Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano TP4000 czy Certate Hyper Custom 3000 ...!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 12 październik 2014 - 20:51

To ja jestem jeszcze bardziej nikczemnej postury - 176 cm i 72 kg z haczykiem.

Pomimo moich 62 lat nadgarstki mam mocarne i nie przeszkadza mi waga młynków nawet w okolicy 600 gram,ale to żadna finezja w łowieniu.

Ja przed pierwszym wyjazdem do Norwegii kupiłem kołowrotki jak to na morze, solidne i ciężkie ale po 2 wyjazdach zmieniłem na Slammera 460 i Okumę Salinę 40 i starcza. Jakieś tam hole przeżyły i faktem jest że w Salinie łożysko oporowe po 4 latach padło ale w trakcie holów to się zdarzyło że plecionka pękła, agrafka morska się wyprostowała czy hak od kotwicy się złamał ale młynki wytrzymały.

ps. to ja jestem 5 lat młodszy, 5cm wyższy i ............35kg cięższy :wacko:

#62 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 12 październik 2014 - 21:02

Cześć, Panowie jak bolą plecki to starajcie się nie wisieć na kregoslupie tylko podpierać go własnym poprzepcznym mięśniem brzucha , tzn jak stoimy mamy lekko wciągnięty brzuch i trzymamy się prosto , a po drugie aparat ruchu nie lubi być w bezruchu wiec starajmy się zmieniać pozycję. Tzn siedzimy, stoimy, rozciagamy się kręcimy , itd. Powinno pomóc :-) ja wytrzymałem max 20 godz na łódce bez wysiadania czy spania, na zmianę troling jako silnikowy i łapanie z ręki
Tomek
Zapomniałem dodać że przeróżne pasy właśnie zastępują nam napięcie mięśni poprzecznych brzucha, które niestety mamy zawsze za słabe.

Użytkownik kostom63 edytował ten post 12 październik 2014 - 21:18

• Guzu, sacha i homax lubią to

#63 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 13 październik 2014 - 06:55

Cześć, Panowie jak bolą plecki to starajcie się nie wisieć na kregoslupie tylko podpierać go własnym poprzepcznym mięśniem brzucha , tzn jak stoimy mamy lekko wciągnięty brzuch i trzymamy się prosto , a po drugie aparat ruchu nie lubi być w bezruchu wiec starajmy się zmieniać pozycję. Tzn siedzimy, stoimy, rozciagamy się kręcimy , itd. Powinno pomóc :-) ja wytrzymałem max 20 godz na łódce bez wysiadania czy spania, na zmianę troling jako silnikowy i łapanie z ręki

Takie zalecenia dostałem od ortopedy jak mnie położyło kolejny raz w nadnarwiańskie trawy. I jeszcze: jak już stać to na lekko ugiętych w kolanach nogach i właśnie pracować mięśniem  (ale nie piwnym :P ) brzucha. 

#64 OFFLINE   Zyga102

Zyga102

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 779 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 13 październik 2014 - 10:30

Panowie,

Rozwińmy ten świetny tema Daiwa - Shimano ... :)  o inne dodatki zdrowotne ;

1. Prostata - sikać prosto czy na boki?

2. Zawał - czy łykać Akard , żeby nie dostać zawału kiedy złapiemy rybę naszego życia ?

3.  :)  :)  :)  :)  :) etc, ...

Żartuję oczywiście, co prawda zeszliśmy z tematu ale niestety te różne dolegliwości nam dokuczają i chyba nigdzie o nich nie rozmawialiśmy. Pozdrawiam Wszystkich męczenników naszego "Hobby" .

Jeszcze miałem coś napisać , ale muszę łyknąć coś na sklerozę .... :D .

Dobrze , że pamiętam gdzie chowam wędki, chociaż małżonka by chciała , żebym o nich zapomniał. Niedoczekanie ...!!!

#65 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9553 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 13 październik 2014 - 18:46

.......... zastępują nam napięcie mięśni poprzecznych brzucha, które niestety mamy zawsze za słabe. 

A które to? Bo nie widzę  :blink:

• patu lubi to

#66 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 13 październik 2014 - 18:57

Pepsi czy Coca Cola, bo nie wiem co nalać do szklanki ;)

• popper i piotrrd lubią to

#67 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów
  • LokalizacjaWarszawa - Tarchomin
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Oświeciński

Napisano 13 październik 2014 - 18:59

Na bole plecow puki nie ma powaznego urazu polecam silownie - wzmocnic miesnie brzucha i plecow i same problemy znikna a i zona bedzie happy jak zobaczy ze dbacie o siebie a nie ciagle w zimnie i wilogci :),

Użytkownik meme174 edytował ten post 13 październik 2014 - 19:00

• patu i Mariano Mariano lubią to

#68 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 13 październik 2014 - 19:36

Jak bolą plecy to siłownia raczej na zasadzie ćwiczeń ogólnorozwojowych / aeroby bo chyba nie masz na myśli budowania masy lub siły ?  Chłopaki podłapią i zaczną martwe ciągi robić i przysiady ... :D

Aby nie robić off topa mam pytanie odnośnie Daiw - czy jakieś modele są w pracy zbliżone do Shimanowskiego ideału , czyli masło w maśle ... ? Wszystkie charakteryzują się tą wyczuwalną pracą , czy jakieś modele są bardziej warte polecenia ?

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 13 październik 2014 - 19:45

#69 OFFLINE   Zyga102

Zyga102

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 779 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 13 październik 2014 - 19:47

Pepsi czy Coca Cola, bo nie wiem co nalać do szklanki ;)

Jak do wódki , to Cola z lodem i cytrynką... :) .

Ja oczywiście nie pijący... :P . A macie coś na rozgrzewkę tych mięśni , co by się nie zastały w bezruchu....!!!

#70 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów

Napisano 13 październik 2014 - 19:50

Zawsze myslalem ze martwe ciagi i przysiady to jedne z najlepszych cwiczen do ogolnorozwojowki (poza tym nie cwiczeni a ilosc powt. Ciezar czasy miedzy seriami i dieta detereminuja owa robienie masy) tyle grup miesniowych dziala na raz... Zreszta nie ten watek :)

Jak do wódki , to Cola z lodem i cytrynką... :) .
Ja oczywiście nie pijący... :P . A macie coś na rozgrzewkę tych mięśni , co by się nie zastały w bezruchu....!!!

Masc bengay mocno rozgrzewajaca :)

Użytkownik meme174 edytował ten post 13 październik 2014 - 19:52

#71 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 13 październik 2014 - 19:55

Zawsze myslalem ze martwe ciagi i przysiady to jedne z najlepszych cwiczen do ogolnorozwojowki (poza tym nie cwiczeni a ilosc powt. Ciezar czasy miedzy seriami i dieta detereminuja owa robienie masy) tyle grup miesniowych dziala na raz... Zreszta nie ten watek :)

Jak najbardziej tak, ale pewnie wiesz , co miałem na myśli - chyba osobie z wyżej wymienionymi problemami te konkretnie ćwiczenia na zdrowie nie wyjdą, ale to tylko moje zdanie a zdań w tej kwestii jak i w kwestii wędkarstwa jest tyle co siłowni i osób tam trenujących :) Ja tam bym polecił stacje na każdą partię sobie poustawiać , wytrzymałość to jest to :)

Pozdrawiam

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 13 październik 2014 - 19:56

#72 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 13 październik 2014 - 20:09

Ja tam bym polecił stacje na każdą partię sobie poustawiać , wytrzymałość to jest to :)
Pozdrawiam

A ja polecam rezonans i wizytę u dobrego ortopedy/neurologa.

#73 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 13 październik 2014 - 20:18

Jak bolą plecy to siłownia raczej na zasadzie ćwiczeń ogólnorozwojowych / aeroby bo chyba nie masz na myśli budowania masy lub siły ?  Chłopaki podłapią i zaczną martwe ciągi robić i przysiady ... :D

Aby nie robić off topa mam pytanie odnośnie Daiw - czy jakieś modele są w pracy zbliżone do Shimanowskiego ideału , czyli masło w maśle ... ? Wszystkie charakteryzują się tą wyczuwalną pracą , czy jakieś modele są bardziej warte polecenia ?

Daiw o pracy wybitnie maslanej jest sporo . Od rozmiaru 1000 do 4000 wlacznie.

Zalezy czego i do czego bys poszukiwal ....

\

#74 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 13 październik 2014 - 20:24

Standardowy rzeczny Spinning , ale przynęty powiedzmy od 15 do 40 g (gumowe) , woblery itd...Ja napalony jestem na TwinPowera 4000 11' i zbieram na taki sprzęt, ale zawsze  jakieś alternatywne rozwiązania są mile widziane co powiedzmy przy zakupie sprzętu w ramach okazji często wychodzi na dobre - dlatego interesuje mnie ten wątek.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 13 październik 2014 - 20:35

#75 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 13 październik 2014 - 20:28

Standardowy rzeczny Spinning , ale przynęty powiedzmy od 15 do 40 g (gumowe) , woblery itd...Ja napalony jestem na TwinPowera 4000 11' i zbieram na taki sprzęt, ale zawsze są jakieś alternatywne rozwiązania są mile widziane co powiedzmy przy zakupie sprzętu w ramach okazji często wychodzi na dobre - dlatego interesuje mnie ten wątek.

Kup TP 2011 JDM i ciesz sie zyciem :)

Jakby wpadla Ci w rece Daiwa Certate 3000, model aktualny ( w Japonii 2013, w Europie to juz rozne oznaczenia widzialem), to sobie zakrec :)

#76 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 13 październik 2014 - 20:32

Na bole plecow puki nie ma powaznego urazu polecam silownie - wzmocnic miesnie brzucha i plecow i same problemy znikna a i zona bedzie happy jak zobaczy ze dbacie o siebie a nie ciagle w zimnie i wilogci :),

... wzmocnić tzw. gorset ( dolne, górne, skośne mięśnie brzucha plus prostowniki grzbietu) i po bólach...

W przypadku, gdy występuje już ucisk na nerw...powyższe raczej nie zadziała... ;)

• Meme i Mariano Mariano lubią to

#77 OFFLINE   Mariano Mariano

Mariano Mariano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNiemcy/Warszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 13 październik 2014 - 20:41

Wolne ciężary przy urazach niewskazane,raczej maszyny i pod okiem kogoś doświadczonego (nie zawsze koszulka z napisem trener) jest odzwierciedleniem wiedzy ;)

Pozatym technika,nie ilośc talerzy na sztandze ;)

Powracając do młynków to TP 2011 jest bardzo przyjemny w kręceniu.Wymiana dwóch plastykowych tulejek na łożyska dodaje jeszcze troszkę masłowatości :)

Powodzenia

#78 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów

Napisano 13 październik 2014 - 21:36

dokladnie Patu i Mariano - dobra znikam bo o stalych szpulach nie wiele wiem a zasmiecam watek :)

#79 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 13 październik 2014 - 23:22

Hej , coś tu sporo się napisało . Odchodząc na chwile od wątku, nie ma sensu wzmacniać grzbietu który jest filogenetycznie starszy i jakby zawsze za mocny a podstawa to brzuch skośne i ten poprzeczny . Na siłownię to raczwj nie ma co chodzić bo tam dużo się pracuje na siedzący i w małym zakresie ruchu, a to nie jest wskazane, ponieważ poza silnym brzuchem ważna jest ruchomość stawów kręgosłupa, ale to długi i dość zawiły temat , tak na ok 1 h wykładu. Gdyby ktoś potrzebował pomocy służę radą, proszę na priv nr telefonu i godziny w których mogę zadzwonić
Tomek

#80 OFFLINE   Zyga102

Zyga102

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 779 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 14 październik 2014 - 05:52

Wolne ciężary przy urazach niewskazane,raczej maszyny i pod okiem kogoś doświadczonego (nie zawsze koszulka z napisem trener) jest odzwierciedleniem wiedzy ;)

Pozatym technika,nie ilośc talerzy na sztandze ;)

Powracając do młynków to TP 2011 jest bardzo przyjemny w kręceniu.Wymiana dwóch plastykowych tulejek na łożyska dodaje jeszcze troszkę masłowatości :)

Powodzenia

Czy zamiana tulejek na łożyska zmieni wagę i czy faktycznie widać różnicę w pracy...?

Zapewne , to są jakieś teflony lub inne cuda a nie zwykły plastik.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych