Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Zestaw castingowy pod okonie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Matiz992

Matiz992

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:J. bo RODO

Napisano 19 listopad 2024 - 13:30

Ja miałem 2 egzemplarze kupione w odstępie około 1,5 miesiąca bo jak na sprzęt za nieduże pieniądze (wtedy około 180 zł.) to dobrze hamował i chciałem mieć zestaw do brodzenia w głębszej wodzie. I 2 razy miałem pecha. Nie kombinowałem już dłużej bo mam czym łowić. Możliwe też, że miałeś farta i faktycznie trafiłeś dobrze wykonany multiplikator. Co do łożysk racja. Często zdarza się, że już na starcie są po prostu kiepskie. Też kiedyś kombinowałem z tanimi multiplikatorami, a wierz mi były o wiele gorsze :lol: , aniżeli aktualne konstrukcje. I jak się w końcu zdecydowałem na taki klasy premium to oczy mi się otworzyły :D  Plus na pewno taki, że jak łowiłem słabymi to potem mogło być tylko lepiej i lepiej było. A, że lepsze jest wrogiem gorszego to ma się potem wymagania trochę większe nawet w stosunku do tanich konstrukcji i dlatego napisałem, że przekładnia pracuje jak pracuje i tani plastik się w ręku trzyma. Nikogo nie namawiam to wydawania 2 tys. na zestaw bo naprawdę można łowić skutecznie zestawem za 500 zł., ale w te 0.8 grama dołem jakoś trudno mi uwierzyć nawet na lepszych łożyskach. Jak dla mnie histar to minimum 1.5 grama. Poza tym zgadzam się z Tobą tylko moim zdaniem wędeczka ważniejsza, aniżeli łożyska. I na koniec sakramentalne to co pasuje Tobie niekoniecznie musi pasować mi i odwrotnie :)

Piszesz o multiku za 180zł więc zakładam, że masz na myśli Histara Aurorę? Zwróć uwagę, że w przypadku łowienia XUL piszę o Histarze Giu, który jest tożsamą konstrukcją jednak ze szpulą lżejszą o circa 1g przy zachowaniu praktycznie tych samych wymiarów.

Ogólnie to w większości się z tobą zgadzam, bo zestawić multik wiodącego producenta do Histara to nieporozumienie. Komfort jest całkowicie inny, inna praca, samo uczucie braku tandety w dłoniach też swoje robi. Dla tego do łowienia cięższego niż te kilka gram używam multików wiadomych producentów i nie muszę tłumaczyć dlaczego bo doskonale wiesz czemu  ;) chociaż i tam czasami można wsadzić paluchy, żeby nieco poprawić fabrykę  :rolleyes: 

Wracając jeszcze do łożysk i wędki, to w przypadku UL i XUL wydaje mi się że każdy z tych elementów jest tak samo ważny i finalnie wpływa na wartości użytkowe. Bo zasmarowane syfiastym albo bardzo gęstym smarem łożyska naprawdę potrafią dużo zepsuć.

• S.N. i MietekK lubią to

#142 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 19 listopad 2024 - 14:12

Tak, w xul każdy element zestawu jest istotny co nie zmienia faktu, że 0,8 grama ... To też kwestia na jaką odległość, ale nawet łowiąc z pontonu np. wzdręgi to moim zdaniem każdy metr ma znaczenie, a dwa to czasami już jest łowić albo nie.
  • Alexspin lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych