VSP Light zrobiona jest - jak mnie pamięć nie myli - na tym samym blanku co LL. Marzy mi się taki zestaw 3 wędek do suchej - Winston WT 8'6'' #4, Scott G 8'8'' #3 (mam) i Sage LL 8'9'' #3.
Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników
#581 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 08:26
- robert.bednarczyk lubi to
#582 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 08:43
a moje ma średnią historie i łowie na szybkie wędki i na medium fast a nawet szklakiem:)) a wiem jedno wędkarzą lubiącym kije fast nikt nie przetłumaczy zalet szklaka i odwrotnie:) jak z samochodami jeden woli sportowy i szybką akcję inny wygode:) pozdrawiam
I to jest chyba kwintesencja naszych rozważań.
W przeciwieństwie do Kacpra nie mam marzeń co do wędek. Miałem okazję pomachać kilkoma różnymi, ale nie umiem sobie wyobrazić wędki, która miałaby mi dać więcej niż Orvis Helios 2 #4 9' mid flex.
#583 ONLINE
Napisano 16 październik 2016 - 09:22
- Kacper.K i sierżant lubią to
#584 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 09:46
To zrób coś z tym Robert. Wyobraźnia napędza nas w hobby - ogromne niezłowione ryby, kołowrotki, kije z duszą, dziewicze miejscówki. Wyobraźnia i marzenia to podstawa, bez tego trudno żyć wędkarzowi. Helios 3...☺
Jędrusiu, a kto mi zagwarantuje, że Helios 3 będzie lepszy, a z pewnością droższy..., a skąd ja mam na to brać ?
W sedno trafiłeś - coraz skuteczniej sprzętowe marzenia mi przechodzą, choć czasem jakiś kołowrotek budzi błysk w oku..., staram się go wygasić. Spełniam się szukając nowych wód (nowych dla mnie), nowych miejscówek, pchając się w miejsca, które wielu omija. Ten rok wędkarsko był dziwny - niezbyt wiele dni na rybach - nie więcej niż 25 ale był San, Dunajec, Dobrzyca, Łupawa. Teraz roją się we łbie dalsze wyprawy, inne, może większe, ryby....
- sierżant lubi to
#585 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 10:11
"W przeciwieństwie do Kacpra nie mam marzeń co do wędek. Miałem okazję pomachać kilkoma różnymi, ale nie umiem sobie wyobrazić wędki, która miałaby mi dać więcej niż Orvis Helios 2 #4 9' mid flex"..
Mnie osobiście idzie sobie sobie to wyobrazic.. Jeszcze "Many rivers to cross".. Ot chociażby ten słodziak z Vermont ( 8'9" #3) wodzi na pokuszenie, bałamuci i mami... albo Russ Peak z Pasadeny.. też tumani..
(fot.classicflyfisherman)
Załączone pliki
Użytkownik border river edytował ten post 16 październik 2016 - 10:22
- Zielony, Pluszszcz, robert.bednarczyk i 2 innych osób lubią to
#586 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 10:24
- Zielony lubi to
#587 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 10:50
Robert, trójeczka na krzaczory może być odrobinę za delikatna. W moim przypadku, taka krótka szklana piątka z linku poniżej sprawdza się doskonale. A od kiedy zacząłem podejrzewać, że blank prawdopodobnie wyszedł od Fishera, jakoś jeszcze bardziej ją polubiłem.
http://jerkbait.pl/t...lding-na-złoto/
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 16 październik 2016 - 10:55
#588 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 11:15
to fakt trójka na krzaczory będzie za delikatna, choć...
Użytkownik MATIQUES edytował ten post 16 październik 2016 - 11:17
#589 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 11:18
#590 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 11:31
to jest zabaweczka tylko 30 gr wagi:))
Załączone pliki
- Paweł Bugajski, robert.bednarczyk i Kacper.K lubią to
#591 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 11:33
a to moj Tomek do sucharka
Załączone pliki
Użytkownik MATIQUES edytował ten post 16 październik 2016 - 11:41
- Paweł Bugajski, robert.bednarczyk i Kacper.K lubią to
#592 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 12:00
Robert, nie namawiam Cię absolutnie na szklaną wędkę. Chciałem tylko zwrócićuwagę, że na zakrzaczonych łowiskach trochę solidniejszy kij wydaje się bardziej odpowiedni. Dobrze pamiętam czterdziestaka z roztoczańskiej rzeki, który dał się wyholować tylko dlatego, że dość wcześnie urwał na zaczepie skoczka.
Wydaje mi się, że się trochę "zamnknąłeś" na tego Orvisa, którego cena wydaje się rzeczywiście absurdalna
#593 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 12:15
Nie mylisz się to te same blanki, różnica tylko w uzbrojeniu. Mam VSP Light właśnie 8'9 #3, to był pierwszy sage jakiego kupiłem i ma u mnie dożywocie. W parze z danielsonem orginal nymph i linką Cortland 444 Lazer #4 (super linka, niestety już nie do dostania) stanowi najlżejszy zestaw jakim łowię, głównie na suchą i lekką nimfę. Ludzie piszą że nigdy się sagowi nie udało zbudować innego blanku o równie płynnej akcji. Coś w tym chyba jest, każdy kto nim pomacha jest pod wrażeniem... oczywiście nie ma w nim nic z dzikiej dynamiki z axisa czy one'a ale nie tego szukam w kijach do suchej, mimo to ma dość kręgosłupa żeby poradzić konkretnej rybie - największy pstrąg wyjęty na niego miał 64 cm...VSP Light zrobiona jest - jak mnie pamięć nie myli - na tym samym blanku co LL. Marzy mi się taki zestaw 3 wędek do suchej - Winston WT 8'6'' #4, Scott G 8'8'' #3 (mam) i Sage LL 8'9'' #3.
Użytkownik mack edytował ten post 16 październik 2016 - 12:42
- Kacper.K lubi to
#594 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 12:28
Mateusz, co to za Thomas bo na tych miniaturkach niewiele widać.
#595 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 13:14
Thomas&Thomas whisper lite 8,6 w klasie 4
#596 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 15:34
Witam. Ja podzielę się opinią mojej ulubionej wędki może nie najlepszej:) ale ja bardzo lubię na nią łowić jest nią Orvis superfine Glass, jest ona oznaczona akcją full flex, sparowałem ją z kołowrotkiem orvis CFO 3 i linką dt Snowbee, nie wiem skąd ta przepadłość ale większość moich wyjazdów to właśnie ona była używana od początku kwietnia do teraz, ale w czym rzecz wszyscy polecają do suchej wędki w klasie 3/4 i długości 8,6 -9 stopy. moja ma 7,6 i wędkując cały dzień nie czuję zmęczenia ręki poprostu czysta przyjemność. Polecam każdemu spróbować
Użytkownik MATIQUES edytował ten post 16 październik 2016 - 15:35
#597 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 16:18
Robert, jak nie masz napięcia na kupno szklaka, to istotnie nie ma sensu....na razie
Mnie, chyba pod wpływem mody, zachciało się taką wędeczkę przytulić. I zamówiłem, nie jedną, dwie, ale w różnych kolorkach
Okazuje się, że rację mieli Rodzice, przejawiając troskę o stan mojego umysłu, gdy, jako nastolatek, zainteresowałem się wędkarstwem...
Po co mi te szklaki? Przecież mam kilka muchówek węglowych, dynamicznych, leciutkich...
Zatem, jeśli Koledzy pozwolą, przedstawię taki obrazek:
Rzeka Rudawa, właściwie taki większy strumień. Koniec kwietnia, woda kryształ. Spaceruję sobie brzegiem, rzucam mokrą muszką tu i ówdzie, nieśpiesznie schodzę z prądem. Dotarłem do miejsca, gdzie nurt jest pod drugim brzegiem, pod moim woda prawie stojąca.
Rzut, muszka spływa po łuku w stronę mojego brzegu, a na zastoisku pomału tonie. Widzę to, dystans może 3 metry. I nagle od dna podnosi się czterdziestak, pomału podpływa do muchy, otwiera paszczę, widzę dokładnie białe wnętrze pyska, kłapnięcie, zacięcie...dalej to już standard, hol.
Ale ta obserwacja, jak w akwarium, ten kontakt z rybą, to jest to, co najbardziej lubię w muszkowaniu.
Może szklaczek w takiej roli mi przypasuje? Choć grafit przecież równie dobry, a pewnie lepszy.
A jak nie przypasuje? Wyląduje na stojaku w charakterze przestrogi, choć takich przestróg tkwi tam już kilka...
- Marszal, Paweł Bugajski, Fatso i 6 innych osób lubią to
#598 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 17:20
sierżant lubie czytać Twoje posty:)) może będzie okazja to wybierzemy się razem na rybki / w przyszłym roku zamieszkam w Krakowie/
#599 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 17:28
#600 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 17:31
mimo kilku wędek chciałbym posiadać jeszcze jedną jest nią Orvis superfine Carbon w klasie 3 i długości 8,6 stopy:)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych