Wszystko jedno czy pływające czy tonące. Mogą być jak najjaśniejsze z tych co są na foto.
Dziękuje.
A.P.
Użytkownik trout master edytował ten post 03 wrzesień 2016 - 18:33
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 03 wrzesień 2016 - 18:32
Użytkownik trout master edytował ten post 03 wrzesień 2016 - 18:33
Napisano 04 wrzesień 2016 - 17:27
Dla odmiany kombinuję coś z blaszkami. Nie mam warunków do klepania, klepać blach nigdy też nie klepałem, skorzystałem więc z fabrycznych i przerobiłem po mojemu. Tak dla uciechy. Trochę problemowy sposób, nie wszystko jeszcze obmyśliłem jak należy, ale coś tam wyszło i nawet działa w wodzie.
IMG_9083.JPG 70,54 KB 5 Ilość pobrań
Napisano 04 wrzesień 2016 - 19:49
Dla odmiany kombinuję coś z blaszkami. Nie mam warunków do klepania, klepać blach nigdy też nie klepałem, skorzystałem więc z fabrycznych i przerobiłem po mojemu. Tak dla uciechy. Trochę problemowy sposób, nie wszystko jeszcze obmyśliłem jak należy, ale coś tam wyszło i nawet działa w wodzie.
A można kilka, kilkanaście ze swoich zapasów podrzucić do przeróbek? Oczywiście w drodze wymiany za jakieś dobra doczesne. Na kropki dopiero w lutym, więc i pośpiechu nie ma
Bo te co widać na zdjęciu, wyglądają lepiej niż dobrze.
Użytkownik Kokosz edytował ten post 04 wrzesień 2016 - 19:51
Napisano 04 wrzesień 2016 - 21:10
Jak zawsze, najważniejszy jest pomysł i szczypta artystycznej duszy.
Rafale, brawo!
Napisano 04 wrzesień 2016 - 21:17
A można kilka, kilkanaście ze swoich zapasów podrzucić do przeróbek? Oczywiście w drodze wymiany za jakieś dobra doczesne. Na kropki dopiero w lutym, więc i pośpiechu nie ma
Bo te co widać na zdjęciu, wyglądają lepiej niż dobrze.
To nie jest wykluczone, bo czemu nie. Ale najpierw muszę dopracować temat. Mam już jakiś pomysł, myślę że uda się pójść w dobrą stronę. Po prostu muszę znależć rozwiązanie dla okolic dziurek na kółka łącznikowe. Wahadełka są pokryte kilkoma warstwami poliuretanu i przy tych pierwszych próbach musiałem się mocno nakombinować z kółeczkami. Rozwiążę problem to poleci już z górki
Swoją drogą - poszukam chyba kogoś, kto nastukałby mi gołych wahadełek z jakiejś matrycy, bo tak przerabiać firmowce rynkowe to nie za bardzo.
O, mała poprawka! Tą najmniejszą na górze sam zrobiłem w całości
Napisano 04 wrzesień 2016 - 21:23
Jak zawsze, najważniejszy jest pomysł i szczypta artystycznej duszy.
Rafale, brawo!
Dzięki Janusz. Nie będę zaprzeczał. Pomysł i sam proces tworzenia, z choćby szczyptą artyzmu (czy nawet pseudoartyzmu) sprawia chyba największą radość. Bardzo przyjemna robota z tymi blaszkami
Aaaa, wkleiłeś fotę z odpowiednim rozmiarze i to z jerkbaitowego hostingu, muszę się temu lepiej przyjrzeć!
Napisano 04 wrzesień 2016 - 23:14
Po prostu muszę znależć rozwiązanie dla okolic dziurek na kółka łącznikowe. Wahadełka są pokryte kilkoma warstwami poliuretanu i przy tych pierwszych próbach musiałem się mocno nakombinować z kółeczkami. Rozwiążę problem to poleci już z górki
A jakby "zerżnąć" pomysł od Zahara i nie robić dziurek okrągłych? Tylko taki "banan" z przodu i z tyłu? Albo jakoś zakleić/zabezpieczyć troszeczkę przód i tył przed tym poliuretanem - same okolice oczek z minimalnym marginesem?
Z przodu, z resztą, to chyba nie koniecznie trzeba zakładać kółeczko. Na samej agrafce też dobrze się kołyszą wahadełka. Przynajmniej Primanki od Pawła, maleństwa od Piotrka Lipca też.
Napisano 05 wrzesień 2016 - 11:46
Na razie wymyśliłem sobie dwa rozwiązania. Z pierwszym już lecą wstępne próby - okolice oczek goła blacha. Drugie rozwiązanie to zrobienie przy dziurkach oczek z drutu, coś jak przy woblerach. Wykończę kilka sztuk i się zobaczy co dalej.
Tymczasem jeszcze kilka sztuk. Te wcześniejsze miały +- 3cm, teraz kilka wahadełek 4cm.
IMG_9116.JPG 75,44 KB 7 Ilość pobrań IMG_9131.JPG 71,47 KB 7 Ilość pobrań IMG_9145.JPG 80 KB 7 Ilość pobrań IMG_9156.JPG 87,29 KB 7 Ilość pobrań IMG_9161.JPG 78,5 KB 7 Ilość pobrań IMG_9175.JPG 99,41 KB 7 Ilość pobrań
Napisano 05 wrzesień 2016 - 18:28
Na razie wymyśliłem sobie dwa rozwiązania. Z pierwszym już lecą wstępne próby - okolice oczek goła blacha. Drugie rozwiązanie to zrobienie przy dziurkach oczek z drutu, coś jak przy woblerach. Wykończę kilka sztuk i się zobaczy co dalej.
Albo od razu założyć kółeczka. Nawet, jak zostaną na stałe, to żaden problem.
Napisano 05 wrzesień 2016 - 18:59
Próbowałem w ten sposób za pierwszym razem, ale to nie za bardzo. W nowych będzie lepiej i mniej papraniny, tak myślę.
Napisano 05 wrzesień 2016 - 19:30
Rafale czy ty jesteś jubilerem? Wahadełka pierwsza liga -myślę,że polsping zamówi zdobienie na jakiś jubileusz...
Napisano 05 wrzesień 2016 - 20:21
Tak się trochę bawię, co by w pudełku ładnie kolorowo było
Napisano 06 wrzesień 2016 - 16:10
Pięknie Ci ta zabawa wychodzi Cudne blaszki...
Napisano 08 wrzesień 2016 - 15:30
Oglądając Twoje poprzednie woblery i obecne blaszki poza tym że niesamowicie mi się podobają to mają jeszcze w sobie jakąś tajemniczość i swoisty klimat którego nie potrafiłem zdefiniować.
Dopiero dzisiaj mnie naszło - Twoje dzieła i twórczość Hansa Rudolfa Gigera ( tego od scenografii Obcego między innymi ) mają jakiś wspólny mianownik który bardzo do mnie "przemawia"
Napisano 08 wrzesień 2016 - 18:44
Oglądając Twoje poprzednie woblery i obecne blaszki poza tym że niesamowicie mi się podobają to mają jeszcze w sobie jakąś tajemniczość i swoisty klimat którego nie potrafiłem zdefiniować.
Dopiero dzisiaj mnie naszło - Twoje dzieła i twórczość Hansa Rudolfa Gigera ( tego od scenografii Obcego między innymi ) mają jakiś wspólny mianownik który bardzo do mnie "przemawia"
Hmm... Nie powiem żebym się Gigerem ŚWIADOMIE inspirował w tym co dotychczas zrobiłem, ale też nie powiem, że spudłowałeś! Wcześniej w swoim tutejszym avatarze miałem... Xenomorfa
Giger faktycznie może być wspaniałą, koszmarną inspiracją twórczą. I przyznam - jest pewna fascynacja tematem. Czy może się przenieść na przynęty? Pewnie tak. Więc, w mordę jeża, gratuluję przenikliwego oka! Co gorsze, jak tak spoglądam na robotę w toku, będzie to zapewne jeszcze bardziej widać w moich następnych dziwadłach.
Aż mi się przypomniało, że od dawna mam w planach xenomorfowego owada-smużaka oraz zbliżonego w klimacie poppera... Zdaje się, nawet jakieś korpusy wstępnie wystrugane, świadomie podobne do tej wstrętnej mordy
Ahaa, samo przyrównanie poczytuję sobie za zaszczyt.
W nagrodę ślę do Ciebie Meteorka.
Napisano 13 wrzesień 2016 - 18:34
Pomiędzy bardziej twórczymi sztukami kilka takich prostych woblerków do pudełeczka. Dwa banalne krąpiki i maluszki bez nazwy. Szaleństwa nie ma, ale co tam, nie musi przecież być
IMG_9109.JPG 59,01 KB 7 Ilość pobrań
Napisano 22 wrzesień 2016 - 17:58
Maluchy po 3,5cm, płytko schodzące, z drobną pracą ogonka. Pierwsze kilka sztuk, jeszcze trochę z nimi kombinuję. Te bez sterów w międzyczasie zdążyłem usterzyć, ale następne próby pójdą też w kierunku nieco cięższego bezsterowca. Co wyjdzie to się zobaczy, nastrugana cała paczka, jest materiał do majsterkowania.
IMG_9598.JPG 35,1 KB 5 Ilość pobrań IMG_9607.JPG 26,32 KB 5 Ilość pobrań IMG_9585.JPG 32,13 KB 5 Ilość pobrań IMG_9596.JPG 31,81 KB 5 Ilość pobrań
Napisano 22 wrzesień 2016 - 19:57
Napisano 22 wrzesień 2016 - 20:09
Bezsterowce 3.5cm???
Nie uważasz ze troche za małe? Co chcesz na to łowić?
Się zobaczy, wymyślam i robię, jazda naprzód to podstawa. Bezsterowiec może mieć i 1cm, ten będzie całkiem duży:) A jak mi się nie spodoba to dorobię ster i po problemie. Trzeba kombinować, nudzi mnie powielanie ciągle tego samego.
Plan na teraz 3,5, bez steru, kropka. Jak mi nie spasuje to będzie inny plan
Zresztą i tak robię z 10 innych jednocześnie, więc co za różnica, nie ma nudy.
Napisano 23 wrzesień 2016 - 22:53
Taka historyjka z dziś. Potem dwie godziny motania. Jaki wniosek? Zadziory usuwać od razu i ze wszystkiego.
IMG_9628.JPG 39 KB 6 Ilość pobrań
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych