Wszystko zależy od rozmiaru... Dopasowanie drucika do odpowiedniej dziurki daje pełną satysfakcję...
Czeburaszki - czyli jak to działa ?
#141 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2019 - 07:01
- Byniek lubi to
#142 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 12:47
#143 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 14:08
(…) Jest jeszcze jeden pozytyw haczyka z większym oczkiem według mnie jest mniej okoniowych wypieć
Przepraszam, ale mam chyba zaćmienie umysłu, jaki wpływ ma duże oczko haczyka do "wypięć" okoni? Druga wątpliwość - jeśli ma wpływ, to czy wyłącznie dotyczy to okoni, czy innych ryb również?
Użytkownik Alexspin edytował ten post 10 styczeń 2019 - 14:09
#144 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 14:14
Z dużym prawdopodobieństwem Koledze chodziło o efekt dźwigni jaki łatwiej może się pojawić na ciasnym oczku haka, przez które przechodzi drut czeburaszki. Im hak ma większą swobodę poruszania się tym trudniej go okoniowi "zablokować" i wypluć z pyska.
- Alexspin i PLnK lubią to
#145 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 14:19
z tym się zgadzam i ma to zastosowanie do wszystkich gatunków ryb.
#146 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 14:21
Użytkownik Apisfisha edytował ten post 10 styczeń 2019 - 14:23
#147 ONLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 16:09
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
- gooral lubi to
#148 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 06:50
A taki proszę kolegi, że właśnie taki zestaw jest przegubowy, bardziej ruchomy i przy kruchym pyszczku okonia amortyzuje jego szarpnięcia dlatego szczególnie ogranicza wypięcia okonia. (…)
Zgadzam się, że luźne oczko likwiduje w znacznym stopniu efekt dźwigni i to ma znaczący wpływ na niewypinanie się ryb, ale moim zdaniem nie ma żadnego wpływu na lepszą amortyzację szarpnięć.
Na mnie okonie nie raz się wypięły, z jakim oczkiem jak nie miało znaczenia
Chyba nie ma wędkarza, któremu nie wypiął się wielokrotnie okoń. Bardzo często właśnie okoń jest zacięty za przysłowiową "skórkę", a nawet jeśli nieco głębiej, to pyszczek ma bardzo kruchy i "wypinki" nie są rzadkim zjawiskiem, ale nie ma na to żadnego wpływu duże oczko haczyka. Jeśli zestaw haczyk/czeburaszka jest dobrze dopasowany, to spełni swoje zadanie, a stosowanie haczyków z wielkim oczkiem do czeburaszki 0,7-2g z cieniutkim drucikiem nie ma większego sensu.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 11 styczeń 2019 - 06:50
#149 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2019 - 09:00
Użytkownik Apisfisha edytował ten post 19 styczeń 2019 - 09:04
#150 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2019 - 07:36
(…) Natomiast ja dodatkowo zauważyłem, że mam znacznie mniej spadów okoni przy łowieniu na czeburaszke, na tej samej wędce, z tą samą linka i kołowrotkiem niż łowiąc na główkę jigową.
W tym miejscu zgadzam się w 100%%.
#151 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2020 - 09:58
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
#152 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2020 - 10:49
- Krzysiek Rogalski i Alexspin lubią to
#153 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2020 - 18:15
#154 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2020 - 20:25
Zobaczysz czy te druciki są za słabe czy może co innego się zerwie.
Mi się jeszcze nie udało rozgiąć/ wyjąć/ wyrwać tego drutu na zaczepie, czasami hak się rozginał a przeważnie rwał się cały zestaw.
- Krzysiek Rogalski i Alexspin lubią to
#155 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2020 - 09:27
Moje doświadczenia z czeburaszką zaczęły się dosyć późno, czyli w tym roku pomimo, że leżą w pudełku już kilka lat.
1. Łowienie sandaczy - zamiennie czeburaszka lub łezka z krętlikiem 10g zapięta na grafce, do tego haczyk offsetowy i na nim FISHUP FLIT 4". Sandacze w pewnym okresie przestały reagować na gumy w opadzie ani ciężko ani lekko, więc zacząłem szurać po dnie powyżej opisanym zestawem. Nie podbijam, nie ciągnę tylko delikatnie podszarpuję - ruchy po około 10cm szczytówką.
2. Łowienie okoni - czeburaszka lub łezka z krętlikiem 10g zapięta na agrafce, do tego prosty haczyk nr 4 i na nim FISHUP FLIT 3" lub LUCKY JOHN HOGY SHRIMP. Technika ta sama, delikatne ruchy szczytówką max 10cm imitujące pełzanie, krótkie skoki. Okonie uwielbiają ten patent w momencie kiedy kończą się brania z opadu i ławica schodzi na dno i nie chce żreć.
3. Łowienie sandaczy - trzeci patent to czeburaszka 10-12g, haczyk prosty lub offsetowy i na nim rybka SAVAGEAR 3D BLEAK REAL TAIL, guma wpięta "na płasko" haczyk wychodzi w 1/3 długości, również lekkie podszarpywanie ale też mocniejsze szarpnięcia, czasami podbicie nieco wyżej.
Mankamentem jest to, że podczas rzutu, brania, holu ołowiana łezka potrafi rozpiąć agrafkę i tracimy przynętę, rybę.
Inne tradycyjne gumy z kopytkiem nie działają tak jak opisane powyżej. Oczywiście możliwe również inne przynęty raczki, robaczki, alieny, bugi, spiderki.
- Krzysiek Rogalski, MieczysławS, malinabar i 1 inna osoba lubią to
#156 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2020 - 10:08
Zastanawiam się czy nie zawiesić haka z oczkiem od razu na agrafce i do agrafki nie podpiąć czyburaszki osobno.
łezka z krętlikiem 10g zapięta na agrafce
Jest to tzw. jig-rig. Popularny zwłaszcza za naszą wschodnią granicą, choć nie tylko. Są nawet specjalne ciężarki (w istocie łezki lub pałeczki z krętlikiem) dedykowane do łowienia tą metodą.
- Adrian Tałocha i Alexspin lubią to
#157 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2020 - 21:50
Czy ktoś używa czyburaszek do cięższego zestawu sąndaczowego? Bo zastanawiam się nad wytrzymałością drucika w czyburaszce, mam grubą plecionkę, mocny przypon z grubym krętlikiem, gruby hak a to wszystko łączy dosyć cienki drucik czyburaszki, szczególnie przy mniejszych gramaturach. Zastanawiam się czy nie zawiesić haka z oczkiem od razu na agrafce i do agrafki nie podpiąć czyburaszki osobno. Ktoś próbował robić coś takiego? Ma to sens? A może przesadzam z wytrzymałością drucika w czyburaszce?
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
mialem to samo niedawno kupilem w pl przez internet "wzmacniane" czeburaszki - ja chyba mocniejsze haki na okonie uzywam a czeburaszki mialy byc na morze). do zadan specjalnych uzywam albo prawdziwych czeburaszek (z 2 kolkami, ktorych sie wyjac nei da) albo texasa
#158 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2020 - 22:20
Keitech easy shiner 2'' i easy shiner 3''.
Chce do nich dokupić haki i czeburaszki.
Haki upatrzyłem sobie owner cultiva s-59. Jaki rozmiar zastosować do tych gumek? Do 2'' będzie rozmiar 2 haka, a do 3'' będzie rozmiar 4?
I drugie pytanko, czy czeburaszki wolframowe mikado jaws mają wyciągany ten drucik, czy na stał? Może ktoś się orientuje.
#159 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2020 - 22:46
- Alexspin lubi to
#160 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2020 - 07:47
Keitech easy shiner 2'' i easy shiner 3''.
Chce do nich dokupić haki i czeburaszki.
Haki upatrzyłem sobie owner cultiva s-59. Jaki rozmiar zastosować do tych gumek? Do 2'' będzie rozmiar 2 haka, a do 3'' będzie rozmiar 4?
Hak #2 do 5 cm gumki??? #6 będzie lepsza.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych