Dorsze....z kim i kiedy
Napisano 17 luty 2009 - 21:33
Jak macie jakies doświadczenia z kim (szyper) i kiedy (pora roku)pojechać na dorsze, podzielcie się uwagami.
Pozdrawiam
Szewer
Napisano 17 luty 2009 - 22:49

nikt nie wrócił z wyprawy o kiju, ja mimo, iż byłem pierwszy raz złowiłem 20 dorszy w przedziale 35-60cm
jeśli potrzebujesz więcej informacji zapraszam na priva
pzdr
Grzecho
Napisano 18 luty 2009 - 10:21
Napisano 18 luty 2009 - 13:42
polecam ci kolobrzeg i jednostki pora na lapanie najlepsza styczen,luty bo w marcu dorsz wybiera sie na tarlo najczesciej Głębia Bornholmska gdyz zasolenie wody tam jest najwieksze trwa to do ok. sierpnia z nasileniem kwiecien-czerwiec:)pozdrawiam
Czyli w marcu nie ma co jechać ?
Napisano 18 luty 2009 - 15:39
polecam ci kolobrzeg i jednostki pora na lapanie najlepsza styczen,luty bo w marcu dorsz wybiera sie na tarlo najczesciej Głębia Bornholmska gdyz zasolenie wody tam jest najwieksze trwa to do ok. sierpnia z nasileniem kwiecien-czerwiec:)pozdrawiam
[/quote]
Czyli w marcu nie ma co jechać ?
[/quote]
zawsze warto jechac,lecz moje miesiace to styczen,luty bo mozna najlepiej polapac i najladniejsze sztuki a pozniej dopiero jesien
Napisano 18 luty 2009 - 15:56
Napisano 18 luty 2009 - 20:23
poszukiwacz najlepszy
Z Poszukiwacza to tylko legenda została. Namierz Mirka (dawnego szypra z Poszukiwacza), pływa teraz na małej łajbie (bodajże jakiś Arvor z silnikiem 250 KM).
Ja też chcę się do niego załapać. Drogo ale podobno warto.
Napisano 18 luty 2009 - 22:16
Napisano 18 luty 2009 - 23:59
poszukiwacz najlepszy
[/quote]
Z Poszukiwacza to tylko legenda została. Namierz Mirka (dawnego szypra z Poszukiwacza), pływa teraz na małej łajbie (bodajże jakiś Arvor z silnikiem 250 KM).
Ja też chcę się do niego załapać. Drogo ale podobno warto.
[/quote]
Witek, z Mirkiem mam kontakt na bieżąco jakby co, na wspomnianym Arvorze juz nie pływa bo został sprzedany ostatnio, nie wiem czy nowy właściciel będzie pływał z wędkarzami. Szczerze mówiąc dzięki pomocy Mirka właśnie udaje mi się dopiąć ostatnie przygotowania do rozpoczęcia sezonu z naszą łodzią
Pozdr
Napisano 19 luty 2009 - 08:18
nie inwestuje szczegulnie w sprzet dorszowy (jedynie plikery) lowie na ogromna betoniarke jaxon bertus BT600 i jest rewelacyjny, wedka to konger carbomax pilk light 240cm, 150-250 ale mam juz na oku fajnego cormorana. no i oczywiscie plecionkaNa jaki sprzęt łowisz? , ostatnio nabyłem Shimano Aernosa 8000 i teraz mam obawy że trochę za duży, do tego Team Dragona Silver Edition Pilk - 2,55m, 100-250gram. Uzywasz żyłki czy plecionki?
Napisano 19 luty 2009 - 13:13
[/quote]
.
[/quote]
ostatnie przygotowania do rozpoczęcia sezonu z naszą łodzią
Pozdr
[/quote]
Napisz Daniel na jakie ryby prócz Dorsza można się załapać na twojej łodzi i w jakich porach roku.
Napisano 19 luty 2009 - 14:26
Oprócz dorsza na pewno trolling za morską trocią, o łososiu nie piszę bo nie wiem jak będzie z wynikami koło naszych wybrzeży, ale będziemy próbować od wiosny. Od maja na pewno belona i śledzie dla miłośników ich łowienia. Ja mam w planach jeszcze łowienie w morzu ryb bardziej kojarzonych ze śródlądziem, ale to czas pokaże, na pewno pochwalę się jak moje założenia się sprawdzą
Pozdr
Napisano 19 luty 2009 - 19:45
Moja banda już dawno tak działa wynajmujemy cały kuter i w morze.Teraz już od kilku rejsów pływamy na Borcholm. za 5 stów rejs dwu dniowy wieczorem wyjscie z Kołobrzegu rano na Borcholmie cały dzień łowisz i śpisz na kutrze wieczorem wyjscie na Brzeg następny dzień łowisz cały dzień i w nocy powrót do Kołobrzegu rano w auta i do domu.Polecam Mister Cuk super żarcie czysta pościel i dobre połowy. Z Władka Admirała i Jacka Zawadę na Avror z 250 kucykami pod pokładem.
Napisano 19 luty 2009 - 21:43
Z moich doświadczeń wynika jedno na okazy nie tylko styczeń luty i w czerwcu można nieźle połowić. Problem tkwi,z kim się pływa i na jakich zasadach. Nawet najlepsi szyprowie miając na pokładzie zbiorowisko z całej Polski za bardzo się nie przykładają na okazy, bo okazy trzeba tropić i można wrócić o kiju mimo najlepszych starań szypra. Oni wolą aby każdy coś skubnął a nie pyszczył że tyle kasy wydali i nic nie połowili taka jest prawda. Jedyna szansa to wynajęcie całego kutra z kolegami nastawionymi na okazy a nie na mięso. Wtedy szyper będzie się starał znaleźć takie łowisko może to być 10godzin pływania i jedna miejscówka która obdarzy okazami.
Moja banda już dawno tak działa wynajmujemy cały kuter i w morze.Teraz już od kilku rejsów pływamy na Borcholm. za 5 stów rejs dwu dniowy wieczorem wyjscie z Kołobrzegu rano na Borcholmie cały dzień łowisz i śpisz na kutrze wieczorem wyjscie na Brzeg następny dzień łowisz cały dzień i w nocy powrót do Kołobrzegu rano w auta i do domu.Polecam Mister Cuk super żarcie czysta pościel i dobre połowy. Z Władka Admirała i Jacka Zawadę na Avror z 250 kucykami pod pokładem.
tak jak piszesz ja jak jezdze to przewaznie tez cala paczka i zajmujemy caly kuter zawsze przed wyjazdem idzie cynk ze jest wyjazd i ekipa sie zbiera wtedy szyper nie ma nic do gadania bo jest 10 do 1

Napisano 20 luty 2009 - 20:31

Napisano 21 luty 2009 - 09:25
Daniel, można liczyć że jak się ze wszystkim uporasz,to podeślesz mi ofertę na maila?Witaj, łódź jest jeszcze nowa, to będzie jej pierwszy sezon, startujemy wraz z początkiem wiosny czyli pewnie od drugiej połowy marca Dorsz na pewno bo to świetna ryba do łowienia , jednak ja planuje trochę ucywilizowane jego połowów czyli delikatniej sprzętowo oraz zgodnie z regulaminem i zdrowym rozsądkiem tzn nie szukamy i nie stawiamy się na konsumpcyjne łowienie małych ryb w dużych ilościach. Jeśli ktoś chce zapełnić zamrażarkę filetami po jednej wyprawie to niestety nie z nami...
Oprócz dorsza na pewno trolling za morską trocią, o łososiu nie piszę bo nie wiem jak będzie z wynikami koło naszych wybrzeży, ale będziemy próbować od wiosny. Od maja na pewno belona i śledzie dla miłośników ich łowienia. Ja mam w planach jeszcze łowienie w morzu ryb bardziej kojarzonych ze śródlądziem, ale to czas pokaże, na pewno pochwalę się jak moje założenia się sprawdzą
Pozdr
Napisano 22 luty 2009 - 19:29
Pozdr
Napisano 23 luty 2009 - 09:59

Napisano 03 marzec 2009 - 18:32

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych