Zestaw castingowy pod okonie
#61 OFFLINE
Napisano 24 październik 2018 - 22:38
#62 OFFLINE
Napisano 20 luty 2019 - 19:44
#63 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 02:00
Czy warto dać za to 180$?
Powiedzmy przedział 5g do 17g
Załączone pliki
Użytkownik bigbite edytował ten post 09 marzec 2019 - 02:15
- sucks_one lubi to
#64 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 06:54
Bardzo przyzwoicie sprawuje się nowość KONGERA, z przynętami od 3,5g https://allegro.pl/o...2720-7471153398 odległość rzutów osiąga do 30m, z wiatrem daje radę nawet Hornetowi 2,2g, tyle że nie przekracza 15m, za to już 5-gramówkami śmiga w kosmos (wędzisko Dagger Royal Spirit 703 UL 213cm/1-6g/2-6lb; plecionka JMC 4X 0,04mm/4lb), z mocniejszym wędziskiem bez problemów obsłuży przynęty do 20g.
Nie znam tego Revo, ale porównując parametry, powinien spełnić Twoje oczekiwania bez problemu.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 09 marzec 2019 - 07:00
#65 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 07:42
Kolego jak zamierzasz rzucać od 5 gram w górę to wystarczy model LT albo dużo nowszy MGX. LTX daje radę od 3 gram całkiem przyzwoicie.
- drag i Alexspin lubią to
#66 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 07:56
Witam
Czy warto dać za to 180$?
Powiedzmy przedział 5g do 17g
Moim zdaniem byłoby warto nawet gdyby kosztował więcej niż 180$.(zakładam że to cena za nowego).
Jestem ciekaw ile dostaniesz privów z zapytaniem gdzie go można kupic w takiej cenie:-))
Użytkownik drag edytował ten post 09 marzec 2019 - 07:58
- sucks_one, Stary i wasaty, Luckyguliver i 1 inna osoba lubią to
#67 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 08:39
Andrzej w granicach 200 baksów da się na jebaju zakupić ltx-l. Co innego jak już jest dopisek bfs.
#68 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 08:53
Mam już trzeciego LT.
Wczoraj spokojnie rzucałem jedynką Black Fury(kijek Streeto od 2 g)
Skupione 3g to pełen komfort.
Od 5 g nikt nie wymyslił nic lepszego niż Steez(IMHO)
Użytkownik skius edytował ten post 09 marzec 2019 - 08:53
#69 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 08:53
Andrzej w granicach 200 baksów da się na jebaju zakupić ltx-l. Co innego jak już jest dopisek bfs.
Zgoda.Ja jednak odnosiłem się do ceny którą podał kolega bo zakładam że za takie pieniądze może kupic na gotowo.200$ na ebay jak mówisz plus dopłaty ewentualne to już robi się sporo więcej.
Ja LTX-a nie miałem ale zakładam że to w zasadzie to samo co LT tylko z wyższym przełożeniem.Miałem LT, był to mój pierwszy dedykowany do lekkiego łowienia multik i mam tylko dobre wspomnienia.Faktycznie,tak jak piszesz nie można mylić lekkiego łowienia z BFS:-).Jeśli kolega chce startować od 4g.skupionej masy to będzie to świetny wybór w relatywnie niedużych pieniądzach,bo sądzę także że te górne 17g.krzywdy Abulcowi nie uczyni żadnej:-)A przy odpowiednim kiju i 3g.da się posłać sensownie jeśli to będzie skupiony ciężar a nie np.niezbyt lotny woblerek.
Użytkownik drag edytował ten post 09 marzec 2019 - 08:55
- Alexspin, S.N. i lubią to
#70 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 09:04
Kolego jak zamierzasz rzucać od 5 gram w górę to wystarczy model LT albo dużo nowszy MGX. LTX daje radę od 3 gram całkiem przyzwoicie.
Od 5g w górę, to w zupełności wystarcza Tatula a cenowo jednak wyjdzie taniej, a chyba jakościowo nie będzie aż tak dużej różnicy...
Użytkownik Alexspin edytował ten post 09 marzec 2019 - 09:05
#71 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 09:07
Tatula nie wyjdzie taniej niż LT.
Jakość wykonania zdecydowanie po stronie ABU.
- drag i S.N. lubią to
#72 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 09:19
Alex tatulę miałem zwykłą, (ale tylko kilka dni bo w tamtym okresie szukałem czegoś co mi da satysfakcję poniżej 3 gram) i wykonanie było dobre. Co do abu to mam i lt i ltx bf7 konkretnie i tak jak kolega napisał powyżej z tego co pamiętam to na plus. W niedalekiej przyszłości będę mieć tatulę type-r. Ta zagości na pewno na dłużej i za jakiś czas zdam Ci relację jak się mają jakościowe kwestie wykonania tych multiplikatorów. A teraz pany czas nad wodę
#73 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 13:07
Abu kupione na ebayu za 179$ ,nowe
- drag, Stary i wasaty i Alexspin lubią to
#74 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 13:38
Biorąc pod uwagę aktualny kurs $, cena ABU wychodzi około 690.- zł, a Tatula CT 100HSL z dostawą 590.- zł, więc jest trochę różnicy. Czy było warto, okaże się "w praniu". Kupiłem dwa lata temu używaną (około roku) i nadal jest w pełni sprawna.
@bigbite, po trzech latach użytkowania, napisz jak Ci służy ABU, porównamy wówczas z moją Tatulą, która będzie miała za sobą około 6-ciu sezonów.
Ps
(https://allegro.pl/o...0hsl-7828772450)
Użytkownik Alexspin edytował ten post 09 marzec 2019 - 13:44
#75 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 13:41
- drag lubi to
#76 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 13:46
Postaram się choć w moim wieku skleroza to normalka...
- drag lubi to
#77 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 13:51
#78 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 14:21
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- drag lubi to
#79 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 16:25
Biorąc pod uwagę aktualny kurs $, cena ABU wychodzi około 690.- zł, a Tatula CT 100HSL z dostawą 590.- zł, więc jest trochę różnicy. Czy było warto, okaże się "w praniu". Kupiłem dwa lata temu używaną (około roku) i nadal jest w pełni sprawna.
@bigbite, po trzech latach użytkowania, napisz jak Ci służy ABU, porównamy wówczas z moją Tatulą, która będzie miała za sobą około 6-ciu sezonów.
Ps
Alex,problem polega na tym że to porównanie jest całkowicie pozbawione sensu.Jeśli już uprzesz się aby to zrobić w aspekcie finansowym,czyli potraktować Tatulę CT jako sprzęt do lekkiego łowienia to(jak słusznie zauważył kolega @skius)dolicz cenę szpulki z Ali.Myślę że spokojnie 130PLN.co najmniej.
Po drugie-jaki jest sens porównywać multiplikatory z innej "kategorii wagowej"?Z Tatuli za pomocą lekkiej szpulki możesz zrobić multik który w idealnych warunkach pogodowych może czasem dorówna mozliwościami obsługi lekkich przynęt LTX.Z dużym naciskiem na "może" i "czasami".
Miałem Revo LT,miałem Tatulę CT i CT Type R z lekkimi szpulkami,łowiłem tymi multikami w róznych konfiguracjach i gdybym miał wybierać który z multiplikatorów wybrać do zakresu 4g.-17g.(o takim pisał Kolega) to nie zastanawiając się pół sekundy wybrałbym LT czy LTX.
Zwróć proszę uwagę że to co wyżej napisał zdeklarowany admirator wszelkich Tatul( ),więc trudno tu doszukiwać się jakichkolwiek uprzedzeń.
- KrzyObr, Koincydencja i Alexspin lubią to
#80 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2019 - 17:32
Masz rację Andrzeju, nie wziąłem pod uwagę konieczności dokupienia lekkiej szpuli. Nie ulega wątpliwości, że zejście poniżej 5 g wymaga dodatkowych nakładów, ale @bigbite pisał o przynętach 5-17g, a takie bez problemów obsługuje mi standardowa Tatula. Może rzuty 5-gramówką nie są imponujące, ale 15m jest do osiągnięcia bez specjalnej "napinki", a na mniejszych rzekach jest to często odległość poza krzaki na drugim brzegu.
Oczywiście nie zamierzam wdawać się w spór z Tobą, ani ze Sławkiem, Hubertem, Robertem, czy Krzyśkiem i kilku innymi kolegami bo przy Was jestem "mały Pikuś" i to trawiastozielony. Nie miałem też w ręku ABU, ale zawsze staram się (jak zresztą każdy emeryt ZUS-owski) ograniczać wydatki do poziomu, który mnie satysfakcjonuje, a nie jestem łowcą rekordów i satysfakcję sprawia mi wędkowanie samo w sobie. Dla tego baaardzo rzadko fotografuję złowione ryby, baaardzo rzadko je mierzę, sporadycznie podbieram jeśli nie mogą wypiąć się same po udanym holu pod moje nogi. Jestem na tyle zboczony, że cieszę się z udanych, celnych rzutów (stąd moje zauroczenie castingiem), brania ryby i udanego zacięcia, nawet jeśli nie uda mi się jej doholować pod nogi, choć czasem jest mi żal, że się nie udało.
Przepraszam za offtop, ale zebrało mi się na użalanie po licznych hejtach, w których zarzuca mi się, że nie prezentuję swoich połowów. Po prostu nie łowię dla poklasku, a tym bardziej nie dla szpanu sprzętem (broń Borze nie bierzcie tego do siebie).
Dla tego nie ma zdjęć moich ryb, dla tego staram się, zwłaszcza początkującym spinningistom, wskazywać sprzęt, który nie zrobi dziury w kieszeni, a może przynieść satysfakcję z łowienia, a co oni zrobią później, to już inna sprawa...
Jestem Wam WSZYSTKIM bardzo wdzięczny za konstruktywne rady, uwagi i wprowadzenie w tajemną wiedzę castingu i życzę Wam, a przy okazji sobie celnych rzutów i udanych holów "potworów" zamieszkujących wody PZW...
Użytkownik Alexspin edytował ten post 09 marzec 2019 - 17:38
- skius, drag i algeroth82 lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych