Jedyną wadą tego kija jest dość znaczna, jak na współczesne standardy- waga i średniej jakości korek(ale sage tak często ma). Jest jednak bardzo przyjazny w rzucie i holu, wytrzymały- no bo blank nie jest suchutki- i powiem że duużą rybę wolałbym holować właśnie tym modelem. Uwagi macka zgadzają się z moimi- dobry jest na jeziorowe łowy, nie boi się szybkiego odłożenia na dno łodzi gdy tak trzeba.Linka 5 jest ok nawet z tonącym długim końcem, 6 kę ekspediuje jak trzeba. Łowiłem też z axisem 10/5 i okazał się zbyt ciężki- wymagał większego kołowrotka, no po prostu przestało być lipieniowo😱. Sprzedałem więc podobnie jak kupioną na szczupaki dawwwno temu 10/8, która to ósemka przy tej długości także nie była poręczna i wyrażnie zbyt ciężka. W domu pozostał więc 9/5 i tak pozostanie ale.... gdybym ponownie trafił na 9/4 który to kij jest moim zdaniem optymalnym modelem przy moim sposobie lipienio- pstrągowania to kto wie??? Nowiutki, a może pracowniany???. Przez rok rzucałem tą 4- ką posługując się linkami 4 i 5 lecz przed kolejną lapońską wyprawą z Grzesiem, forumowym Tajgiem po prostu ją odstąpiłem w ramach pomocy i doradztwa. Naiwniak kuźwa ze mnie- ilekroć biorę ją na chwilę z rąk Grzesia nad rzeką doceniam jej zalety. No dobrze- rozpisałem się o z axisach które mają już przecież w naszym wątku wiele recenzji czas więc na konkluzję: świetne w lżejszych wydaniach! PozdrawiamByła już tu na podforum propozycja komisu wewnątrz działu i szkoda, że upadła.
Jak rozumiem, ten Z-Axis to All-rounder - mokra, nimfa, sucha, streamer? Czy to prawda, że dobrze mu dołożyć linkę o klasę cięższą?
Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników
#921 ONLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 09:42
- Marszal, wojciiech, remek1 i 3 innych osób lubią to
#922 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 09:55
Ja posiadam Heliosa2 905 tip flex i to jest dla mnie wystarczający uniwersał. Spokojnie łowię tym kijem na mniejsze streamery (radzi sobie z linkami Inter clear 5/6 czy sinktip'ami) długa nimfa oraz sucha 😉
Witam.
Potwierdzam powyzszą opinię.
Używam HELIOS-a 9'#5 tip flex od 8 lat.Poczatek "przyjazni" nie był zachęcajacy(katastrofa jeszcza przed zakupem )
Dla mnie 'wół roboczy" , mokra/streamer/nimfa/sucha -duża(jętka majowa/sarniak). W tej kolejności.Można przeciążyć o klasę.
Sink tip oraz 3-klasa tonięcia wyrywa bez problemu.
Na lipienia to tylko Paradigm 9'#5.
Ale o tym pisałem juz wcześniej.
Kłaniam się Marian.
- Marszal, Paweł Bugajski, mack i 1 inna osoba lubią to
#923 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 10:05
Tego nie mają one ani XP ani zenith... A waga? No cóż porównałeś go Paweł z jednymi z najlżejszych kijów na rynku, od nich jest na pewno cięższy, jednak w mojej opinii nie odbiega w górę od średniej masy współcześnie produkowanych kijòw w tej samej klasie AFTMA i długości...
- Marszal, Paweł Bugajski i kaziktlc lubią to
#924 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 12:29
Ale Z-Axis to takie "mięsko" w czystej postaci. Da radę w każdej sytuacji. Może masa trochę "niewspółczesna" ale ta mięsistość za to wędkarzowi dana.
- Paweł Bugajski lubi to
#925 ONLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 12:33
Hej Koledzy!
Poniewaz często mówimy o praktyce i teorii także w kontekscie najlepszego wędziska muchowego pozwolę sobie umiescić dwie fotografie.
Pierwsza, zrobiona w czerwcu 2017 jest dowodem na prawdziwość mojej opowiastki o Grzesiu i Jego/mojej muchóweczki z axis 9/4 .Widzicie co tam mój przyjaciel dzierży w dłoni?
P6180139-001.JPG 103,25 KB 7 Ilość pobrań
Na następnej pstrąg złowiony z łódki w zeszłym roku na z axis 9/5
DSCN0577.JPG 78,97 KB 7 Ilość pobrań
Zaś na ostatniej fotografii poniższego http://jerkbait.pl/b...-to-zasłużyłem/ wpisu widać nieco wspomniane wędzisko i pomysłowy pokrowiec firmy Vision pozwalajacy przechowywać całą wedkę muchową gotową do połowu - zestaw z kołowrotkiem i linką już w przelotkach.Gdy łowię na łodzi naprzemiennie castem i muszką tak przygotowane, a jednocześnie chronione wędzisko to fest opcja.
- Andrzej Stanek, marian-56, Pisarz.......ewski Piotr i 4 innych osób lubią to
#926 ONLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 19:44
I jeszcze prośba, już o tym wspomniałem w wątku Roberta o wędziskach, a mianowicie sprawmy umieszczając zdjęcia by nie znikały po jakims czasie.
Przeglądałem wątek szukajac pięknie zbojonego blanku który gdzieś tu był - pamiętałem śliczne zdjęcie i niestety - zniknął
pozdrawiam - Paweł
#927 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 06:00
Na całym świecie wyparowało wiele świetnych zdjęć za sprawą photobucket,
w tym moje foty tutaj, a podobało Ci się Pawle, więc na wszelki wypadek wrzucam.
Winston LT 6'9'' #4, a w kolejce do budowy czeka blank WT 7643.
- Paweł Bugajski, Andrzej Stanek, Krzysiek Dmyszewicz i 7 innych osób lubią to
#928 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 09:34
Zabezpieczyłem foty w archiwum na kilku dyskach... Nowa strona (andrzejstanek.pl) która powstaje od kilku miesięcy będzie zawierała wszystko co przeminęło, moje Wasze facjaty również...
Ciekawostka z wczoraj, te drzewa w piątek jeszcze stały, koledzy z Klubu BOBRA torują ścieżkę do odrzutu muchówką... Znają moje myśli a jeziorko bardzo urokliwe.
(wiem to nie muchówki w razie czego Mod kasuj...)
- Paweł Bugajski i randomrodmaker lubią to
#929 ONLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 10:42
#930 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 10:50
Facjaty w sensie przemijania, sporo radochy przeglądając foty sprzed lat. Kilka zlotów zaliczyłem, czasami trudno poznać kto stoi za "marianem"...
#931 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 13:16
Andrzej, po prostu rozwaliłeś system podpisem "fotka z telefonu".
Ten podpis, pomijając oczywistą jakość kompozycji i klimat zdjęcia,
wskazuje na świadomego narzędzia profesjonalistę.
#932 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 13:43
Andrzej, po prostu rozwaliłeś system podpisem "fotka z telefonu".
Ten podpis, pomijając oczywistą jakość kompozycji i klimat zdjęcia,
wskazuje na świadomego narzędzia profesjonalistę.
Też jestem zaskoczony telefonem i możliwościami które oferuje współczesna technika. Miałem kupować mały aparat na ryby, rower i dylemat czy jest sens. Podpis jest świadomą prowokacją...
#933 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 14:24
(...) Winston LT 6'9'' #4, a w kolejce do budowy czeka blank WT 7643.
Bardzo chwytliwa i jak mniemam wygodna rękojeść. Ładnie Ci to wyszło!
#934 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 16:24
Krzysiek, dzięki. Łowiłem tym kijem ok. 20x w tym roku.
Polecam ten profil rękojeści z czystym sumieniem do sucharowego kija. Robię w górach 2-3 km rzeki pod prąd,
cały czas podając suchara, ręka po takim dniu ma się doskonale.
Joan Wulff używa na filmikach kija w podobnej konfiguracji (z downlockiem). To chyba WT?
https://www.youtube....h?v=V5iZYQIvFug
#935 ONLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 17:33
Krzysiek, dzięki. Łowiłem tym kijem ok. 20x w tym roku.
Polecam ten profil rękojeści z czystym sumieniem do sucharowego kija. Robię w górach 2-3 km rzeki pod prąd,
cały czas podając suchara, ręka po takim dniu ma się doskonale.
Joan Wulff używa na filmikach kija w podobnej konfiguracji (z downlockiem). To chyba WT?
Zwróćcie proszę uwagę na wcięcie, odcisk dla kciuka widoczny w pierwszych chwilach filmu.Joan sygnowała przed laty serię Winstonów z taką właśnie rękojeścią. Pamiętam, że drobne zmiany w kształcie korka, opis i coś tam chyba w kwestii pokrowca podnosiły koszt wędziska o kilka procent.
pozdro-P.
- Grzegorz78 lubi to
#936 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2017 - 10:04
Cenna obserwacja Pawle, można znaleźć na kilku serwisach kije z serii JWF. To wcięcie może być bardzo dobrym tweakiem.
- Paweł Bugajski lubi to
#937 ONLINE
Napisano 27 listopad 2017 - 20:40
Cenna obserwacja Pawle, można znaleźć na kilku serwisach kije z serii JWF. To wcięcie może być bardzo dobrym tweakiem.
Gdy już namówię Cię do uzbrojenia fajnego blanku zrobimy ten eksperyment.
Problem jeden-co tu by jeszcze uzbroić gdy za tzw, "szafą" las?
No może jakiś z axis 9/4?
- randomrodmaker lubi to
#938 ONLINE
Napisano 27 listopad 2017 - 21:30
W dlugości 8'6 to bardzo fajne kije.
tomaszek11
- marian-56 lubi to
#939 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2017 - 22:04
Postanowiłem w końcu przekonać się ile ważą moje Z-Axisy i wrzuciłem je na wagę. Z-Axis 490 - masa kijka 91 g, model 596 - 99 g. Zatem nie są to olbrzymie masy wędzisk, całkiem dobrze te "dziadki" wypadają.
- Krzysiek Dmyszewicz lubi to
#940 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2017 - 22:14
Postanowiłem w końcu przekonać się ile ważą moje Z-Axisy i wrzuciłem je na wagę. Z-Axis 490 - masa kijka 91 g, model 596 - 99 g. Zatem nie są to olbrzymie masy wędzisk, całkiem dobrze te "dziadki" wypadają.
Dzięki temu mają trochę mięsa a nie papier 70 gram z 9' #4 uzyskać
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
2 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
-
Paweł Bugajski, Białek