Jezioro Asnen
Napisano 08 grudzień 2024 - 22:06
Napisano 09 grudzień 2024 - 09:47
Hunter90, on 08 Dec 2024 - 21:06, said:
Dobry wieczór. W maju 2025 chcemy ekipa 4 osoby wybrać się do Szwecji na grube zębacze. Wyjazd organizujemy sami, bez żadnych organizatorów wypraw marzeń itd. Zaciekawiło Mnie jezioro Asnen. Może ktoś podać jakieś świeże opinie? Pozdrawiam
Podobno znacznie lepsza jest wschodnia, czyli większa, częśc tego jeziora, tak mówili koledzy z którymi tam jeżdżę,. Byłem tam kilka razy, ale łowiłem tylko na zachodniej. Jak dla mnie jest to fantastyczne jezioro, ale baaaardzo mocno wyrybiane przez niemców i naszych rodaków, chociaż widziałem też 2 brzuchatych, ale przemiłych czechów, którzy, jak brały ryby, kilka razy wypływali po kolejne komplety (są limity dot. zabierania szupaków i sandaczy), czasami zdarzają się kontrole na wodzie, tylko że sprawdzane są chyba tylko zezwolenia, przynajmniej u nas tak było. Trzeba uważać na skały podwodne, niekóre bardzo wredne.Uważam, że ze szczupakiem na części zachodniej jest tak sobie, ale kilka razy miałem sytuacje, że szczupadk atakował holowanego okonia, a jest masa ładnego okonia. My nastawiamy się właśnie na okonie i sandałki. Jest mnóstwo miejscówek gdzie okonie bytują i jak się trafi, to jest eldorado, najczęsciej na płytkiej wodzie, tak 2-3 m, przy kamieniach, których tam jest ogromna ilość.
Dodaję jeszcze, że gdyby nie okonie, to większość dni byłaby na zero. Tak że osobom lubiącym łowić dużo i dużych szczupaków,czy sandaczy nie poleciłbym tego jeziora. My jeździmy tam na ryby, a nie po ryby,, tak bardziej towarzysko, mamy zgraną paczkę.
Pozdrawiam
Użytkownik Mariusz1000 edytował ten post 09 grudzień 2024 - 09:58
Napisano 09 grudzień 2024 - 15:55

Ostatnim razem Szwed przegtodził całe glebokie ploso Kalsvik siatami, nie dało się ciągnąć. Kolega nie nadążył pruć tych siat.I daliśmy sobie spokój.
Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka
Napisano 09 grudzień 2024 - 16:55
Napisano 09 grudzień 2024 - 17:18
Hunter90, on 09 Dec 2024 - 15:55, said:
Mariusz1000, a jeżeli to nie tajemnica to które jezioro byś polecił? Max 500 km od Karlskrony.
Na to, na które jobecnie jeździmy specjalnie na szczupaki mam podpisany cyrograf, ale dobrych kilka lat przed epidemią byłem, 2 razy, w maju, nad jeziorem Boren koło Motali. Ogromne przestrzenie wody głębokiej na 4-6 m z łąkami zielska na dnie. Wyniki były bardzo dobre i ilościowo i wielkościowo, a do tego trzeba bylo mieć wyjątkowowego pecha, żeby zawadzić o kamień. Była baza Boren24 (łobskurny domek i niezłe łódki z dobrymi silnikami), ale właściciel podobno opuścił ten padół i chyba nie ma już tej bazy. Jak jest teraz nie wiem.
Do tego do dzisiaj pamiętam te emocje jak mocniej zawiało.
Użytkownik Mariusz1000 edytował ten post 09 grudzień 2024 - 17:21
Napisano 09 grudzień 2024 - 18:14
Napisano 09 grudzień 2024 - 19:13
Napisano 09 grudzień 2024 - 19:14
Napisano 09 grudzień 2024 - 19:27
Hunter90, on 09 Dec 2024 - 17:14, said:
Pytania dot. innych szwedzkich wód najlepiej zadać w dedykowanym wątku dot. Szwecji (warto też go przeczytać przed wyprawą za BałtykOk. A co powiesz o jeziorze Fegen? Jakieś doświadczenia związane z tym jeziorem?

https://jerkbait.pl/...zwecja/page-185
Napisano 09 grudzień 2024 - 22:51
Jezioro fajne ale wymagające, nie każdy tam łowi. Przy odrobinie czasu poświęconego na poszukanie na kanapie palcem po mapie batymetrycznej miejscówek można połowić. Mieliśmy tam różne przypadki od eldorado do kilkudniowego totalnego bezrybia. Ale finalnie zawsze coś polowaliśmy. Szczupak jest i to duży, w tym roku miałem kilka sztuk jako przyłów przy sandaczowaniu, tylko łowiłem na gumy 6,5 cala. Warto się przemieszczać i szukać jak nie bierze. Do tego kombinować z wielkością, kolorem i ciężarem główek. Czasami wola pomarańcze, czasami brązy, czasami 14g a czasami reagują od 18-20g. Uwaga na kamienie, można przyładować bo z 8m robi się 0,2m.
Napisano 20 grudzień 2024 - 06:59
Hejka byłem nad Asnen trzy lata temu. Też wyprwawa była organizowana samodzielnie, w maju i był to pierwszy nasz wypad do SWE.
Nasze spostrzezenia.
1) jezioro olbrzymie , urozmaicona linia brzegowa. Jezioro stosunkowo płytkie, mnóstwo kamieni i skał. I to było dla nas nie miłe zaskoczenie. Kilka razy było niebezpiecznie. Ciemna woda- słaba widzialność w wodzie, dodatkowo przy wietrze wszystko co pod woda jest prawie niewidoczne. Duża liczba wysp.
2) ryby. My w 5-ciu złapalismy okolo 80-90szczupaków i calkiem sporo okoni . Srednia szczupaka to 60cm, bylo pare sztuk 70,80 i jeden 115cm z trolla.
Okonie 25-35, ale i trafialy sie 40+, sporadycznie sandacz. Mnostwo białorybu,
3) My pływalismy na łodziach wypozyczonych na miejscu: 4m długosci i silnik 5KM. Jest to za mało, udało nam się zwiedzic może 5% wody, Obowiazkowe aluminium , laminat tam nieprzetrwa długo- kamienie.
4) Poza tym urokliwe miesjce , szedzka przyroda jest obłedna, dzikość, latajace dzikie ptactwo, gniazda orłów na drzewach.
- malcz, Sailfish i Andrzej@45 lubią to
Napisano 20 grudzień 2024 - 14:20
Potwierdzam opinie kolegów powyżej. Z tej wody mam swoje PB szczupaka 124cm ... ale to było baaardzo dawno temu
- chlodnica lubi to
Napisano 26 marzec 2025 - 10:41
Witam serdecznie, w połowie czerwca wybieramy się z mężem po raz pierwszy do Szwecji dokładnie to nad Asnen, Mąż łowi, ja tylko podaję przynęty Wyjazd mamy zorganizowany przez biuro.Czy może ktoś będzie w tym czasie w tych okolicach? Zawsze to miło zamienić zdanie :-) Przeczytałam tutaj wszystko, co napisane, szkoda, że tak późno, bo trochę się wystraszyłam tych warunków cięższych pod wodą typu skały, ale już zamówione, opłacone, więc trzeba jechać
Mąż nastawiony na szczupaka, ja na przetrwanie
Jeżeli mógłby coś ktoś jeszcze podpowiedzieć oprócz tego, co już zostało napisane będę wdzięczna.
- Biesan, Adam K., kostom63 i 1 inna osoba lubią to
Napisano 26 marzec 2025 - 19:03
Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych