Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników
Napisano 20 luty 2025 - 11:59
Napisano 20 luty 2025 - 14:57
Ogolnie szkoda że Guideline na naszym rynku się nie przyjął bo dużo fajnych rzeczy mieli i mają. Ale też słyszałem że ciężko z nimi z reklamacjami było, może dla tego.
Napisano 20 luty 2025 - 17:56
Jeśli masz kontakt to porozmawiaj ze Sledzikiem. To on u nas ogarniał wtedy reklamacje, o ile dobrze pamiętam to wziął taki kołwrotek dla siebie. Rzęziło, hamulce trafiał szlag. Poleciliśmy ten kołowrotek na łososie na Kolski i klient wrócił z reklamacją. Całe szczęście miał coś zapasowego.
Napisano 20 luty 2025 - 19:35
Mam kilka kolowrotkow Guideline. Firma bardzo popularna w Norwegii. Vosso 6-8, sluzyl mi jakies 4 lata przy morskiej trociowce. Mowie o nim w czasie przeszlym tylko dlatego, ze z kaprysu zastapilem go Orvis Mirage. Kolowrotek lezy na polce, i choc wystawialem go na jerkbaitowej gieldzie, to chetnych nie bylo. Teraz moge sie domyslac dlaczego. Mam tez Fario 4-6 w wersji brazowej i wiem, ze on ze mna juz zostanie bo ladnie wyglada ze Scottem G2. Ten sam model mam w wielkosci 2-4. W tym przypadku sie waham, bo mam tez dwa Nautilusy i nie wszystkie sa mi potrzebne wiec cos kiedys pewnie wystawie. Mam Favo 8-10 bo chcialem miec cos na szczupaki. Nie wiedzialem, ze to tak wielki kolowrotek. On sie adaje na lososie, a na szczupaki to po prostu over kill. Halo ogladalem wielokrotnie w sklepie bo mi sie podobal i zastanawialem sie czy go nie kupic. Kupilem cos innego i tylko dlatego go nie mam. Model Quadra choc nie jest nowy to na rynku wtornym dalej ma wysokie ceny. Mam model Haze 2-4 - na pelnej ramie, dosc ciezki i dlatego uzywalem go do nimfy na 11 stopowym kiju. Mialem model 8-10, ktory nie byl tak ogromny jak Favo, ale poszedl razem z wedka szczpakowa. On sie na szczupaki zdecydowanie bardziej nadawal. Tyle ode mnie w sprawie guideline
- OloPe, marian-56 i Forest-Natura lubią to
Napisano 20 luty 2025 - 21:55
Napisano 20 luty 2025 - 22:05
OloPe, on 20 Feb 2025 - 20:55, said:
Nie mam ze Śledziem żadnego już kontaktu. A jak mi się jakiś kolowrotek Guideline trafi w dobrej cenie - rzecz jasna ładny to go sobie kupię z ciekawości
mam i używam Guideline ReelMaster
w różnych klasach
wszystkie full cage
dają radę
Napisano 20 luty 2025 - 22:16
OloPe, on 20 Feb 2025 - 20:55, said:
Nie mam ze Śledziem żadnego już kontaktu. A jak mi się jakiś kolowrotek Guideline trafi w dobrej cenie - rzecz jasna ładny to go sobie kupię z ciekawości 😀
No i OK. Koledzy mają w tej chwili dobre doświadczenia czyli "pierwsze śliwki robaczywki" i teraz to hula. Ja jakoś pozostanę przy Hardym i Lamsonie. Nigdy mnie nie zawiodły i nie mam potrzeby zmian.
Napisano 21 luty 2025 - 07:14
O! Przypomniales mi cos. Favo jest tak samo "malowany" jak Lamson Liquid albo Remix i tak samo z nich wszystkich farba odlazi.
Co do awaryjnosci kolowrotkow to jedyny z jakim mialem problem to Hatch. korbka tak zardzewiala, ze nie dalo sie jej rozkrecic. Musialem dosc mocno ingerowac. Drugi problem to taki, ze nie byl szczelny i po przyjezdzie z cieplej solanki wymagal generalnego serwisu.
Napisano 21 luty 2025 - 07:21
Natomiast ostatnio podglądałem i posłuchałem
młynek trutta perfecta wykonany przez vr design.
Przepiękna robota, zapewne zainspirowana hardym, ale moim zdaniem dużo lepiej wykonana i ten dźwięk. Naprawdę cos pięknego. Ze spokojem czekam na rozmiar 3 1/2 cala. Pozdrówka
https://bowrivertrou...2caAs48EALw_wcB
Użytkownik peresada edytował ten post 21 luty 2025 - 07:24
- Pluszszcz lubi to
Napisano 21 luty 2025 - 07:21
Mysha, on 20 Feb 2025 - 21:16, said:
No i OK. Koledzy mają w tej chwili dobre doświadczenia czyli "pierwsze śliwki robaczywki" i teraz to hula. Ja jakoś pozostanę przy Hardym i Lamsonie. Nigdy mnie nie zawiodły i nie mam potrzeby zmian.
a i w moim Hardym zamarzł hamulec...
i straciłem rybę...
Załączone pliki
Napisano 21 luty 2025 - 23:35
Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze podobaja sie nam rozne wzory. Zaczalem lowic na tyle pozno na muche, ze nie przemawiaja za mna klasyczne wzory ale za "nowoczesne" dalbym sie pokroic. Juz chyba gdzies to pisalem, ale moim skromnym zdaniem trzy najladniejsze koloworotki na rynku to:
Vision XO, Ross Colorado i Guideline Fario - kolejnosc przypadkowa. Pomijam rowniez wartosc uzytkowa. Patrze i podziwiam ....w sumie to sobie do pelni szczescia musze jeszcze zakupic Rossa i bede mial wszystkie trzy, z malym oszukanstwem bo mam Vision Merisuola 10-12, a one sie tylko kolorem roznia.
Napisano 22 luty 2025 - 12:20
Dzień Dobry
Od 9 lat używam w/w Ross wesja LT
Najlepszy ( moja osobista opinia ) do łowienia pstrągów i lipieni ,holuję " z ręki"
Komplet 2 x kołowrotki + szpula
Kłaniam się Marian
Załączone pliki
Użytkownik marian-56 edytował ten post 22 luty 2025 - 12:21
- Paweł Bugajski, Maciek Rożniata, Darek P i 4 innych osób lubią to
Napisano 03 marzec 2025 - 15:47
________
Użytkownik trout master edytował ten post 03 marzec 2025 - 15:49
Napisano 03 marzec 2025 - 15:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych