Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Dobór kołowrotków

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4795 odpowiedzi w tym temacie

#4761 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2038 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 16 listopad 2024 - 18:10

Weź TP hybrydę.

#4762 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 399 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 16 listopad 2024 - 20:22

Cześć Kochani, szybkie pytanko. Do ES70MF2 i smukłych gum na główkach 12-18g i czasami jakiegoś drop shota z ciężarkiem do 20g wziąć lepiej Vanquisha 3000 czy Twin Powera 3000?

Do podbijania 18g ołowiu to już raczej twinek 3000. Tegoroczny wypust wydaje się dość mocną konstrukcją.

Użytkownik lyha edytował ten post 16 listopad 2024 - 20:23

• granvorka lubi to

#4763 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 855 postów

Napisano 19 listopad 2024 - 23:22

Do podbijania 18g ołowiu to już raczej twinek 3000. Tegoroczny wypust wydaje się dość mocną konstrukcją.

Jedno „ ale”, w modelu twin power, nie ma modelu 3000.

Są c3000, z mechanizmem od 2500  i szpulą od 3000 lub właśnie hybryda 3000mhg, z napędem od 4000 i szpulą od 2500.

#4764 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 20 listopad 2024 - 12:36

Wziąłem Twin Powera C3000, zobaczymy ile czasu wytrzyma. Kijek jest leciutki i zależy mi żeby młynek do niego pasował, a niestety zakochany jestem w shimaniakach, do daiwy nie mogę się przekonać. Swoją drogą uważam, że brakuje na rynku mniejszych lżejszych mocniejszych kołowrotków. Podobny dylemat miałem z doborem kołowrotka do ES70MHF2. Wędka jest krótka i lekka, ale łowię nią przynętami do 40g i tu wybór padł na twin powera 4000 PG. Kołowrotek działa i sprawuje się pięknie, ale jakoś tak czasami wydaje mi się duży. Swoją drogą zastanawiam się czy wiekszość ludzi nie przesadza z opiniami, że 15g przynęta do za dużo na kołowrotek rozmiaru 2500. Znam wielu szczecińskich łowców, którzy do króciaków Legend Xtreme mają podpięte stelle, vanquishe itp. w rozmiarze 2500 i łowią tym na 40g główki. Nie spotkałem opinii żeby komuś coś się zepsuło. 

#4765 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 527 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 20 listopad 2024 - 13:09

To chyba tylko legendy. W Mefisto masz promke na certate 2500 '19. Kup i bądź zadowolony. Kultura pracy lepsza niż w Stelli a wytrzymałość wg rankingów a nie wg podań lepsza niż w TP. Jesteś ze Szczecina to zapraszam. Pokręcisz sobie czteroletnią ceratką po jednym serwisie i ocenisz sam czy warto. 

Naprawdę szczerze polecam 

Użytkownik Pescador de caña edytował ten post 20 listopad 2024 - 13:12

#4766 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 678 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 20 listopad 2024 - 14:27

Do tej mojej Certate 5000 miesiąc temu dokupiłem 3000 i to jest jeszcze bardziej zajebisty młynek. Chodzi mi że waga 225g a przekładnia jak w sporej wielkości kołowrotku. Ciekawy tylko jestem ile mi te Certate wytrzymają na Wiśle.

#4767 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 855 postów

Napisano 20 listopad 2024 - 16:23

To chyba tylko legendy. W Mefisto masz promke na certate 2500 '19. Kup i bądź zadowolony. Kultura pracy lepsza niż w Stelli a wytrzymałość wg rankingów a nie wg podań lepsza niż w TP. Jesteś ze Szczecina to zapraszam. Pokręcisz sobie czteroletnią ceratką po jednym serwisie i ocenisz sam czy warto.
Naprawdę szczerze polecam

Certate 19 lub najnowsze jest bardzo dobrym kierunkiem.
  • Darek_W lubi to

#4768 OFFLINE   Marcipas

Marcipas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 214 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Marcin

Napisano 20 listopad 2024 - 16:59

Do tej mojej Certate 5000 miesiąc temu dokupiłem 3000 i to jest jeszcze bardziej zajebisty młynek. Chodzi mi że waga 225g a przekładnia jak w sporej wielkości kołowrotku. Ciekawy tylko jestem ile mi te Certate wytrzymają na Wiśle.

Mam taki sam zestaw i chyba zabiorę go ze sobą ⚰️🪦😎
  • Darek_W lubi to

#4769 OFFLINE   Kamil_Olsztyn

Kamil_Olsztyn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 674 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 22 listopad 2024 - 17:02

Używa kroś Penn Spinfisher vii w rozmiarze 2500? Szukam kołowrotka pod jesienne łowienie na większych rzekach. Główki max 25g. Chcę go podpiąć do Batsona rx7 ist1085f. W Slammerze miałem kiedyś problem, że stopka kołowrotka nie wchodziła w uchyt, tu jest poodnie? Jest grubsza niż w np. Shimamo?

Mam VII 4500 i stopka normalna. Wszędzie pasuje.

#4770 OFFLINE   Czarny01

Czarny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 07 grudzień 2024 - 17:21

Cześć wszystkim
Jaki młynek polecacie do sg4 251 do 14g pod pstrągi? Jeden do 500 zł, a drugi obojętnie. Stawiam pierwsze kroki w pstrągach i nie chcę chyba kupować od razu najdroższego sprzętu, ale znając życie później mogę żałować, że nie dopłaciłem paru złotych za jakość. Stąd prośba o dwa kołowrotki. Pozdrawiam

#4771 OFFLINE   Gnat

Gnat

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaLegnica

Napisano 07 grudzień 2024 - 20:31

Shimano Sahara, jak by trafił na promocję to może Ultegra, Daiwa Legalis lub Exceler. Dobrze by na pstrągach nawijał tak od 70++cm bo jak się łowi z nurtem dobrze moc nadarzyć kręcić. Nie musi być wysokie przełożenie byle szpula 2500-3000 była wtedy te 75cm zrobi. Fajnie jakby zbijak dlugo był sprawny. Bo czasami naprawdę nie ma kiedy ręką zbijać, trzeba korba bo trudna pozycja rzutowa lub sytuacja wymaga szybkiej animacji przynęty zaraz po wpadnięciu do wody. Łowię wiele lat, najszybciej pada mi zbijak, bo wiadomo że mechanizm wytrzyma niemal w każdym kołowrotku. Pstrągowanie to rzucanie głównie 1-5g, więc żadnego chyba nie pokona.
  • Mik lubi to

#4772 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 973 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 07 grudzień 2024 - 20:50

No właśnie tak nie bardzo rozumiem sg4 i to do 14g na pstrągi … 

Chyba że na Alaskę :)

Kolego sg4 to dość sztywniak jest. A do 14g obsługują spokojnie 25g. Nie wiem czy to najlepszy wybór na pstrągi …

Cos bardziej spolegliwego i delikatnego by sie przydało. Z SG to tak raczej Parabellum albo sg2 i to tak max do 7g (spokojnie obsłuży więcej)

A jak juz lubisz SG to możesz z kołowrotka tańszego kupić sg8 i będziesz miał dwie szpule na plecionkę i żyłkę.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 07 grudzień 2024 - 20:55

#4773 OFFLINE   Czarny01

Czarny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 07 grudzień 2024 - 23:35

No właśnie tak nie bardzo rozumiem sg4 i to do 14g na pstrągi …
Chyba że na Alaskę :)

Kolego sg4 to dość sztywniak jest. A do 14g obsługują spokojnie 25g. Nie wiem czy to najlepszy wybór na pstrągi …
Cos bardziej spolegliwego i delikatnego by sie przydało. Z SG to tak raczej Parabellum albo sg2 i to tak max do 7g (spokojnie obsłuży więcej)

A jak juz lubisz SG to możesz z kołowrotka tańszego kupić sg8 i będziesz miał dwie szpule na plecionkę i żyłkę.

No ja się tylko posiłkuję informacjami z internetu. Mam sg4 do 10g 198 i kocham na to łowić garbusy z łódki. Wiem jaka to sztywna pała i uwielbiam ten kij. Świetnie przekazuje brania i wyhodowała niejednego szupaka 60+. Także uwierzyłem internetowym artykułom i wydaje mi się, że to chyba nie najgorszy wybór. Nie jestem zwolennikiem łowienia na kijaszki UL jak jest szansa na spoko rybkę. Jeżeli chodzi o młynki sg to nie jestem przekonany. Kije są na prawdę spoko, ale w kołowrotki nie wierzę aż tak.

#4774 OFFLINE   Gnat

Gnat

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaLegnica

Napisano 07 grudzień 2024 - 23:50

Łowienie Polskich pstrągów to najczęściej rzucanie woblerami 1-5g, obrotówkami 2-5g, wahadełkami 2-5g. Jigami na ultralekich główkach, robalami, Librami na głowkach 0,5-2g. Więc jeśli Twoja Pała do 14g to obsłuży to śmiało, ja brałbym ten do 10g. Jak ja zaczynałem miałem wędke 10-30g i linke 0.14 od Mikado. Po zacięciu Polskiego przeciętnego pstrąga leciał w górę 20m na drzewo. Potem niżej i niżej i niżej. Ryb mniej i mniejsze i mniej. Jeśli Twoja rzeka to nie jakaś zadrzewiona zalana Amazonka to kij do 7-10g wyciąga każdą Polską rybę. Idź, zobacz, sprawdź, samo przyjdzie co Ci pasuje.

• Luckyguliver lubi to

#4775 OFFLINE   Czarny01

Czarny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 07 grudzień 2024 - 23:53

Łowienie Polskich pstrągów to najczęściej rzucanie woblerami 1-5g, obrotówkami 2-5g, wahadełkami 2-5g. Jigami na ultralekich główkach, robalami, Librami na głowkach 0,5-2g. Więc jeśli Twoja Pała do 14g to obsłuży to śmiało, ja brałbym ten do 10g. Jak ja zaczynałem miałem wędke 10-30g i linke 0.14 od Mikado. Po zacięciu Polskiego przeciętnego pstrąga leciał w górę 20m na drzewo. Potem niżej i niżej i niżej. Ryb mniej i mniejsze i mniej. Jeśli Twoja rzeka to nie jakaś zadrzewiona zalana Amazonka to kij do 7-10g wyciąga każdą Polską rybę. Idź, zobacz, sprawdź, samo przyjdzie co Ci pasuje.

No właśnie na moje wymarzone łowienie w małych rzeczkach to ja mam już ten kijek, ale w niej prawdopodobnie żyją jedynie bobry i może szczątkowe pozostałości kropek. Piękna rzeczka, ale raczej wyjałowiona, a ten kij, o którym mówię planuję na brdę.

#4776 OFFLINE   Czarny01

Czarny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 08 grudzień 2024 - 00:58

No właśnie na moje wymarzone łowienie w małych rzeczkach to ja mam już ten kijek, ale w niej prawdopodobnie żyją jedynie bobry i może szczątkowe pozostałości kropek. Piękna rzeczka, ale raczej wyjałowiona, a ten kij, o którym mówię planuję na brdę.

Z resztą temat był o młynkach. Spodziewałem się, ale jednoczenie chciałem również usłyszeć poradę odnośnie kija. Biorę również pod uwagę westin streetsick do 10g 243cm. Czy wyżej wymienione młynki również się sprawdzą?

#4777 OFFLINE   Gnat

Gnat

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaLegnica

Napisano 08 grudzień 2024 - 08:01

Wiesz jak to z malynkami. Każdy poleca to co ma lub miał. Dla mnie musi w miarę dużo nawijac, mieć dobry niezawodny zbijak i dobrze żeby nie stukał pod obciążeniem nurtu. Np. Dawida Protex X LT mi fajnie zbija ale stuka. Idzie się przyzwyczaić ale denerwuje. Nowy Legalis już nie stuka, ale ma jakieś minimalne luzy jak weźmiesz do ręki i zaczniesz wyginać. Przyznam że długo łowiłem stara Ninja 2000A do dziś mega masło bez luzów ale z kolei brakowało nawoju na nurcie. Wcześniej o tym nie wspomniałem ale hamulec też fajnie jakby był płynny, w tych daiwach do tych tam 300zl, wiecznie mam problem z jego ustawieniem, tzn. raz za mocno dokręcony raz za słabo. Jakby nie mogę znaleźć punktu ZERO. W Shimano raz ustawień na rybach służy do końca wędkowania tego dnia. W Daiwach luźny hamulec często powoduje że szpulka się luzuje. Wszystko ma się wrażenie że lata jak zawieszenie w Polonezie. To wszystko są moje odczucia, łowię dużo i długo, nie mam sprzętu z najdroższej półki.

#4778 OFFLINE   Czarny01

Czarny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 08 grudzień 2024 - 09:44

Wiesz jak to z malynkami. Każdy poleca to co ma lub miał. Dla mnie musi w miarę dużo nawijac, mieć dobry niezawodny zbijak i dobrze żeby nie stukał pod obciążeniem nurtu. Np. Dawida Protex X LT mi fajnie zbija ale stuka. Idzie się przyzwyczaić ale denerwuje. Nowy Legalis już nie stuka, ale ma jakieś minimalne luzy jak weźmiesz do ręki i zaczniesz wyginać. Przyznam że długo łowiłem stara Ninja 2000A do dziś mega masło bez luzów ale z kolei brakowało nawoju na nurcie. Wcześniej o tym nie wspomniałem ale hamulec też fajnie jakby był płynny, w tych daiwach do tych tam 300zl, wiecznie mam problem z jego ustawieniem, tzn. raz za mocno dokręcony raz za słabo. Jakby nie mogę znaleźć punktu ZERO. W Shimano raz ustawień na rybach służy do końca wędkowania tego dnia. W Daiwach luźny hamulec często powoduje że szpulka się luzuje. Wszystko ma się wrażenie że lata jak zawieszenie w Polonezie. To wszystko są moje odczucia, łowię dużo i długo, nie mam sprzętu z najdroższej półki.

Dzięki za porady. Będę walczyć.

#4779 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2038 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 22 grudzień 2024 - 17:48

Witam. Poproszę kolegów o podanie średnicy szpul (rant) wymienionych kołowrotków.

Twin Power FD 4000  2020

Twin Power FE 3000   MHG  Hybryda  2024

Stella  3000 FK  MHG Hybryda  2022

#4780 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 399 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 30 grudzień 2024 - 23:30

Wziąłem Twin Powera C3000, zobaczymy ile czasu wytrzyma. Kijek jest leciutki i zależy mi żeby młynek do niego pasował, a niestety zakochany jestem w shimaniakach, do daiwy nie mogę się przekonać. Swoją drogą uważam, że brakuje na rynku mniejszych lżejszych mocniejszych kołowrotków. Podobny dylemat miałem z doborem kołowrotka do ES70MHF2. Wędka jest krótka i lekka, ale łowię nią przynętami do 40g i tu wybór padł na twin powera 4000 PG. Kołowrotek działa i sprawuje się pięknie, ale jakoś tak czasami wydaje mi się duży. Swoją drogą zastanawiam się czy wiekszość ludzi nie przesadza z opiniami, że 15g przynęta do za dużo na kołowrotek rozmiaru 2500. Znam wielu szczecińskich łowców, którzy do króciaków Legend Xtreme mają podpięte stelle, vanquishe itp. w rozmiarze 2500 i łowią tym na 40g główki. Nie spotkałem opinii żeby komuś coś się zepsuło.

Mieszkam w Szczecinie i widziałem zajechane stelle i Twinki nawet PG, także tu był bym ostrożny. Jednak wszystko zależy od użytkownika i tego jak sie dba o sprzęt . Na szczęście zakazali Manduli bo były uzywane do pozyskiwania mięsa."Wentkarze" z korby szurali nimi po dnie żelastwem 50g. Kołowrotki chodziły jak szlifierki. Wyszło po czasie 🤣🤣

Użytkownik lyha edytował ten post 30 grudzień 2024 - 23:31

• Darek_W lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych