Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników
#881 OFFLINE
Napisano 06 październik 2017 - 23:32
A muszki to tylko sieczka sucharki
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#882 OFFLINE
Napisano 07 październik 2017 - 07:52
- Paweł Bugajski i Franc lubią to
#883 OFFLINE
Napisano 07 październik 2017 - 18:06
To może coś trące w tytułowym temacie.
A ja dziś rozebrałem do snu zimowego jedną parę .
Co prawda nie ma czym się chwalić bo na ryby się to nie nadaje , ale na rybki i owszem.Dużo radości sprawia jak się człowiek chce odstresować po 3 dniowej harówce uganiając się za potworami i efekt mizerny .
To taki zestaw może dużo radości przynieść i tylko trzeba się modlić co by 40 cm jakiś nie zechciało nam muszki zjeść bo bieganie murowane.
No i bicki tak nie bolą i nie trzeba później tyle ''stejków '' jeść
Przedstawiam we własnej osobie Dutch Reels Tributary
i Sage TXL-L 7'1 do linki #000
Bardzo chętnie bym porzucał i coś zaciął Franc.
.Z pewnością świetna zabawa w trakcie holu, szczególnie gdy przypon nie jest bardzo cienki, a wędzisko na gwarancji .
Można wtedy poczuć "gięcie się korka", co w warunkach przeciętnie używanych wędzisk wymaga na końcu zestawu nie lada sztuki.To grubość przyponu, a raczej jego cienkość wymusza dłuższy, szkodliwy hol.
pozdrawiam -Paweł
- Pluszszcz, robert.bednarczyk i Franc lubią to
#884 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2017 - 20:10
Moim najlepszym wędziskiem muchowym jakie miałem w życiu, była leszczynowa muchówka na jelce z rękojeścią z balsy. Pewnego dnia nad podwrocławską Smortawą, chcąc dosięgnąć żerującego jelca... muchówka nie wytrzymała mocniejszego rzutu i pękła.
Żyła krótko, niech czeka na mnie w krainie wiecznych łowów. Kiedy i ja umrę, będę łowić na nią przez całą wieczność...
DSCN0971-7.JPG 155,61 KB 11 Ilość pobrań DSCN0971-2.JPG 105,28 KB 10 Ilość pobrań
DSCN0971-14.JPG 126,74 KB 10 Ilość pobrań DSCN0971-15.JPG 114,3 KB 10 Ilość pobrań
- mart123 lubi to
#885 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2017 - 20:22
Żyła krótko, niech czeka na mnie w krainie wiecznych łowów. Kiedy i ja umrę, będę łowić na nią przez całą wieczność...
Jak Ty chcesz łowić całą wieczność na połamaną ?
- Adrian Tałocha, lafer i border river lubią to
#886 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2017 - 15:22
Moim najlepszym wędziskiem muchowym jakie miałem w życiu, była ...
Owiana legendą Cantara pokonana?
#887 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2017 - 15:57
#888 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2017 - 16:03
muchówka nie wytrzymała mocniejszego rzutu i pękła.
Jednak jesteś świrem, ale pozytywnym. Nową leszczynę sprawdź najpierw na CC.
- trout master lubi to
#889 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2017 - 18:29
Najlepszą wedką jaką mam jest klejonka. Wykonana specjalnie dla mnie przez mistrza. Uwzględnia moje indywidualne preferencje. Nigdy jej nie sprzedam.
Proszę o kilka słów i zdjęcia "niesprzedażowego" wędziska...
Ciekaw jestem bardzo i pozdrawiam,
#890 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2017 - 20:12
Owiana legendą Cantara pokonana?
Zrób jedną wędkę w życiu, choć jedną, w klasie #1 - 3, taką lipieniową dla jakiegoś nawiedzonego sucharka i zapodaj tam rękojeść z balsy. Wiem że to nietrwałe, ale wiesz jak to się wspaniale trzyma? Sama przyjemność... nie testowałem podczas deszczu.
#891 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2017 - 20:48
To zwykła klejonka zrobiona specjalnie dla mnie przez Artura i Natalię z Piaseczna. Poza super wartością użytkową ma dla mnie wartość sentymentalną. Dlatego jest niesprzedażna.Proszę o kilka słów i zdjęcia "niesprzedażowego" wędziska...
Ciekaw jestem bardzo i pozdrawiam,
#892 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2017 - 15:36
Zrób jedną wędkę w życiu, choć jedną, w klasie #1 - 3, taką lipieniową dla jakiegoś nawiedzonego sucharka i zapodaj tam rękojeść z balsy. Wiem że to nietrwałe, ale wiesz jak to się wspaniale trzyma? Sama przyjemność... nie testowałem podczas deszczu.
Krzysiu, jedną, właściwie niejedną w tej klasie zrobiłem,
a stosowny wątek w dziale rodbuilding znajdziesz.
Mnie to rozwiązanie Twojej rękojeści nie śmieszy, coś podobnego, to znaczy
przesunięcie dłoni w kierunku kręcioła widuję i sam lubię. Widać też pewien
kierunek rozwiązania ergonomii ale musiałbyś to dopracować i tutaj balsa jako
rodzaj testera, modelowanego elementu pod rękę ma sens.
Kiedyś myślałem o balsie ale z pewnością ma wady z powodu których nikt tego nie stosuje.
Jednak korek to korek, drewno też jest eleganckie, bardziej do klejonki ale rośnie waga i
sztywność w dolniku. Nie rozumiem natomiast po co tracić czas na łamliwą
leszczynę skoro można blank tanio kupić lub przezbroić dolnik w muchówce.
- Krzysiek Dmyszewicz lubi to
#893 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2017 - 21:23
Bez sprzecznie te klejonki to najlepsze wędki jaki mam,a mam ich kilka od#3 do #8 są niesprzedażne.
#894 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2017 - 22:29
Bez sprzecznie te klejonki to najlepsze wędki jaki mam,a mam ich kilka od#3 do #8 są niesprzedażne.
Rysiu ja bardzo chętnie je pomacam. Bez dwuznaczności proszę.
#895 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2017 - 12:50
Zapraszam.
#896 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2017 - 13:35
Napiszcie koledzy coś więcej o Waszych klejonkach, jaki taper, jakie wrażenia z łowienia, jakieś foty.
- Paweł Bugajski lubi to
#897 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2017 - 15:52
Mam pięć klejonek wszystkie zrobione przez Artura i Natalię.Oni też nauczyli mnie muchowania za co jestem Im dozgonnie wdzięczny bo znalazłem wspaniałą pasję na póżną jesień swego życia.Budowa wędek mnie nie interesuje,jeżeli wędką fajnie mi się rzuca i pod rybą też zachowuje się poprawnie to jest super.
Klejonka jest tego kwintesencją,oczywiście jeżeli ktoś lubi spokojne łapanie,do tego progresywne ugięcie pod rybą czytaj dobre trzymanie i jeszcze zapas mocy,
tyle i aż tyle.Tylko dobre szklaki są w stanie się do tego zbliżyć.Mam ich siedem od 2-7.Co do wrażeń,kocham łapać na muchę i gdyby trzeba by było mogę łapać i na leszczynę.
- Andrzej Stanek, Krzysiek Dmyszewicz, maq73 i 4 innych osób lubią to
#898 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2017 - 03:55
Witam!
W naszym zestawieniu mało jest kijów dwurecznych. Pozwólcie zatem że pochwalę się moim nowym nabytkiem.
Kije tego wykonawcy ( ciężko napisać że producenta bo cała manufaktura to parę osób ) maja w usa i kanadzie status kultowych.
Można napisać że łowcy steelheadów dzielą się na wyznawców Burkhaimera i miłośników R.B. Meisera :-)
I coś w tym chyba jest, bo po przerobieniu naprawdę wielu DH miałem to szczeście że mi wpadł w łapy najlepszy kij DH jakim w życiu łowilem.
Piszę tu o Meiserze model Highlander S 13' 3 3 #6, chociaż dla mnie to bardziej 6-7
O samej pracowni można napisać że powstała chyba w 1986 roku w Oregonie i od tego czasu robi wyłącznie kije DH
Jako ciekwostkę dodam że określenie "grain window" czy koncepcja wędki switch to wynalazki Meisera właśnie.
Sam kij który posiadam charakteryzuję się dosyć szybką akcją i bardzo krótkim "recovery". Szczytówka przestaje się bujać dosłownie natychmiast po rzucie.
Same rzucanie tym kijem wydaje się zupełnie bezproblemowe. Nie jestem super "casterem" a mimo to rzucam daleko i zupełnie bezproblemowo.
Z czyms takim nie spotkałem się jeszcze w żadnym kiju DH, a mam doświadczenie z wieloma różnych producentów.
Kij pięknie współpracuje ze Skagitem 480gr i Skandi 450gr z tipami do 12' t-14 włącznie.
Jest to świetna wedka na mniejsze łososiowate czy letnie stalki.
Samo wykonanie bardzo klasyczne. Ocencie zresztą sami na załączonych fotkach.
Zdecydowanie polecam i jezeli ktoś chce kupić Winstona BIII TH 13'6'' #8 to mam na sprzedaż - w to miejsce zanabedę następnego Meisera :-)
Pozdrówka
Użytkownik peresada edytował ten post 24 listopad 2017 - 04:50
- lukomat, Sławek Oppeln Bronikowski, Marszal i 12 innych osób lubią to
#899 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2017 - 09:37
Jungle cock gwarantem sukcesu.
Co to dużo pisać, fajny kij i tyle. Weź teraz go porównaj z jakimś Sraksonem No nie da rady.
- peresada lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
2 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
trops28, Pluszszcz