecień 2016 - 18:56

Załączony plik  ULA Force 3.5.jpg   43,21 KB   8 Ilość pobrań

Lamson WaterWorks ULA Force 3.5 

Użytkownik darek1 edytował ten post 03 kwiecień 2016 - 18:58

• Włodzimierz Janowicz i randomrodmaker lubią to

#611 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2335 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 03 kwiecień 2016 - 21:57

Osobiście bardzo lubię lamsony. Mam dwa. Jednen to popularny Remix, który jest naprawdę świetnym młynkiem za niewielkie pieniądze. Ten sam hamulec jak w topowych modelach, frezowana rama i tańsza odlewana szpulka.

Robią je w każdym rozmiarze a dodatkowo maja model HD ( czyli rama typu klatka pod DH, szczupaki czy silne morskie ryby)

Mój drugi Lamson to ARX 3.5. Uzywam go do DH ( switch 11' wt7) i do kija szupakowego/morskiego 9'wt9

Bardzo mocno tyrany w atlantyku, łowił łososie i szczupaki  w Irlandii a za parę tygodnii mam nadzieję ze zaliczy steelheada w BC. Uwielbiam ten młynek :-)

Załączony plik  DSC_0044.jpg   52,29 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0046.jpg   44,38 KB   7 Ilość pobrań

Użytkownik peresada edytował ten post 03 kwiecień 2016 - 22:04

• robert.bednarczyk, trout master, marckus i 1 inna osoba lubią to

#612 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5881 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 04 kwiecień 2016 - 08:07

Rafał, mój post był bardziej skierowany do kolegi z Teamu Jerkbait. :) Tak naprawdę wszyscy jesteśmy trochę sprzętowym kolekcjonerami.Jeden bardziej, drugi mniej. Myślę, że mało jest osób traktujących sprzęt wędkarski czysto użytkowo.

Teraz przeczytałem. Nie ma nic złego w kolekcjonerstwie, ale dla mnie wędkarstwo i kolekcjonerstwo to dwie różne sprawy. Często jest tak, że ktoś kto posiada super sprzęt niewiele łowi. Oczywiście nie zawsze bo dobry sprzęt na pewno pomaga w złowieniu ładnej ryby, ale gorzej gdy gromadzenie sprzętu jest celem samym w sobie. Mam wrażenie że niektórzy wręcz zapominają do czego on służy. Posiadam dobre kije( w tym muchowy) i kołowrotki (spinningowe), ale zawsze kierowałem się praktyczną stroną. Ma on dla mnie wyłącznie wartość użytkową, wydaje większe pieniądze wyłącznie w celu osiągnięcia jakiegoś celu czyli złowienia ryby. W tym roku kupiłem kołowrotek Taimena za 400zł(też ładny), jeśli okaże się że za jego pomocą nie będę łowił ryb kupię coś lepszego, ale nie sądzę żeby była potrzeba.

To moje osobiste podejście do wędkowania, poza tym żeby była jasność nie neguję podejścia innych kolegów do chęci posiadania czegoś ładnego i wyjątkowego. Może jak się wciągnę bardziej w muchowanie też poczuję ten klimat.

Użytkownik wujek edytował ten post 04 kwiecień 2016 - 08:12

#613 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2133 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 04 kwiecień 2016 - 20:43

Panowie, wracamy do tematu. Posty nie na temat usunąłem. 

#614 OFFLINE   lajcik

lajcik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaPłock
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Rozumek

Napisano 05 kwiecień 2016 - 15:13

Bardzo lubię Shimano Ultegra jest w nich odrobina tradycji i dają radę wyważyć wędki które nie są zrobione z papieru  :D

Taki zestaw udało mi się skompletować.

Załączony plik  11.01.10 047 (Kopiowanie).jpg   110,13 KB   6 Ilość pobrań

• Paweł Bugajski, Andrzej Stanek, Pluszszcz i 6 innych osób lubią to

#615 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 05 kwiecień 2016 - 16:38

Nie ma nic złego w kolekcjonerstwie, ale dla mnie wędkarstwo i kolekcjonerstwo to dwie różne sprawy. Często jest tak, że ktoś kto posiada super sprzęt niewiele łowi. Oczywiście nie zawsze bo dobry sprzęt na pewno pomaga w złowieniu ładnej ryby, ale gorzej gdy gromadzenie sprzętu jest celem samym w sobie. Mam wrażenie że niektórzy wręcz zapominają do czego on służy. Posiadam dobre kije( w tym muchowy) i kołowrotki (spinningowe), ale zawsze kierowałem się praktyczną stroną. Ma on dla mnie wyłącznie wartość użytkową, wydaje większe pieniądze wyłącznie w celu osiągnięcia jakiegoś celu czyli złowienia ryby. W tym roku kupiłem kołowrotek Taimena za 400zł(też ładny), jeśli okaże się że za jego pomocą nie będę łowił ryb kupię coś lepszego, ale nie sądzę żeby była potrzeba.

To moje osobiste podejście do wędkowania, poza tym żeby była jasność nie neguję podejścia innych kolegów do chęci posiadania czegoś ładnego i wyjątkowego. Może jak się wciągnę bardziej w muchowanie też poczuję ten klimat.

Proszę rozważyć też taką możliwość - są koledzy w naszym gronie którzy niczego nie muszą udowadniać by czuć się wędkarzami, mając zarazem sporo sprzętu w zaciszu domowym. Chodzą na ryby dla przyjemności często w szerszym gronie, cieszą się zabawkami które los im podsunął, są na totalnym luzie. Spełnienie w hobby to dzień nad wodą a zaliczone ryby to dobry powód by sięgnąć po szklaneczkę. Mają dystans do wyczynu, presji wyników... ;)   Pewne jest to, że wraz z wiekiem patrzymy rozległą perspektywą...  :)

#616 OFFLINE   Franc

Franc

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1538 postów
  • LokalizacjaPłock
  • Imię:Jacek

Napisano 05 kwiecień 2016 - 17:40

Bo w życiu   każdego faceta  przychodzi taki moment że ,, oczy chciały niech mają ,, :)

Ja na starość żeby dopełnić wszystkich muchowych rytuałów chyba zacznę palić fajkę :)   

Załączony plik  wlu 004.JPG   122,36 KB   18 Ilość pobrań

A to mój zwijak na linkę , widzę ze same topowe nowoczesne konstrukcje , to ja tak w drugą stronę.

O samym młynku co mogę napisać

Hamulec z precyzją nie ma nic wspólnego ,

Ale ma tyrkotkę co wywołuje gęsią skórkę .

Użytkownik Franc edytował ten post 05 kwiecień 2016 - 17:56

• Paweł Bugajski, Andrzej Stanek, thymalus i 7 innych osób lubią to

#617 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 05 kwiecień 2016 - 18:48

Nawet nie wiedziałem, że fajka to też element muchowego rytuału, ale popalam sobie, a jakże, najchętniej gdy zlowię rybkę 40 +.
Co do terkotek to najbardziej lubię te wyraźnie słyszalne i wyczuwalne na blanku, ale i dyskretne, by nie przykuwać uwagi innych kolegów.
  • Franc lubi to

#618 ONLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 05 kwiecień 2016 - 19:16

Żeby było na temat ;) to zamieszczam zdjęcie dużego, solidnego kołowrotka do poważnych zadań, którego opis wkrótce.

Załączony plik  DSCN0033 (4).JPG   74,22 KB   38 Ilość pobrań

Ale wracając do wątku fajkowego ( założyciel wątku wybaczy) nadmienię, że także białe wino dobrze łączy się z flyfishingiem.

Załączony plik  IMG_8512.JPG   75,78 KB   7 Ilość pobrań

#619 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2133 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 05 kwiecień 2016 - 19:30

Ari t'hart, to już drugi tutaj zaprezentowany (pierwszego prezentowałem ja, choć nie mojego ;) ). Zdjęcia chyba jednak tutaj nie wstawiłem, więc nadrabiam :) 

post-53391-0-99233300-1440678150.jpg

Ten Nautilius to jak dobrze widzę do dwuręcznej. Jakieś konkretne plany ? :)

#620 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaKarkonosze
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szalej

Napisano 05 kwiecień 2016 - 19:36

Chociaż nie palę od 30 lat, lubię zapach Waszej (Paweł i Robert) fajki w tle dobrego trunku, spożywanego wieczorem w Waszym wybornym towarzystwie.

• Paweł Bugajski lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych