Cała prawda, sama prawda i tylko prawda!
Natomiast niekoniecznie zgadzam się z opinią negatywną o kołowrotkach SHIMANO. Moim zdaniem to jedne z najlepszych kołowrotków na rynku, bardzo ciche, miękkie w pracy, nieprzeciążone nadmiarem łożysk pakowanych bez opamiętania przez inne firmy w astronomicznych ilościach. Za jedyną ich wadę uważam cenę, która jest nieco zawyżona w stosunku do porównywalnych oferowanych przez inne firmy.
Jeśli chodzi o dobór kołowrotków, to moim zdaniem jest bardzo ważne dopasowanie ich do wędziska a użytkowanie jednego kołowrotka do wędzisk zarówno 3-15g jak i 10-30g (nie mówiąc o większych rozbieżnościach) jest pomyłką. Spośród 6-ciu wędzisk z mojego arsenału mam w stałym użytkowaniu 3 wędziska 0,5-6g, 5-20g i 10-35g, do każdego z nich jest "przypisany" odpowiedni kołowrotek z adekwatną linką.
fajnie, ja na razie miałem wędkę shimano catana dx spin 10-30g i spro passion 740m ale jakoś średnio mi leży ten zestaw. Znajomy się pozbywał a ja dopiero zaczynałem przygodę z łowieniem ryb i mi go wcisnął
Ze względu, że nastwaiam się bardziej na okonie i klenie to raczej będę kompletował cos DO 10g no i chciałbym też aby w miarę lekki był cały zestaw. Obecny da się odczuć w ręku po kilku godzinkach na wodą. 470g o ile moja waga dobrze pokazuje.
Użytkownik Sopo19 edytował ten post 21 lipiec 2017 - 09:17