Użytkownik januszz edytował ten post 03 listopad 2016 - 07:59
UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)
#961 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 07:57
#962 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 09:05
Nie dość ze blank muchowy to jeszcze z wklejka która przez niektóre osoby jest źle postrzegana
No i ten brzydki :delfin" - podpadłeś na całej linii.
A tak poważnie to od kiedy moja ślubna zaczęła "muszyć" w wolnych chwilach, to jak biorę do reki jej witeczkę to aż się ślinię żeby zrobić dokładnie to co Ty zrobiłeś.
- januszz, JanuszD i mmiedzianyy lubią to
#963 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 09:09
Witam
proszę o radę chcę uzupełnić zestaw sprzętu w kierunku UL/L długości ca 7"2' -7"6' aby nieco zagrać gumą z nadgarstka i aby było delikatniej i krócej od FX 793 i suzuki 762 8 lbs /12 lbs . Główki od 3-7 g plus gumy
2" - 3" mały wobler ,obrotówka meps 2 . Cel kanały rozlewiska 1- max -3 m . W moim zainteresowaniu są :M1 732 UL 8 lbs , M1 742 XUL 6 lbs , Matagi SS 762 LL , M1 722 L , Yamaga Blue Current 76 TZ ,ew Suzuki 6 lbs
Kij powinien być szybki jednak z głębszym ugięciem .....ca 80% gumy w zastosowaniu .
Czy możecie Panowie doradzić skomentować lub i opisać w/w lub ew dodać inne propozycje ...?
Pozdrawiam
Maciej
#964 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 09:33
Mało się na blankach znam ale mogę polecić to co używam czyli MHX'a S871-2 dł. 2.20, opisany na 1-6 g, 2-6 lb linka. Ogarnie jednak ciut więcej czyli jakieś 8-8,5 g + mała gumka 2" jednak szczyt wtedy już ciut bardziej się ugina i nie ma tego komfortu co przy 4-5 g plus gumka 2". Napewno nie jest to x-fast czy dobry fast, aczkolwiek nie jest też to klucha, bardzo przyjemnie podbija się przynęty tym kijem. Wobki drobno pracujące ogarnia na spokojnie. Brałem tego kijaszka na pstrągi na lekko i fajnie się łowi, na mniejsze kropasy jak znalazł, ale jak usiądzie jakiś kaban to jest już jazda, Okoń, pstrąg na lekko, jak i wszelakie kleniowenie jaziowanie ogarnie z palcem w nosie.
Użytkownik MATIG edytował ten post 03 listopad 2016 - 09:35
#965 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 10:45
- Jozi, strary i JanuszD lubią to
#966 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 18:19
A jak ja kiedyś napisałem że blank muchowy na okonia to mnie tu prawie zlinczowali
Nie przejmuj się, niektórzy nadal uczą się łowić okonie, jeszcze długa droga przed nimi .
Często taki kij jest zbawieniem na zawodach .
- strary, homax i januszz lubią to
#967 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 18:34
Tu się zgadzam Józek z Twoją tezą . Dla mnie jest zbawieniem w łowieniu rekreacyjnym kiedy to pasiaki słabo żerują a brania na tubularnej szczytówce są niezauważalne,wręcz niewyczuwalne.
- strary lubi to
#968 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 19:16
- Jozi, GregorS, strary i 2 innych osób lubią to
#969 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 23:15
cyt
Tu się zgadzam Józek z Twoją tezą . Dla mnie jest zbawieniem w łowieniu rekreacyjnym kiedy to pasiaki słabo żerują a brania na tubularnej szczytówce są niezauważalne,wręcz niewyczuwalne.
Z tego co rozumiem polecacie wklejankę do obserwacji brań.Jestem na etapie wyboru blanku, ale choć łowiłem wklejką wiele dam za czucie w ręce tzw pstryknięcia.Nie mam takiego doświadczenia jak wyżej piszący i choć przeczytałem już tu wiele nadal mam wątpliwości, który blank będzie najbardziej elektryczny a zarazem progresywny(nie interesuje mnie sandaczowa szpada).Myślałem nad Suzuki czy jakimś Blaas/Krag. Świadomie godzę się na niezauważanie super delikatnych brań gdzie zwiększa się opór ,bo ryba już zacięta,ale dokładnie nie wiadomo w którym momencie.
Wielu z Was przerzuciło już trochę Hm-ów, a nie ukrywam, że czytając Wasze posty i zachwyty nad doznaniami z łowienia konkretnymi kijami też się na taki nakręciłem.
Podpowiedzcie proszę:blank okoniowy nieco dłuższy tzn 2,3-2,4m od ok, 3 do 7 g plus guma 2-3'- czucie brania w ręce ,a nie obserwacja szczytówki priorytetem.
Ps Czy faktycznie ten uchwyt typu delfin jeszcze lepiej przekazuje drgania od wszystkich pozostałych uchwytów?
#970 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2016 - 23:30
Ps Czy faktycznie ten uchwyt typu delfin jeszcze lepiej przekazuje drgania od wszystkich pozostałych uchwytów?
http://jerkbait.pl/t...lfin/?p=1939406
- Kielson1 lubi to
#971 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2016 - 06:14
Użytkownik januszz edytował ten post 04 listopad 2016 - 06:32
- JanuszD lubi to
#972 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2016 - 19:10
Uważam, że delfin najlepiej przekazuje brania do ręki. Mam chyba najlżejszą wykałaczkę jaka istnieje Matagi Area Sensor0,5 - 2,5g w delfinie i czuję uderzenia 6-7cm palczaków okoni, więc nie mamy o czym mówić.
https://www.sklep.br...,5g,-1-4lb/1111
To cudo mam.Zaznaczam, że z Panem z BRC nic mnie nie łączy, proszę mnie przypadkiem nie posądzać o kryptoreklamę.
- januszz i JanuszD lubią to
#973 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2016 - 19:34
Jak jeszcze bawiło mnie chodzenie za wiosenną płocią z feederem, to czasem na nurtowych miejscówkach zamiast płoci brały ukleje. Czasem miałem kaprys na taką zabawę - kładłem dłoń na rękojeści feederka, zamykałem oczy i starałem się ciąć puknięcia, które było doskonale czuć. Feeder - taki tam za stówkę kompozyt do 45g, żyłka pewnie 0.18 najczęściej, a brania uklejek fajnie czuło się mimo dystansu raczej większego niż 15 metrów. Czy ukleja bierze bardziej agresywnie niż okoń? Nie pamiętam jak brały te, które na spina przyłowiłem....
Dla mnie z tej historii morał jest taki, ze duuużo zależy od czynników innych niż sam kij i jego konstrukcja. Napięcie żyłki/plecionki, nurt, wiatr, sposób prowadzenia, gramatura przynęty....co jeszcze ma znaczenie? Btw mało pisze się o predyspozycjach własnych każdego człowieka, tym jak je poprawić etc....co miałoby znacznie większe znaczenie dla czucia brań
Są treningi sensoryczne dla fanów win, piw, wychy, koniaków.....może ktoś zajmie się treningiem sensorycznym dłoni wędkarzy, coby lepiej czuli brania? Nawiązywali trzecim okiem kontakt z keitechem 30m od nich?
Użytkownik Night_Walker edytował ten post 04 listopad 2016 - 19:40
- strary lubi to
#974 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2016 - 19:54
Proponuję wrócić do tematu ...
#975 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2016 - 18:08
U mnie delikatne zestawy wyglądają następująco:
1. SG LRF 0.5-7g
2. Shimano Sienna 500
3. Daiwa Tournament 0.08 / Dragon Millenium Okoń 0.16
1. Gunki Shigeki S 190-L 2-7g
2. Shimano Exage 2500 RB
3. Nanofil Berkley 0.12
#976 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2016 - 19:16
Brania są widoczne na szczytówce ale główny przekaz jest na uchwyt -do ręki. Opis transmisji brań dotyczy wylacznie mojej wędki a jak się będą sprawdzać inne tego nie wiem.
Uważam, że delfin najlepiej przekazuje brania do ręki. Mam chyba najlżejszą wykałaczkę jaka istnieje Matagi Area Sensor0,5 - 2,5g w delfinie i czuję uderzenia 6-7cm palczaków okoni, więc nie mamy o czym mówić.
https://www.sklep.br...,5g,-1-4lb/1111
To cudo mam.Zaznaczam, że z Panem z BRC nic mnie nie łączy, proszę mnie przypadkiem nie posądzać o kryptoreklamę.
Bardzo dziękuję za te uwagi-przekonaliście mnie do delfina
Pozostaje sprawa blanku.W zasadzie bardzo podobnego szuka kolega
Witam
proszę o radę chcę uzupełnić zestaw sprzętu w kierunku UL/L długości ca 7"2' -7"6' aby nieco zagrać gumą z nadgarstka i aby było delikatniej i krócej od FX 793 i suzuki 762 8 lbs /12 lbs . Główki od 3-7 g plus gumy
2" - 3" mały wobler ,obrotówka meps 2 . Cel kanały rozlewiska 1- max -3 m . W moim zainteresowaniu są :M1 732 UL 8 lbs , M1 742 XUL 6 lbs , Matagi SS 762 LL , M1 722 L , Yamaga Blue Current 76 TZ ,ew Suzuki 6 lbs
Kij powinien być szybki jednak z głębszym ugięciem .....ca 80% gumy w zastosowaniu .
Czy możecie Panowie doradzić skomentować lub i opisać w/w lub ew dodać inne propozycje ...?
Pozdrawiam
Maciej
Może coś z Jego propozycji,albo coś innego czym mieliście okazję połowić,które by najbliżej spełniało moje oczekiwania:
cyt:
Podpowiedzcie proszę:blank okoniowy nieco dłuższy tzn 2,3-2,4m od ok, 3 do 7 g plus guma 2-3'- czucie brania w ręce ,a nie obserwacja szczytówki priorytetem.
#977 OFFLINE
#978 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2016 - 19:35
Bardzo dziękuję za te uwagi-przekonaliście mnie do delfina
Pozostaje sprawa blanku.W zasadzie bardzo podobnego szuka kolega
Może coś z Jego propozycji,albo coś innego czym mieliście okazję połowić,które by najbliżej spełniało moje oczekiwania:
cyt:
Ja na Twoim miejscu zainteresował bym się mocno kijkami Major Craft. Sam mam travelka crosstage CRK-S764M i to bardzo elektryczny kijek. Pewnie model oczko większy spełnił by Twoje oczekiwania.
#979 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2016 - 20:44
Użytkownik Żbiku edytował ten post 05 listopad 2016 - 20:46
- coma lubi to
#980 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2016 - 21:13
A dlaczego nie podpasował Ci żaden z dwóch Firstcastów? Taki byłeś na początku zadowolony.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych