Rublex jeszcze trzyma poziom z dużych producentów. Mepps niestety zepsuł swoją legendę przy pomocy księgowych.
I pomyśleć że jak zaczynałem wędkować to nazwa firmy budziła jakieś złe skojarzenia, z rublem, z firemkami "okresu transformacji" które wszystkie mialy nazwy kończące się na "X". Poważnie, myślałem że to spółka jakiegoś Czesiexa z Wołodiexem...
Rublexów nigdy nie myliłem z innymi błystkami, dlatego że bodajże w roku 1976 udało mi się kupić pierwszego rublexowskiego Veltic'a nr 3.
W czasach gdy w sklepach Pewex'u były osiągalne Meppsy w dość dużym wyborze, Rublexy były przedmiotem pożądania wielu warszawskich koneserów spinningu.
Jedyne jakie można było kupić, to te pochodzące z prywatnych zakupów za najczęściej zachodnią granicą i to nie PRL a NRD.
Najbardziej zaś "chodliwe", to Veltic nr 3 i 4 oraz Ondex 4.
Wówczas wszystkie Rublexy były produkowane w Paryżu, i te z paryskiej produkcji do dziś najbardziej cenię.
Kiedyś udało mi się z jednego z dołów starorzecza Wisły wyciągnąć rublexowskiego Voblex'a 10 w bardzo dobrym stanie. Jednak nie było na nim główki dociążającej z przodu błystki, tylko sam drut (stelaż), na którym jest ona mocowana, gdyż łowisko było płytkie. Mimo to gdybym chciał ją sprzedać, to dostałbym za nią naprawdę dobre wówczas pieniądze. Ale miałem już wspomnianego wyżej Veltic'a nr 3 i wiedziałem jakiej klasy są to błystki. Na obydwie wyciągnąłem masę okoni, kleni jazi i drobnych (głównie) szczupaczków.
Długo poszukiwałem tych błystek (Voblex'ów) w kraju, ale tak naprawdę w Rublexy porządnie się zaopatrzyłem dopiero w latach 1988-2001 w Niemczech, (było to odreagowanie na krajowe braki).
Voblex to specyficzna błystka, jej przednie obciążenie nie jest wykonane z ołowiu, tylko ze stopu cyny i ołowiu i dodatkowo pokryte twardym plastikiem (stare konstrukcje) lub gumą (nowsze konstrukcje). To sprawia, że ciężar właściwy całej główki jest znacząco mniejszy niż ołowiu, przez co mimo, że błystka jest relatywnie ciężka, to nie tonie zbyt szybko i nadaje się do obławiania płytkich wód stojących lub niewielkich rzek.
Błystkę tą zaprojektował Michael Duborgel - znany francuski wędkarz i autor wielu książek i artykułów w prasie poświęconych tematyce wędkarskiej.
DSC09042.JPG 97,45 KB
13 Ilość pobrań
DSC09044.JPG 95,83 KB
12 Ilość pobrań
DSC09045.JPG 96,55 KB
11 Ilość pobrań
Prawdziwe Paryżanki (w większości) kupione w Niemczech i Internecie