Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2053 odpowiedzi w tym temacie

#2041 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 20 luty 2025 - 11:59

Gdy Guideline wchodził na nasz rynek, kilku kolegów kupiło ich kołowrotki. To było ok. 15 lat temu. Bardzo szybko trafiły na reklamację. Może od tego czasu się zmieniła ich jakość, ale uraz mi pozostał i ich kręcioły omijam szerokim łukiem. Linki były super, wędki ok.

#2042 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1100 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 20 luty 2025 - 14:57

Piotrek a co się psuło w tych kołowrotkach pamiętasz? Tak z ciekawości bo nigdy nie miałem a podobały mi się. To wszystko proste jak mlotek konstrukcje i trochę jestem zdziwiony.
Ogolnie szkoda że Guideline na naszym rynku się nie przyjął bo dużo fajnych rzeczy mieli i mają. Ale też słyszałem że ciężko z nimi z reklamacjami było, może dla tego.

#2043 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 20 luty 2025 - 17:56

Jeśli masz kontakt to porozmawiaj ze Sledzikiem. To on u nas ogarniał wtedy reklamacje, o ile dobrze pamiętam to wziął taki kołwrotek dla siebie. Rzęziło, hamulce trafiał szlag. Poleciliśmy ten kołowrotek na łososie na Kolski i klient wrócił z reklamacją. Całe szczęście miał coś zapasowego. 

#2044 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2230 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 20 luty 2025 - 19:35

Mam kilka kolowrotkow Guideline. Firma bardzo popularna w Norwegii. Vosso 6-8, sluzyl mi jakies 4 lata przy morskiej trociowce. Mowie o nim w czasie przeszlym tylko dlatego, ze z kaprysu zastapilem go Orvis Mirage. Kolowrotek lezy na polce, i choc wystawialem go na jerkbaitowej gieldzie, to chetnych nie bylo. Teraz moge sie domyslac dlaczego. Mam tez Fario 4-6 w wersji brazowej i wiem, ze on ze mna juz zostanie bo ladnie wyglada ze Scottem G2. Ten sam model mam w wielkosci 2-4. W tym przypadku sie waham, bo mam tez dwa Nautilusy i nie wszystkie sa mi potrzebne wiec cos kiedys pewnie wystawie.  Mam Favo 8-10 bo chcialem miec cos na szczupaki. Nie wiedzialem, ze to tak wielki kolowrotek. On sie adaje na lososie, a na szczupaki to po prostu over kill. Halo ogladalem wielokrotnie w sklepie bo mi sie podobal i zastanawialem sie czy go nie kupic. Kupilem cos innego i tylko dlatego go nie mam. Model Quadra choc nie jest nowy to na rynku wtornym dalej ma wysokie ceny. Mam model Haze 2-4 - na pelnej ramie, dosc ciezki i dlatego uzywalem go do nimfy na 11 stopowym kiju. Mialem model 8-10, ktory nie byl tak ogromny jak Favo, ale poszedl razem z wedka szczpakowa. On sie na szczupaki zdecydowanie bardziej nadawal. Tyle ode mnie w sprawie guideline ;)

• OloPe, marian-56 i Forest-Natura lubią to

#2045 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1100 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 20 luty 2025 - 21:55

Nie mam ze Śledziem żadnego już kontaktu. A jak mi się jakiś kolowrotek Guideline trafi w dobrej cenie - rzecz jasna ładny to go sobie kupię z ciekawości 😀

#2046 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów

Napisano 20 luty 2025 - 22:05

OloPe, on 20 Feb 2025 - 20:55, said:

Nie mam ze Śledziem żadnego już kontaktu. A jak mi się jakiś kolowrotek Guideline trafi w dobrej cenie - rzecz jasna ładny to go sobie kupię z ciekawości

mam i używam Guideline ReelMaster

w różnych klasach

wszystkie full cage

dają radę

#2047 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 20 luty 2025 - 22:16

OloPe, on 20 Feb 2025 - 20:55, said:

Nie mam ze Śledziem żadnego już kontaktu. A jak mi się jakiś kolowrotek Guideline trafi w dobrej cenie - rzecz jasna ładny to go sobie kupię z ciekawości 😀

No i OK. Koledzy mają w tej chwili dobre doświadczenia czyli "pierwsze śliwki robaczywki" i teraz to hula. Ja jakoś pozostanę przy Hardym i Lamsonie. Nigdy mnie nie zawiodły i nie mam potrzeby zmian.

#2048 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2230 postów

Napisano 21 luty 2025 - 07:14

O! Przypomniales mi cos. Favo jest tak samo "malowany" jak Lamson Liquid albo Remix i tak samo z nich wszystkich farba odlazi. 

Co do awaryjnosci kolowrotkow to jedyny z jakim mialem problem to Hatch. korbka tak zardzewiala, ze nie dalo sie jej rozkrecic. Musialem dosc mocno ingerowac. Drugi problem to taki, ze nie byl szczelny i po przyjezdzie z cieplej solanki wymagal generalnego serwisu. 

#2049 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2347 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 21 luty 2025 - 07:21

Moim zdaniem ten guideline jest mocno wzorowany na sage. Nic oryginalnego, za zupełnie przesadzone pieniądze.
Natomiast ostatnio podglądałem i posłuchałem
młynek trutta perfecta wykonany przez vr design.
Przepiękna robota, zapewne zainspirowana hardym, ale moim zdaniem dużo lepiej wykonana i ten dźwięk. Naprawdę cos pięknego. Ze spokojem czekam na rozmiar 3 1/2 cala. Pozdrówka

https://bowrivertrou...2caAs48EALw_wcB

Użytkownik peresada edytował ten post 21 luty 2025 - 07:24

• Pluszszcz lubi to

#2050 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów

Napisano 21 luty 2025 - 07:21

Mysha, on 20 Feb 2025 - 21:16, said:

No i OK. Koledzy mają w tej chwili dobre doświadczenia czyli "pierwsze śliwki robaczywki" i teraz to hula. Ja jakoś pozostanę przy Hardym i Lamsonie. Nigdy mnie nie zawiodły i nie mam potrzeby zmian.

a  i w moim Hardym zamarzł hamulec...

i straciłem rybę...

Załączone pliki

#2051 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2230 postów

Napisano 21 luty 2025 - 23:35

Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze podobaja sie nam rozne wzory. Zaczalem lowic na tyle pozno na muche, ze nie przemawiaja za mna klasyczne wzory ale za "nowoczesne" dalbym sie pokroic. Juz chyba gdzies to pisalem, ale moim skromnym zdaniem trzy najladniejsze koloworotki na rynku to:

Vision XO, Ross Colorado i Guideline Fario - kolejnosc przypadkowa. Pomijam rowniez wartosc uzytkowa. Patrze i podziwiam ;)....w sumie to sobie do pelni szczescia musze jeszcze zakupic Rossa i bede mial wszystkie trzy, z malym oszukanstwem bo mam Vision Merisuola 10-12, a one sie tylko kolorem roznia. 

#2052 OFFLINE   marian-56

marian-56

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 397 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Wojnarowicz

Napisano 22 luty 2025 - 12:20

Dzień Dobry

Od 9 lat używam w/w Ross wesja LT

Najlepszy  :D ( moja osobista opinia ) do łowienia pstrągów i lipieni ,holuję " z ręki"

Komplet 2 x kołowrotki + szpula

Kłaniam się Marian

Załączone pliki

Użytkownik marian-56 edytował ten post 22 luty 2025 - 12:21

• Paweł Bugajski, Maciek Rożniata, Darek P i 4 innych osób lubią to

#2053 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4520 postów
  • LokalizacjaRZ