Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Dobór kołowrotków

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4873 odpowiedzi w tym temacie

#4861 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 535 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 17 marzec 2025 - 00:41

To ostatnie pytanie - ma w tym roku wejść nowa Ultegra. W tej branży oznacza to jakieś obniżki cent starych modeli, czy eaczej poniżej cen z "czarnych piątków" itd. nie zejdą?
Na Ali właśnie przegapiłem oryginalnego stradica za 470zł, wisiał jakąś minutę zanim się wyprzedał :P

#4862 OFFLINE   Krankfrank

Krankfrank

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 25 marzec 2025 - 10:06

Cześć wszystkim. W poprzednim sezonie zajechałem Daiwe Legalis przy moim sandaczowym kijku Dragon cxt sfx 213cm do 35g. Szukam godnego zastępcy do 400 zł.

#4863 OFFLINE   PiotrKowalski

PiotrKowalski

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów
  • LokalizacjaPraga
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Kowalski

Napisano 08 kwiecień 2025 - 20:04

Meme, on 13 Oct 2014 - 20:40, said:

Postanowiłem zacząć taki temacik z prostego powodu, coraz częściej widać pytania pt. jaki kołowrotek na Odrę, Wisłę,  Narew, Biebrzę, na jezioro, na solankę, do połowu szczupaka, suma, sandacza, okonia, jazia, klenia, oraz do spiningu krótkiego, długiego, travela, który ma być lekki, ciężki, maślany, ząbkowany ... itd.

Jak ktoś ma pytanie to pisze w pierwszym wątku aby nie było miliona kolejnych tematów na bardzo podobny temat.

Może ja zacznę  :D

Szukam kręćka - do spiningu 8 lb - a wiec przeznaczenie kleń, jaź, okoń oraz współpraca z plecionką i żyłka - cenowo do 500 zł, raczej używka, chyba, że znajdzie się coś fajnego. Do tego musi być ze stajni Shimano, nie przeszkadza mi ciężar ani kolor ( oby nie fluo róż )  :) Coś, ktoś, może poleci bo ja sam się gubię bo na stało-szpulowcach nie znam się wcale, a potrzeba jest :)

Cześć! Dobry pomysł z takim wspólnym tematem – może pomoże wielu osobom

Co do Twojego zapytania – do lekkiego spina pod klenia, jazia i okonia przy 8 lb plecionce, z budżetem do 500 zł (nawet z drugiej ręki), i skoro celujesz w Shimano, to mogę polecić:

Shimano Nasci 2500 FC – nowa generacja, lekka praca, bardzo dobra kultura pracy i świetnie radzi sobie z plecionką. Czasem da się wyrwać w okolicy 500 zł, a używki jeszcze taniej.

Shimano Sahara 2500 FI – nieco starszy model, ale solidny, lekko chodzi, dobry nawój, idealny pod Twój zestaw. Można spokojnie kupić używkę w świetnym stanie za 300–400 zł.

Shimano Stradic CI4+ 2500 – jeśli uda Ci się dorwać używkę w dobrej cenie, to absolutny sztos. Ultra lekki, mega precyzyjny – bajka do lekkiego spina.

Wszystkie te modele świetnie współpracują i z żyłką, i z plecionką. Kolor raczej klasyczny, więc fluo róż nie grozi

Jak coś – mogę zerknąć po OLX i podpowiedzieć konkretne ogłoszenia. Powodzenia i połamania!

• Adam K. lubi to

#4864 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów

Napisano 08 kwiecień 2025 - 20:40

PiotrKowalski, on 08 Apr 2025 - 19:04, said:

Cześć! Dobry pomysł z takim wspólnym tematem – może pomoże wielu osobom

Co do Twojego zapytania – do lekkiego spina pod klenia, jazia i okonia przy 8 lb plecionce, z budżetem do 500 zł (nawet z drugiej ręki), i skoro celujesz w Shimano, to mogę polecić:

Shimano Nasci 2500 FC – nowa generacja, lekka praca, bardzo dobra kultura pracy i świetnie radzi sobie z plecionką. Czasem da się wyrwać w okolicy 500 zł, a używki jeszcze taniej.

Shimano Sahara 2500 FI – nieco starszy model, ale solidny, lekko chodzi, dobry nawój, idealny pod Twój zestaw. Można spokojnie kupić używkę w świetnym stanie za 300–400 zł.

Shimano Stradic CI4+ 2500 – jeśli uda Ci się dorwać używkę w dobrej cenie, to absolutny sztos. Ultra lekki, mega precyzyjny – bajka do lekkiego spina.

Wszystkie te modele świetnie współpracują i z żyłką, i z plecionką. Kolor raczej klasyczny, więc fluo róż nie grozi

Jak coś – mogę zerknąć po OLX i podpowiedzieć konkretne ogłoszenia. Powodzenia i połamania!

Dobre rady zawsze na propsie.

Myślę jednak, że Kolega @Meme, w ciągu 11tu lat, od założenia wątku, już jakiś kołowrotek kupił.

Użytkownik Kokosz edytował ten post 08 kwiecień 2025 - 20:41

#4865 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1787 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 09 kwiecień 2025 - 16:18

:lol:

#4866 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów

Napisano 14 kwiecień 2025 - 00:16

PiotrKowalski, on 08 Apr 2025 - 19:04, said:

(...)

(...)

Nasci 2500 nowy kosztuje około 330 zł, więc o jakim "wyrwaniu" za 500 zł mówimy :)
Sahara jest zazwyczaj minimalnie tańsza (wszak, to jest Naci bez niewielkich uszczelnień), koszt obecnie 290 zł nówka, więc o jakiej używce za 300-400 zł mowa...
Co do Stradica Cl4+, to kwestia gustu. Waży 190 gramów. Obecna Ultegra kosztująca jako nówka około 580-610 zł waży 215 gramów. Ja nie jestem w stanie odczuć różnicy podczas łowienia przy kołowrotkach typu 180-230 gramów jeśli nie są zapięte do kija typu UL. Pytający jednak wskazał, że ciężar mu nie robi. W takim układzie rozsądniej byłoby tutaj wstawić używkę zwykłego Stradica - zyskamy na pewno na wytrzymałości, najlepiej jeszcze w serii FL. W tej chwili jest jedna sztuka za 580 zł na OLX - jakby się udało dogadać ze sprzedającym, to opcja zdecydowanie najsensowniejsza w tym budżecie.|

EDYCJA:

===========
Teraz dopiero zauważyłem, że skomentowałem post laureata orderu "Złotej łopaty"...

Użytkownik Obserwator86 edytował ten post 14 kwiecień 2025 - 00:17

• Umbra lubi to

#4867 ONLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 371 postów
  • LokalizacjaPółnocny Wschód i Wwa
  • Imię:Filip

Napisano 15 kwiecień 2025 - 15:00

Mam nadzieję, że nie tylko ja widzę, że post PiotraKowalskiego to ewidentnie treść wygenerowana przy pomocy sztucznej inteligencji, a nie autentyczna wypowiedź
  • Radek_Z i Gnat lubią to

#4868 OFFLINE   Grzybuuuu

Grzybuuuu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Grzyb

Napisano 27 kwiecień 2025 - 16:19

Cześć, 

szukam kołowrotka na szczupaki i nie mogę się zdecydować pomiędzy Daiwa Legalis 4000, Exceler 4000 lub Shimano Nasci 4000. Używać go będę do większych gum lub do jerków. Który z tych trzech byście polecili lub ewentualnie coś innego spoza tej trójki jeśli macie sprawdzone :). Z góry dziękuję 

#4869 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów

Napisano 27 kwiecień 2025 - 23:44

Grzybuuuu, on 27 Apr 2025 - 15:19, said:

Cześć, 

szukam kołowrotka na szczupaki i nie mogę się zdecydować pomiędzy Daiwa Legalis 4000, Exceler 4000 lub Shimano Nasci 4000. Używać go będę do większych gum lub do jerków. Który z tych trzech byście polecili lub ewentualnie coś innego spoza tej trójki jeśli macie sprawdzone :). Z góry dziękuję 

Zdecydowanie Nasci. Dobrze spasowane, solidne, na rynku od lat. Daiwa poszła w zbijanie wagi i niestety kosztem mocy. Za Nasci stoi jednak coś w miarę wyjątkowego - niskie przełożenie, bo zaledwie 4,7:1. To baaaardzo uprzyjemnia łowienie cięższymi czy stawiającymi większy opór w wodzie przynętami. Ewentualnie jak znajdziesz jeszcze Ultegrę FC w dobrej cenie, to warto łyknąć. Najnowszy wypust czyli FD jest już po "zbijaniu wagi", czego efektem są po prostu znaczne luzy wyczuwalne już po zdjęciu ze sklepowej półki.

#4870 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów

Napisano 29 kwiecień 2025 - 15:59

Daiwa Exceler również występuje z niskim przełożeniem dokładnie 4.8:1. 

Daiwa Exceler LT 4000-CP

• Gnat lubi to

#4871 OFFLINE   Grzybuuuu

Grzybuuuu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 29 kwiecień 2025 - 18:29

Obserwator86, on 27 Apr 2025 - 22:44, said:

Zdecydowanie Nasci. Dobrze spasowane, solidne, na rynku od lat. Daiwa poszła w zbijanie wagi i niestety kosztem mocy. Za Nasci stoi jednak coś w miarę wyjątkowego - niskie przełożenie, bo zaledwie 4,7:1. To baaaardzo uprzyjemnia łowienie cięższymi czy stawiającymi większy opór w wodzie przynętami. Ewentualnie jak znajdziesz jeszcze Ultegrę FC w dobrej cenie, to warto łyknąć. Najnowszy wypust czyli FD jest już po "zbijaniu wagi", czego efektem są po prostu znaczne luzy wyczuwalne już po zdjęciu ze sklepowej półki.

Dzięki za opinię. Specjalnie nie pisałem tego, bo szukam innego punktu widzenia i obiektywnych opinii natomiast sam miałem 2 Nasci tej ostatniej generacji. O ile praca i moc tego kołowrotka była bez zarzutu to jednak był jeden duży minus. Nawijał fatalnie. W obydwu tych kołowrotkach musiałem się bawić podkładkami a i tak nie udawało się uzyskać idealnego nawoju. Wyglądało to tak jakby szpula była za wąską bo kołowrotki nie nawijały równo tylko w literę "U" gdzie przy krawędziach szpuli było dużo więcej nawinięte aniżeli na środku. Dla mnie osobiście było to bardzo irytujące, gdyż wchodziło mało linki i skracało to rzuty. Czy ktoś z was miał podobny problem z Nasci? Dwie plecionki zniszczył mi ten kołowrotek bo przez to że na krawędziach było więcej nawinięte to potrafiło wyciągnąć przy rzucie fragment gdzieś spod spodu i poplątać na szpuli. Nie ukrywam, że kusi wrócić do Nasci ale boję się zwyczajnie, że znów trafię na egzemplarz, z którym będę się musiał bawić w podkładki by dało się go używać a uważam, że nie o to w tym chodzi jak się kupuje nowy sprzęt :D

#4872 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1107 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 30 kwiecień 2025 - 06:35

Ale to tak jakbyś chciał wziąć trzeci raz ślub z babą z którą się dwa razy rozwiodłeś … po co?

Kup kołowrotek, który spełnia Twoje oczekiwania i się ciesz a nie irytuj.

• Mirek* lubi to

#4873 OFFLINE   Grzybuuuu

Grzybuuuu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 30 kwiecień 2025 - 15:19

Niby tak ale próbuje się dowiedzieć czy tylko ja miałem pecha czy to jest stała przypadłość tych kołowrotków, ponieważ poza tym problemem to uważam je za doskonały sprzęt i kusi do niego wrócić 😀😀

#4874 OFFLINE   kszysztof

kszysztof

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:W.

Napisano 30 kwiecień 2025 - 15:43

Grzybuuuu, on 27 Apr 2025 - 15:19, said:

Cześć,

A ja polecę Ryobi Applause, ten starszy wypust, srebrny ze złotą szpulą. Jedyny mankament to gumowy knob, który po pięciu latach mi się wytarł, no i waga jak na dzisiejszy standard nie jest mała. 3k i 4k to to samo body, jedyna różnica to rotor i szpula.

Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych