Ja tez jestem nikczemnej postury w porownaniu z niektorymi Kolegami spotykanymi na wodami - 177 cm i 80 kg z haczykiem.
Nadgarstki mam jeszcze w miare sprawne (jak na swoj wiek)
Sprawa jest oczywista : Kazdy wedkuje czym moze, chce lub woli. W zaleznosci od okolicznosci. Nic mi do tego. Nikogo nie oceniam, bo woli TP SW do okoni niz 200 gramowe nawijadelko.
To ja jestem jeszcze bardziej nikczemnej postury - 176 cm i 72 kg z haczykiem.
Pomimo moich 62 lat nadgarstki mam mocarne i nie przeszkadza mi waga młynków nawet w okolicy 600 gram,ale to żadna finezja w łowieniu.Odchodzę powoli od tego szczególnie przy połowie suma stosując dobre kołowrotki firmy SHIMANO klasy 4000 SW PG i choćby zapięło się sumka tak w ok.
2 metry + to nie ma najmniejszego problemu z holem.Stosuję też krótkie mocne wędziska o progresywnym ugięciu max.do 60 gram.Wiem że dla nie jednych może to być ból głowy.Ja nie mam problemu,a za sprawą takiego sprzętu też potrafię się siłowo przeciwstawić sumowi i wtedy on pokazuje na co go stać.Pomimo wszystkiego raczej hol siłowy i krótki,a to dlatego że rybka ma być błyskawicznie uwolniona po krótkiej sesji zdjęciowej.
Zaznaczam że to co opisałem odbywa się przy połowach z łódki na mojej ukochanej Odrze.
Dopowiem jeszcze;
Dwa lata temu na "Ujściu Warty" miałem na kiju chyba suma życia,który zaprosił mnie do Szczecina i poholował mnie w tym kierunku dobre 1,5 km i tak nap......ał cały czas w plecionkę że w końcu puściła bardzo mocna agrafka firmy "Drenan".
Dzisiaj już nie ma takich rzeczy,a to w związku ze zmianą sprzętu.Na początku zabawy z sumami stosowałem morskie twarde wędziska o wysokim C.W i plecionkę PP 0,41.
Dzisiaj stosuję max.plecionkę 30 lb firmy Stren i to wystarcza. Na taki zestaw wyholowałem swojego największego Odrzańskiego suma o długości 1,95, ile ważył ?,tego nie wiem,bo został zaraz uwolniony i nadal zapewne pływa po Odrzańskich rewirach.
Co do wielkości kołowrotków to każdy łowi tym czym lubi i jak chce.Recepty na forum nie znajdzie.
Dopiero praktyka wędkarska pozwoli ocenić co jest odpowiednie do różnych zadań.
Pozdrawiam
Józef Lesniak
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 12 październik 2014 - 21:33