Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
AUTORSKI

Galeria St.Rods moje hobby budowa wędek

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
370 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 25 wrzesień 2014 - 12:36

A jak dla mnie brawa za oryginalne podejście do sprawy i własny wypracowany styl.

Jak to mówią...jedni wolą brunetki, inni blondynki..a ja rude i tyle w temacie.

Mam pytanko do kolegi, ale to na priv.

Pozdrawiam

#82 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1623 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 25 wrzesień 2014 - 13:57

Spokojnie , nikt a w saczególności ja niema zamiaru hejtować w tym wątku.Jednak można chyba delikatnie coś skrytykować, czy z góry zakładamy, że tylko wpisy z poklepaniem po plecach można wstawiać ?
Styl stylem, każdy ma inny gust zgoda.Ja zdania nie zmieniam, pierwsze projekty były fajne i aż miło pooglądać.

#83 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Stanisław
  • Nazwisko:Gawełda

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:58

Szymon82,zgadzam się z Toba w 100%.Nawet trzeba

Pozdrawiam

S.Gawełda

#84 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 wrzesień 2014 - 15:14

Bardzo chciałbym rozruszać temat pt.Ze starego zrób coś fajnego nowego,bo przecież nie wszyscy moga wydawać tysiące na sprzęt,to takie moje głośne myślenie.Co Wy na to?Kończy sie pauza musze w drogę,Hubertus zadzwoń do mnie.

Pozdrawiam

S.Gawełda

#85 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8045 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 25 wrzesień 2014 - 15:26

Bardzo chciałbym rozruszać temat pt.Ze starego zrób coś fajnego nowego,bo przecież nie wszyscy moga wydawać tysiące na sprzęt,to takie moje głośne myślenie.Co Wy na to?Kończy sie pauza musze w drogę,Hubertus zadzwoń do mnie.

Pozdrawiam

S.Gawełda

Temat zdecydowanie rozruszany na forum, przerobek bylo sporo :)

Prawie kazdy budowniczy ma jakas przerobke pokazana w swoim watku :)

#86 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 13 październik 2014 - 08:15

Witam,

chcę pokazać mój patent na fore dla osób trzymających wędkę między ostatnim, a przedostatnim palcem (do jigowania bardzo poprawny, mniej męczący rękę). Według mnie jest to najbardziej ergonomiczne dopasowanie do dłoni. W dodatku poprzez wycięcie kciuk trzymamy bezpośrednio na blanku. Dla mnie rewelacja, co do czucia i komfortu uchwytu wędki. Zastosowałem to po raz pierwszy w M1. Wędka dosłownie kopie - są to nie tylko moje odczucia, ale także kolegów znad jeziora czorsztyńskiego. Po testach przerobiłem jeszcze parę innych kijaszków. Choć jest to dopiero pierwszy etap mojego pomysłu, już nie chcę inaczej. Uważam, że postawiłem pierwszy malutki kroczek w kierunku ergonomicznych  fore. Dopasowany uchwyt do dłoni znacząco poprawia komfort i skuteczność  łowienia oraz zmniejsza ryzyko straty kija podczas późno jesiennych połowów. Z moich obserwacji wynika, że producenci kładą nacisk na same uchwyty i chwała im za to, ale pomijają resztę - tę resztę, która w moim przypadku jest najważniejsza. Dla zainteresowanych fotki do obejrzenia poniżej.

Pozdrowionka dla Wszystkich Forumowiczów

S. Gawełda

Załączone pliki

#87 OFFLINE   minecjusz

minecjusz

szogun

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1712 postów
  • LokalizacjaWRZEŚNIA/ORZECHOWO
  • Imię:Przemo

Napisano 13 październik 2014 - 09:17

Normalnie rękojeść typu blank exposed :good:

#88 OFFLINE   Kilobear

Kilobear

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 207 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, bardziu, b.wesolopl, pwizer

Napisano 13 październik 2014 - 13:04

Ja bym był ostrożniejszy w pisaniu "mój patent".

To co pokazujesz zostało dawno wymyślone i przetestowane i nie jest żadnym nowym wynalazkiem.

"Wędka dosłownie kopie...."  jak każda przy uchwycie typu blank Exposed.

Nawet są uchwyty które "twój patent" mają wbudowany.

Załączone pliki

• Załączony plik  1.jpg   13,32 KB   11 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.jpg   13,08 KB   11 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3.jpg   17,26 KB   12 Ilość pobrań
  • Załączony plik  4.jpg   17,33 KB   11 Ilość pobrań
  • Załączony plik  GBS 960.jpg   9,76 KB   11 Ilość pobrań
  • Załączony plik  GBS Alternate 720.jpg   20,25 KB   11 Ilość pobrań

#89 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1652 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 13 październik 2014 - 14:44

... bardziej kopie gdy ma 11 przelotek niz 8, bardziej kopie gdy ma 3X 5,5L na szczycie niz gdy ma 8,7,6 LV, bardziej kopie gdy jest na plecionce niz na zylce, na arborach niz na tasmie, gdy ma fuji niz no name uchwyt, bardziej gdy jestem z nia nad woda 20 godz tygodniowo... I w tym bardziej konca nie widac. Jak z DAMa przeszedlem na Talona... to mnie na Zegrzu podwodne trawki kopaly :)

Użytkownik yglo edytował ten post 13 październik 2014 - 14:46

#90 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1612 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 13 październik 2014 - 14:47

@Kilobear,tak jak piszesz, te uchwyty już jakiś czas są do dostania w ART-RODZIE,chyba w tamtym roku już montowałem na nim jakiegoś XLS-a.

#91 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 13 październik 2014 - 14:52

Ja bym był ostrożniejszy w pisaniu "mój patent".

To co pokazujesz zostało dawno wymyślone i przetestowane i nie jest żadnym nowym wynalazkiem.

"Wędka dosłownie kopie...."  jak każda przy uchwycie typu blank Exposed.

Nawet są uchwyty które "twój patent" mają wbudowany.

Wiele lat temu rozwiązanie zastosowane choćby w seryjnych Larusach Amber Titanium, czy jakoś tak. Miałem takiego :)

#92 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 13 październik 2014 - 18:21

Kilobear masz rację,ale ja tego wcześniej nie widziałem, :( sorry.

#93 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1231 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 13 październik 2014 - 20:13

Stachu co to dokładnie za uchwyt? czy to jakiś PB? :)

#94 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 13 październik 2014 - 20:35

To jest AT AERO-16,pierścionki ,rurka alu,wyprofilowanie pianki własna robota.Popadłem trochę w samozachwyt,ale i tak się cieszę,że tego od nikogo nie zerżnąłem :), tylko sam dla siebie wymyśliłem i wykonałem.

• pepso, Apioo i boobinio lubią to

#95 OFFLINE   Kilobear

Kilobear

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 207 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, bardziu, b.wesolopl, pwizer

Napisano 13 październik 2014 - 20:38

To uchwyty AERO z ATC (American Tackle Company). Są dwie wersje, COMFORT i Normal (uncoated).

Uchwyt faktycznie fajnie leży w łapkach.

Użytkownik Kilobear edytował ten post 13 październik 2014 - 20:43

• Apioo lubi to

#96 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 13 październik 2014 - 22:11

Witam,

chcę pokazać mój patent na fore dla osób trzymających wędkę między ostatnim, a przedostatnim palcem (do jigowania bardzo poprawny, mniej męczący rękę). Według mnie jest to najbardziej ergonomiczne dopasowanie do dłoni. W dodatku poprzez wycięcie kciuk trzymamy bezpośrednio na blanku. Dla mnie rewelacja, co do czucia i komfortu uchwytu wędki. Zastosowałem to po raz pierwszy w M1. Wędka dosłownie kopie - są to nie tylko moje odczucia, ale także kolegów znad jeziora czorsztyńskiego. Po testach przerobiłem jeszcze parę innych kijaszków. Choć jest to dopiero pierwszy etap mojego pomysłu, już nie chcę inaczej. Uważam, że postawiłem pierwszy malutki kroczek w kierunku ergonomicznych  fore. Dopasowany uchwyt do dłoni znacząco poprawia komfort i skuteczność  łowienia oraz zmniejsza ryzyko straty kija podczas późno jesiennych połowów. Z moich obserwacji wynika, że producenci kładą nacisk na same uchwyty i chwała im za to, ale pomijają resztę - tę resztę, która w moim przypadku jest najważniejsza. Dla zainteresowanych fotki do obejrzenia poniżej.

Pozdrowionka dla Wszystkich Forumowiczów

S. Gawełda

Cześć. Może tak zabrzmieć więc- na 1000% nie chcę dogryzać. Ale jednak do końca z Tobą się nie zgodzę. Pierwsza sprawa z którą się nie zgodzę i to tak bardzo, że nawet nie przemilczę. "M1- wędka dosłownie kopie" cóż, myślę, że te blanki są super (mam) ale jeżeli chodzi o kopanie to nie jest ich najmocniejsza strona. Dodam tylko, że mimo to dla mnie są cacy, a "kopanie" no niech- w miarę. Druga sprawa, ta ergonomia, piszesz, że nie chcesz inaczej, do jigowania. Jak dla mnie (wędki trzymam 3/1 tak jak Ty) to całkiem nie to, może dla tego, że często zdarza mi się jigować ciężko (40-50 + guma, kurczak 60+) i przy ostrym podbiciu kijem (z korby nawet nie próbuję, no bo jak 15-20m i 60g) ta skuwka i nakrętka po 15-20 min. by mnie roz.... , łapki mam dość twarde ale.... Zwróć uwagę na foty. Nie chcę na siłę przekonywać, nie mniej wydaje mi się, że z grubsza wiem o czym mówię bo ze cztery czy pięć lat temu "siadło mi coś na beret" w kwestii ergonomii i czułości właśnie. Dużo od tamtej pory przerobiłem (tak przynajmniej myślę) nie tylko w teorii. Kij kopie, inni ?chyba nie, ja na pewno nie. Chcę żebyś Ty zwrócił uwagę na powyższe, może coś jest na rzeczy. 

Pozdrawiam

Użytkownik JanuszD edytował ten post 14 październik 2014 - 07:02

#97 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 14 październik 2014 - 07:20

Koledzy, nie każdy musi wszystko wiedziec o wszystkim. Skoro gość mówi ze wpadł na to sam i wcześniej tego nie widział to widać że ma głowę na karku i myśli jakby tu uprzyjemnić i uskutecznić sobie wędkowanie. Dla mnie godne pochwały że Staszek nie stoi w miejscu tylko sie rozwija. Kto wie co w przyszłości wymyśli czego mu bardzo życzę. 

pozdro

• Fatso, fish28 i ark70 lubią to

#98 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 październik 2014 - 19:52

Witam,

to co napisałem o ergonomi jeszcze raz podpisuję obiema rękami,skówka jest utopiona w piance i celowo wsunięta pod uchwyt,aby nie drażniła palucha,cały uchwyt jest bardzo dopasowany do mojej dłoni.Dla mnie jest to optymalny i najmniej męczący łapkę sposób.Obecnie na czorsztyńskim jest bardzo wysoki stan wody i łowię kogutkami w przedziale 45-65gr  przez cały dzień i jest ok.Od kilkunastu lat szukam dla siebie coś idealnego,miałem wędki z różnych pracowni,ale to co teraz robię jest najbliższe moich oczekiwań,choć jeszcze do dopracowania.Jeżeli Kolega Janusz jest zainteresowany to zrobię dokładniejsze foty,choć według mnie jest dobrze.Ten uchwyt czeka na zamówiony blank,a M1 jest uzbrojona w coś innego,pokażę.

Piotr masz rację,że jestem nieoczytany, dzięki ,muszę w przyszłości poprawic się.

Pozdowienia

S.G.

#99 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 październik 2014 - 20:07

Witam,

chcę pokazać dwa MHX P844-2.Czerwony i niebieski,czerwony został zrobiony dla mojego Przyjaciela i poleciał do USA,a niebieski znalazł miejsce w mojej skromnej kolekcji.Czerwony cały w Alpsach od 25-6 tak sobie życzył kolega,doilnik korek mix,plastry hypalonu,pierścionki własnej produkcji,uchwyt osadzony na tulejkach aluminiowych.Niebieski jest w moich ulubionych tytanach Dblue od 25-6 można skończyć na 5-kach,ale ja łowie do samej zimy ,szczyt  Fuji tytan,dolnik jak na zdjęciach, uchwyt od Pana Zielińskiego tak jak w czerwonym został osadzony na tulejkach alu.Obecnie wszystkie uchwytu tak osadzam,wędki są bardziej czułe i myślę,że zostanę na tym sposobie montarzu .UMBX w ten sposób zrobiłem zeszłego roku były mrozy i żadnego czeszczenia stukania ,warunek odpowiednie spasowanie tuleji do blanku i dobrej firmy klej.Zapraszam do oglądnięcia fotek,dodatkowo załączam zdjęcia po przerobieniu  fore .

Pozdrawiam

S.Gawełda

Załączone pliki

• Del Toro i madmatt lubią to

#100 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 październik 2014 - 20:14

A teraz fotki po przeróbce fore,zrobiłem na próbę coś w deseń Pacyfic,dla mnie jest niewygodny.

Pozdrawiam

S.G.

Załączone pliki

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych